Benim için gerçek anlamda önemli kisiliklerden biri Nelson Mandela.
Ve bu habere çok üzüldüm
Ve bu habere çok üzüldüm
Dünyanın en ünlü mahkumu. Irk ayrımıyla mücadelede sembolleşmiş isim. Yaşadığı ülkenin ilk siyah avukatı. Devletin tüm ırkçı otoritesine karşı “sadece beyazları temsil eden ve onlardan oluşan parlamentonın kararlarına uymak zorunda değilim” diyerek devlete karşı silahlanan Nobel Barış Ödülü sahibi bir devrimci..
Nelson Mandela Ya da; kabile büyüklerinin ona taktığı ismiyle; “Madiba.”
Madiba diyor ki; *Hiç kimse ten renginden dininden ya da geçmişinden dolayı bir diğerinden nefret ederek dünyaya gelmez. İnsanlar nefret etmeyi öğrenirler ve eğer nefreti öğrenebiliyorlarsa o zaman onlara sevmeyi de öğretebiliriz.
*Ben kazandım çünkü onlar bana zenci gözüyle baktıkça ben onlara insan gözüyle baktım.
*Mücadele benim hayatımdır.
*Özgürlük için gökyüzünü satın almanıza gerek yok ruhunuzu satmayın yeter.
*Ben beyazların tahakkümüne karşı savaştım, siyahların tahakkümüne karşı savaştım, demokratik ve özgür toplum fikrini öğütledim, bunun için ve bunu başarmak için yaşadım; bunun için ölmeye de hazırım.
*Dünyayı değiştirmek için kullanabileceğiniz en güçlü silah eğitimdir.
1980'lerde tüm dünyada yayılan ırk ayrımı karşıtı düşünce ve aktivizm hareketlerinin ardından Madiba’nın da hapisten çıkması onu bu hareketin sembolü haline getirmişti. Madiba’ya dünyanın dört bir yanından ödül yağıyordu. 40 yıl içinde aralarında Nobel Barış Ödülü’nün de bulunduğu yüzü aşkın ödül almıştı.
Madiba, artık bir ‘marka’ydı.
Türkiye Cumhuriyeti de; daha önce Kenan Evren’e “bile” verdikleri Atatürk Barış Ödülü’nü Mandela’ya vermeyi teklif etti.
Peki, Mandela ne yaptı?
Ödülü reddetti!
Gerekçesi ise açıktı; Türkiye’de Kürtlere yapılan ayrımcılıklar. Mandela, mücadele ettiği şeyin yalnızca siyahların özgürlüğü olmadığını bir kez daha göstermişti.
Başkanı olduğu ANC’nin sözcüsü Gill Marcus 12 Nisan’da Johannesburg’da yaptığı açıklamada Mandela’nın ödülü, “Türk hükümetine yönelik insan hakları ihlali suçlamaları” nedeniyle kabul etmediğini ve Türkiye’yi ziyaret etmeyi düşünmediğini açıkladı. Biz içeriden ne kadar ayrımcılık yok desekte dışarıdan öyle bilinmiyor. Ör. ahmet kaya kürtçe şarkı söylemek istediği için linçten zor kurtarılıp sürgüne gönderildi. bu olay 1999 yılında oldu mandelaya ödülün takdimi Özal zamanıdır. Ayrıca Turgut Özal G. afrika daki ırkçı rejime uygulanan ambargoyu delmiş ve iç savaş için israil yapımı silahları satmıştır. sizce ödülü kabul etmemesi normal değilmidir ? Elçisi ise ülkenin kapısından geri gönderilmiştir.
Şimdi eskisi kadar yok ama bende bu eşitlikten yanayım sırf siyasi görüşü yüzünden Kürtleri görmezden gelen Türkleri anlamakta zorluk çekiyorum, Hepimizin ırkı farklı olsada hepimiz Türküz.
Bu adam tam bir efsane idi.İnandığı haklı dava uğruna savaştığından 27 yılını zindanda geçirmek zorunda kaldı ama o 27 yılın sonunda zindandan çıkıp devlet başkanı oldu.Malcolm X gibi onun gibi ırkçılıkla mücadele eden efsanevi yaşam öyküsüne sahip herkese selam olsun.
1A+++++
Atatürk ''Yurtta barış Dünya'da barış'' sözünü ırkçı olduğu için mi söylemiş veya Atatürk Adol Hitler gibi narsistik ve sadistik zararlar mı verdi, başka bir ülkeye savaş mı açtı ? Savaş nefsi müdafaa olmadıkca cinayettir dedi. Burada insanları sınıflara ayırarak ırkçılık yapan sizsiniz ayrıca nankörsünüz. Mandela ne kadar anti-sömürücü ise Atatürk'te o kadar anti emperyalistti, hümanistti, seküleristti. Mandela'da kendi halkını seviyor diye ırkçı mı oluyor ?
@Markelof:Atatürk yurtta barış dünyada barış sözünü hangi dönem söyledi.o sözü söylediği dönem ile o sözün arasında bir bağ var mı bir araştır çok küçük bir ihtimal ama belki o sözü gerçekten ne için söylediğini öğrenirsin.Nankör olan birisi varsa o da Kazım Karabekir,refet bele,ali fuat cebesoy hatta sultan vahdettin gibi kendisine çok büyük faydaları olan insanları menfaatleri uğruna satandır.Atatürk döneminde kürtlere ve kürt-türk ayırt etmeksizin muhalif olan herkese yapılan toplu katliamlar
dan haberin var mı senin olmaz tabi ilköğretim kitaplarında okuduğun ya da ilkokulda öğretmeninin sana ezberlettiği her şeyi sorgusuz sualsiz doğru kabul ettiğin için.Tek parti döneminde başka ülkeye savaş açacak gücü yoktu kimsenin zaten ama içeride merhamet göstermeksizin katliamlar yapıldı merak etme kimseye de kimseyi zorla sevdirmeye çalışma.
Bazı arkadaşlar Paul Walker'a üzülür. Kimi prenses Diana'ya, kimi Nelson Mandelaya, v.s. v.s şimdi bu insanlar ile olan bağlantılarınızın derecesi nedir ki, neden bu denli üzüldünüz..?
Paul Walker bir aktördür sonuçta yani televizyonda göründüğü için değer veriliyordu ve sevilin bir aktördü.Trafik kazası sonucu öldü.Allah rahmet eylesin.
Diana'ya suakeste yaparak, çarpışma süsü verip trafik kazası geçirttiler. Michael Jackson sağlık dosyasında yapılan otopsiden sonra hiçbir hastalığı olmadığı öğrenilen ve kendi doktoruna kurban ettirilen bir dünya yıldızı. Hepsi öldüler. Yakınlığınız ne kadar vardı bu insanlar ile? Hepsi bir kaza sonucu oldu,hepimiz üzüldük.' ben üzülmedim' diyemezseniz çünkü hepimiz üzüldük.
Peki ya Nelson Mandela? İşte o da 1990'da hapisten çıkınca Demokratik bir Güney Afrika kurulması için çalışmıştır ve kurmuştur. Afrikalılar, Mandela olmadan bunun gerçekleşemeyeceğine inanır. Bugün Mandela, bir özgürlük savaşçısı olarak kabul edilmektedir. 40 yıl içinde 100'den fazla ödül almıştır. 10 Mayıs 1994'te Güney Afrika'nın ilk siyah devlet başkanı seçildi. Güney Afrika'da, kendi kabilesindeki büyüklerin kendisine taktıkları Madiba lakabıyla tanınır. Fakat kızlarından biri bir prens ile evlendikten sonra hapishaneye bile ziyaretine izin verilmemiştir.
Hatta 20 yaşında trafik kazasında kaybettiği oğlunun cenazesine bile gitmesine izin verilmemiştir. Müebbet ceza çarptırılmış lakin 27 yıl sonra çıkmıştır. Onun çıkmasına siyahlar kadar beyazlarda sevinmiştir .
Yani üzülsem ne olacak? Sonuç olarak her insan birşeyler için savaş veriyor. Mandela, belki bu olayların bu duruma gelmesinde katkısı elbette vardır. Ancak yine de arkada mürittleri olmadan bir insan fazla dayanamaz.Bu da bir gerçek. Ben ölünce onun ailesi benim için üzülecek mi? O da az işler yapmamış bu yerlere gelebilmek için. Hayatını okursanız bu kadar iyi niyetli bir kitap olmadığını ama yine de özürgürlük için yapılmış birşeyleri anlatır. Okumanızı öneririm.Saygılar efendim...
Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti tarafından Nelson Mandela'ya verilmesi kararlaştırılan 1992 yılı Atatürk Barış Ödülü’nü “Türk hükümetine yönelik insan hakları ihlali suçlamaları” nedeniyle kabul etmedi Nelson Mandela. Yapacak birşey yok.Herkes birgün gidecek o da 96. yaşını gördü. Allah rahmet eylesin...
Tabi herkesin görünen bir de görünmeyen tarafları vardır. Bize gösterilen hep iyi tarafları insanların, biraz daha derinlere inilirse bakalım daha neler çıkar neler...
Benim kimseyi kayırdığım yok. Genelleme yaptım ve her kötü insanın iyi, her iyi düşündüğümüz insanın kötü bir tarafı vardır. Bunu sadece liderler değil herkes için konuşuyorum. Dünya'da hiçbir insan yoktur ki mücadele etmeden bir yerlere gelebilsin. Özellik ile liderler hiçbir zaman güllik gülistanlık gelmemişlerdir.Hepsinin mazisinde kötü işler yapılmıştır. Mandela'nında çoğundan farkı yoktu. Ayrıca babasının ölümünden sonra Thembu-klanen'in kraliyet ailesinde yetiştirilmiştir.
Cevap
31Cevap
Ornek insan ornek lider ...
Diktatorluk sistemine karsi dik durusunu onca yillik hapse ragmen ayakta kalabilmesine hayranim.
Su son yillarda Cenneti hakedecek biri varsa o da Nelson Mandela dir ...
Uzuntum olumune ama uzun yasadi ve hedeflerine ulasamadi denilemez oncuydu ve onun yolunda onun gibi dusunen insanlara ilham kaynagi olacaktir .
aynı soruyu bende sormuştum ama 1-2 cevap dışında gerisini çöpe at.bu kadar mal insanlarla dolu bir site olmaz. kabahat bende hiç sormayacaktım ama işte yaptım bir salaklık..tabii ben erkek olarak sorduğum için 12 cevap geldi sadece 1-2 tanesi konuyla ilgiliydi.diğerleri profil fotomda neden vücut resmim varmış onu yargılıyorlar aq!
sen sordun bak kaç cevap geldi.gerçi cevapların çoğu da alakasız ama neyse.
Aranızdan kaç kişi Neşet ERTAŞ öldüğünde cenazesine gidebildi ya da bir hayır okudu?
Ama siz gelmişiniz yur dışında poul walker dir, mandela dır yur dışı ünlülerine hayranlığımız arttı.
Özünüze dönün. O hayranı olduğunuz ülme milet Türkiye yi ayakta götürmeye çalışıyo!
Millettimize, türk sanatçılarımıza sahip çıkalım...
Cevabına gelicek olursak BANANE.
ben hiç üzülmedim dedem ölsede çok üzülmem senede 1 kez gördüğüm aramızda bir bağ olmadığı için.Bir gün belki sen gibileri anlarım ama şuanda çok itici ve yapmacık buluyorum düşüncenizi
Genel bilgin az olduğu için asosiyason yapmıyorsun ve bilmedigin şey itici gelir. kendini bilgilendirmeni tavsiye ederim
insanlık ıcın bişeyler yapan herkezin kalbimde yerı var oda onlardan biri allah rahmet eylesin
Nelson Mandela öldüğü için üzülen insanlarımıza bir hatırlatma!
1992 yılında Atatürk Barış Ödülü Nelson Mandela'ya verilmek istenmiş fakat ödülü şu sözleri söyleyerek kabul etmemiştir;
"Türkler kürtlere topraklarını iade etmeli"
"Atatürk Barış Ödülünü kabul etmem, o kürt soykırımı yaptı"
Dünya atatürk ve Türkiye ile bitmiyor ^^
"Asıl buna üzülmek lazım" tabiri yanlış..
Kime daha az üzülmemiz gerekli mesela?Paul Walker olayına gönderme yapıyorsun galiba..
Zenciler en çok Mandela'ya üzülür.
Aksiyon tutkunu bir genç için Nelson Mandela, Paul Walker'dan daha önemli değildir.
Olaya hangi açıdan baktığına bağlı.
Nelson Mandela yi tanımadığın belli bunu yazabiliyorsan ;)
Nelson Mandela'yıiyi tanıyorum..
Demek istediğim; senin gözündeki değeriyle, ondan haberi olmayan bi' Türk gencinin gözündeki değeri aynı değil..
Ayrıca, dünyanın büyük kısmı için Nelson Mandela önemsiz.Evet, çok önemli işler yaptı.Ona bir şey demiyorum.
Şöyle düşün, ailen mi daha önemli senin için yoksa Nelson Mandela mı?
Tabi ki ailen.
İnsanların önem derecesi onlara nasl baktığına göre dğeişir yani..
"Dünyayı değiştirmek için kullanabileceğiniz en güçlü silah eğitimdir."
-Nelson Mandela, huzur içinde yatsın
arkadaş yorum yapılsın diye salak salak şeyler yazmayın ya.geçen de de paul bilmem ne ölmüş ne düşünüyorsunuz diye soran vardı.oldu anasını satayım her ölen hakkında bir düşüncemiz olsun.
Mustafa Kemal Pasa gibi tüm dünyanin hala saygi gösterdigi bir insanin adina düzenlenen baris ödülü icin davet edildi ve kabul etmedi bu serefsiz... kahrolsun..
türkiyede işkence ve insan hakları ihlali olduğu için kabul etmedi ödülü...adam hayatı boyunca ırkçılığa savaş açmış...bende olsam yerinde kabul etmezdim..ATATÜRK le bir ilgisi yok...bu ülkede insan hakları var derler ama görüyoruz hele ki işkenceyi bahsetmiyorum bile.dünyada kaçıncı sıradayız
nickin gibi bir "jöntürk"sün Mustafa Kemal Atatürk büyük bir devrimci fikirleri birbir beynimde yer etmiş eşsiz bir adamdır. Fakat Nelson Mandela... kendisine ayrı bir parantez açıp şunları söyleyeyim Dünyanın en ünlü mahkumu. Irk ayrımıyla mücadelede sembolleşmiş isim. Yaşadığı ülkenin ilk siyah avukatı.Nobel barış ödüllü bir devrimci. kendisinin ödülü almaması Atatürkle alakalı değildir. bir zamanlar bu ülkede yaşanan insan hakları ihlalleridir. özalın israil silahlarıyla iç savaşa desteğidir
Arkadaşlarında dediği gibi Onun ödülü geri çevirmesinin sebebi, insan hakları ihlali yapıldığı içindir. Türkiye'de insanlar kendilerine göre bana dokunmayan yılan bin yaşasın diyerek başkalarının hakkı ardına düşmez. Ancak Türkiye dışardan bakıldığı zaman, yavaş yavaş değil, oldukça hızlı bir gidişatla geriye gidiyor. Bunu içerdeki değil fakat dışarda yaşayanlar çok iyi görüyor ve biliyorlar.
@elmadeğilayva yanlış bilgin var Tr önceden daha çok konuşuluyor ekonomisi büyüdü ve almanyada tr hakkında bişey duyma imkanin yokken şimdi her adımı haber yapılıyor profler trnin ekonomisini konuşuyor
Ben yurtdışında yaşayan biri olarak konuşuyorum. Ayrıca dünya bir Almanya'dan ibaret değildir.Bir tutturmuşsunuz Almanya, elbette Almanya'da herşey haber yapılır malum, nüfusun 2,5 milyonu Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı. Konumuz ayrıca bu değil. Türkiye'deki yöneticiler profs.istedikleri şeyi konuşmalarını isterler. Dünya ekonomisinde istatistiklere Türkiye'den görünen değil, dünya'nın penceresinden bakmanızı tavsiye ederim. Olayı Mandela'dan ekonomik çatışmaya taşımayalım rica ederim.
hayatının konu edildiği "INVICTUS" adlı filmi seyretmenizi tavsiye ederim. Çok başarılı.
Evet Afrika kıtası olarak içimize büyük bir hüzün çöktü.Mandela benim idolüm kahramanımdı.İnsan ölmediğin takdirde hayallerinden vazgeçmeyeceğini.bize daha büyük hayalleri kurmamızı öğretti.hep yüreklerimizde kaldı
Hep ramsey'in gol atmasının sebepleri bunlar.Adam bu hafta 2 gol attı 2 ünlü öldü. :(
Atatürk barış ödülü bu hanzoya veirlmek istendi adamın cevabı şu oldu "kürtleri topraklarını vermezseniz ödülü almam" sizde onu göğe çıkarıosunuz AFERİN
hic tanımıyorum oyuzden üzülmedim.Paul walkerin ölümü daha üzücü benim için.
üzüldüm işe yarar bir insandı..bu kadar boşa yaşayan insan arasında
bende baya üzüldüm ama ne yapcan ölümlü dünya işte
Üzücü gercekten ama ölüleri yarıstırmayalım lütfen ikisi de üzücü
ne yapmış Mandela bu ülke için ne yapmış! taş üstüne taş koymuş mu ? :DD
senin için ne anlam ifade ediyor mandela mesela uzulmem için bana bir sebeb sun
Hepiniz bolucusunuz. Tanri bilir ahmet kayayada aglamissinizdir
Eceli gelmiş ölmüş neyine üzülelim? Allah günahlarını affetsin deyip geçin, abartmaya gerek yok
Mandelana esprisini ilk ben yapıyorum dimi sklajfhkashdf :D Irkçıydı boşversene :)
üzüldünmü peki soruyorum sana cenazesine gittinmi hadi gidemedin bir fatiha oku be kadın arkasından mağdem yakının
Ergenligini başka yerde yaşayan diyorum burada yanlış adrestesin. Hohlkind...
Bazı insanlar evrenseldir. İnancıyla yargılansın.
o kim tanımıyorum bile
ırkçılık ile mücadelenin sembolü öldü
Yaşarken sormamıstın sorunu oysaki
Ben senin gibi 24/7 hayatımın 3/4 nü nette geçiriyorum
*gecirmiyorum
Çok emın konustun sen kahin misin
ismini daha yeni duyuyorum
Hayatında çok gereksiz bilgi edinmisin eğer bu ismi bile duymadiysan
olabilir
Duymadınız mı? Size okulda ne öğretiyorlar. Irkçılara karşı yaptığı örgütlenmeden dolayı mübbet hapise çarrptırılmış ama 27 yıl sonra hapisaneden çıkan ilk siyahi başkanı bilmiyorsanız, boşuna okumayın.İnternetten biraz dünyaya bakın.
ben kendime zor bakıyorum abla kusura bakma
Güzelim bakmak değil ki olay. Biraz genel kültür, biraz gazete dergi okumak, o kadar, ya da internette abuk subuk yerler gezene kadar, biraz bilgi öğrenmek, zaten adamı evlatlık alacaksın demedik ki:)
haklısın :(
Özgürlük Savaşçısı...
Afrika kıtasının Öcalan'ı.Nesine üzüldün?
Konuyla alakalı link atar mısın?
inanırmısın bilmiyorum ama üzüldüm valla :S
çok iyi bir liderdi :/
hee evet üzüldüm..
Cenaze namazi nezamn kilinio gec kalmayalim ?
teşvikiyedemiyiz la?
kesin haber mi?
Kesin evet...Bende okudum. Hem yerel hemde bbc de dinledim.
Dostlar sağolsun.
Üzülecek o mu kaldı
Dostlar sağolsun
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar