Arkadaşlar öncelikle toplum olarak barajı geçemeyenlere aptal gözüyle bakıyoruz. Ama yakın zamanda gördüm ki öyle olmuyor. Sevgilim bütün sene çalıştı deneme sınavlarından hep yüksek aldı ama sınav sırasında stres yaptığı için eli ayağı birbirine karışmış. vs vs. Çok üzülüyorum gerçekten. 1 Senelik emeğinin karşılığını alamadı. Ama kuzeninden duyduğuma göre özel üniversite barajı 140'mış. Parayla girilebilirmiş? Maddi durumları iyi. Barajı geçmeyen üniversite okuyabilir mi? Sizce böyle bir şansı var mı? Barajsız alan özel üniversiteler hangileri? Mesela Bahçeşehir İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı olabilir mi? Bu arada puanı 170.Barajı geçemeyen özel üniversiteye girebilir mi?
Barajı Geçemedim, Barajsız, Puansız Üniversite Var mı?
Üniversite sınavının açıklandığı dönemlerde en çok sorular barajı geçemeyen öğrencilerden geliyor. Barajı geçemeyen öğrencilerin en çok sorduğu soru barajı geçemedim üniversite okuyabilir miyim? oluyor.
Barajı Geçemeyen Üniversite Okuyabilir mi?
Barajı geçmeyen üniversite okuyabilir mi?
Üniversite sınavlarının bir baraj puanı bulunmakta. Bu barak puanını geçemeyenler tercih yapma hakkını kaybediyor. Öğrencilerin girdiği ilk sınav olan TYT (Temel Yeterlilik Testi) için iki farklı baraj puanı bulunmakta 180 ve 150 puan. 180 puanı ve 150 puanı geçemeyen öğrenciler için farklı seçenekler bulunmakta. Örneğin bir adayın TYT puanı 180'den düşük ancak 150'den fazlaysa AYT'ye (Alan Yeterlilik Testi) girme hakkı olmuyor. TYT'den aldığı puanla 4 yıllık bölümleri de tercih edemiyor. Merkezi yerleştirme sistemi ile aday kabul eden lisans programlarına da girme hakkı bulunmuyor. Ancak TYT puanı ile ön lisans programlarından tercih yapabilme şansı var.
Aday 150'nin altında kalırsa ne TYT'den tercih yapabiliyor ne de AYT'ye girebiliyor.
180 üstü alan adaylar ise zaten sınav barajını geçmiş bulunuyor. Bu sayede AYT sınavına giriyor ve TYT puanı ile ön lisans, lisans gibi programları tercih edebiliyor. Eğer 150 barajının altında kalan öğrenciler tercih hakkı yapamadıkları için özel üniversite de olsa girme hakkı bulunmuyor.Barajı geçmeyen üniversite okuyabilir mi? sorusunu merak edenler bu şekilde yanıt bulmuş oldu.
Puansız, Barajsız Alan Özel Üniversiteler Hangileri?
Üniversite sınavının 150 barajını geçemeyen öğrencilerin özel üniversite de olsa tercih yapamayacağını yukarıda belirtmiştim. Ama en popüler özel üniversiteleri sizler için belirteyim.
1- Fatih Üniversitesi (İstanbul)
Barajsız alan özel üniversiteler
Fatih Üniversitesi bir vakıf üniversitesidir. Eğitim, İlahiyat, Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık, Fen-Edebiyat, Hukuk, İktisadi ve İdari Bilimler, Mühendislik, Tıp Fakültesi ve Fatih Üniversitesi Konservatuvarı gibi fakülteleri mevcuttur. Aynı zamanda 3 adet meslek yüksekokulu da vardır: Adalet Meslek Yüksekokulu, İstanbul Meslek Yüksekokulu ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu. Kampüsü çok güzel bir okul. Genç, dinamik ve deneyimli hocaları kadrosunda bulunduran bir okul. Fiyatlar 20 bin TL ile 50 bin TL arasında değişmektedir.
2- Haliç Üniversitesi
Birçok öğrenci tarafından son yıllarda fazlasıyla tercih edilen üniversitelerden bir tanesi olan Haliç üniversitesi barajsız öğrenci alımları yapabiliyor. Eğitim, İşletme, Mühendislik, Mimarlık, Güzel Sanatlar Fakültesi ve Konservatuar bölümleri mevcut. Şehrin ortasında bulunan üniversite hocalarıyla da çokça konuşuluyor. Haliç üniversitesi de bir vakıf üniversitesi. Haliç Üniversitesinin ücretleri 35 bin ile 45 bin TL arası değişmektedir. Tıp Fakültesi ücreti ise 85 bin TL.
3- Koç Üniversitesi
1993 yılında kurulan Koç Üniversitesi Koç Holding'e bağlı bir vakıf üniversitesi. Bünyesinde İktisadi ve İdari Bilimler, İnsani Bilimler ve Edebiyat, Mühendislik, Hukuk, Tıp, Hemşirelik ve Fen fakültelerini bulundurmakta. Öğretim üyelerinin en çok makaleye sahip olduğu üniversiteler arasındadır. Öğretim üyeleri ve öğrenciler için birçok araştırma olanağı sunmaktadır. Ayrıca şahane bir kampüsü bulunmakta. Koç Üniversitesinde Tıp fakültesi dışındaki fakültelerin fiyatları 110 bin TL. Tıp Fakültesi ise 151.250 TL.
4- Yeditepe Üniversitesi (İstanbul)
En popüler özel okullardan biri olan Yeditepe Üniversitesi öğrencileri için birçok imkan sunan bir okul. Doğayla iç içe bir kampüse sahip. Türkçe haricinde İngilizce, Almanca, Fransızca gibi dillere eğitim veren bir okul. Diş Hekimliği, Eczacılık, Eğitim, Fen ve Edebiyat, Güzel Sanatlar, Hukuk, İktisadi ve İdari Bilimler, İletişim, Mühendislik, Mimarlık, Sağlık Bilimleri, Ticari Bilimler ve Tıp Fakültesi gibi fakülteleri bulunmakta. Her bölümün fiyatı farklı. Örneğin Sağlık Bilimleri Fakültesi yıllık ücret 40 bin TL ama Diş Hekimliği Fakültesi yıllık ücret 97 bin TL.
5- Sabancı Üniversitesi (İstanbul)
Kampüsü yine Tuzla'da bulunan bir vakıf üniversitesi. Sabancı Vakfına bağlı. Mühendislik ve Doğa Bilimleri, Sanat ve Sosyal Bilimler ve Yönetim Bilimleri Fakülteleri bulunmakta. Geçen sene fiyatları 81.000 civarında.
özel üniversitelerde de kontenjan sınırı oluyor ve barajı geçmesi gerekiyor. sadece barajı geçmekte yeterli değil yani;) O nedenle barajı geçip sonra kontenjana göre tercih yapıyorsun ama çoğu özel üniversite başvuruları kabul ediyor çünkü eğitim değil ticarethane gibi işletiliyor.
Özel üniversitelerinde belli puanları var maalesef. Puanı çok düşükse özel üniversiteye gidemez diye düşünüyorum. En son baraj 150 idi. Özel üniversite yerine biraz daha çalışıp hazırlanabilir. Eğer vakit kaybetmek istemiyorsa özel üniversiteleri araştırmak lazım.
Bildiğim kadarıyla 150 puan altı kişiler maalesef hiçbir yere kayıt yaptıramıyor. Yani barajı geçemeyenler özel üniversiteye kayıt yaptıramıyor diye biliyorum. Detayda 140 demişsin belki üniversiteden üniversiteye değişiyordur onu bir araştırmak lazım.
Madem o kadar iyi bir sene daha denesin neden iyi bir ünivde okuyabilecekken kendini özel nir üniversiteye kötü bir diplomaya mahkum etsin ki bu sefer psikolojik destek de alır öyle girer üniversiteye üstelik istediği kendi seçtiği bir bölüme
Pardon 2 yıllık sandım. 4 Yıllk unı olması ımkansız. 4 yıllık üniversteye gitmesi için yazın ki lys sınavaınada girmesi gerekiyor fakat ona girmesi içinde barajı gecmesi gerekiyordu yanı 180 yapması gerekiyordu. Şu an bu puanla sadece 2 yıllık bir üniye girebilir