“Doğaüstü sandığımız birçok şey, aslında doğanın henüz anlaşılmamış yüzüdür.” Harika bir kitap tavsiyesidir. Sürükleyici ve gerilim. 1692 yılında Salem kasabasında başlayan cadı davalarında, toplumsal korku ve dini fanatizm yüzünden birçok kişi cadılık suçlamasıyla idam edildi veya hapsedildi; bazı tarihçiler bu olaylarda doğal etkenler, örneğin ergot mantarı kaynaklı halüsinasyonların da rol oynadığını belirtir. Robin Cook’un Riskli Deney romanı, bu tarihi arka planı modern tıpla birleştirir; bilim insanı Edward Armstrong, Salem’de bulunan mantarlardan elde ettiği maddelerle güçlü bir antidepresan geliştirmeye çalışırken, beklenmedik yan etkiler ve etik ikilemlerle karşılaşır. Kitap, hem geçmişin gizemli etkilerini hem de bilimsel hırs ve risklerin gerilim dolu sonuçlarını işler.
Bu tür kitaplara mesafeli yaklaşıyorum dahası çöp buluyorum bana bir şey katacağına inanmıyorum bol renkli ambalajı fazlaca canlı fakat içi boş olan kitaplar olarak görüyorum klasiklerden şaşmamalısın Cengiz Aytmatov ile tanışmalısın mesela Ayrıca 43 yaş doğru mu
1692 yılında cadılıkla suçlanan ve idam edilen bir grup insanın yaşadığı olaylar gerçektir. Kitapda bundan esinlenilerek yazılmıştır. Geçmiş ve şimdiki zaman geçişli sürükleyici bir kitap tavsiye edilir
Hayır ufoya taş atmak kadar cahilce ama bilim ve insanların kafalar o kadar ileride olamadığı için henüz bunun bir ilaç ya da zehirli bir mantar türünden olabileceği de akıllarına gelemezdi çok üzücü bence
Anladım birkaç şey sormak istiyorum bu konuyla ilgili düşünceni öğrenmek istiyorum. İlk şunu sorayım? Sence idamın yaş sınırı olmalı mı? Yani kaç yaşındaki biri en büyük suçu işlese de idam edilmemeli
Sadece düşünceni soruyorum düşünceni söylemek normal bir şey. Ama söylemesen söylemek istemediğin şeyi düşündüğün şeklinde anlaşılabilir. Ama yinede sen bilirsin ısrar edemem yazmasan bende yazmayacam
Söylemek istemediğim şeyi düşünsemde sağlıklı bir bilgi olmaz bu onu onaylamış olduğum anlamına da gelmez bayım illa bir cevap istıyorsan düşünmek gerek
Akılbalik olan kişi işlediği suçun cezasını çekmeli bence istismar ve kadın cinayetleri özellikle aklı dengesi yoksa da içeriden çıkmamalı twdavi olabileceklerıne inanmıyorum çok ayrıntılı incelenmesi gereken şeyler Peki sence?
Bence müebbet yaşı 15 düşebilir buna itirazım yok ama idam konusu başka. Yani senin demek baliğ olmayan bir çocuk (14 veya daha küçük) böyle büyük bir suç işlerse idam edilmesin ama içerden de çıkmasın mı
Evet ama olup olamayacağını bılemeyız neye göre değerlendiriliyor istismar ve cinayetlerde idam caydırıcı olur ama zaten çok çok nadır küçük çocukların böyle şeyler yapması genelde yetişkinlerden duyuyoruz öyle şeyleri idamda normal oluyor
Anladım peki polis olsan ve o operasyonlarda böyle bir infaz yetkin olsa listedekileri öldürürken az da olsa acır mıydın yoksa "öylelerine merhamet edilmemeli, canlı bırakılmamalı" diye soğukkanlı ve memnuniyetle mi öldürürdün
Hahha istemediğin diyaloğu ısrarla sürdürmeyeceğim tabiki. Artık bunları konuşmak istemiyorum demen yeterli olacaktır. Ama cevapların çok net ve anlaşılır değil. Yani ne hissedersin o an diye soruyorum. Bahsettiğim listedekileri öldürürken sadece. Çünkü öyle bir yetkin olsa öldüreceğini söyledin ve 2 muhtemel seçenek yazdım hangisini hissedersin diye?
Herşeyden önce yetkım olsa öldürürdüm belkı ama memnunıyet duyarak değil sonuçta insan öldürülüyor anlatabılıyormuyum ben kesıp biçip yok etme taraftarı degılım konuşmak ıstememe sebebı de bu ama bazen mecbur kalındığında yaparsın yanı insanlığın iyiliği için olacaksa diye daha açık olamazdım sanrım:)
Yani yaşamadan ne hissedecegımi soruyorsun bilemem ki belkide çok zevk alırdım nede olsa cani öldürüyorum değil mı ya da yıfka yüreğim yüzünden vıcdan azabı duyardım
Okumuştum bunu ya, Robin Cook zaten tıbbi gerilim işini gerçekten iyi yapıyor 😊 Salem olaylarını modern tıpla bağlaması çok zekiceydi bence. Okurken hem “bilim nereye kadar?” diye sorguluyorsun hem de gerilim giderek artıyor. O etik ikilemler var ya… insanı baya huzursuz ediyor. Akıcı bir kitap, sayfalar hızlı gidiyor. Eğer sevdiysen benzer tarzda başka Cook kitaplarına da bakabilirsin, tansiyon hiç düşmüyor diyeyim 😅📚
Seneler önce okumuştum arkdasim ödünç istemişti gerı vermedı bende unuttum bırdaha alıcam filmi çekilse o heyecanı veremez sanırım bari seninle konuşayım kimsenin ilgi alanına girmiyor 😅😇