Orijinal lastiğim 85 ti 90 takarken böyle dediler kandırıldım mı merak ettim
teşekkürler
teşekkürler
Lastiği yanağının büyüklüğü yakıtta fazla bir etki etmez , jant değişimde ve inç büyütüldüğünde gözde görüşen değişimler oluyor.
Yakıt konusunu şimdilik kafana takma.
Lastiğin taban genişliği arttıkca aracın yola tutuşu artar , 3 parmakla 1 yüzeye tutunmaya çalışmakla , 5 parmakla 1 yüzeye tutunma arasında fark olduğu gibi.
Yalnız jantın kaldırabileceği bir taban genişliği vardır , öyle kafasına göre taban genişliğini yükselterek lastik takamaz.
85 - 90 diyede taban genişliği bir ölçü otomobillerde yok , güvenlik konusunda kimse bişey diyemez bu konuda.
Lastiğin üzerinde lastik ebatları ile aracın marka modelini yazarsanız aydınlatabilirim.
Kusurma bakmayın biraz geç geri dönüş oldu ama ;
Jantın taban ölçüsü 18.5cm den 19cm arttığı için aradaki 0.5cm hiçbir olumsuz etki göstermez.
15 inç jant 195 taban genişliğine kadar sıkıntısız destekler.
Ama tabi bu aracı tasarlayan mühendislerinde bir bildiği varki fabrikanyon jant ebatlarını veriyolar.
Alırken orjinal lastik ebatlarına göre alırsanız daha iyi olur ama aklınızda hiçbir şüphe kalmasın o lastikler yakıt ya da güven konusunda sıkıntı çıkarmaz.
185 e görede fark yaratacak etken yok sadece yarım cm daha geniş.
Yakıt tüketimindede bir değişiklik olmaz.(Jant büyütüldüğünde ve lastik yanağını gereğinden fazla yükseltilmesi sonuçu yakıt tüketimi artar)
Birde bişey daha ekleyim , başta akıl karıştırmasın diye dahil etmemiştim.
Şimdi 1 Araba üretildiğinde bu arabaya ait tek bir teker ebatları çıkmaz , 1 aracın 3 -4 tane jant ve lastik modeli çıkar ve bu ebatlar yakın değildir.
Mesela kullandığım araçtan örnek veriyim , ben 195/65/15 lastik kullanıyorum ama benim kullandığım arabanın fabrikasyon başka ebat ölçüleride var.
Onlarıda sıralayım ;
195/65/15 (benim kullandığım) (195=Taban genişliği - 65=Lastik Yanak %si - 15=Jant İnci)
205/55/16
225/45/17
225/40/18
Şimdi bu ebatlara bakınca 195den 225 e yükseliş var ve jant büyüklüğüde 15-18 e yükseliş var , tabi bu yükseliş sırasındada Yanak %leri düşüyor ki tekerin tam çap ölçüsünün ideal olabilmesi için.
Böyle oluncada bu farklı ebatlardaki tekelerin arasında oluşturduğu bir yakıt tüketim farkı olmuyor.
https://i.hizliresim.com/1glL9A.png
Resime bakıncada ebatların farklı olduğu halde tekerlerin dış çapının aynı olduğu görülüyor.
Şimdi şöyle bir durumda var ; Jant metaryel olduğundan jant büyüdükce ağırlık artar ve arttığı içinde yakıt tüketimi artar diye bir düşünce çağrıştırıyor.
Ama aracın fabrikasının orjinal hafif alaşım olarak ürettiği jantlar hep hafif olmak zorundadır bu sebeple arasında fazla bir ağırlık farkı olmadığında minimum düzeyde yakıt tüketim farkı olur.
Şimdi hep kulaktan kulağa dolan söz belli : Jantı ya da lastiği büyültürsen yakıt tüketimin artar.
Doğru bir söz ama detayı önemli.
Fabrikasyon maksimum 17 jant üretimi olan bir araca gidip 19 jant takılırsa o araçta yakıt tüketimi görülür,
Aynı şekilde Jantın yan sanayi - Replika olanları ile yükseltilirse oda yakıt tüketimini artırır (Yan sanayi üretim jantlar orjinaline oranla çok daha ağır oldukları için)
Arabanın lastik ebatları arttıkça yola tutunuşu ve özellikle virajlarda savurma olasılığı azalır evet.
Fakat sürtünmeden dolayı, yakıt tüketimi artar. (çok çok az artar)
araba ne?
Uygun ebat netse o takilir. Sen normal ebattan butuk takarsan surtunme artar ve benzin daha cok yakar hemde performansli olmaz.
Motosiklet icin durum boyle muhtemelen araba icinde oyledir. Kendi ebatindan buyuk lastik takmayin, oyle daha iyi olsa muhendis oyle yapardi.
Evet doğru taban genişliği ve büyüklüğü arttıkça tutuş yükselir fakat mühendisler arabanın gücüne ve hızına göre hangi ebat jant lastik Kullanılmasını hesapladıkları için doğrusu fabrikasyon değerlerdir ama 5 mmlik bir değerden birşey olmaz
Evet olabilir.
Cevap
17Cevap
Yolu daha iyi tutar. Ama yuzey alani falan . Yakıt olarak belki fazla yaktirir (100 iken 101litre anca)
yapılan kontrollü deneyler sonucu ortaya çıkan şey ne ise o kullanılır zira o optimumdur ince olursa yol tutusu istenilen seviyede olmaz ama az yakar kalın olursa sürtünme artar kısmen iyi bir tutunma olur sürtünmeden dolayı çok yakar bunu optimize etmek gerekir
85- 90 dediğin lastik genişliği değil.. lastik genişliği artarsa yakıt artar karlı zeminde yol tutuşunu kötü etkilerken kuru zeminde yol tutuşunu artıyor. Yakıt ort %10 artar..
Geniş lastik arabanın savrulmasını önler Daha az savrulur yanı kandırılmamışsın 👍
Karışacak bişey Yok
Senin altında geniş tabanlı ayakkabı verirsem mi rahat basarsın yoksa dar tabanlı verdiğimde mi hangisi?
Zaten hız yaptığında asıl önemini fark ediceksin özellikle virajlarda
Ama arabanın modeli ney
Yani üzerindeki standart lastiği de yeterli olabilir
Evet daha iyi yol tutar ama gerek yok, çünkü yakıtta argar.
bu yalan. aracın fabrika lastik ölçüleri ne ise o dur. ayrıca genişletildiğin de yakıt da artar
Lastik ebatının yanı sıra o lastiğin yolu süspane etmesi gerek.
Doğal olarak sadece lastik değil aracın da o özelliğe vakıf olması gerek.
orjinal ebatlarin olmasi gerek.. yoksa yakit tüketimi artar. jant ebatı büyük ya da küçük olursa oda zarar
sürtünme alanı artar daha iyi yol tutar. ama yakıt tüketimide artıyor
Doğru.. ancak motoru yorar yakıtı arttırır..
Hazır benzin dünyanın en pahalısi iken kullanayim diyosun😂
arabanın orjinal lastiği nasılsa öyle tak başka takma
Daha çok yakar, neyse o olmalı
Doğrudur sürtünme yüzeyi artarsa tutuş da artar
doğru ama çok önemli değil
bir parça doğru
Evet bir miktar artar
Yol tutuşunu artırır ama yakıt tüketiminde artar
evet azda olsa artar
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar