90'lı yıllar nasıl yıllardı? Neler yapılır neler vardı? Nasıl bir yaşam vardı?
Cevabın nedir?
+1 yıl90lar negüzel yıllardı oyıllar anılar aklıma geldi herşeyde ilklerin yaşandığı ama samimiyetin kaybolmadığı içten sımsıcak duygularla bisüre önce yazmıştım köşeme
TEKNOLOJİNİN GÖTÜRDÜKLERİ adıyla
Merhaba değerli okurlar,geçen hafta 8 Martdan bahsetmiştik.
Buhafta teknolojinin getirdiklerinden bahsedelim.
Gelişiyle hayatımızı çok fazlasıyla kolaylaştırdı ama eskilere gidersek teknolojinin kendini bukadar derinlemesine hissettirmediği yıllar, oyıllar daha bir özeldi sanki.
Çocukken haftasonlarını iple çekerdik.
Pazar günü geldimi bayram gibiydi,
bakkallar hariç heryer kapalıydı!
O zamanlar bakkal amcalar vardı,
böylezincirleme marketler yoktu,
komşuluksamimiyet vardı,
insanlar birbirini tanırdı sokakta kadınlar ayak üstü sohbetler ederlerdi,
erkekler kahveye takılırdı okey turları,yancılar olurdu beleşe çay hesabı,
muhabbetler koyu olurdu zamlar, maaşlar, helede futbol başı çekerdi toto lotosu vardı erkeklerin..
İddialaşmazlardı böyle şimdiki gibi...
Çocuklar vardı mahalle maçları yapılırdı
aşağı mahallesi yukarı mahallesi vardı.
Kızlar ip atlar yakan top oynardı kavgalar olurdu.
Samimi,içten küsmeler vardı...
Gençlik yılları ilk aşk kokusu hissedilirdi.
Baharın ilk ışıklarıyla yaza merhaba derken tüm mahalle toplanır pikneğe gidilirdi ozamanlar çaylar konur yazın güneşinin sıcaklığı ile muhabbet ayrı bir güzellik taşırdı.
Tadı bakşa olurdu yaz akşamları
balkonda bir sigara bir kahve eşliğinde
Ahmed'in oğlu Mehmed'in kızı
biri öğretmen biri doktor
benim oğlum mühendis olacak sohbetleri annelerin dilinde!
O zamanlar bir kahvenin kırk yıl hatırı olurdu şimdilerdeki gibi 3ü bir arada olmazdı
halis Türk kahvesiydi ikramların baştacı gümüş tepsiyle gelirdi misafire.
Eskilerde bayramlarda faklıydı ziyaretler olurdu gözlerdeki mutluluğun ışıltısıyla eş dost akraba ve buruk bir hüzün olurdu toprak kokan mezarlık ziyaretlerinde...
Otobüsler beleş olur şoför amcalar çocukları kovalardı bayram sabahları ve eller öpülürdü harçlık gelirdi sevinç kaplardı çocuksu çehreleri!
Daha ne anılar güzellikler şimdilerde neden böyle olduk!
Eskilerde bayramlarda özel günlerde nostalji kokan anılarıyla bir ömür anılan telgraflar vardı mektuplar vardı okurken hatırasıyla insanı hüzüne saran mektuplar telgraflar...
Artık zaman çok değişti teknoloji insanı kilometrelerce uzağa ulaştırır oldu ama aslında iyice yalnızlaştırmadı mı samiyetten uzak yaşam sunmadı mı?
Şimdi bayramda cepten bir mesaj sadece
yada sohbet mi edeceğiz Msn ve Face'te yorum mu yapacağız! Tweet atar olduk bir cihazın başında..
Sabit telefon diye adı geçen ev telefonları vardı, anneler çocuklarına sekreterlik yapardı. Arayanları, dediklerini not alırdı...
Hafta sonları kızlarla buluşulur bilardo oynanırdı cafelerde.
Çay kola içilirdi erkekler hesap yapardı.
Hesabı ödemeye harçlıklar çıkar parayı denkleştirmeye çalışılırdı.
Bazen yetişmez abi haftaya hallederiz denirdi...
tamamı sığmadığından devamı linkte arkadaşlar.
www.magazintime.com/makale/ulas-dagli/teknolojinin-goturdukleri/7.html20 Yorumla
En İyi Cevaplar
- Diğer konusunda 8,4b cevap paylaştı.
+1 yılHey gidi heyyyy. Şöyle geriye bakıp düşündüğümde iyi ki 1985de doğmuşum diyorum. Çünkü şimdi nesil o kadar acınılası bir halde büyüyor ki ... Peki biz şanslı jenerasyonun 90'lı yıllarda görüldükleri neler işte şöyle;
1-Öncelikle o günlerde annemin ekmek arasına koyduğu domatesin,biberin,peynirin tadı mükemmeldi. Meyveler daha bir tatlı, sebzeler ise daha iştah açıcıydı.
2-Arena vardı uğur dündar amcamız sürekli pis fırınlara baskın yapardı ekmeğin içinden börtü böcek çıkardı. Teeee o zamanlardan kalan bir alışkanlıkla hala ekmekten bir parça koparır, içine bakar öyle yerim.
3-Tayyip denen o eksantrik şey başımızda yoktu :))))
4-En mükemmel çizgi filmlerin devrim yıllarıydı,
5-ARI MAYA,HEİDİ,JETGİLLER,TAŞ DEVRİ,RİCHİE RİCH,TSUBASA,ŞİRİNLER,VÜCUDUMUZU TANIYALIM,AY SAVAŞÇILARI,NİNJA KAPLUMBAĞALAR,ŞEKER KIZ CANDY, OSCAR, POKEMON,SUSAM SOKAĞI,TEMEL REİS,HE-MAN,SHE-RA,HAYALET AVCILARI gibi en süper ve yaratıcı çizgi filmlerin cirit attığı dönemdi.
6-Zeyna'nın hayyyyaaaaaaa diye çemberini attığı, Herkülün bir yumrukta koca bir devi iki seksen uzattığı nacizane dizilerin sansürsüz yayınladığı vakitlerdi.
7-Tasoların,Misketlerin altın gibi değerli olduğu vakitlerdi.
8-Yeni yeni internet kafelerin oluşum çağıydı.
9-Atari salonlarında büyük kapışmaların yaşandığı yıllardı
10-Ev tibi tv'ye takılan atari kasetlerinin bol bulunduğu zamanın en efsane (Bana göre bomberman ve süper mario) oyunlarının tüm caimalarda konuşulduğu ve rekorların kırıldığı vakitlerdi.
11-Saçma sapan diziler yoktu, en mükemmel dizilerin altın çağıydı.
12-Telefonların antenlerinin olduğu vakitlerdi
13-Genellikle TRT2 de ortaya çıkan bonus kafalı ünlü Bob Ross amcamızın "şurda bir dağ, burda da bir ev var" deyip beyaz bir tuvalde harikalar yarattığı vakitlerdi
14-Her yerin bina olmayıp çoluk çocuğun sokaklarda akşam karanlık çökene kadar her türlü oyunu coşkuyla oynadığı dönemlerdi
15-Şimdi ki eti cin ile arasında dağlar kadar tat farkı olan eti cin'in ortada fırıl fırıl dolaşıp yendiği zamanlardı
16-Yumiyum isimli o enfes şekerin her köşedeki bakkal amcanın tezgahında rahatlıkla bulduğumuz vakitlerdi
17-Trophy isimli üstü hindistan cevizli enfes gofretin ağızda çatır çutur sesleri ve zevk ile dağıldığı vakitlerdi
18-Capri sun vardı içerdin, sonra çubuğunu üfleyip şişirdin. Sonra yere koyup üstüne sertçe basardın patlayınca olay olurdu.
19-Patlayan şeker denilen bir illet tüm çocukların ağzında gövde gösterisi yapardı. :)
20-TVde içkinin sigaranın sansürlenmediği yıllardı
21-Geceleri hınzır Tutti Frutti programlarının dolaştığı vakitlerdi :D
22-Şaka yüzüklerinin moda olduğu günlerdi
23-Uhu 404'ün kullanıldığı ve yer yer kafa yaptığı vakitlerdi
24-Enteresan saç kesim şekillerinin sıradan ve moda olduğu vakitlerdi
25-KESİNLİKLE AMA KESİNLİKLE HALA ÇOK ÖZLEDİĞİM YILLARDI. ŞAHSEN O YILLARI GÖRMÜŞ YAŞAMIŞ BİRİSİ OLARAK ONUR DUYUYORUM VE ŞİMDİ Kİ NESİLE ACIYORUM.10 Yorumla
+1 yıl- Ne güzel cahildik,
Televizyon yoktu.
Gazete de her zaman olmazdı. Öyle güzel cahildik ki, keyfimiz bozulmazdı hiç!
Dışarıda kar... Ama kuzine içten içe öyle yanıyor ki. Kuzinenin üzerinde demir maşa... Maşanın üzerinde de ekmek dilimleri. Aydınlık bir kış sabahı ve kızarmış ekmek kokusu...
Sucuk lükstü. Yumurta lezzetli. Ekmek her zaman ekmek gibi...
Bir kez olsun kümesten yumurta almamış, bir kez olsun o kızarmış ekmeğin kokusunu duymamış ve fakat alışveriş merkezlerinin restoran katlarında boğucu bir gürültü ve havasızlık içinde hamburger keyfine fit olmuş çocuklar ve gençler için ben ne kadar yaşlıyım...
Dışarıda kar... İçeride kanaat... İçeride huzur... Televizyon yoktu. Gazete de her zaman olmazdı. Öyle güzel cahildik ki, keyfimiz bozulmazdı hiç!
Portakal kabuklarını sobanın üzerine dizer, kokusuna râm olurduk. Kestane közlemek büsbütün bir gecenin akıllara seza mutluluğuydu.
Sonra illa ki, büyüklerin anlattığı hikâyeler, hatıralar... Birçoğu arızalı ve tedaviye muhtaç beyinlerden çıkma dizilerin ve filmlerin açtığı hasarlar yerine, geniş ve besleyici bir masal dünyası...
Lezzet bir tarafa, kokuya da hasret kalacağımız kimin aklına gelirdi? Ekmeklerimiz el değerek üretilirdi, sağlıklıydı, lezzetliydi ve mis gibi kokardı. Çay da kokardı... Domates de... Bütün bu nefasete, küçücük bir bakkal dükkânının zenginliği yetiyordu.
Dışarıda kar... İçeride huzur... Zam endişesi, doğal gazın kesilme korkusu, yolda kalma telaşı, rejim tehlikesi... Kimin umurunda... Ne güzel cahildik. Mutluluğun resmini çiziyorduk...30 Yorumla
Sokakta oynayarak büyüyen son nesil olduk. Şimdilerde bilgisayar başından kalkmamak için sokağa çıkıp oynamıyo çocuklar.
Biz tipitip sakızlarını ağzımıza doldururduk ağzımızın suyu aka aka çignemeye çalışırdık.
Power rangers pokemon tsubasa vardı. Mandalları birleştirip power rangers daki makinelerden yapmaya çalışırdık.
Evin altından anneeeeeeeaaa acıktım salçalı ekmek yap vardı.
Bide benim sakızlardan çıkan şirinler yapıştırmalarım vardı. Hangi seneydi hatırlamıyorum bütün hepsini tamamlamıştım o bitane sonuncu çıkmıyodu ki zaten kimsede çıkmamış kandırmışlar bizi :)10 Yorumla
AI Persona’ya Sor
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
5
Cevap
24Cevap
+1 yıl90'lı yıllar benim daha çok gençlik dönemimi ifade ediyor. 13-23 yaş arası.
90'lı yıllar bana her zaman güzel ve mutlu zamanları hatırlatmıştır ama zor ve acılar çektiğimiz bir dönemi de temsil ediyor. Örneğin terör belasının en üst düzeyde olduğu, ekomonik ve siyasal istikrarsızlıkların en üst düzeye çıkarak hayatımızı etkilediği yıllar. Bunun ardından güzelliklerle devam edelim. Hayatı tanımaya başladığım yılları temsil ettiği için benim gözüm çok ayrı bir yeri var. İlk öpücük, ilk iş tecrübesi, okul yılları, dünyayı keşfetmeye başlamam, müziği keşfetmem gibi harika zamanlardı benim için.
Bugüne kıyasla hayata daha yavaş ama duyguların daha yoğun olduğu yıllardı. İnsanların kulaklık takıp önlerine baktıkları değil etraflarıyla ilgilendikleri yıllardı. O zaman döneminde insanlar birbirlerine daha yakın ve sıcak davranıyorlardı. Şimdi herşey suni, herşey menfaat üzerine kurulu. Bugün yaşananları bir zaman makinesi ile 90'lı yıllarda götürüp o devirde yapmaya çalışsaydık başarısız olurduk.
İnsanlar daha zor zamanlardan geçmelerine rağmen teknolojinin getirdiğini mutsuzluğa henüz yenik değillerdi. Bankamatik kartı sahibi olmak bile büyük bir olaydı. Her istediğimizi alamadığımız, Maddiyatın gücünü üzerimizde baskı olarak hissettiğimiz yıllardı. Fakat aldığımız bir paket çekirdekle bile yüzümüz gülerdi. Şimdi herşeye sahibiz. Bütün imkanlar önümüzde ama ne kadar mutlu olduğumuz tartışılır.
İnsanlar o dönemlerde daha anlayışlıydılar. Örneğin bankada 2 saat kuyruk beklemek onları rahatsız etse bile ertesi ay yine o sıraya girerlerdi. Şimdi o kadar sabırsızız ki en ufak bir olayda parlıyoruz.
Manevi yönümüz çok kuvvetliydi. Bayramlarda insanlar birbirlerini ziyarete gider mutlaka hal hatır sorarlardı. Bugün ise bayramın birinci günlerinde herkes şair kesilip birbirine kısa mesaj atıyor. Bayramın anlamı tatil oldu.
O günlerde yediğimiz bir adi çikolata bile çok anlamlıydı. Şimdi en pahalı ve en kaliteli ürünü aldığımızda verdiği hissiyat ancak saniyelerle ölçülüyor.
Çocukluğumdaki ana karakterler annem ve babamdı. Ne olursa olsun hep onlarlaydım. 2013'e geldiğimiz bu dönemde hali vakti biraz yerinde olan çiftler hizmetçi-bakıcı yardımından faydalanıyorlar. Aile değerlerimiz, birliteliğimiz kayboluyor. Çiftler, aileler 10 dakika bir arada vakit geçiremiyorlar.
Belki günümüzde teknoloji çok ilerledi. Hayat çok daha hızlı ve etkin ama ben kaybettiğimiz duyguları yaşamayı özlüyorum. 21. yüzyılın robotu olmaktansa 20. yüzyılın gerikalmışı olmayı tercih ediyorum.20 YorumlaSoba, tüplü ve kumandasız televizyon. Çoğu zaman televizyon kumandası olduk anne ve babamızın. Televizyon demişken herkesin aynı şeyleri izlediği TRT yıllarının yerini özel televizyonlara bırakmasına da şahit olduk. İlk özel televizyonu günde iki üç saatlik çizgi film yayını nedeniyle büyük mutlulukla karşıladığımı çok iyi hatırlıyorum. Annem TRT'nin açılış ve kapanış saatlerinde Anıtkabir'deki askerlerin rap rap yürüyüşlerine ağzım açık bakarken bana mama yedirdiğini gülümseyerek anımsıyor. Susam Sokağı'nı bugünün çocukları nereden bilecekler. Ya da Barış Manço adı hangi kuşak için bu kadar özel olabilirdi. Sobalı odada pazar ailece pazar sabahı kahvaltısı, sobada kızaran ekmekler ekranda hepsi 10 puan alan Adam Olacak Çocuk'lar. Akşam annemin soyduğu portakalların soba üstünde tarafımdan pişirilen kabukları...Parliament Sinema Kulübü'nün ilk pazar gecesi sineması ve Batman...Jack Nicholsun'dan yıllarca nefret etmeme neden olan olağanüstü Joker karakteri...İcraatın İçinden, Özal'ın kalemi, evdeki Ecevit sevgisi ve ilk siyasi sınıf bilincinin oluşmaya başlaması. Gorbi'nin başındaki lekeyi ve SSCB'yi unutmak mümkün mü?
Aile önündeki ilk teatral deneyimim İnönü taklidi yapmakla başlamıştı. Hey gidi günler hey...ancak benim kuşağım için her şey güzel geçmedi elbet. Güzelliklerin yanında kötülüklerin ve çirkinliklerin de olduğunu gösterdi dünya geliştiridği kitle iletişim araçlarıyla. Bundandır belki, yeryüzüne gelmiş en realist kuşağız biz. Gözümüzü açtığımız dünya 1980'lerle birlikte yeni bir paylaşım sorununun karşısında bulunuyordu. Halepçe'de zehirli gazla öldürülen insanları sansürsüz gördük televizyonda sadece 3-4 yaşlarında, az sonra Saddam Hüseyin'in Kuveyt'te bombaladığı petrol hatlarından körfeze sızan petrol ve petrole bulanmış karabataklar, canlı yayında bombalanan Bağdat, siren sesleri, alevler, yıkılan duvarlar, çöken bloklar altında ezilen milyonlar...1991 yılındayız daha 5 yaşındayız. "Burda da savaş çıkar mı baba" diyerek korkudan titreyişim. Güneydoğudan gelen "terör" görüntülerini, üzerinde kurşun deliği kundaktaki bebek görüntülerini bunun çocuk beynimde yarattığı yıkımı tahmin edebilir misiniz? Suikastler, bombalar, operasyonlar...Kürt kelimesinin ilk defa kulaklarımıza çalınışı haber bültenlerinde "ayrılıkçı Kürtler gene saldırdı" haberleriyle başladı. Sobalı evden kaloriferli apartmana geçişimiz ve o apartmanda hatrı sayılır bir Kürt nüfusun mukim oluşu onlarla içli dışlı olmamız Kürt düşmanı olmamızı engelledi ya diğerlerimiz? Halkların kardeşliği açısından bu kadar şanslı olanımız kaç kişi acaba?
Saklambaç, yerden yüksek, köşe kapmaca, evcilik, ortada sıçan, renkli istop...Son zamanlarda sokaklarda bunları oynayan çocuk gördünüz mü? Ben görmedim. Toplama kamplarını andıran dev duvarlarla çevrili korunaklı sitelerden ortada sokak mı kaldı desenize. Oysa bu oyunlar bizim en büyük eğlencemizdi. Bugün kaç çocuk bir tomar gazete kağıdı ile otuz santimlik bir kablo borusu arasında oyunsal bir ilişki kurabilir acaba? Tıpkı Fa01 Yorumla- +1 yıl
mükemmel b,r yazı bende oynardım öyle saklambaçlar ama şimdi artık tamamen bitti insanların arkadaşlığı bozuldu
90's... değişik yıllardı.. Okulda Elma panosu vardı.. Elma kızartmaya çalışırdık :))
https://www.youtube.com/watch?v=BgB6b23IOsA
Sonra İlk okul aşkım vardı :D Ataturk büstünün arkasında öptüğüm :)) tabikide yanaktan :D
Her tenefus saklanırdım bıyerlere kımseyle karsı karsıya gelmeyeyım dıye..
Sonra o zamanlar Taso vardı :D) Thunder Cats - HeMan - Ninja Turtles:)
Vardı da vardı :D.. okulumuzun önünde tuğla börekçimiz vardı.. Harbi tuğlaydı.. Sabah 1 tane yedımmı aksama kadar bırsey yedırmıyodu :D
Misketlerimiz vardı.. Sonra mahalle arkadasları vardı.. Agızda Ekmek Top kosturan cocuklar vardı.. Sokakta kosarak yarıs yapanlar vardı :)
Asla unutulmayacak Star Wars vardı.. :D Kara kutu Atariler vardı..
Bediş varda yonca Evcimiğin oynadığı :)
Sonra efsane Prince Of Persia vardı hain Jabbar ile birlikte :D
hatırlarmısınız bılmeme ama Brış Mançonun 7 den 77 yedıye programı vardı.. Tanrılar Çıldırmış Olmalı vardı Japon filmi :)
La Linea vardı hatırlarmısınız :D
daha aklıma gelen birşey var mıdıye dusunuyorum ama :)
Walkman ve Hesapmakinalı saat vardı bunlqr standart zaten :)
Irak savaşı vardı star tv yenı acılmıstısanırım oyle bırseyler vardı :))
hatırladıukca hatırlıyorum sıkılıp okumayacak kımse :D02 Yorumla- +1 yıl
ben okudum ve çok güzel
+1 yılnasıldı biliyonmu:
esik kesik asfaltta ikişer taştan kale yapıp top oynadıgımız, kalecinin uzanamadıgı her yerin aut oldugu yıllardı.
kalıp çikolata,gazoz çikolata,altın çikolata,leblebi tozu,adi acı kaymaktan kaymak dondurması demekti
tipitip,turbo,mint,yumiyum,mino sakızları demekti hatta patlayan şekeri ağza boşaltıp kulaklarda çınlamasını dinlemekti.
atari demekti,blanca demekti,mario,kingkong,tsubasa,bomber man demekti
annemizin balkondan hadi gel çizgifilm çıkmış ya da gel hadi yemek hazır diye bağırması demekti
süt satan yoğurt satan kamyonlar ya da güğümlü amcalar demekti,ekmeğe sütün kaymağını sürmek yoğurdunkini kaşıklamak demekti.
mükremin abi demekti,fadıl fıdıllıoğlu demekti,ruhsar,mazhar,ruşen amcanın oğlu sedat demekti.
he-man,power rangers,kaptan mağara adamı,taş devri ve domates adamın maceraları demekti
körebe,ebelemece,bisiklet yarışı,yagmurda eve girmeyip terlikle oklavayla dayak yemek demekti
yollardan cok araba geçmezdi yolda kızların ip atlaması,çizgi çizip sek sek oynaması demekti
bir tane çikolata alıp geldi mi baba boynuna atlayıp saatlerce o çikolatayı yemeye kıyamamaktı
cino demekti,sarelle demekti,sagra demekti,keloğlan demekti o yıllar çok güzeldi.20 Yorumla
+1 yılşuanki yaşımla 90's ları yaşamak isterdim dostluk komşuluk beraberlik vardı
bizim çocukluğuzdu o yıllar çamurda çivi oynardık
kayış oyunu vardı onu oynardık
yakar top
9 taş
dama
cüz
solo test (zeka testi)
bilyalılarla kayardık
misket oymardık
uzun eşek
kör ebe
araba yarıştırırdık
bakkal amcadan leblebi tozu alırdık boğulurcasına yerdik
patlayan şeker
yumj yumj şekeri
RC kola
TV de küçük ev
lessi
dolphin
dallas
yalan rüzgarı
dedektif colombo
daha neler vardı neler yaa ne güzel soru sormuşsun tebrikler30 YorumlaSelamlar ,
Aslında tam anlamıyla o döneme yetişen ve ablam sayesinde çok daha keyifli olan bir dönemdi ,bunu en kısa cümle ile şöyle açıklayabilirim ."90'larda yaşayan çocuklar sokakta oyun oynayan en son nesildik "
link
Şarkı ve resimlere yazılan yazılar her zaman etkilemiştir.
-Pazar akşamları banyo yapmak
-Sokak ortasında oyun esnasında annenizin yemeğe çagırması
Buyrun arkadaşlar iyi seyirler ...10 Yorumla- Diğer konusunda 1b cevap paylaştı.
+1 yılatari salonlarından çıkmamak. biriktirilen paraları bilimum street fighter, mortal combat gibi oyunlara yatırmak. oradaki abilerin sizin elinizden ver bir adam geçeyim diye elinizden alması.
pazar gecesi sinemasını deliler gibi beklemek. sabahtan akşama kadar taso oynamak. futbolcu kartlarını biriktirip son numarasına göre piştivari oyun oynamak. sakızdan çıkan çıkartmaları albüme yapıştırıp son joker çıkartmasını da bulup radyo kazanmanın hayaliyle yaşamak. kames toplarla mahalle maçı yapmak. 9 aylık, alman kale, japon kale oynamak. top patlayınca topa sabun sürmek. kağıttan gemiler yapıp leğende yüzdürmek. atari kasetleri takas etmek. şirinler dergisi almak. gazetelerden kupon biriktirmek. tv-marketlerdeki oyuncak tanıtımlarını izlemek., olacak o kadar izleyip levent kırca'nın sarhoş taklidine gülmek, oya-bora nın hayranı olmak yazssam daha roman olur ama şimdilik bu kadar yeterli sanırım :) Çok güzel bir soru sormuşsun teşekkürler...00 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılHerşey ve herkes şimdikinden bir nebze daha masum du hayat vardı o günlerde dostluk arkadaşlık daha kıymetliydi oyun oynamayı şimdiki çocuklar gençler sadece monitör de görüyo bizim oyunlarımız da eğlencelerimiz de sokaktaydı diziler bile daha keyifliydi bir dizi çıkardılarmı 1000 bölüme yakın oynardı sıkılmazdık çünkü hayatımızı anlatırdı o diziler şimdikiler gibi yapay değildi şarkılar daha duygulu daha içtendi daha neler neler söylenir ama sayfalar yetmez...
20 Yorumlaherhangi bir neslin birdaha öyle eğlenebileceğini sanmıyorum. mahallelerde sıkı arkadaşlıklar olurdu, akşama kadar sokakta oynardık pc oyunları çok gelişmemişti tetrisler aterilerle idare ediyorduk. Ama arkadaşlarla oynanan sokak oyunlarının keyfini hiçbişeyde bulamıyorum. uzun eşşekler yağlı kayışlar zımbalar misketler saklambaçlar ve hatta kıçımızdan uydurduğumuz onlarca oyunlar.
10 Yorumlaşimdiyle mukayese edersek ; cok farklı bır jenerasyondu..teknolojı ve bılısımın ınsan ve toplum uzerındekı etkısı buy kadar buyuk degıl kı zaten hala ulkemıze ugramamıs bıle sayılırdı..her zaman cep telefonu olmadan arkadaslarla bırbırımızı nasıl olurda bu kadar kısa zaman zarfı ıcerısınde bulurduk hala sasıyorum..sevgılıye cocuk vasıtasıyla gonderılen mektuplerı hıc soylemıyorum bıle..belkı ekonomık anlamda zor donemlerdı ama ınanın cok guzel donemlerdı..
20 Yorumla- Diğer konusunda 963 cevap paylaştı.
+1 yılherşey daha saf masumdu. çocuklar bilgisayar başında değil sokakta oynarlardı. basit oyuncaklarla bile mutlu olurlardı. yaşam daha refahtı. insanlar daha dürüsttü... ve daha sayamayacağım bir çok şey. 90 larda çocuktum ve çok mutluydum
20 Yorumla 90 lar. ah 90 lar. patlayan şekerleri ağzımıza doldururduk patır patır patlardı içerde. futbolcu çıkartmaları vardı bir de onların kitabı gibi bi'şey. kitaba yapıştırırdık ama hep bir tane eksik kalırdı. hep eksik hep eksik. salçalı ekmekti yahu 90 lar. annnnnnnneaaaaaeaeaaa diye bağırmaktı. sepetle alışveriş yapmaktı. mahallenin çocuğunu bakkala göndermekti. off ulan off.
00 YorumlaDiğer konusunda 682 cevap paylaştı. Özet şöyle . Biz o zaman sokakta top oynardık . Günümüzde çocuklar pc den pc ye bağlanıp oynuyorlar . Kız ve erkeklerin saygısı üst düzeydi . Kızlar daha namuslu erkekler daha az cıvıktı . Soba moba bu sayfalarca gider . Duygulandırdın be
02 Yorumla- +1 yıl
aynı durum bende de var yani bende pcdeyim genelde
+1 yılben 93 doğumluyum ama 98-99 yıllarını hatırlıyorum az çok. kuzenlerimle arabalarla oynardık küçük bisikletimiz vardı evde sürerdik :D en son hatırladığım şey de deprem di o yıllarda :(
01 Yorumla- +1 yıl
depremi biliyorum üzücü olaylar her zaman oluyor
Gizli Üye(30-35)+1 yılTek söylemek istediğim bu kadar obez çocuk yoktu. Çünkü sabahtan akşama kadar dışarıda arkadaşlarımızla oyun oynardık evde oturup aptal kutusunun karşısında pek vakit geçirmezdik.
10 YorumlaDiğer konusunda 2,3b cevap paylaştı. tek degısen o zamanlar cep telefonu yoktu bılgısayar her evde yoktu..ama iyidi bazı yonlerı o zamanlardaydı gercek asklaar
00 Yorumla
+1 yıledep vardı ar vardı namus vardı... şimdi bunlar sadece sözlükte var...
02 Yorumla- +1 yıl
namusun neye göre değerlendirildiği de çok önemli ama haklısın :)
- +1 yıl
geçen hafta istanbuldaydım.. üsküdar da kız kulesinin karşısında... iki sevgili kimse umurlarında değil öpüşüyorlardı ulu orta... gözlerimle görmesem inanamazdm... buna namuslu diyorsan değişri evet :) 90 larda birak öpüşmeyi kimse dışarı kısakol mini etek gyerecek çıkamazdı... edep haya vardı... şimdi millet bikiniyle eylem bile yapıyor...
+1 yılBen 60-70 li yıllarda yaşadım çocukluğumu. Televizyon yok, internet yok, cep telefonu yok. Kalorifer yok, sanal dünya yok. Anlayacağınız her şey sahici idi. Hey gidi günler.
00 YorumlaDiğer konusunda 910 cevap paylaştı. o dönemleri hiç bir zaman yaşayamadım, o masumluğu, o temizliği. O mahalle delikanlıların piçlik peşinde değil mahallesini koruma peşinde olduğu yılları. Ağır roman'dan etkilenen gençleri.. En büyük keşkem ..
00 Yorumla
+1 yılŞimdi nasılsa o zamanda öyleydi pek bir farkı yoktu.
00 Yorumla90'lar denince aklıma bosna-hersek'teki olaylar geliyor :( ama çocukluk güzeldi :)
10 Yorumla
+1 yılfazla bir farkı yok güneşin doğup ve battığı sıradan günler kaybedilen herşeyin değeri tavan yapar on yıl sonrada iki binli yıllar ne günlerdi be demeye başlar
00 Yorumlataso+misket+sokakta futbol herkes saf temizdi sokakta oynayanj son cocuklarız hacım
00 Yorumla1989-1994 arası çok pis bir dönemdi.
02 Yorumla- +1 yıl
neden
- Diğer konusunda 24b cevap paylaştı.
+1 yılHerkes 90 lı olamaz
00 Yorumla kocaman tasolar .
00 Yorumlaah o ggunler ah keşke görebilseydin :)
00 Yorumla
+1 yılO zaman bebeydim bilmem
00 Yorumla
Gizli Üye(45 üstü)+1 yılçok güzeldi çokkk
12 Yorumla- +1 yıl
neler vardı
Cevap sahibi+1 yılkomşuluk vardı bir defa...çocuklar sokakta oynardı.pc başında değil...
Devamını Gör(14)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası