İdari hakimlik nedir? Görevleri ve atamalari nasil olur? Nerelerde çalışır? Hangi davalarda yer alır?

Arkadaslar, siyasal bilgiler ve uluslararasi iliskiler mezunuyum idari hakimlik ne öğrenmek istiyorum. Internette net birşey bulamadim. Görevleri nedir normal hakimden farkı nedir? Atamaları nasil oluyor mesela sinavi ilk kazandiniz doğu görevi yine var midir? Belli başlı bolgelerde olduğu yaziyor idare mahkemelerinin ve idari hakim normal hakimin yararlandığı devlet torpillerinden yararlanabilir mi yani lojmanlarda ücretsiz kalabilir onlarin yararlandiklarindan yararlanabilir mi? Günümüzde ki mevcut maaşı nedir? Simdiden teşekkür ediyorum?
Güncellemeler:
En İyi Kız Görüşü
En İyi Erkek Görüşü
Benzer Sorular
Kızlar & Erkekler Ne Diyor
20Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
En İyi Görüş(eig) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
İdari yargı ve idari hakim hakkında kısaca bilgi vermek gerekirse;
İdari yargı hakimliği, idari yargı hakimi olmak için girilen sınav sonucunda elde edilen unvandır. Diğer hakimliklerden farklıdır. Hüküm sistemi; adli hüküm ve idari hüküm olmak üzere iki şekilde düzenlenir. İdari hüküm sistemine bağlı olarak vazifeli idari hakim; Bölge İdare Mahkemeleri, İdare Mahkemeleri ve Vergi Mahkemelerinde vazife alır. İdari hakim, devlet ile bireyler arasındaki anlaşmazlıkların çözülmesinde vazifelidir. İdari hakimin vazifeleri yasaların belirlediği sınırlar çerçevesinde belirlenir.İdari Hakim olarak tayin olanların, esasta bakacakları iki dava türü mevcuttur. Bu davalar; idare yargı yerlerinde vazife alacaklar için İdare Mahkemeleri, vergi yargı yerlerinde vazife alacak olanlar için ise Vergi Mahkemeleridir.
İdari Hüküm davaları, gerçek nispette mahkemesizdir. Hem de mahkemesiz olması; belge üstünde sonuçlanması esas, mahkeme olmasıysa istisnai bir durumdur. Fakat yasada belirtilen hallerde mahkeme kurulabilmektedir. Bu bakımdan duruşmaların büyük bir bölümü, evraklar üstünden çözülerek karara varılmaktadır.
Bütün kifayet şartlarını, muvaffakiyetle tamamlayan adaylar görev yerlerine, İdari Hüküm Hakimi olarak tayin olurlar. Vazife yerlerine tayin işlemleri; Hakimler ve Savcılar Kurulu tarafından gerçekleştirilir.
İdari Yargı Hakimliğinin bakıldığında vazife sahası Adli Yargı Örgütünden daha küçük bir sahaya sahiptir. Yurdun bütün kesiminde Adli Yargı Örgütü mevcutken, Vergi ile İdare Mahkemeleri daha küçük sahalarda vazife yapmaktadır. Aslında bir bakıma İdari Yargı Hakimleri biraz üstün addedilmektedir.
Bakıldığında yurt çapında kırk yedi İdare Mahkemesi, yedi Bölge İdare Mahkemesi mevcuttur. İdari Yargı Hakimleri bu yargı yerlerinde vazifelendirilmektedir. Bununla birlikte İdari Yargı Hakimleri gerek duyulduğu takdirde, Danıştay da inceleme-araştırma hakimi olarak da vazifelendirilme olanakları mevcuttur.