çiçeğim baya yaprak döktü kökten minik minik yapraklar geliyor. Nasıl sağlıklı bir şekilde bakımına devam edebilirim. ölmesinden endişe ediyorum. tecrübeli bayanlar yardımcı olabilirmisiniz lütfen. :( çiçeğimin şuanki halini de ekledim.
Evde menekşe yetiştiriyorum. Ölmesinden endişeliyim, ne yapmalıyım?
Sağlıklı bir menekşenin en büyük temel ihtiyacı ışıktır. Afrika menekşesi doğrudan güneş almaktan hoşlanmazlar ama aynı zamanda güneş almayan ortamlarda da çiçek açmazlar. Bunun için perde arkasından güneş görmesi daha doğru olur. Eğer çiçeğin yaprakları çok fazla sarkmışsa çiçek çok fazla güneş ışığına maruz kalmış demektir ve uzun ve yukarı kalkmış yapraklar ise çok az ışık aldığını gösterir.
2. Sulama
Menekşe çiçeği çok hassas bir çiçektir. Eğer çok fazla veya çok az sulanırsa çok çabuk ölürler. Bu nedenle Afrika menekşesinin su ihtiyacına çok dikkat etmek gerekir. Bulunduğunuz ortamın nemine göre su ihtiyacını belirleyebilirsiniz. Yaz aylarında haftada 2 kere, kış aylarında ise haftada bir kere menekşelerinizi sulamanız yeterli olacaktır. Sulamadan önce toprağının kuru olduğundan emin olmalısınız. Nemli toprağa su verilmemelidir.
3. Toprağı Ve Saksısı
Bahçe toprakları menekşeler için ağır bir topraktır. Hassas olan menekşeler için toprağı nemli ve hava alan hafif toprak olmalıdır. Saksı seçiminde ise çok fazla kökleri olmadığı için yüksek saksı yerine geniş yayvan ve hava alması için delikli saksı tercih edilmelidir.
4. Çoğaltılması
Afrika menekşesinin çoğaltılması oldukça kolaydır. Budama yaparken yapraklarının en az 4-5 cm sapı olmasına özen gösterin. Budadığınız yaprakları bir süre su içerisinde bırakarak saplarının köklenmesini sağlayabilirsiniz. Kökleri çıktıktan sonra toprağa ekebilirsiniz.
Bir kere o çiçeğe su vermelisin. Cam kenarına bir yere al. Çiçek bir kere yerini sevdim patır patır açar. Benim şirkette bir menekşem var devamlı açıyor. Yerini çok sevdi. Birde duyduğum ne derece doğruluğu vardır bilmiyorum ama doğum kontrol hapı koy. Çiçeklerin büyümesine neden oluyormuş.
su verdim elbette tabağından bol su veriyorum. 15-20 dk sonra kalan suyu döküyorum. yapraklarına su değmesin die. ve şöyle bir durum var toprağında minik beyaz kurtçuklar vardı toprağını tamamen köklerinin bağlı olduğu toprağıda temizleyip toprağını değiştirdim. yeri sabitmi olmalı. başka öneriniz varmıdır.
Vitaminler var çiçekçilerde onlardan da al. Valla ben haftada 1-2 kere azıcıkta olsa suluyorum. Benim yeri sabit çok sevdi. Ne çok ışık görüyor nede çok karanlık.
Menekşe bakımı çok zor olmayan bir süreçtir ancak tüm bakım koşullarını yerine getirip birini eksik yaptığınızda tekrar tekrar başa dönmenizi gerektirecek kadarda ciddi bir konudur. Bu nedenle bakım saksı seçiminden başlayıp uzun yıllar yetiştirme evresini komple içerecek şekilde tasarlanmalıdır.
1- Saksı seçimi : Derin saksılar yerine yayvan ve geniş ağızlı saksılar tercih edilmelidir. Saksı genişliği bitki çapının 1/3 ü kadar olmalıdır. Saksı altında mutlaka drenaj deliği bulunmalıdır, bu hayati önem taşır. Nem dengesi menekşeler için önemlidir bu nedenle seramik saksı tercihinde mutlaka sırlı saksılar tercih edilmeldir.
2- Menekşe toprağı nasıl olmalıdır : Menekşe toprağı bahçenizden alıp saksıya dolduracağınız türden bir toprak değildir. Menekşe toprağı hafif olmalı, nem tutmalı, köklere bol oksijen sağlamalı ve pH 5.8- 6.5 arasında olmalıdır.
Bu özellikleri sağlayacak toprağı perlit, vermikülit, ponza, torf, sphagnum yosunu gibi birçok malzemeyi karıştırarak hazırlayabilirsiniz.
Genel olarak kabul olmuş karışım 1 ölçek torf, 1 ölçek perlit veya ponza, 1 ölçek vermikülit şeklindedir.
3- Işıklandırma : Menekşeler aydınlık alanları severler ancak dik gelen güneş ışığından hoşlanmazlar. Perde arkasından veya jaluziden süzülen ışık çok idealdir. Pencereden 60-80 cm içeri uygun bir alana yerleştirilebilir. Çok içeri gitmek yetersiz ışıklanmaya neden olabilir. Menekşeyi konumlandırırken yaz kış ayrımı yapılmalıdır. Doğu penceresi genelde uygun bir konumdur çiçeklenmek için ihtiyacı olan güneşlenmeyi alırken yakıcı güneştende korunabilir. Işık yoğunluğuna göre batı ve kuzey pencereleride değerlendirilebilir. 3.bp.blogspot.com/.../menek%C5%9Fe-bakimi.jpg
4- Sıcaklık isteği : Menekşeler tropikal iklim bitkisidir bu nedenle dünyanın birçok bölgesinde iç mekanda yetiştirilmek zorundadır. En iyi gelişimlerini gündüz 21-27 C gece 16-21C derece civarında yaparlar. 15 C derecenin altı ve 27 C derecenin üstü sıcaklıklarda uzun süre kalırsa gelişimi yavaşlar.
5- Sulama : Afrika menekşesi bakımında en önemli konu sulamadır. İki sulama arasında toprak üstünün kurumasına müsade edilir. Bu çiçek oluşumunu teşvik eder. Sulama için oda sıcaklığında, klorsuz veya kloru uçurulmuş su kullanılır. Sulama saksı altlığından bol suyla yapılır. 10-15 dakika sonra saksı altlığında su kalmışsa boşaltılır.
6- Gübreleme : Menekşeler sürekli gelişim gösterirler bu nedenle sürekli gübre ihtiyaçları olur. Hazır menekşe gübresi kullanımında eğer musluk suyu kullanacaksanız ve suyunuz tuzluysa kutunun üzerinde yazan gübre kullanım miktarının 1/4 oranını kullanın. Çiçeklenme döneminde fosfor içeriği yüksek gübreler tercih edin.
7- İklimlendirme : Tropikal iklim bitkisi olduğu için nemli ortamları sever nem oranı enaz %50-60 civarı olmalıdır. Bu oranı kurak bölgelerde yakalamak güçtür bu nedenle nem tepsileri kullanılır ve bitkiler bir birine yakın konumlandırılır. Pencere ağızları, kapı kenarları gibi hava akımı yüksek yerler menekşeler için uygun değildir. Havadar ancak hava akımından (cereyan) etkilenmeyeceği yerler seçilmelidir. İpucu: Yılda 1 veya 2 kez toprak yenileme bitki gelişimini olumlu yönde etkiler. Bol çiçek için püf noktalardan biridir.
1. Işık Ve Isı İsteği
Sağlıklı bir menekşenin en büyük temel ihtiyacı ışıktır. Afrika menekşesi doğrudan güneş almaktan hoşlanmazlar ama aynı zamanda güneş almayan ortamlarda da çiçek açmazlar. Bunun için perde arkasından güneş görmesi daha doğru olur. Eğer çiçeğin yaprakları çok fazla sarkmışsa çiçek çok fazla güneş ışığına maruz kalmış demektir ve uzun ve yukarı kalkmış yapraklar ise çok az ışık aldığını gösterir.
2. Sulama
Menekşe çiçeği çok hassas bir çiçektir. Eğer çok fazla veya çok az sulanırsa çok çabuk ölürler. Bu nedenle Afrika menekşesinin su ihtiyacına çok dikkat etmek gerekir. Bulunduğunuz ortamın nemine göre su ihtiyacını belirleyebilirsiniz. Yaz aylarında haftada 2 kere, kış aylarında ise haftada bir kere menekşelerinizi sulamanız yeterli olacaktır. Sulamadan önce toprağının kuru olduğundan emin olmalısınız. Nemli toprağa su verilmemelidir.
3. Toprağı Ve Saksısı
Bahçe toprakları menekşeler için ağır bir topraktır. Hassas olan menekşeler için toprağı nemli ve hava alan hafif toprak olmalıdır. Saksı seçiminde ise çok fazla kökleri olmadığı için yüksek saksı yerine geniş yayvan ve hava alması için delikli saksı tercih edilmelidir.
4. Çoğaltılması
Afrika menekşesinin çoğaltılması oldukça kolaydır. Budama yaparken yapraklarının en az 4-5 cm sapı olmasına özen gösterin. Budadığınız yaprakları bir süre su içerisinde bırakarak saplarının köklenmesini sağlayabilirsiniz. Kökleri çıktıktan sonra toprağa ekebilirsiniz.
Bitki Ve Çiçek Bakım Uzmanı
Eylül Emira Doğan