Dinler uydurma mıdır yoksa Allah tarafından mı gönderilmiştir?

konumuz derin bugün epey müslümanım ama sorguluyorum herşeyi ve kafama takılan birkaç konu var. Kur ana bak demeyin taraflıdır o ben tarafsız istiyorum her 2 taraftanda duymak istiyorum fikirleri. soru şu dinler insan yapımı mıdır? öyle ise o zaman kuralları biz koyduysak neden bu şekilde koyduk kimin amacına hizmet bize mi Allah a mı? düzenli topluluk mu amaç? ; diyelim ki biz değil Allah gönderdi dinler tarihine bakın 3000 yıl civarında. önceki insanlar neye inanıyordu cennet cehennem ya da uyarı olmadan mı öteki dünyaya gidiyordu? Onlara neden birşey gönderilmedi onlarda kötülük yok muydu yapsalar da cehennem inancı neden yoktu? sonuçta kötülük yapılmasını engellerdi... hani onlar üvey evlatmıydı da din onları uyarmak için kötülüklerden korumak için gönderilmedi? aydınlatırsanız sevinirim.
Güncellemeler
+1 yıl
yok mu daha?
Güncellemeler
+1 yıl
epey olmuş soralı hortlatayım dedim var mı daha farklı fikirde olanlar. diğer cevap yazanlarada döneceğim
Güncellemeler
+1 yıl
güzel cevaplar geliyor ama tamamen ikna olamadım hala. çok yasak, kural var insanın doğasına aykırı olan ve din ile kitleler çok kolay kontrol edilebilir bu büyük bir açık bu yoldan gidenin sonu sakat her türlü uyanık ve sorgulayıcı olmamız lazım körü körüne inanmak aptallıktır beyin boşa mı var?
Dinler uydurma mıdır yoksa Allah tarafından mı gönderilmiştir?