Arkadaşlar bu konuda yorumlarınızı almak isterim ve bu sayede uygulamada yapmış olduğumuz hataların düzeltilmesini temenni ederim.
Herkese iyi akşamlar...
Herkese iyi akşamlar...
Çok güzel bir soru sormuşsun.Özellikle kızlar bu konuda çok hatalı davranıyor ne dersen de şimdi bana bu gerçek.Mesela bilmiyorum melek subaşıyı biliyor musun hani şu muş diyen kadın.Programda sürekli konuşuyor erkeğin başını şişiriyor böyle olmamalı kadın.Erkeğin sözünü kesmemeli asla .Onu dinlemeli sonra konuşmalı , sesini yükseltmemeli . Karşı atağa geçip aman sen kendine bak gibi trip içeren cümleler değil sonuca odaklı cümleler kurmalı . Gereksiz tartışmalardan kaçınmalı.Örnek veriyorum Rus kızlarını eğer övüyorsa bir erkek ona aman biz de size çok meraklıyız demek yerine biz Türk kızlarının eksik olan yönleri nelerdir sence söylersen biz de ona göre davranabiliriz ? Dersen eğer o erkek zaten senle iyi konuşacak hatta Rus kızını unutacaktır bile.Şu an aklıma gelen basit örnekler bunlar .Mesela evli kadınların yaptığı çok büyük bir hata : Zil çalar kadın eşine şu götünü kaldır da bir kapıya bak akşama kadar çalışıyorum der .İşte bu yanlıştır.Bunun yerine aşkım çok yorgunum kapıya bakar mısın bir tanem ? dediğin anda o erkeğin kapıya bakmama ihtimali yoktur bile .İşte Türk kızlarının bu tür konularda çok büyük eksiklikleri var .Neyse umarım bu yazıyı okuduktan sonra bana karşı atağa geçmessin sen de :D Bir de şu linki okursan her şeyi anlamış olursun ! link
Taerisma uslubu net ve anlasilir bicimde olmalidir,empati(kendini karsisindakinin yerine koyma) kesinlikle olmalidir,tartismanin yol actigi durumu ve duydugunuz rahatsizligi karsi tarafa soylemeniz gerekir.Ornek 2 cumle vereyim;
1- Nerde kaldin sen?Nerdesin?
2-Nerede oldugunu cok merak ettim,boyle olunca cok rahatsiz oluyor,uzuluyorum.
goruldugu uzere 1.ornekte nerde oldugu merak edilen sahis ,ters tepki vermesi mihtemel ve tartismanin uzamasi ve sorunun cozumlenmemesi olasidir.
fakat 2.ornekte sorun duzgun bir sekilde dile getirilmistir,bu ornekte tartismanin uzamasi cok zor bir durumdur.
tartismalarda sizi etkileyen seyleri nedenleriyle soylemeyi deneyin,"ben" dili yerine "biz "dili kullanin..
Teşekkür ederim.
''Ben'' dili yerine ''biz'' dili kullanabilme becerisi oldukça hassas ve önemli bir nokta. Çok beğendim...
rica ederim,tekrar okudum da ,psikolog gibi yazmisim.. :)
:) Psikolog değilim...
Pardon yanlış okumuşum.
''Psikolog gibi yazmışsın'' diye anladım.
maalesef çoğu kişinin bilmediği bir üslub :) öncelikle kişinin eleştriye açık olması gerek kendi bildiğinin doğru olduğunu bastıra bastıra her fırsatta öne çıkarmaması gerek karşı tarafın görüşünü dinleyip olaya objektif bakabilmesi gerek ve en önemlisi konuşma sırasında saygı sınırını kaybetmemesi gerekiyor :)
İç açıcı bir cevaptı. Sağol :)
Ben en baştan söylemeliyim ki karşındaki daha sesini yükseltmeye, aşağılayıcı sözlere başvuruyorsa ağzının payını verip o konuşmayı bitirmek gerek.. Yok efendi gibi konuşmayı biliyorsa sende savunduğun şey hakkında ne kadar bilgi sahibiysen konuşacaksın arkadaş..
Cevap
19Cevap
karşındaki nekadar sinirlenirse sinirlensin kesinlikle 2 tarafta sakin olmalı.. metanetini korumalı..
Karsındakının bır ınsan olduğunu zamanında güzel şeylerde paylaştığını unutmnadan terbiyeyi bozmadan ve saygılı olarak konuşulmalı..
2tarafta birbirinin sözlerini kesmemeli..
Bir taraf sinirlenip ses yükseltiyorsa diğer taraf ortamın gerginliğini azaltmalı tansiyon düşürmeli.. sakinleştirmeli..
Ne bağrıyosun be! yerine lütfen bağırmadan sakince konuşabilirmiyiz.. diyip karşı tarafın sakinleşmesini beklememeli yumuşak bir ses tonu ile konuşulmalı..
Bu şekilde sinirlenen taraf haklı bile olsa sakin olan kişiden özür dileyecektir..
Amma ortada bir hata olduğu halde pişkinlik yapmak sakinlik değildir.. Bunlarıda ayırt edelim mümkünse..
tartışma dediğin nokta da bence harfler çatışmalı , yani araya küfür girmemeli , laf sokabiliyosan sok kardeşim , beni kapak edebiliyosan et , eyvallah ama ananı zikim ne , ben senin ananı zikim :D
tartışma bu değil ki abi , küfür olmicak , karşı tarafı dinliceksin , baktın ki başa çıkamıyosun iyi akşamlar diyip gidiceksin .
ama hele de bu KS de böyle değil , kişi bişe diyo , daha sen bişe demeden çat engeli basıyo :D la bir bekle bişe dicem :D
yada ikinci kelimede küfür , böyle gerzekleri bırak sabaha kadar küfreder " klavye delikanlıları " :D
Sahsi gorusum.Vurman gerekirse (sozsel) vurucaksin ama kudurtmayacaksin.Belden asagiya vurup cirkefe yatmiycaksin.Baktin seni ezdi gecti.Saygi duyacak onayliycsksin.Accik centilmen bayagi laf ebesi olucaksin.Ve en onemlisi o konuda bilgisizle ya da seni dinlemek istemeyen sadece kendi fikrini soylemek isteyenlerle birak tartismayi muhatap bile olmayacaksin.O kadar!:)
Bir taraf konuşurken diğeri lafını kesmeli
Sonra diğerleri de atlamalı .Gürültü olmalı biraz.
Bazen hakaret içermeli.Ortam hararetlenmeli.
Sonra ortalığı karıştıran geriye yaslanıp olayları izlemeli.
Ben böyle seviyorum.
Kavga çıksa tadından yenmez.
İyi akşamlar.
Tartışırken hakaret ettiğimiz saygısızlık yaptığımız insanların yarın ''şuradan bir kişi uzatırmısınız?'' diyebileceğimiz kişi olabileceği gerçeğini unutuyor olmamızdandır.Daha yapıcı daha objektif olmak gerekir...
bağzı o* çocukları laf söyleyip engelliyo ve tartışmayı kazandıklarını sanıyorlar burdan onlara mesaj iletiyorum bukadar mutlu olcanızı bilsem baştan yazmazdım bebeler
Normalde sakin ve rencide edici tavırlardan kaçınırım ama bazen öyle cahil insanlar denk geliyorki rencide etmemek mümkün olamayabiliyor
Önemli olanın hakikatlerin ortaya çıkması, işin kişiselliğe dökülmemesi değil midir?
O zaman cahilden uzak durmak gerekir bence...
Bir taraf sinirliyken diğer taraf susmalı... Saygıyı kaybetmemeli...
Bir fikir üzerine konuşurken, sinirlenilmesi gereken durum nedir ki? Fikirlerimiz özbenliğimiz midir, değil midir?
Tartışma çok geniş kapsamlı aslında... Bir münazara da tartışmadır aslında. Ama sizin dediğiniz gibi fikir alış verişi... Ama birde normal hayatımızda yaşadığımız tartışmalar var.Ve normal hayatta fikirlerimizi dile getirirken eğer bu bir tartışma ise kendi fikrimizi kabul ettirme amacını güderiz. Bu da kişiyi ister istemez gerip sinirlendirebilir.
Hakaret etmeden kelimelerimde küfür kullanmadan konuşmayı ben başarabiliyorsam karşımdakindende bunu beklerim.Zaten yapamıyorsa muhatabım değildir
Tartismayla kavga arasinda ince bir cizgi vardir.
Bu cizgiyi cizen olgu saygidir.
Tartismanin olmazsa olmazidir saygi.
İmam Gazali'nin Cahilerle Tartışmayın, Ben Hiç Galip Gelemedim' Sözünü paylaşıp giderim.
Teşekkür ederim.
Peki katı kuralları olan bir insanla tartışmak da bu gruba dahil olabilir mi?
Katı kuralı olan insan, her koşulda kendini haklı çıkarabilmek için didinip durur. Ben mümkün olduğunca kimseyle münakaşa etmemeye çalışıyorum, devam eden olursa sözlerimle haddini bildiriyorum orası ayrı.
Küfürün ve hakaret edici kelimelerin olmadığı sakin bir şekilde benim için olur ama böyle olmam karşı tarafı daha çok sinirlendirir :)
yarın yine yüz yüze bakacağımızı unutmadan seçmeli kelimeleri çünki hiç bir teknoloji giden mesajı geri alamıyor maalesef
tartismayi sadece kendi seviyemde bulunan dostlarimla yaparim, basit insanlar sinirlendiriyor, küfür , ana avrat düz gidiyorum , saygisizlara..
Yanlışa yanlışla cevap verilmemeli bence.
Cevap için teşekkür ederim.
öyle ama kimisi hakediyor, hayatinda iki kitap okumamis insanlarla tartismak zorunda kaliyorsun bazen. en iyisi uzak durmak , rica ederim.
türk insanı birbiriyle tartışmamalı bunu bilir bunu söylerim :)
herkes birbirini dinlemeli ve kimse kimsenin sözünü kesmemeli.ama en önemlisi ses yükseltilmemeli
Evet, ince bir konuya değinmişsin. Teşekkür ederim.
Deneyimlerimden anladığım kadrıyla radikal düşünceye sahip insanlarla tartıştığımda pek az konuştuğumu farkediyorum. Bu da üzücü...
bizim insanlarımızın tartışma dozunu kaçırmakta üstüne yok
Karsindaki konusurken dinlemesini bilmeli ve ses tonu alcak olmali
Yarin o insanla tekrar baristigin zaman soyledigin laflafin yuzunden utanmicak sekilde olmali...
eğer burası türkiye de yasıyorsak tartısma olmamalıdır bence...
Ne yazık ki daha tartışma uslubundan bir haber olanlar var. Her zaman seviyeli olmalı. Saygı çerçevesinde tartışma yüremeli küfürlerle değil.
hakaret olmadığı sürece sakin sakin konuşulabilir.
Bu soru en son bana sorulmalı.
Neden? :)
Sakinlik, sakinlik, sakinlik... :)
Canım benim ya :) Hadi bakalım Allah yardımcın olsun... :)
hakaretsiz ve küfürsüz her tartışmaya girerim
saygı dozunu iyi ayarlamak lazım
Hiç seviyeli bir tartışma görmedim hayatımda
Ben gördüm.
Kaybeden Bi Yerden Atlamalı ..
saygı çerçevesinde
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar