Semavi dinlerin Orta Doğuda ortaya çıkması hakkında ne düşünüyorsunuz?
Tüm dinler bu bölgede ortaya çıkmış ve tarihten bu güne bu bölgede savaşlar katliamlar bitmiyor.

Tüm dinlerin amacının bir olması gerektiğini gösterir bu. şu an içinde olduğumuz hal, hal değil. Birleştirmesi gerekirken ayrıştıran insanlar olduk hepimiz. İnsana doğruyu söylesen de yanlışı yapıyor. Bu yüzden doğrunun bir zamanlar söylenmiş olduğu mekanlarda bugün yanlış işler yapılır olmuş. Ne diyelim ki?
Kadim dinler İndus Vadisi'ndeki bugünkü Hinduizm'in de kökenini oluşturan Vedik kültüründen, Mısır'dan ve Mezopotamya'dan çıkma, bu bir tesadüf değil. Dünya bu dönemlerde çok daha soğuk ve kuraktı. Bu üç bölgenin çok büyük bir özelliği var, sıcak olması ve sulak olması. Nil, Fırat, Dicle ve Derya-i-Sint (İndus) nehirleri bu bereketli bölgenin halklarını diğerlerinden daha şanslı kılıyordu.
Bildiğimiz Urfa şehri yakınlarındaki Göbeklitepe'nin dünyada bulunabilmiş en eski tapınak olması surpriz değil. Bu coğrafyanın halkları binlerce senedir dinle haşır neşirdi. Hatta avcılık-toplayılık yapılan bir dönemde yapılan ve herhangi bir yerleşim bölgesinden uzakta bulunan Göbeklitepe'nin, tarımın başlamasına ve gelişmesine de neden olduğu düşünülüyor. Buraya gelen insanların, biraz da pratik nedenlerle tarıma başladığı tahmin ediliyor.
Semavi dinler de bir anda ortaya çıkmadı. Bu dinlerin kökeni belki de Göbeklitepe'den kalma inanışların, Sümer, Elam, Pers, Babil, Fenike, Hatti, Yunan, Asuri vs. dinleridir. Ve Semavi dinler de henüz tek tanrılı olmayı başaramadı. Eski tanrılar meleklere, peygamberlere, Yecüc ve Mecüc'lere, Eflim'lere dönüştü. Bazılarının isimlerinin halen sonu "il"'dir, il veya el, eski bir Sümer/Babil/İbrani tanrısının adıdır ve Tengri'nin tanrıya dönüşmesi gibi, tek bir tanrı ismi olmaktan çıkmış, günümüz anlamındaki tanrı anlamına gelmiştir.
Örneğin, İsrail (Yakup Peygamber'in lakabıdır) "karanlıkta yürüyen tanrı" anlamına gelir. Mikail, Azrail, Cebrail vs. isimlerinde geçen "il" de tanrıdır.
İlah ve Allah sözcüklerinin kökeni de budur.
Uzun uzun yazmışsınız çok teşekkür ederim bilgilendirici yazınız için.
Kaba olmasın ama delinin biri taş atmış kırk akıllı çıkaramamış hesabı...
Zaten tüm bu dinlerin kadını dışlaması, sünnet, hızır inancı gibi birçok ortak noktası var.
Öte yandan Yahudilik çok ağır bir din katı bir yapısı var. İsa bunu görüp yumuşatmış ve yutturmuş. Sayın Muhammed bakmış ki bu da olmamıß o da hristiysnlığı yumuşatmış ve yutturmuş. Sonra da allah acıdı da yükünüzü hafifletti bana itaat edin demiş herkes de yemiş
Ne hikmetse artık hep oradan çıkmış.
Ve yine ne hikmetse dünyanın en kolay galeyana gelebilen topluluğu da orada yaşıyor.
Ve üçüncü bir ne hikmetse artık din inmesine RAĞMEN hala en sapkın toplumlar orada yaşıyor.
Ne hikmetse artık 🤔
Gerçek İslam bu değilciler gelmeden
islamın hak din olduğuna dair akıl ile konulan ispatlardır..
1- ateizmi savunanların düşünceleri yani darvinizm zaten günümüz de tamamen çürütülmüş olduğundan bu konuya değinmeyelim.
2- hristiyanlık dini ve yahudilik yani musevilik dini.. bu dinler islam gelmezden evvel kendi zamanlarında hak din idiler.. tabiki de kutsal kitapların bozulmamış hali ile öyleydiler.. sonradan tahrif olundu ve değiştirildi..
düşünün ki bir yaratıcı var ve tevrat ile incili indirdi.. bu kitapları indiren yaratıcı daha sonra da son kitap olarak kuran-ı zişanı peygamberimize indirdi.. eğer ki islam dini hak din olmasaydı.. yaratıcı bir insanın kendisi adına kitap uydurmasına izin verir miydi.. elbette hayır.. öyle ki kuran kendisinden önceki ilahi kitapları doğrulayan ve bir olan allah ın dinine çağıran ve karanlıklardan aydınlıklara çıkaran bir kutsal kitaptır.. tüm yahudi ve hristiyanlar bu gerçeği görmeli.. öyle değil mi eğer şimdi onların dini hak din olmuş olsa
idi yaratıcı nasıl olabilirdi ki kabul etmedikleri kutsal kitabımız olan kuranı kerimi bir insanın kafasından uydurmasına haşa izin verebilsin.. işte bu noktada hristiyanların ve yahudilerin iyi düşünmesi lazım değil mi.. iki tanrı olur mu.. dünyada dahi ortak ilişkilerde hep sorunlar çıkıyor.. koca kainatta iki tanrı olsa haşa bu dünya böyle durabilir miydi ve evrende düzen olabilir miydi.. elbette bu iki sözde ilahlar arasında tartışma olacaktı ve kuranın tabiri ile bunlar birbirlerini yok edeceklerdi.. şu halde akıllı düşünmek ve tek ve kahhar olan allah ın dini olan islam dinine girerek iman etmek ve sonrasında da allah ın emir ve yasaklarına tam bir itaat ile sarılmak lazım değil mi.. selam ve dua ile.
Rica ederim canım❤️
Cevap
21Cevap
Hayal dünyaları biraz geniş olsa gerek o coğrafyada yaşayan insanların. Yok ayı ikiye yardım, yok işte tanrı beni elçi gönderdi, yok katırla göğe çıktım tanrıyla konuştum falan..
Yıkıldım ya 😂
😂😂
@GökTürk_552_ hele de ekipten birini yanında getirip gönderdikten sonra ahaliye gelen cebraildi demesi var ki akla ziyan
Ortadoğudaki diğer dinleri bir kenara bırakıp İslamı hedef almanız da çok manidar...
Ülkemizde insanlara İslam dayatılıyor normal değil mi?
Ona bakarsan Avrupa ve ABD de de Hıristiyanlık eleştiriliyor.
Herkes yaşadığı coğrafyada yaygın olan dini referans alır
Boş yapmayın burda. Açıklamaya bıktık. Hep aynı laflar. İstersen git taşa tap yeterki o taşı başkalarına atma.
https://i.hizliresim.com/bkNyyn.jpg
https://i.hizliresim.com/PnXQnb.jpg
https://i.hizliresim.com/bkNyrY.jpg
Madem Atsızcısın ki ben de öyleyim Atsızın İslam hakkında görüşlerini de oku.
Ha bir de benim bu sitede kötü bir huyum vardır sinirlenince engellerim. Kötü ama naparsın. Yobazca saldırmaktan iyidir. O yüzden cevap yazmaya uğraşma
Ya da git yeni hesap aç sonra engel yediğin yere tekrar yorum yazmak için kendini yırt. Öyle yapanlarda var. Küfür falan da et onu da yapıyorlar.
Git neye inanıyosan inan. Bizim başımızı şişirme yeterki.
Marksizim de bir dindir almanya da dogu rusyada gerceklesti😂😂
Saka bir yana bu uzerinde durulmasi gereken onemli bir konu.
Ben daha bu soruya net bir cevap veren din adami gormedim.
Celal sengor hocamizin dediklerini buraya yazsam site yerinden oynar.
Bilen biliyor zaten😉😉
bilgimin yettiğince dilimin döndüğünce söylemek isterim insanlık tarihindeki ilk cinayetinde orda işlendiğini ve aynı zmanda hep sapıtıp yoldan çıkanlarında orda yaşadıkları için olabilir belkide aynı zmanda tüm cahil karacahil insanların olduğu medeniyetin olmadığı topraklar topluluğu daha ne olsunki
Benim tahminim su Tarih, Mezopatamya ve Orta Doğu topraklarinda basladi, Cunki ilk yazi burada bulundugu icin Bu topraklar hakkinda yorum yapabiliyoruz.
Lakin Hun devletinden ve İskitlerden onceki Turkler, Karanliktir.
Nedir? kimlerdir?
Asil nerede yasamistir bilmiyoruz...
yok orası cart merkezi dünyanın curt merkezi , bilmem ne böyledir matematkte böyledir fizikte böyledir fasa fiso yeri oradadır diyenler çıktı mı? erken mi geldim?
Çıktı knk gerçek İslam bu değilcileri bekliyorum
Adamın kitabı 4 kadın alabilirsin diyo, dünya düz diyo, kadın kaburga kemiğinden oldu diye bunlar hala matematik fizik diyolar. He matematik he
Dünyanın en güçlü enerji merkezlerinden birisiydi orası. Daha kolay Ruhsal bağlantı kurabilmek ve vahiy almak için mükemmel bir tercih. Özellikle bazı mağaralarda enerji alışverişi daha kolay oluyormuş.
Güzel tespitmiş.
O bölgede demek ki ciddi bir sorun var.. Bana göre hepsi insan yapısı ve menfaat amaçlı.
Bencede
Bütün yalanlar orada uyduruldu kitapti peygamberdi felan
O kadar cahil insanin (egitimli cahiller dahil) bu bolgeyi surekli kan golune cevirdigi icin, yuce yaratan onlari vicdana getirmek icin binlerce yil, binlerce peygamber gondermistir. Ama nafile, halen birbirlerini yemeye devam ediyorlar.
Ama belki beyin firtinasi olur diye stratejik bir fikir atayim ortaya: acaba kiyamet gunu cennete ulasacak semavi din mensuplari icin karadelik merkez ussu bu bolgede mi? ;) ;)
Dinlere inanmadığım için kıyamet cennet cehennem gibi kavramlar üzerinde pek düşünmüyorum
Benim abimin bir sözü var. " Tüm dinler orta doğuya inmiş. Tanrı düzlük olduğu için mi buraya indiriyo bütün dinleri, iniş kolay olsun diye mi?" Bence haklı.
Aslında semavi dinlerin dışında bir dinden daha bahsediliyor umay :)
Semavi olmayan dinlerde var bu bölgede
Hangisi
Onu bilmiyorum
Dogru bir noktaya degimissin.. Allah bilir deyip geciyorum din konularinda tartismayacagim artik 😂
Tarih boyunca Mezopotamya çok önemli bir yer olmuştur. Belki de bu yüzdendir.
Tanrı'nın kutsal toprakları ora büyük armegeddon da bu bölgede çıkacak
evrim ilk insanin nerde oluştuğunu söylüyor zaten afrikada degil mi? ayrıca oradaki savaslar politik-kapital nedenlerden ötürü. dinle alakasi yok. dunya savasinin ortadoguda basladigini mi sanıyorsun
Evrim mekan belirtiyor muydu ya😂
Bundan 1000-2000 yıl öncede politika ve kapitalizm vardı haklısın. Dinler sevgi pıtırcığı
Orta doğuda katliam yapan örgütler de mi ateist
Ortaçağ Avrupasında savaşanlar ateist miydi
Sırf ateist değil diye insan öldüren ateist hiç gördün mü? Ya da ateistliği bıraktı inançlı oldu diye insan öldüren ateist gördün mü?
Tamam okurum
Sende kutsal kitapları oku bakalım ne emrediyo
merak etme simdi arasam sana yuhanna ıncilinden baslar bahai dinine kadar hepsinin ayetlerini siralarim. bu arada iki sene onceye kadar ateisttim ve sen ateist degilsin. daha iyi niyet prensibiyle arguman sunamiyorsun. argumentum ad hominem yapmakla ancak zeka seviyendeki mantık eksikliğini gösterirsin
Tarihi biliyorum derse ihtiyacım yok. Ama bilgiye açığım. Her türlü bilgiyi dinlerim. Sıkıntı değil.
Hemen hakaret. Yok zeka seviyesi falan.😂 Hakaret etmeden konuşamazsınız siz çünkü.
Ayrıca dinin argümanı kitaptır. O insanlar neden savaşıyo? İnandıkları kitap bunu emrettiği için. Öldür kafa kes ayetlerini kılıflara sokuyorsunuz yok öyle değil böyle diye ama taşıyor o kılıftan. Kılıflar kurtarmıyor artık dinleri.
Tüm dinler kendinden olmayanı öldürmeye, esir tutmaya ya da dışlamaya yöneliktir.
Hakaret etmeseydin münakaşa edebilirdik bu konuda ama üzgünüm. Zeka seviyemi sorgulayacagına ne anlatmak istediğimi düşünseydin keşke. Ama klasik inanan kafası işte. Dini sorgulayanı hemen küçümse. Hemen hakaret et.
Senin insan öldürmeyi,4 kadın almayı, cariliğe izin veren, kadına tarla diyen, kadının şahitliğini yarım kabul eden, sübyancı dinini sorguluycam, kabul etmiycem, elimden geldiği kadar da herkese göstericem. Daha çok rahatsız olacaksınız bizden üzgünüm
Engelliyorum
Şimdi ne yap biliyo musun? Dindaşların gibi yeni hesap aç ordan yaz😂 ya da bir arkadaşına yazdır diyeceklerini. Kovuldugunuz yerlere gelmeye bayılıyosunuz malum😂
Ayrıca yaratıcıyı reddetmiyorum. Dinleri reddediyorum. Ateist değilim evet.
Kabenin olduğu yer dünyanın Pi noktası bunun manasını biliyorsundur sanırım. Matamatikte mükemelliği gösterir dünyada da mükemmelliğin başladığı yer mekke.. Bu herşeyi anlatıyor sanırım
Evet knk onu anlatiyo
Semavi dinlerin Tanrısını bilmemde Deizm Tanrısı işte benim Tanrım. 😁
Cesaretiniz varsa engell atmayacaksaniz bu konuyu gözler önünde tartışmaya. davet ediyorum
Pislik araplar çıkarmış her şeyi işte.
Orta Doğu masalları...
önemli bir coğrafyada yaşıyoruz şanslıyız..
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?