Arkadaşlar ya şu özel üniversitelere girmek için üniversite puanı önemli mi ücretli burssuz bir şekilde girmek için? Fikir verirseniz sevinirim, özel üniversiteler için puan gerekiyor mu? Özel Üniversiteye Nasıl Girilir?

Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer Arkadaşlar ya şu özel üniversitelere girmek için üniversite puanı önemli mi ücretli burssuz bir şekilde girmek için? Fikir verirseniz sevinirim, özel üniversiteler için puan gerekiyor mu? Özel Üniversiteye Nasıl Girilir?

Selamlar.
Üniversiteye hazırlarken hepimiz bir hedef belirleriz. O hedefimiz doğrultusunda da çalışmalar yaparız. Hedef belirlerken de karar vermemiz gereken şeylerden biri özel üniversite mi yoksa devlet üniversitesi mi seçeceğimiz olur. Çünkü özel üniversite ve devlet üniversiteleri puanları ve şartları birbirinden farklıdır. Sorumuza gelecek olursam, özel üniversiteler için puan gerekiyor mu? sorusuna farklı başlıklar açarak ayrıntılı cevap vermek istiyorum.

Özel üniversiteler devlet üniversitesi olmasalar da devlete bağlılar ve YÖK'ün (Yükseköğretim Kurulu) kurallarına göre öğrenci almaları gerekir. Her okulun olduğu gibi özel okullarında taban puanları vardır. Her sene tercihlerden önce okullar taban puanlarını açıklar. TYT'den 150 ve 180 barajını geçen öğrenciler tercih yapma ve hakkını elde ederler. Bu sadece devlet üniversiteleri için değil özel üniversiteler için de geçerli. Ücretli veya ücretsiz okullara puan ile girilir. Örneğin özel yetenek sınavlarıyla girilecek bölümler için bile öğrencilerin TYT'den 150 ve üzeri puan almaları gerekmektedir. Kısacası paralı üniversiteler puan istiyor mu? sorunun cevabı evet. Okulda ücretli okuyacak da olsanız okullar başarı geçmenizi ister.

Özel üniversite nasıl gidilir? en çok düşük puan alan öğrenciler tarafından merak ediliyor. Özel üniversitelere girmek için öncelikle TYT sınavına girmeniz gerekli. TYT, Temel Yeterlilik sınavıdır. TTY sınavından 180 barajını geçemeyen öğrenciler AYT'ye (Alan Yeterlilik Sınavı) girme hakkı bulunmuyor. 180 puanı geçerlerse TYT puanı ile 2 yıllık veya 4 yıllık bölümleri tercih edebiliyorlar. İster özel ister devlet okullarını tercih edebiliyorlar puanları ile. Ancak eğer sadece 150 barajını geçmişlerse ama 180 barajının altında kalmışlarsa 2 yıllık ön lisans bölümlerinden tercih yapabiliyorlar. 4 yıllık bölümleri tercih etme ve AYT'ye girme hakları bulunmuyor. Kısacası TYT ve AYT puanınız ile tercih yaparak özel üniversitelere girebilirsiniz. Puanınıza göre ücretli veya burslu bölümleri tercih edebilirsiniz. Puanınızın yettiği okul ve bölümleri görmek için tercih kılavuzunu incelemelisin.

Özel üniversiteye girmek için sınava girmenin şart olup olmadığını aslında yukarıdaki başlıklarda cevap vermiş oldum. Yukarıyı okumayan ve cevabı merak eden varsa tekrar edeyim. Üniversite sınavına girmeden özel üniversiteye giremezsiniz. Özel üniversiteleri para ile eğitim veren kurumlar olarak düşünmek çok yanlış. Özel üniversiteden mezun olan öğrenciler belli mesleklerde uzman oluyorlar. Bu yüzden üniversiteye girmemek için zaten belli bir bilgi birikime sahip olmalar gerekir. Üniversite puanı ve ortaöğretim puanı öğrencilerin başarısını gösterir. Ve belli bir alanda uzmanlaşmak için hazır olduklarını gösterir. Üniversite sınavına girmeyen bir öğrencinin yeterlilik derecesini ölçemeyiz. Bu yüzden üniversiteler alım yaparken üniversite puanını şart olarak görürler. Özel ya da devlet fark etmez tüm üniversiteler için üniversite sınavı önemlidir. Üniversite sınavına girmeli ve güzel bir puan almak için şimdiden çalışmanızı tavsiye ederim. hepinize başarılar dilerim.
Özel üniversiteler hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayın.
Türkiye'deki özel üniversiteler için puan gereklidir ve bu puanlar, ÖSYM tarafından yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarına göre hesaplanır. YKS, Türkiye'deki üniversitelerin tamamına giriş için gereklidir ve sınavın sonuçlarına göre öğrenciler üniversitelerin farklı bölümlerine yerleştirilirler. Özel üniversiteler de bu yerleştirme sonuçlarına göre öğrenci kabul ederler.
Özel üniversitelere giriş için, öncelikle YKS sınavına girmek gerekir. YKS sınavı, her yıl Haziran veya Temmuz ayında yapılır ve sınavda matematik, Türkçe, fen bilimleri ve sosyal bilimler gibi derslerin yanı sıra, dil sınavı olan Yabancı Dil Testi (YDT) de yer alır.
YKS sınavına girdikten sonra, öğrenciler tercih yaparlar ve tercihleri sonucunda üniversitelere yerleştirilirler. Özel üniversiteler de bu yerleştirme sonuçlarına göre öğrenci kabul ederler ve öğrencilerin tercih ettikleri bölümlere göre farklı puan türleri hesaplanır.
Özetle, Türkiye'deki özel üniversitelere giriş için YKS sınavına girmek ve sınav sonuçlarına göre tercih yapmak gerekir. YKS sınavı sonuçlarına göre öğrenciler, hem devlet hem de özel üniversitelerde farklı bölümlere yerleştirilirler.
Ben özel üniversite mezunuyum endüstri mühendisiyim çalışıyorum. Burssuz okudum yılda ortalama 20 bin küsür bayıldık. Puanımızla girdik düşük falan değildi. Özel üniversitelerinde baraj puanı var. Eğer barajı geçemezsen giremiyorsun maalesef.
yahu git şu dincilerin okullarına medipol,bezmi alem falan adı sanı duyulmamış o.suruktan okullar açtılar.onlara puansız gir oku işte sıkıntı yok sana
çok düşük onların puanı.yoldan çevirsen adamı girer o şakirtlerin okullarına.sen paradan haber ver onlara yeter.bide kafana bağla peştamalını tamamdır
yok gayet ciddiyim.şakirtlerin okulları öyle gerçekten.yazlıkta komşunun çocuğu puansız girmiş parayla diş hekimliğine medipole:D
ciddiyim.ama adam gibi bir özel üniversiteye gidersen böle bir imkanın olmaz:D
anladım.ozaman git bir araştır şu dincilerin okulları ciddiyim:D
ne gülüyon ciddiyim:D fatih,medipol,bezmi alem,fatih sultan Mehmet üni bunlara bir bak:D
parayı göster onlara ciddiyim bak:D başına peştamal bağla bide tammdır:D
bi bölümde %50 burs ortalama 300 puan ister heee yok benim para çok diyosan burssuz girersin senelik 20 bin tl ye ama puanı çok düşüktür 230 250 falandır.
Malesef özel bile olsa giremiyorsun hem hem derecen hemde puanının yüksek olması lazım. Bence elinde fırsat varsa ders çalış 180 barajını geçsen bile zor oluyor girmen. Özel üniversitelerinde belli puanları var. En son 150 idi. En son özel üniversitelerin puanları şu şekildeydi;
1 İHSAN DOĞRAMACI BİLKENT ÜNİVERSİTESİ 650 – 699
2 KOÇ ÜNİVERSİTESİ 600 – 649
3 SABANCI ÜNİVERSİTESİ 600 – 649
4 BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ 500 – 549
5 FATİH ÜNİVERSİTESİ 450 – 499
6 ATILIM ÜNİVERSİTESİ 450 – 499
7 YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ 450 – 499
8 ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ 450 – 499
9 TOBB EKONOMİ VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ 400 – 449
10 ACIBADEM ÜNİVERSİTESİ 400 – 449
11 DOĞUŞ ÜNİVERSİTESİ 400 – 449
12 BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ 350 – 399
13 ÖZYEĞİN ÜNİVERSİTESİ 350 – 399
14 İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ 350 – 399
15 İZMİR EKONOMİ ÜNİVERSİTESİ 300 – 349
16 YAŞAR ÜNİVERSİTESİ 300 – 349
17 KADİR HAS ÜNİVERSİTESİ 300 – 349
18 MALTEPE ÜNİVERSİTESİ 300 – 349
19 UFUK ÜNİVERSİTESİ 250 – 299
20 IŞIK ÜNİVERSİTESİ 250 – 299
21 ZİRVE ÜNİVERSİTESİ 250 – 299
22 TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ 250 – 299
23 İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ 250 – 299
24 İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ 250 – 299
25 OKAN ÜNİVERSİTESİ 200 – 249
26 İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ 200 – 249
27 KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ 200 – 249
28 İZMİR ÜNİVERSİTESİ 200 – 249
29 İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ 150 – 199
30 HALİÇ ÜNİVERSİTESİ 150 – 199
31 ÇAĞ ÜNİVERSİTESİ 150 – 199
32 İSTANBUL AREL ÜNİVERSİTESİ 150 – 199
33 BEYKENT ÜNİVERSİTESİ 100 – 149
34 GEDİZ ÜNİVERSİTESİ 100 – 149
35 YENİ YÜZYIL ÜNİVERSİTESİ
Tabii ki önemli istediğin bölümle alakalı okulun puanlarını iyi araştır karşılaştır kendinle
Cevap
34Cevap
kazanamıyosun ve seneye tekrar sınava girersin ama çok ciddi puan kaybı yaşarsın mesela bu üniye 300 puanla girdin seneye sınava girdiğinde bu için en az 370-380 puan yaparak gireblirsin yani sınava1 sene ara verip giriceksin bence üniye başla sen 1 sene oku öbür seneye sınava gir
Hayır arkadasim gidemez. Gider filan diyenler olmus oyle. 2 yillik sacma sapan bolumlere belki olabilir bilmiyorum ama adam akilli bir bolume giremez. Bende ozel bir okulda yari burslu hukuk okuyorum. Ve inan bir tarafimi yirtarak geldim. Para veriyorum diye baraji gecemedim degil yani
puanları düşük belli bir baraj puanını aşmak gerekiyor ama her özel üniversitenin puanı düşük olacak diye bir kural yok özellikle tanınmış burslu özel okuların puanı devlet okullarından yüksek olabiliyor bazen...
Hangi üniversiteyi istiyorsun önemli olan bu bence , bi' Medipol Üniversitesi 'yle Koç bir değil elbet.
O zaman barajı geçmen yeterli olucaktır , düşündüğün üniversitelerin kaç puan istediğini internet sayfalarından ya da kılavuzdan öğrenebilirsin .
Ya barajı geçmek için allah aşkına hepsinden 10 soru yapsan yeterde artar bile , bunu yapamayacak ne var ,kendine güven az ..
Yaparsın ya, matematiği bu kadar büyütmeyin , (hadi geometri falan desen anlarım kafamın en basmadığı dersti lisedeyken) ama zaten sınavlarda sürekli çıkan bazı tip sorular vardır onlara az baksan 10 tane yaparsın tabi :)
İnşallah istediğin yer olur , başarılar :)
Arkadaşımın kuzeni ilk 20 binde miydi neydi yuzde 25 bursla kazandi buna ragmen. Ozele gitmen icin bile hukuk icin puaninin yine iyi olmasi lazim
alanda var taban puani gecsen yeter yillik ucretleride bolume gore degisir ortalama 40 50 bini bulur sanirim
yok ilk 10 bine girdim zamanında ama yinede bir salaklık var. kafa gidiyor zaman zaman. sorunu direk sorsaydında direk cevap verseydik.
reyiz ben sayısalda 1500. oldum 2 sene önce. 3. okuyuşum hala anlamadım * ne diyor bu
Normal puanindan daha düşük puanla yerleşen diyoruz kopyayla filan oldun heralde sen😀
evet yine belli bir puan almak gerekiyor ama normalinden düşük puanlar tabi ki
öyle de olmuyor hacı tamam paralı da yine belli bir puan almak lazım
Özel üniversitede burslu girdikten sonrada para veriyormuyuz yinede?
Ozel okullar acildi mertlik bozuldu. Parasi olan her bolumu okuyor yazik ya
hayir her puana almiyor. 30-33 arasi universiteseye gore degisiyor
Özel dahi olsa artık hukuk fakülteleri sadece ilk 150.000 de derece yapan insanları alıyor
En az ne kadar puan almam gerek?
Hiç fikrim yok canım
tabi ki gerekiyor. Hatta tam burslu bölümlerin puanları yüksektir. YÖK'e bağlı sonuçta.
Gidemez ya var mı öyle saçmalık ne kadar torpil olursa olsun en azından barajı geçmesi lazım
tüm sene çalışmadı bile düşün babada para olunca
Böylelerine sinir olurum ben de :) ama yani sanmıyorum barajı geçse evet parayla girebilir bir üniversiteye ancak o herhangi bir üniversiteye girmek için hak kazanmadı. Ve 140ı geçtiyse ancak açıkoğretimden tercih yapar. Senin nasıl sınavın ?
178'de kaldım ben ygs1'de :( ygs2'de ise 174 :( türkçeye falan bakmamıştım zaten :( heyecan yüzünden yapamadım hiçbişey :(((((((((((((((
Aaa kötü olmuş ya ama üzülme cidden bu sınav diğerlerinden çok farklıydı alıştığımız gibi değildi seneye daha iyi hazırlanırsın sakın üzülme benim de çok arkadaşım var öyle genel durum bu yani kimsenin lafına da aldırış etme sadece mantıklı düşün şu dönemde canım
ben ygs'ye tüm sene deyim yerindeyse köpek gibi çalıştım dağda taşta her yerde ama oradaki heyecan yüzünden hiçbir bok yapamadım afedersin ama :(
Anladım canım benim heyecan bitiriyor işte sınavda insanı ama deneyimin oldu seneye süper bir yere girersin. Bu sınav ölçmüyor sadece bizim başarımızı zekamızı önüne bak hiç aldırış etme buna
biliyorum ama kendime yediremedim işte :(
Haklısın canım anlıyorum ben de çok kötü olurdum valla :|
Belli bir puanın olsun barajı geç gerisini paran halleder.
Parayı bastır gir mantığı yok orası da puan ile alıyor
Kaç puan olduguna nerden bakabiliriz mesela benim istediğim üni %25 50 ve %100 bursla alıyor. tabi puanlarıda var. peki burssuz puanına nerden bakabiliriz?
Tabiki belirli bir puan gerekiyor. Yoksa tüm zengin çocukları doktor savcı olurdu. Ama hepsi baba şirketinde müdür oluyor. 😉
Her uni nin bir puani var onu gecmen lazim internetten bulabilirsin
180 barajını geçmen gerekiyor. Sonra git gir istediğin yere. Sonrada hukuk okudum dersin.
140 barajınımı geçemedi o arkadaş yoksa 180 barajınımı
180 barajı geçememiştir herhalde
ahahahhahaha yok canım be :DDD gıremez hıcbı yere :D para yetmıyo bazı seylere bende bak 30bin oldum parayla okuyorum yıne de ah ah:D
benim kızım özel üni. ye gidiyo. ygs puanı ile girdi oraya
Önemli tabii ki. Hangi üniversiteye göre değişir ama bir girip iyi kötü bir şey yapman gerekiyor.
özel ün, iversiteler paraya bakar kardeş parayı ver doktorluk deyil bılım adamlığı bile okursun :D
benim bildiğim tek birşey var, özel üniversiteye girmek kolaydır çıkmak zordur .
Belli bölümlerde şartlar ve sıralama önemli tabi yök e bağlı onlarda
Bildğim kadarıyla ilk tercıhte kazandıysan 2. tercıh yapamıosun
Arkadaşlar ben tıbbi sekreterlik istiyorum ama kaç kez girdysem tyt ye 240 alıyorum paralı okusam çok masraf olrmu
Özel okullara girerken belli başlı bir baraj puanı yazıyorlar 150 falan peki tyt için mi geçerli oluyor bu yoksa ayt için de baraj söylüyorlar mı?
Turkiyede ilk 150 binde olman lazım gidebilmen için kibris düşünursen ama 180 barajini geç lys de gidebilirsin
Paran varsa en b*k puanla istediğin bölüme yerleşirsin o yüzden özellikle son 10 yılda çok fazla gerizekalı doktor avukat mimar vs miz var.
Sayılsal puanım hesaplanmadigi halde tam ücretli üniversite okuyabilirmiyim
Evet ama çokta önemli değil barajlar dün yeni düzenleme ile genişletildi onları inceleyebilirsin
Tıp fakültesi istiyorum puan istiyormu?
yoksa sadece ücret mi?
Iyi bir puan almadan ozelede gidemezsin ordada egitim var sonucta
Hangi bölüm hangi üniversite ?
Arkadaşlar. 199 puanla hangi üniversiteye gidebilirim 4 yıllık ama
Belirli bölümler dışındaki bölümlerde önemli değil
Nereye gitmek istediğine bağlı. Para çözüm değil.
Her puana alıyor mu derken?
belli bir puan gereklimi özele
yav milleti hemen cevapliyorlar bana sen denk geldin mk
Sabancı üniversitesine basvur
gider.daha fazla para öderler ama
puanı kaç ve okul puanıyla birlikte kaç oluyor
puanı hakkında bir fikrim yok söylemedi sadece barajı geçemedim bende özel üniversiteye giderim dedi
Evet belirli puanları var
Çok yüksek puanlar mı peki
@Mnks1 merhaba benim oğlum engelli. maalesef psikolojik sıkıntılar yaşadı. ucretli özel üniversite de okumak istiyor. bilgisayar mühendisliği. onun mutlu olmasını istiyorum. lutfen yorumlarınızı okudum. baraji geçip taban puanı önem vermeyen üniversite var mı lütfen okul ismi verir misin. yasar üniversite si bana yakın oğlumu götürmem kolay acaba orada bilgisayar mühendisliği için taban puan önemli mi bilen var mı acaba bana yardımcı olursanız çok sevinirim
Parayı veren düdüğü çalıyo hesabı değil mi
Valla çok uzun bir mesele üşeniyom yazmaya
para olsun sorun olmaz
İyi bölümlerde önemli tabii ki
Tıp mesela
Onda önemli zaten 40 bine giremezsen tercih bile edemiyorsun. Türkiye'de en kötü 29 bin ile kapatmıştı galiba özeller. Yani gördüğün üzere çok önemli.
Para önemli puan değil
e tabi özellerinde puanları oluyor
Sanmıyorum ama yinede yaz tercihine
190 ozel universiteye yeter
Özeller düşük puanlı zaten
Sorum bu değil
Iyi bakalım
Bulunamazsın, illa tercih etmen gerekirdi
belirli bir puan gerekiyor nerde yaşıyorsun sen
Üniversiteyi maraşta okumak istiyorum.
Benim bir arkadaş 260 gibi bir puanla gitti
Hiç bulaşma zengin değilsen
Git uzmandan al bence tavsiye
cok calısman lazım
önemli tabikide
parada her kapıyı açmıyor mesela ilk 15 bine girmeden bilkentin en kalite bölümlerini hayatta paran dahi olsa giremezsin
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?