Özel üniversite okuman için puan mı tutturman gerek yoksa direk paranla girebiliyor musun? Özel üniversite için puan gerekli mi? Özel üniversite şartları neler?özel üniversiteye gitmek için şartlar
Özel üniversite için puan gerekli mi? Özel üniversite şartları neler?
Selamlar. Sanırım buralarda en çok özel üniversiteler ile ilgili sorular soruluyor. Özel üniversite okumak için şartlar merak ediliyor. Özel üniversiteler ücretli okullar olduğu için para vermenin yeterli olup olmayacağı konuşuluyor. Özel üniversitede okumanız için tabi ki puana ihtiyaç var.
Özel Üniversiteye Girmek için Puan Gerekli mi?
özel üniversite
Özel üniversiteye girmenin devlet okula girmekten farkları tabi ki var. Ancak ikisi için ortak konu üniversite sınavına girmek bir puana sahip olmak. Özel ya da devlet üniversitesi fark etmeksizin bir üniversiteye girebilmek üniversiteye girmeniz ve elinizde puanınızın olması gerekiyor. Özel üniversiteler öğrencilere çok yüksek puanlara sahip olmadan da ücretini vererek okuma imkanı sağlar.
Bir de yüksek puan alanlar var tabi ki. Yüksek puan alan öğrencilerde özel okullarda %100, %75, %50 ve %25 burs ile okuma imkanı kazanırlar. Öğrenciler YÖK tarafından bir yükseköğretim kurumuna yerleştirilmeden önce tercih yaparlar. Bu tercihleri yapabilmeleri için de üniversiteye girmeleri ve ellerinde puanlarının olması gerekir. Puanınız olmadan özel bir üniversiteyi tercih edemezsiniz. Özel üniversite için puan gereklimi? sorusuna açıklık getirdiğimize göre özel üniversiteye girmenin şartlarına bakalım.
Özel Üniversiteye Girmek, Okumak için Şartlar Nelerdir?
özel üniversiteye girmenin şartları
Özel üniversiteye girmek için birçok şart var. Özel üniversiteye gitmek için şartlar şöyle sıralanabilir.
Özel üniversiteye girmek için ilk şart üniversite sınavına girmek. Üniversite sınavından alacağınız puan ile ya ücretli ya da burslu okuyabilirsiniz.
Sınava girip puan aldıktan sonra ise tercih yapmanız gerekiyor. Puanınızın yettiği özel okul ve bölümleri tercih kılavuzundan kontrol edebilirsiniz. Doğru tercihleri yapmak için hocalarınızdan destek olabilirsiniz. Doğru sıralama ile tercih yapmak çok önemli.
Diyelim ki tercih yaptığınızız okul ve bölümlerden birine girdiniz. İşiniz burada bitmiyor. Bazı okullarda dil bilmek zorunludur, özelliklede özel okullarda. Öğrencilerin dil yeterliliğini ölçmek için sınav yapılır. Sınavı geçemeyen öğrenciler hazırlık okur.
Bir de özel yetenek sınavları ile alan bölümler vardır. O bölümler için de özel yetenek sınavlarına girmeniz gerekir.
Puansız Özel Üniversiteler Hangileridir?
barajsız alan okullar
Puansız özel üniversiteler hangileri? barajı geçemeyen öğrenciler için hayati önem taşıyor. Yukarıda da anlattığım gibi özel okullar puansız almaz. Ancak barajı geçemeyen öğrenciler için barajsız alan okullar da var. Bu okullar:
Fatih Üniversitesi
Haliç Üniversitesi
Koç Üniversitesi
Yeditepe Üniversitesi
Okan üniversitesi
Sabancı Üniversitesi
Kısacası özel üniversiteye gitmek için barajı aşmak gerekiyor mu diye düşünüyorsanız eğer. Barajsız alan okullara söz atmanızı öneririm. Barajsız alan okullar ile ilgili detaylı bir içerik yazmıştım daha önce. Daha fazla bilgi almak için tıklayın.
hangi üniversite olduğuna bağlı kıbrıstakilerden birini seçeceksen barajı geçmen yeterli. Yaşadığı şehirde eğitimine devam edemeyen öğrenciler farklı sebeplerden dolayı başka şehirlerde okumaya sıcak bakmamasından doğan sorunun çözümünü özel üniversiteleri tercih etmekte bulmaktadırlar. Şehir dışı üniversite tercih durumunda harcayacakları miktar bazı özel üniversitelerin ücretleriyle denk düşmektedir. O nedenle özel üniversite okumak mantıklı çok uçuk fiyatları olmadığı sürece
bilkent ve başkent zor tabii burada seçeceğin bölüm de önemli bazı bölümlere baraj yeterli olabiliyor mesela özel yetenek içerenler ama onda da adı üstünde yetenek sınavlarına girmen gerekli
140 barajla alıyorlar parası olanları.Ama şimdi barajı 180'e çekmişler,vakıf üniversiteleri isyanda,kan ağlıyor,dükkana müşteri azaldı diye.Puanı aşağı alırlar mı tekrar bilmem.Burslu okuman için bir tıp fakültesi seçebilecek kadar yüksek puanın olmalı.Burslu girmiş olsan da çok zeki bir insan olsan da vakıf ünv.öğrencilerine göre sadece ''burslusun''
Benim sorum şu tabi hala aktifseniz Ben hastalandım lysye giremedm ama ygsde istediğm puanları aldım Ben şu durumda ygs puanlarıyla paralı hukuk fak. giriş yapabilirmym yoksa 1sene daa beklyip lysye girip barajı geçmemmi gerekiyor Çok acil cevap bekliyorum
Bende özele gidecem barajı geçeyim yetecek benim için 2 yıllık okuyacam , barajı geç sonra yerleşiyorsun bi yere , sınava girmedende yerleşebiliyorsun 2 yıl okuyarak
haha ha kurban ol sen bana :) yalnız beni görürsen dibin düşeceğine adın gibi emin olabilirsin ;) ayrıca ben sana flört edelim demedim " istersen yanıma gel burda özel oku işte o zaman beraber edebilriz..." diye bir yorum yazdın , bende ona karşılık yazdım ...
İstediğim bölüm hemşirelik ama tm öğrencisiyim özel de ücretli okumak istiyorum ücretlinin puanı 229 diyor 180 ni geçmek yetmiyor bide puani mi yapmak gerekiyor yardimci olur musunuz
kendini neden o kadar küçük görüyorsun?hiç dersaneye gitmek aklina gelmedi mi? dersaneye 3000 tl verdin diyelim devlet üniversitesi kazanirsan özel üniversiteye her yıl vereceğin 10.000-20.000 tl para cebinde kalir.