Askerde el alt tabaka er Sonra uzman erbaş, onbaşı uzman çavuş Astsubay En üst komuta kademesinde Subaylar yani. Asteğmenden orgenerale kadar gelen rütbeler. Astsubay meslek yüksek okulları var 2 yıllık okullar burayı bitirince astsubay olma şansın oluyor. Şuanda uzman çavuş bile iki yıllık fakülte bitirmesi durumunda belli sınavlardan geçmesi durumunda astsubay olabilir. Ama Astsubay subay rütbesine ulaşmaz en fazla ulaşabileceği rütbe kıdemli başçavuştur. Subay olabilmek için askeri lise ve milli savunma üniversitesinden mezun olmalısın bunun da belli şartları var yaş iyi bir not ortalaması disiplin gibi. Komutanlar gerçekten sokaktan geçen basit sıradan biriden olmaması sebebi de belki bundandır. Astsubaylara bakıyorum da iki yıllık meslek yüksekokulu okulunu bitirip kendini Büyük general sanıyorlar bir havalar bir havalar. Askerliğim sürece astsubayları pek sevmezdim. Kültür desen sıfır disiplin desen nerede ise yok gibi. Uzman erbaş/uzman onbaşı çavuş rütbeleri daha sakin daha anlayışlıdır. Subaylar ise iyi derece dillere hakim hitabet kabiliyeti yüksek kişilerdir. Komutanım ben Asarim keserim kafasında değillerdir. Askerliğim boyunca bunları gördüm. Gerçekten beyfendi kişiler askeriyenin en büyük rütbeli kişileri subaylardan çıkıyor
Subay astsubaydan üstüdür. Bir eğitim farkından bakarsak (2016 öncesi için) Tsk ya bir subay askeri lise+harp okulu olmak üzere 8 yıl da yetiştiriliyordu. şu an askeri liselerim kapanmasıyla (kuleli-ışıklar-deniz-maltepe) Sadece harp okullarından subay çıkmaktadır ve eğitimi 5 yıldır. Askeri üni. desek yeridir çünkü subay olmanın yanı sıra lisans diplomasıda alıyorsun. Astsubaylar ise her kuvvetinki ayrı olmak üzere (kara-hava-deniz-jandarma) Astsubay Meslek yüksek okullarında eğitim almaktadır. Eğitim süresi 2 yıldır ve önlisans seviyesinde mezun olurlar. Eğitim konusunda subayların 1-0 önde olduğu görüyoruz. Rütbe terfi aşamasına gelelim. Burası en önemli yerdir. Harp okullarından mezun olan (harbiyeli-bahriyeli) bir subay teğmenlikten genelkurmay başkanlığına kadar yükselme şansı vardır. Yani en yüksek askeri makam. Tabi Yüksek Askeri Şura ya bağlı olarak albaylıktan emekliye de ayrılabilir bunu bilemeyiz. Astsubaylar ise malesef en fazla Astsubay Kıdemli Başçavuş rütbesine kadar yükselebilirler. Yani bir subayın ilk rütbesi olan teğmenin altındaki Astsubay Kıdemli Başçavuş rütbesine terfi ederler. Ondan sonra da emekli olurlar. Bu soruyu direk subaylar üstündür deyip geçebilirdim ama detaylı şekilde anlatmak istedim. Umarım yardımcı olmuşumdur...
astsubay dediğin lise mezunu adam. en fazla olacağı rütbe astsubay kıdemli başçavuştur. subay ise 4 yıllık harp okulu mezunu askeri yöneticidir. sana şöyle diyim. emekliliği gelmiş en üst rütbe bir astsubay, harp okulunu yeni bitirmiş 22 yaşında kıtaya atılan bir teğmenin emri altında olup hiçbir zaman onunla aynı seviyede dahi olamaz. kışlada onun girdiği kapıdan dahi giremez. gördüğü zaman selam durmak zorundadır. arabasını dahi onun arabasını koyduğu yere koyamaz. bilmem anlatabildim mi? teğmenin üstündeki kişileri zaten saymıyorum bile :D
Iyi sicmissin adamim. astsb lise mezunu felan :) cogu doktora yapior. Genel kulturleri zaten gorev geregi ust seviye. Ben de askeriyede calisiorum. Sivil memurum. Benim amirim astsubay. Cogu subay is konusunda ona fikir danisiyor. ya da sen bu yazilari 100 yil once yasayan birinin agzindan dinledin. kerata
İşte yeni nesil ey büyük Atatürk ve silah arkadaşları. Bıraktığınız adına Türk dediğiniz ülke de biz Türkçe’yi konuşamıyoruz. william shakespeare Romeo be Juliet’i 5 bin kelime ile yazmıştır. Bugün Türkiye de ortalaama bir vatandaş 2000 yıllık dile sahip olmasına rağmen sadece 52 kelime ile konuşuyor. (Ortalama) Yani ast ile üstün anlamını bilmemesi doğru.
evet subay astsubayın üstüdür subay her 3 yılda kıdem gibi o tür şey atar yani subay binbaşı gibi yüzbaşı gibi şeyleri olabilirler ama astsubaylar subay olma derecesine bile erişemezler ama maaşları iyidir
Askerligin 'a' sindan anlamayanlarin yorumlarıni gordum. Öncelikle astsubay, assubay olarak yazilir. Bir arastirin 4 senelik mezun olmayan assubay kalmis mi. Muhendis olup doktora yapanlar bile var. Park olayina kadar giren arkadas sanirim 60 li yillarda yasiyor. Okuyarak ogrenin her olayi arkadaslar. Cahil birkac insan aklinizi bulandirmasin.
Subay zümresi TSK içerisinde ki en üst komutanlıktır. Subay doğrudan amir ve idari yönetici iken Astsubay kısım amiridir. Uzman çavuş ise erbaş olarak geçer.
Ben ast tegmen olarak yaptim askerligimi son 3 ayds tegmen oldum aldim yildizi ama ilk gittigimde yasli kidemli astsubaylar durup selam vermeleri emir komuta zincirine epey alisamamisim :-)
Subay daha üsttür. en düşük subay rütbesi bile en yüksek astsubay rütbesine emir verir
0
3 Yorumla
Soran
+1 yıl
eski sevgilim beni kandırmış desenize :D Bi gün ona sormuştum astsubay dı. subay mı üstün oluo sen mi die . Bak adı üstünde asss büyük demek ben demişt, :D Vay adi :D
En İyi Cevaplar