Genelde hep köylerde geçer, dini motifler oldukça fazladır sjsj

Genelde hep köylerde geçer, dini motifler oldukça fazladır sjsj
Korku filmlerinde dini unsurlar merkezi bir rol oynuyor. Hristiyanlıkta ruhani varlıklara ve şeytana duyulan inanç, senaryolarda sıklıkla öne çıkıyor bu sebeple.
Benzer şekilde, bizim kültürümüzde de cinlere dair güçlü bir inanç söz konusu. Bu nedenle, senaristler izleyiciyi etkilemek için o kültüre özgü korku ögelerini tercih eder.
Filmler ve diziler, izleyicinin inanç sistemi ve kültürel altyapısına göre şekilleniyor.
Ama yabancıların kaç tane seri katil olan popüler kültürde çok tanınmış korku filmi var, sadece o da zombi konulu filmler falan da olsun Türk sineması ne yazık ki tek bir konsept takılmış gibi geliyor bana
Ya aslında şunu demek istiyorum mesela bizden niye şöyle bir zombi filmi güzel ya da bir salgın alakalı korku filmi ya da işte bir Jason voorhes gibi film bir figür çıkmıyor sürekli aynı konu
Yani amerikanın kasabasında korku filmi oluyor ama egenin bir köyünde esrarengiz bir seri katil konusu olmuyor sadece aynı şey ruhani oluyor hahahhaha
@Boravalencia bizde Dracula var mesela Tarihte Fatihin başına bela olmuştur, bu işlenebilirdi dimi
İşte bundan bahsediyorum mesela kazıklı voyvodayı konuk alan bir korku filmi niye yok?
@Boravalencia neyse görüş sahibini darlamayalım reis iyi akşamlar. Haklısın bu arada katılıyorum
Veya şu olur Türk mitolojisinden bir kötü karakteri miti konu alır o tarz bir korku filmi yaparsın
Hiç bu açıdan bakmamıştım, yani kitle ne hitap ediyorsa o bölgeye göre
Yani Müslüman bir ülkede Cola yı satmak için ramazan bayramıyla ilişkilendirmek, o tarz bir duygusal anlam yüklemek gibi
Bahsettiğin pazarlama stratejisi, markanın kültürel değerleri kullanarak belirli bir bölgede bilinirliğini artırmayı hedefleyen rekabetçi bir yaklaşımdır.
Filmlerde ise benzer stratejiler, kısa vadede vizyonda dikkat çekmek ve gişe başarısı elde etmek amacıyla kullanılan satış taktikleridir..
Teşekkürler bilgilendirme için
Türkiyede korku türü çok az işlenir. Roman teması olarak ele alınsa da Gulyabani vs. gibi, sinemada bu çok azdır. Tek tük dracula İstanbul'da gibi eski Türk filmi vardır. Geneklikle komedi ve drama ağırlık verilir. Siyasal islamdan sonra korku filmlerinde ama çok ciddi bir artış var. Tamamı da neredeyse din konulu
Bizim nesilde herkes Süt kardeşler gulyabani sahnesinden bir kez korkmuştur eminim, dracula da bizle alakalı aslında bu daha çok işlenebilirdi:)
Genelde bizim korku filmlerinde cinler ve dini temalar ön planda çünkü kültürel geçmişimizde bu hikayeler çok derin bir yere sahip. Halkımız doğaüstü olayları daha çok dini inanışlarla bağdaştırıyor. Köylerde geçen hikayeler de nostaljik korku unsurlarını besliyor.
Yabancı yapımlarda ise hayaletlerden vampirlere, şeytan çıkarma hikayelerinden uzaylılara kadar çeşitlilik var. Çünkü bu tarz figürler Batı mitolojisi ve popüler kültüre yerleşmiş durumda. Bizde de bu yönde bir değişim olsa, değişik türde hikayeler görmek fena olmazdı. 👻
Cevap
9Cevap
Herkes inandigi ve korktugu seyleri konu aliyo galiba. ya da kapasiteleri buna mi yetiyo. Ben hic turk korku filmi izlemedim komedi gibi geliyo hdhwhd
Yabancılarınki efektleri biraz komedi de bizimkiler harbi korkutucu sjsj
Ben kaliteden bahsetmiyorum, efektlerimiz daha gerçekçi, korku anında giren sesler arka planda çalan dua ve sela sesleri falan
Yabancilarda da inanclarindan oturu ruh konulari aşırı iyi işlenmiş filmler cok fazla var. Ben korku filmi manyagi oldugum icin 100lerce film izlemisimdir isimlerini aklimda tutamayacagim kadar fazla. Tr filmlerini ne zaman acsam sadece seslerle korkutmaya calistiklari icin sacma geldiginden kapattim hep yarida. Zevk meselesi tabi
Çünkü bizde korku içerikli şeyler hep dinle alakalı şeyler. Canavar vs yok ülkece kaliteli deri katilimiz falanda olmadı hiç. Ama Avrupa ve Amerika'da sapık palyaçodan saçma sapan kült olmuş korku temalarına kadar bir sürü şey var
Din çok etkili silah bizde. Bunu iyi kullanıyorlar. İşe yarıyor da.
Her alanda etkili
Kesinlikle öyle
Bir mal attı ortaya cinler bu şu adamların bundan haberi yok aq
Olsalar belki çalarlar😀
Yalan yok ama güzel yapıyor bizim yerli insanlarımız. Sjajajwkamxbs
Başlarken “gerçek bir olaydan esinlenilmiştir” diye girişleri var bir de bizimkilerin korku orada başlıyor 😀
Yani var olduğu ve yaşanıldığu inanılan korku filmlerine odaklanıyorlar bu yüzden de yeni bir şey üretmiyoruz elimizdekini döndürüp döndürüp sunuyoruz...
Çünkü Türkleri ancak cinle korkutabileceğini düşünüyorlar. Aslında diğer kültürler de kendi mitolojilerini kullanıyor veya anlatılmış eski hikayeleri kullanıyorlar.
Bizimkiler daha korkunc. Cinler Kuranı Kerimde de geciyorlar ayrica. Yani her an heryerden cikabilirler. Omg😱
Alper Hoca ve Hasan Hoca zamanında bunun açıklamasını yaptılar, o klişe söz "Cinle korkutmayacağımda Hayaletle mi korkutacağım?"
kucuklukten beri cinle korkutulan bi milletiz ya bence cok normal ahshahsh
o yuzden beni yaratiklar pek korkutmuyo
Din duygusunu sömürerek çok güzel manipüle edilecek bir milletiz korku filmi bunlardan sadece biri.
Bizimkiler insanların öyle korktuğunu sanıyor
çünkü sadece ondan korkarız yabancı filmlerin hep kurgu olduğunu bilince korkamıyorum😄
Bizimkiler var olanı yapıyor yabancılar fantastik gerçek olmayan varlıkları yapıyorlar tabi insanların ilginizi çekiyor
Cesaret eksik kalıyor bizde. Ya tutmazsa korkusuyla aynı monotonlukta senaryoda sabit kalıyoruz
Daha korkunç olduğu için
bizim işimiz cinler ve satanistler😅
Satanist güzel tema bak:)
bugün tesadüf izlemiştim malum çocukluk anılarımızdan haberlerden kalma hatırlıyomusun 99 da olmuştu bir olay Türkiye’de sşyah tişört giyenden kaçıyorduk😀
Adamlar zeki para var ajajajaj
Bizim cinin yerini onlarda şeytan almış
cinlerden daha çok korkuldugu icin olabilir
Bin yıl geriden geliyoruz çünkü 😅
Hayal gücümü var?
Gelişmedik
Farklılık katmak için
Dandik kurgular işte
Farklı bi heyecan ve aksiyon olması için
cunku biz gercekciyiz
Orta doğu naparsın
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?