Son 1 yıldır dinden uzaklaşmaya başladım. Kendimi Müslüman hissediyorum ama dini duygularım ağır basmıyor. Sanki bir yaratıcı var ama dinler insanları uyuşturmak için uyduruldu düşüncesi ağır basmaya başladı. Ablam deist bu arada. Bazı görüşlerine hak veriyorum. Kimse yargılamasın lütfen İslama laf söylemiyorum ama kendimi çok yakında hissedemiyorum hiçbir dine. Dindar insanlardan hoşlanmıyorum çünkü benim çevremdeki dindarların çoğu hoşgörüsüz. Sizce bu işin sonu nereye gider? Deist mi oluyorum?
Cevabın nedir?
+1 yılCat Stevens'a atfedilen bir söz vardır: '' Kuran-ı Kerim'i okumadan sadece Müslümanları tanısaydım Müslüman olmazdım'' Yani insanlara çok takılma. Kendi iç yolculuğunu yap. Yalnız doğuyor, yalnız ölüyoruz ama aslında perde arkasında işleyen kudretli Yaratıcımız yanımızda. Günümüzdeki bazı dindarların sıkıntı olduğuna ben de katılıyorum. Güneş balçıkla sıvanmaz. İslamiyet de aslında parlayan bir cevher ama şimdiki bazı bağlıları adeta aleyhinde çalışıyor. Bu bizi aldatmasın lütfen. Panik yapmadan okuyalım. Ahir zaman işte... Hayat hızla akıyor ve sona gidiyor: bizim de, dünyanın da, tüm evrenin de.
06 Yorumla- +1 yıl
Kuranı okudum !
- +1 yıl
Meal değil tefsir...
- +1 yıl
Okudum hepsini
- +1 yıl
Tabiatı, kainatı, uzayı oku o zaman. Bu kadar karmaşık, komplike organ sahibi insanlar bir anda nasıl toprak altına girip gidiyorlar; onu düşün. Bu kadar pahalı organlar 3,5, 15, 75 yıl yaşayıp toprakta çürümek için mi verilmiş ona kafa yor. Sürekli birileri doğup, birileri ölüyor. Bu trafiği kim yönlendiriyor diye düşün. Tesadüf görürsen sorun yok ama tesadüf yoksa -ki yok- hiçbir şeyin başıboş olmadığını hissetmeye çalış.
- +1 yıl
Allah yok demedim farkındaysan? Dinler konusunda kafam karısık dedim
- +1 yıl
Dini de Yaratıcı göndermiştir; varlıklarla özellikle insanla bir muhatap olma yoludur. Zamanımız o kadar karmaşık ki kimin neyi neden yaptığını anlamak zor. Bize düşen sağlam durmak ve bir takım kalıplara mahkum olmadan araştırmak, okumak, herkesi dinlemek ama safane teslim olmamaktır.
En İyi Cevaplar
içinde bulunduğumuz coğrafyada din istismarcıları yüzünden hakikatten inancı olan insanlar dinden uzaklaşıyo halbuki islam dininin içinde zorlama yoktur bunun adı şirk koşmaştır herkez kendi ibadetlerinden kendi günahlarından sevaplarından sorumlu ama bazı gerici arkadaşlar her boka karışıp insanların üstünde baskı kurmaya zorla bişeyleri empoze etmeye çalışıyolar ve bilmiyolarki günaha giriyolar o yüzden size hak veriyorum
12 Yorumla- +1 yıl
Rica ederim
Sadece şeytanin kurduğu tuzaği adim adim takip ediyosun.
Şu duzene baksana eline koluna çirkin bile olsan mukkemmel yapina
O zaman biri var. Allah tan once birinin varliğina inan. Sonra İslami konuşulandan, kulakdan dolma bilgilerden uzak bir şekilde araştir. Sen deist deilsin en koyu musluman bile bu sorulari kendine sorar. Sormak zorunda yoksa annenin tanrisina taparsin. Sen sorgulamişsin ve bul. O zman annenin babanin tanrisina değil . Senin ilahina inan04 Yorumla- +1 yıl
Allah inancım var zaten
- +1 yıl
Din konusunda karısık
İnan aynı şeyleri ben de düşünüyorum.
14 Yorumla- +1 yıl
Çok kötü dimi ya inansan mantığın almıyor inanmasan kafir gibi hissediyosun
- +1 yıl
Rica ederim😊
AI Persona’ya Sor
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
15
Cevap
34Cevap
Aile & Toplum konusunda 541 cevap paylaştı. En mantıklısını yapıyorsun. Benim de düşüncelerim benzer. Dinin önemini anlayan ve var olmasından hoşnut bir insanım, çünkü din dediğimiz şey bir çok insanı hem kontrol altında tütüyor hem de doğru yola sevk ediyor (ters teptiği de oluyor tabiiki) ama kendim inanmıyorum, ve belirli bir zeka seviyesine ya da cesarete erişmiş insanların da inanmadığını düşünüyorum. Diğerleri için ama din önemli ve iyi ki var.
20 Yorumla
+1 yılİstediğin şeye inanmaktan veya inanmamaktan vazgeçme. Oku ve her şeyi sorgulamanı tavsiye ederim. Ben deistim ve Kur'an-İ Kerim'i okuduktan sonra deist oldum. Kalbinden giden yolu seç böylece pişman olmayacaksın.
12 Yorumla- +1 yıl
Bende okuduktan sonra kafam karıstı zaten
- +1 yıl
Tabi ki kafan karışacak ama aklın mantığın ve kalbin birleştiği yerdir. İnanç kişiden kişiye göre değişir. Bu yüzden Deist, Ateist ve Teistler var. Teistler din ve tanrıya beraber inanıyor ama kendi içlerinde bile ayrılar işte inanç bu Kur'an Tevrat Zebur İncil gibi.
- Aile & Toplum konusunda 369 cevap paylaştı.
+1 yılAllah zaten körü körüne inanmayın diyor. Senin çevrende biraz yobaz gibi. Yüksek ihtimalle seni onlar soğuttu. Bu konular üzerine düşündükçe insanların aklı karışır bende çok düşündüm annemde çok sorgularsan uzaklaşırsın demişti. Şu an müslümanım ama kime göre neye göre... Aklına yatan tarafa yönel en iyisini sen bilirsin ama araştır.
20 Yorumla Sana bir soru sorucam.. Cevabı ve bütün bu olanların sebebi o cevapta.. Hiç Kuran'ın mealini okudun mu? Orada yazanları araştırdın mı? Aslında islamda doğru olan neymiş baktın mı? Eğer bunların hiç birine reabet edipte yapmadıysan düşüncelerinin böyle olması normaldir.. Çevrendeki insanlar da bilgisizlikden dolayı sözde hoca denilen kişilerden dinlediği için bu kadar ön yargılı yaklaşır..
02 Yorumla- +1 yıl
Okudum mealinden okuyorum zaten Türk oldugum için! Tefsirini de okudum az çok. Daha da uzaklaştım ki zaten okudugum için uzaklaştım. Mantıgım almadı bazı şeyleri.
senın aklını kurcalayan soru tam olarak nedır ustu kapalı yazmıssın bıraz burda.. hayat farklıdır hepız yerı gelır ıcerız eglenırz hatta seks yparız bunlar gunah sıfatlar ama inanmak farklı bırsey onu tartısması olmaz senın aklına takılan ve senı bu denlı ılerı sevıyeye kadar getıren soru ya da soralar nelerdır acıkcası tartısmak ısterım cunkı ben bır zamanlar cok derın dusnceler ıcıne gırıp cıktım bu durm cok zor bir durum...
05 Yorumla- +1 yıl
Çok şey var anlatamıycam uzun uzun
- +1 yıl
Neden kafamı mı kesersiniz? 😂😂
- +1 yıl
Bak işte hep korku. Çoğu kişi cehennemde yanıcam korkusuyla inanıyor
+1 yılŞimdi sana ayetle karşılık vermeye çalışırlar 😄 saygı duymak gerek en dindarına nasıl saygı duyuluyorsa 😊
11 Yorumla- +1 yıl
Aynen bacım
+1 yılİslam alimleri buyuruyor ki:
Allah-ü Teala her şeyi sebep ile yaratıyor. Herkes, hangi sebebe başvurursa, o sebebin vasıta kılındığı şeye kavuşur. Müslüman kitaplarını okuyan, Müslümanlığı öğrenir, sever, müslüman olur. Dinsizlerin arasında yaşayan, onların sözlerini dinleyen, din cahili olur. Din cahillerinin çoğu kâfir olur. İnsan hangi yerin vasıtasına binerse oraya gider.01 Yorumla- +1 yıl
Yanlış vasıtaya binen de istediği yere değil, vasıtanın gittiği yere gider. Kâbe’ye gitmek için niyet edip Paris’e giden uçağa binen, niyeti halis olsa da Kâbe’ye varamaz.
Deist oluyorsun senin böyle olmanın sebebi çevredekiler islam hoşgörü dinidir ama bunu uygulayan müslüman sayısı çok az ben kimseye karışmam sadece aile içinde olan disilere usturuplu giyinmelerini söylerim 😂😂😂
10 Yorumla
+1 yılben çocuk aklında bunları düşünmeye başladım 5. sınıfta. yaklaşık 8 senedir deistim. yargılayanlar oluyor tabiki ama nasıl hissediyorsan öyle olmanı dilerim. baskılar yüzünden yapılan ibadet zaten bir işe yaramaz
21 YorumlaHerkesin dini içindeki merhametidir..
Öncelik bu iyi insan olmak.
Şahsen iyi insan olduktan sonra neye inandiginin bir önemi olmadığını düşünüyorum.30 Yorumla
+1 yılElhamdülilhah müslümanım ama müslümanlığın bazı şartları bana acayip ters geliyor estafurlah ama napim içimde çelişkili duruyor hani nasıl anlatılır bilemem
10 YorumlaAynen dostum bende senin gibiyim İslam dininden gittikçe uzaklaşıyorum düşünsene çok iyi bir insansın ama müslüman değilsin yine cehenneme gidiyorsun :D bana kalırsa tanrı olmalı fakat bu allah değil ya da bilinemez yani çok karşık
10 Yorumla
+1 yılbir yaratıcı var ama bize bakıp sadece gülüyor kahkaha atıyor
21 Yorumla- +1 yıl
😒😒😒
+1 yılEğer biraz şüphen varsa bile takıldığın-konuştuğun yerlerde durdukça o şüphelerin artmıştır. Şüphe duyduğun şeyleri çözmeye çalış derim :)
18 Yorumla- +1 yıl
Çözemiyorum
- +1 yıl
Nerelere kimlere sordun ki çözemedin?
- +1 yıl
İlahiyat hocasına bile sordum hep aynı cevaplar
- +1 yıl
İlahiyat hocası dediğin kişi kim ki gözünü seveyim :D büyük alimlerin kitaplarını veyahut büyük hocaları dinleyip-okuyabilirsin, en çok neyden şüphe ediyorsun ki?
- +1 yıl
Okudum hepsini hepsi Arapçılık yapıyor
- +1 yıl
Günümüzdekilerden bahsediyor olabilir misin? Hz. Mevlana mı mesela arapçılık yapıyor? Yunus Emre mi mesela? Sen Türkçülüğünden ötürü o ince çizgiyi farkedemiyor gibisin
- +1 yıl
Mevlana ne diyor ne olursan ol gel diyor ama Müslümanların çoğu Müslüman olmayan cehenneme gidecek diyor?
- +1 yıl
Ne olursan ol gel demek, ne olursan ne kadar kötü yola düştüysen bile Müslümanlık-İslam sana açıktır gel demek.
+1 yılOlurmuyum ne olmuşun zaten seytan insanin damarlarina girer ve dolasir ve imanini zayiflatir sen ibadet ehli olmassan zaten seytanin her istedigini yapar ve muslumanliktan cikarsin nefsin ve seytanin is birliginden ALLAH bizi korusun
01 Yorumla- +1 yıl
İbadetlerimi yapıyordum zaten bilip bilmeden konuşma
Bendede böyle başlamıştı seninle alakalı bir durum bende işin sonunda deist oldum
13 Yorumla- +1 yıl
Deist oluyorsun. Bu bir süreçtir zaten ha deyince olmaz sende bu sürece kapılmışsın hadi Darwin'in bol olsun:)
10 Yorumla
+1 yılİnsanların hoşgörüsüzlüğü dinden soğumaya itiyor ama yinede Müslümanlıktan çıkmıyorum açıkçası boşlukta kalmak istemiyorum (kendim için söyledim)
10 YorumlaDeist olabilirsin. Bu yolda ilerleyince de agnostisizimi de araştırmaya başlayabilirsin.
20 Yorumla
+1 yılgayet dogru düşünüyorsun mevcut korkuların seni aldatmasına izin verecek kadar basit olmazsın umarım
10 Yorumla
+1 yılsonu nere gider se kim ne derse desin sen gene sensin.. :) kafana takma o kadar.
10 YorumlaDeist, vb. türevlerini bilmem. Benim için önemli olan iyi insan olmak, çevrendeki insanlar için güzel şeyler düşünüp güzel işler yapmak. Bana göre böyle biriysen en dindar adamdan daha iyi birisin.
10 Yorumla
+1 yılablanı çok dinliyor ve araştırmıyorsun dinler uyuşturmak için değil kontrol etmek için var neden mi din insani kanundur ruhani kanun o zaman ileride kocanı aldatacaksın ya da grup seks yapacaksın dini bilgin olmadığı için
06 Yorumla- +1 yıl
Sacmalama her dini inancı olmayan bunları mı yapıyor? Nedense sübyancılar tecavüzcüler hep dincilerden çıkıyor?
- +1 yıl
savunmaya bak şunu diyeyim insanın içindeki duygularla dini bir tutacak kadar cahil ve insanlık dışısınız
- +1 yıl
@robbaggio bana ne ister soğuyun ister ısının beni alakadar etmez hayat sizin hayatınız kararlar sizi kararınız bunun doğru ya da yanlış olduğunu öldüğünüzde anlayacaksınız ve o zaman anlayacaksınız ama iş bitmiş olacak o zaman bana ne ne yaparsnız yapın
- +1 yıl
İnsanların içindeki duygular Zaman'la oluşan şeylerdir. Aşırı baskıcı bir din anlayışı ile büyüdüğünde böyle şeylerin olması çok olağan maalesef. Ben sana yüzlerce örneğini gösterebilirim. En başta ortaya çıkan hristiyan Papaz'ların çocuklara yaptıkları istismar skandalları ortada. Benzer şeyler islam aleminde daha yaygın aslında ama o topraklarda bunun ortaya çıkması çok daha zor, netekim namus diye adlandırılan şey kapsamında mağdur olan suçlanıyor genelde.
+1 yılkimseyı sevmek zorunda değilsin zaten yalnz sen suanki müslümanlara bakarsan tabiki dinden sogursun kuranı islamı anlamaya çalış
05 Yorumla- +1 yıl
Kuranı okudum
- +1 yıl
anlamaya çalış nicin allah ibadet etmemızı ıstıyor nicin bizi yarattı allah ın varlıgına birligine dair kanıtlar filan bunları anlamaya calıs roman okur gıbı okuma
- +1 yıl
Ayrıntılı okudugum için kafam karıstı zaten
- +1 yıl
bazı şeyleri sorgulamıcaksın çünki aşıyor hiç bir bilgin yok bir anda ayrıntılara yogunlasıyorsun bır bakyıorsun dinsiz cıkıyorsun bazı alimleri dinle
- +1 yıl
Sorgulamıcaksın ne ya kendinle çelişiyosun cevap yzma bana
+1 yılŞeytan vesvese veriyor umursama yoksa daha cok büyür. Allah insanlari yaratip basibos birakmasini dusunmek mantikli olamaz
13 Yorumla- +1 yıl
Kime göre neye göre? Hristiyan diyor Hristiyan olmayan cehenneme gidecek Müslüman diyor Müslüman olmayan gicek Musevi diyo Musevi olmayan gidecek?
- +1 yıl
Oncelikle diyelim Allah adem a. sdan beri islam dinini gonderdi din ayniydi ama hukumler degisikti resuller ve nebiler gonderdi bazisi yalanlandi bazisi öldürüldü. Hristiyanlik dinini biraz arastirirsin İzmir konseyinde nasil tahrif edildigini anlarsin Allah kuranda onu biz indirdik biz koruduk diyor. Allahin evlat edinmesini meleklerin kizlari olmasini teslis inancina sahip olmasini nasil dogru bulursun? yahudiliktede yahudi olmayan herkes hizmetcidir emri var subhanallah diger insanlarin sucu ne oysa kuranda bunlarin hepsinin Allaha iftira oldugu yazilidir. gercek yahudilik ve hristiyanlik boyle degildir
İbrahim, ne yahudi idi, ne hıristiyandı: ancak, O hanif (muvahhid) bir müslümandı, müşriklerden de değildi (ali imran 67) - +1 yıl
Hep aynı muhabbet ya biraz farklı bişeyle gelin
- Aile & Toplum konusunda 58b cevap paylaştı.
+1 yılHerkes dini içinde yaşar. Din Allahla senin arandadır. Başkalarının yaptığı kötü şeyler seni soğutmasın
10 Yorumla
+1 yılBu isin sonu kötü onu diyeyim bazen banada. oluyo şeytanın vesvesesi onlar güçlü olman lazım
10 Yorumla
+1 yılbence cahıllesıyosun dını kıtapları okur bılgını tazelersen gerceklıgınıde anlarsın okuma arastırma sonra yalan gıbı gelıyor de tabıı kı oyle olacak cunku bılgın yok
01 Yorumla- +1 yıl
Bilim kitaplarını okusak daha gelişiriz. Din kitaplarını okuya okuya millet Araplaştı beyni uyuştu
+1 yılDindar insanlar hoşgörülü olur. Yazık kimlerle takılıyorsun bilmiyorum ama yanlış kişilerle takılıp konuştuğun çok açık ve net.
03 Yorumla- +1 yıl
Takılmıyorum yobazlarla
- +1 yıl
Sen dindarlara yobaz diyorsan zaten film çoktan kopmuş. Din kişilerden çok kurandan öğrenilir. Bir de peygamberimizden.
- +1 yıl
Kuranı senden çok okudum ln ben ne konuşuyon anten?
Namaz kıl kanks namaz
12 Yorumla- +1 yıl
Kılıyodum bıraktım
+1 yılkendini delilige verme la
13 Yorumla- +1 yıl
😒😒😒
- +1 yıl
en kısa zamanda ablalara git
- +1 yıl
İşim olmaz
+1 yılçevremki arkadaşlarımın çoğu deist. dinden bende fazlasıyla uzaklaştım. sonumuz hayrola
00 Yorumla
+1 yılDeizmin sonu ateizmdir
10 Yorumla
+1 yılDoğru yoldasın gerçeğe ulaşmanın yoludur bu...
20 Yorumla
+1 yılYaptığınız en büyük ahmaklıktır bu bana göre
01 Yorumla- +1 yıl
Ya dfl br
Ben çoktan uzaklaştım
10 YorumlaAile & Toplum konusunda 2,7b cevap paylaştı. Belki ateist olursun bende öyle başladım
10 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 9,5b cevap paylaştı.
+1 yılaferin aferin sorgulamaya başladın iyi yoldasın
10 Yorumla Olmussun bile hayirlisi olsun
10 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 848 cevap paylaştı.
+1 yılBu işin sonu kıyamete gider.
10 Yorumla
+1 yılzamanla geçer umarım,
10 Yorumla
+1 yılDaha çok araştır
10 YorumlaAile & Toplum konusunda 1,9b cevap paylaştı. Valla aynı ben.
10 YorumlaHayırlısı olsun
11 Yorumla- +1 yıl
Sagol öcü kardeş
+1 yılBen hiç yaklaşamadım
30 Yorumla
+1 yılBende öyleyim ya
10 Yorumla
+1 yılHiç sohbet aldın mı?
05 Yorumla- +1 yıl
Ne sohbeti?
- +1 yıl
Dini sohbetlere katıldın mı yani
- +1 yıl
Asla. Beynimi yıkatmaya niyetim yok
- +1 yıl
Sen o zaman islamı benimsememişsin yakın olmak değil çıkmak niyetin.
- +1 yıl
Sohbete gitmeyen herkes kafir mi? İyi sen git iyice yıkat beynini
Aile & Toplum konusunda 11,9b cevap paylaştı. Bende deist im
10 Yorumla
+1 yılDeist oluyorsun.
10 Yorumla
Devamını Gör(34)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi