Suya belirli yükseklikten atlayınca niçin beton etkisi yapar?
bugun bir arkadaşım sordu ve cevabını vermedi bilen var mi acaba?
bugun bir arkadaşım sordu ve cevabını vermedi bilen var mi acaba?
Sorunun cevabı yüzey gerilimi ile ilgilidir. Cisimlerin bir sıvıda yüzüp yüzmeyeceği yoğunluklarına bakılarak anlaşılabilir. Örneğin çeliğin yoğunluğu suyun yoğunluğundan yaklaşık yedi kat daha fazladır. Bu nedenle çelikten yapılmış bir dikiş iğnesi ya da ataş suya bırakıldığında yüzemez ve suyun dibini boylar.
Ancak uygun bir şekilde suyun yüzeyine bırakılınca yüzebildikleri görülür. Daha önceden cisimlerin sıvılardaki yüzmeleriyle ilgili bilgilerimize ters olan bu durum ve yukarıda bahsettiğimiz durumlar suyun yüzey gerilimi sayesin de gerçekleşir.
bizim bogaz köprüsü içinde gecerli bunlar birisinde bewton etkisi yapmıyor o yüzden atlayan kurtuluyor diger köprünün mesafesi yüksek oldugu için beton etkisi yapıyor Özellikle 60 metrenin üzerinde bir atlayış beton etkisi oluşturur. Beton etkisi düşme sonucunda denizle ilk temas sırasında oluşan başınçla alakalı...
yan diypsunki basınç
basınçla ilgisi olmadığını düşünüyorm
o zaman diyelımki 100 metreden atladın önce suya atla ve bu beton etkisi yapar sonrada örneğin yoğurt dolu alana atla buda hiç bir etki yapmaz :)
bilemsel arastırmayı bizim yapmamıza gerk yok bence
senin o yükseklikte belirli bir potansiyel enerjin var ve atladığında sen suya girene kadar o kinetik enerjiye yani hıza dönüşür. çok hızlı bir şekilde suya girdiğinde sudaki kohezyon kuvveti sebebiyle su katı bir cisim etkisi yapar. bu yüzden.
+1
evet doğru ama anlamadığım konu niçin sadece suya düşünce böyle bir etki yapıyor
Cevap
7Cevap
Çünkü; düşen maddenin (Vücudumuzun) ağırlığı ile yerçekimi kuvveti ve düştüğümüz yükseklik birbiri ile çarpılınca buna bir de içine düşülen maddenin yoğunluğu da eklenir bu size çarpmanın madde üzerindeki şiddetini verecektir. Kısaca bu yüzden.
Hız ve suyun özkütlesidir bunu yaratan.
Çok yüksek hızlarda (misal motorsikletteyken) gözümüzü de zor açarız, suratımız yamulur. İşte sebebi budur.
Su soğuksa özkütlesi artacağından etkisi de daha büyük olur.
1,5 saniyede ortalama 80-85 km hıza ulaşıldığını düşündüğünde suya inene kadar hızını tahmin edemezsiniz
cevabını bilmiyorum ama soruna hayran kaldım. bu tür soruları burda görmek güzel.
inşallah cevabını bulabılırım
bu suya değen alanla ilgisi var. 100 kusur metreden guinness rekoru var araştırınız.
hayır alanla ilgisi yok bence
aynı fizik kurallarına göre de su sıkıştırılamazmış dostum ( bu bence değil fizik kuralı)
Bunun suyun sıkışması ile alakası yok, beton suya göre çok daha fazla sıkışır zaten. Olayın betonla alakası yok, konunun yüzey gerilimi ve sıcaklıkla çok alakası var. Bu nedenden dolayi beton etkisi yapar denir:) halk arasında Atıyorum 30 derecede cm'ye 70 dyn'lik bir güc uygular dolayısıyla yuzey ile cok ilgilidir dostum özellikle sıvılarda Google'da biraz çalış doğruyu bulacaksın.
ama anlamadığım konu niçin sadece suda boyle etki olusur
madde hızlanınca kütlesi artar , daha büyük kütleyle suya daha sert çarparsın.
hızlanınca kütle artıyomu ki ):
ivetttt :)
belgeselde izlemiştim
öyle oluyomuş
öğrenmiş oldum :)
aslında kütle yer çekimi sebebiyle olmuyor mu?
yer çekimide dünya kendi etrafında belli bir hızla döndüğü için
hareket=kütle gibi bişey heralde :d
bende tam bilmiyom ama salladım biraz
zorlama güzel sallayamıyosun :)
tımam sallamaktan vazgeçtim :S
boğaz köprüsünden atlayınca beton etkisi oluyormuş genelde fizik kanunlarından dolayı
18 metre ve fazlasında olan bir durum bu ve tamaman basınçtan kaynaklanıyor.
basınç mı?
etki-tepki yasası.
peki niçin sadece suda böyle oluyormuş
cızzzztt error error.anlaşılamayan soru.başka neye atlayabilir ki insanlar.zeytinyağı yada pekmez birikintisi olsa yine aynısı olur emin ol:)
:)))) yaa sorduğuma pişman oldum valla
pişman olma:) sor sen yine.
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar