Teşekkürler...
Diğer Gezegenler Neden Var?
Teşekkürler...
Diğer Gezegenler Neden Var? Bu sorudaki nedenden kastın gökcisimlerinin "nasıl" oluştuğuyla ilgiliyse bilim buna bir cevap verebiliyor, belli yaklaşımlarla. Yanlız sorudaki nedenden kastın "niçin" varlar anlamındaysa bilim buna cevap verebilmiş değil henüz. Bu sorunun cevaplanabilmesi için öncelikle maddenin temelini oluşturan atomların boşlukta neden oluşmak zorunda kaldıklarını çözmeleri gerek. örnekle açıklarsak;yapay bir boşluk oluşturduğumuzda neden ortamda atomlar oluşmuyor kendiliğinden, evreni farklı kılan nedir.
"Dünya dışında hiçbir yerde yaşam mümkün değilken" böyle bir yargıya ulaşabilmek için evreni alt üst etmemiz gerek.. Kaldı ki "canlı-yaşam" gibi kavramlar dünyaya has olan varlıklar için türetilmiş kavramlardır. Evrenin uc noktasındaki varlıkları acıklayabilecek kadar kapsamlı olduğu kesin değil. Güneş te hiçbir canlı yaşayamaz deriz ve doğrudur bildiğimiz canlılar yaşayamaz. Yanlız güneşin içinde güneşin ortamına has bir varlıklar varsa, hala varlığını sürdürüyorsa. Bu varlıklar olurda keşfedilirse onları "cansız" kategorisinemi koyucaz?
Gezegenler neden var bilemiyorum yanlız iyi ki varlar. Onların ışıldamadığı bir semaya bakmak insanı ürpertiryor...
Öncelik ile hayırlı geceler iyi kandiller sorunun cevabımı bilmem amam Allah galaksideki başka gezegenleri var etti ise bunun sırrını insanların araştırması uğraşması için bir sebep yaratmış olabilir veya dediğim gibi araştımamız sorgulamamız içindir bu şu şekil hep başımız sıkışıyor Allah a dua ediyoruz hiç yüzümüz güler iken dua eden çok insan yoktur
neden biliyomusun eyer o gezegenler olmasaydı. ALLAH'I (Celle Celalühü) nün ne kadar büyük ve ne kadar güçlü oldunu hiç kimse bilemezdi ve inanmazdı.belki biz bile şüpe duyardık . o gezegenlerin hepsi bence ibretlik ve yaşam tarzımızı tetikleyen şeyler uzay olmasa uzaylı diye bişey aramicaktık mesela :) uzaylı filmleri olmicaktı mesela v.s
D unyalida aramicaktik mesela dunyada sadece ikimiz yasasak ben seni gorsem aaaa dunyali derim ve ayni irkimdan oldunu bile bilemicektim belki biraz sacmaladim galiba haha :/
patlama sonrası fırlatılan yoğun gazlardan dolayı oluşan yapılardır onlar.kimisi yeterli oranda birleşip bir başka gökcismine dönüşür kimisi uzayda başıboş dolanır.Mesela Jüpiter yıldıza dönüşememiş ve gezegen olarak kalmıştır.ya da Venüs güneşe yakın olmasaydı atmosferi o kalın olmazdı dolayısıyla yaşanılabilir bir gezegen olurdu gibi.
Cevap
9Cevap
Dünya dışında yaşamın mümkün olup olmadığını sorgulamak dimağımız yeterli değil. Bizim bildiğimiz formda bir yaşam olmayabilir ama yaşam var araştırdığın zaman gerçekten ilginç bilgiler ediniyorsun
Teşekkür ederim.
kısaca şunu diyebilirim, düzenin sağlanması için gezegenleri kararlı bir şekilde hareket etmesi için bir kuvvet gereklidir. Bu kuvvet gezegenler arası çekim kuvvetidir. Öyle bir kuvvet, güç olmasaydı gezegenler kesinlikle kararlı bir düzen içinde bulunmazlardı. Biz sadece evrenin ancak % 5-6 kadarını keşfedebildik şimdiye kadar. % 10 bile değil.
Bu sınırları bilinmeyen bir evren var. Bu mükemmellik sadece Dünya için mi?
biz sadece dediğim gibi evrenin çok azını biliyoruz. üzerinde canlı yaşayan bilinen tek gezegen dünya. belki keşfedilmemiş galaksilerde farklı gezegenlerde de hayat vardır. evrenin oluşumu, düzeni, işleyişi mükemmel zaten...
Mükemmelliği konusunda sıkıntı yok ama öğrenilmiş olan çoooook uzak yerlerde bile bir işleyiş var. Bu işleyişin Dünya ile nasıl bir alakası olabilir. Varsa niye Dünya?
genele bakarsak dünya evren içinde kum tanesi gibi. Ama yine de diğer gezegenlerle arasında olan çekim kuvveti sayesinde bir denge. Dünya güneş sisteminde dengede, güneş sistemi de samanyolu galaksisi içinde diğer sistemlerle denge içinde. samanyolu galaksisi de diğer galaksilerle evrende denge içinde düzenini koruyorlar. düşün işte nasıl afrikada bir kelebeğin kanat çırpması amerika da çıkan fırtına ya katkı sağlarsa, güneş sisteminde bulunan dünyanın da evren içinde önemli bir yeri vardır.
Peki, Evren mi Dünya için var yoksa Dünya mı Evren için var?
dünya evren için :))
Ama Güneş Sistemi Dünya'yı koruyor. Mesela Jüpiter...
Bunu da açıklayabilir misin lütfen?
hepsi birbiriyle bağlantılı işte... jüpiter in de bizim üstümüzde bir çekim kuvveti var .. Güneş sadece bizim enerji kaynağımız. Gezegenler arasında bulunan çekim kuvvetleri sayesinde oluyor. Gezegen olmaktan çıkartılmış plüto bile bunun bir parçası işte...
ekledim seni uzay hakkında bir kaç bilgi verebilirim sorularına cevap olarak sonra ister silersin ister silmezsin sorun değil
İstersen burada cevaplandır... Meraklı olan bazı kişiler de faydalanabilir.
şu yorumları görünce bu kadar cahil insanın merakı olduğunu düşünmüyorum. araştırarak sende sorularının cevabına ulaşabilirsin ama dini karıştırmadan !
Pardon, anlayamadım. Ne demek istedin?
izle zamanın varsa.
Teşekkür ederim.
bir ressam resim yapmaktan hoşlanır bir sürü tablo yapar bu da öyle aslında onlar orada yok senin zihninde var zaten :)
Allah oyle yaratmis fazla kurcalama meteryalist olursun ben kafayi yiyodum bir ara
Neden ki, Allah'ın gücünü görmek imanımı zayıflatsın?
Hayir bilim le din bir arada olmaz o yuzden bunlarin arastiranlarin cogu ateisttir evreni allahin yarattina inanmazlar sartlar olustu hersey bir buyuk patlama ile var olduguna inanirlar bunlari fazla arastirmak insani ateist yapar
nerden bileceksin ki yaşama elverişli gezegenler olabileceğini söylüyor bilim adamları.
Evet şimdiye kadar dünyamıza benzer sadece bir tane gezegen bulundu ama aramızda 200 milyon ışık yılı varmış galiba...
NASA para harcasın diye.
gökyüzü avize gibi yıldızlarla süslü işte:))
bir ayette derki Ben herşeyi gökyüzüne yazdım.
Böyle bir ayeti okuduğumu hatırlamıyorum. Google da yazdım bulamadım.
Hangi surede geçiyor?
2/3 sini okudum ama böyle bir ayete rastlayamadım. Hangi sure? Numarasını verebilir misin?
dünyanın canı sıkılmasın diyeee
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar