'İyilikten maraz doğar' sözü neden söylenmiş olabilir?
Her yapılan iyilik beraberinde kötülük mü getirir?
Her yapılan iyilik beraberinde kötülük mü getirir?
Türk Dil Kurumu Atasözleri Sözlüğünde Bulunmayan Atasözüdür.
Bunun Yerine Merhametten Maraz Doğar Kalıbı Kullanılmaktadır.
21'inci Yüzyıl Dünyasında İnsan İlişkilerini Getirileri, Götürüleri ve Çıkarları Gözler Önüne Seren Atasözüdür.
Ancak Bir Merhametsizin Edeceği Laftır! Bunu Diyenin Gösterdiği Merhamette Kusurludur!
#Bkz. Ben. :)
Merhametten Neden Maraz Doğsun? Asıl Maraz Kalplerde Gösterilen Hassasiyete, Merhamette, İyilikte Dahi, ''Ulan Acaba Bunun Bana Bir Zararı Olur mu?'' Korkusu Samimiyetsizliğin Açık Delilidir.
Siz Neden Merhamet Ediyorsunuz?
Niyetiniz Hakikaten Kendi Vicdanınızı Rahatmak ve Aynı Zamanda Bunu En Az Kayıpla mı, Gerçekleştirmek Yoksa Gerçekten Yaralara Merhem mi Olmak?
Merhametten Maraz Doğlamamasını İsteyen Ya da Bekleyen Yine Aynı Şekilde İnsanların Kendisine Minnet Etmesini de Bekler ki Gösterdiği Her Merhamette Karşıdan Bunu Beklediği İçin Minnet Altında Sürekli Ezilen İlla ki Bir Maraz Çıkarır.
Öyle Bir Hassasiyetle Yapacaksınız ki İyiliği Karşıdaki Bunu Anlamayacak Dahi..
Verdiğini/Yaptığını Karşıdaki İnsana Lütfedip Nimet Veriyormuşsunuz Hissini Yaşatmadan.
Sonra Ne Maraz Doğsun Ne de Karşıdaki Ezilsin.
Aksi Halde Gösterilen Merhametin Manası Kalır mı?
Kalmaz!
Kendimizi Kandırırız.
Çoğu Zaman İyilik Yapacak Ya da Yapmaya Çalışan İnsanlara;
Aman Boşver Senin Üstüne Vazife mi?
Vs. Telkinlerde Bulunur,
Sonra Başına Bir İş Gelecek Diyerek Destek Olmayı Bırak Köstek Olmaktanda da Geri Durmayız.
Merhametten Maraz Doğar Derler ya Aynen Öyle!
Ben Sizin Vicdanlarınızın.. ;)
Yazdıklarımı Okudun mu? :)
Evet okudum :)
Ama şey gibi biraz besle kargayı oysun gözünü gibi. Ama iyilik yap denize at da demişler mesela 😂 insanlar bir iyilik yaptığında mutlaka karşılığını bekliyor dünya maalesef çıkar dünyası durumuna gelmiş.
Ama şoyle de düşün yaptığın iyiliğin lafını etmesen bile ayni kişiden kötülül gördüğünde hayal kırıklığına uğramaz mısın 😂
Sonra iyilik yaptığına pişman oluyorsun
Fark Nerede? :) İyilikten Maraz Doğar Deyimi İle Diğerleri Arasında Bir Fark Yok ki? :)
Bir Şey Sorabilir miyim? Uzun Süredir Uykusuzum Ben Nerede Yanlış Bir Şey Yazdım? Ciddi Soruyorum Düzelteceğim. :)
O Kadar Olur :)
Oluyor Arada Öyle Şeyler. :) Bir Eğitmen Bana Takmıştı Bu Yazı Biçimim Yüzünden.. :D
Teşekkür Ederim. :)
İyiliğin nasıl ve kime yapıldığı önemli..
"Eğer hasmını mağlûp etmek istersen, fenalığına karşı iyilikle mukabele et"
Çünkü, eğer kötülükle karşılık versen husumet artar. Zâhiren mağlûp bile olsa, kalben kin bağlar, düşmanlığı devam eder.
Eğer iyilikle karşılık versen, pişmanlık duyar, sana dost olur.
"İyi ve izzetli birine iyilik edersen, onu elde edersin. Kötü birine iyilik edersen, o daha da azar.”
Evet, fena bir adama “İyisin, iyisin” desen iyileşmesi ve iyi adama “Fenasın, fenasın” desen fenalaşması çok vuku bulur.
#Vesselam
Etrafta pislik cok malesef. Iyilik yapip hep kaybediyoruz
Cok nankör insanlar varda ondan
Cevap
35Cevap
Doğru bir sözdür. Bu iyilik yapma anlamına gelmez. İyilik yapıyorsan bundan bir marazın doğacağını bil denmek ister. Sonra şikayet etme. İyiliği başa kakma. İyiliği başa kakmak, hiç iyilik yapmamaktan daha fenadır. Her zaman geçerli olmaz. Bunun için istisnalar kaideyi bozmaz denir.
Yanlış zannedilen pek çok atasözü vardır ki aslında doğrudur. Atasözleri bir çok zaman, bir durum için söylenir. Onun tam zıttı durumlar için de bir atasözü olabilir. Bu nedenle zıt atasözlerinin olması birinin yanlış olduğunu göstermez. Atasözlerini her zaman çok geniş yelpazade düşünmemelidir. Genel geçer doğruları anlatanları da vardır ve çoğunlukla hadis-i şeriflere dayanır.
Şahsım bu konuda çok tecrübe etti. Kesinlikle bir maraz doğar. Her insanı Arkadaş ve dost gibi görüyor ve karşındakinin tecrübe ettiğim yapacağı her tür yanlış olay veya etkinlikte uyarmama rağmen devam eden insanlar tarafından otomatik olarak kötü insan ilan edilen sonrasında ise haklı olduğum anlaşılmasına rağmen gurur yüzünden özür dilerim diyemez olanlar sayesinde iyi olmama karşın kötüyüm ben kötüyüm. Yine de yaşasın kötülük diyorum.
Bazen iyilikten anlamayana iyilik yaparsin ve o kisi bunu senin enayiligin olarak algilar seni kullanmak ister zamanla sen bunun farkina varirsin ve olanlar olur. iste iyilikten maraz dogar bu
Kazık yiyen insanların kıçından uydurduğu bir element bu..! Sen iyilik yapmaya devam et.. ;) Zaten bence iyilik dediğin karşılıksız yapılmalı.. ;)
saçma. iyilik yap iyilik buulll.. bazı kalleşler kötülük verir karşılığında boşver onları. Allah versin bize en iyisini.
Kendini bilen için maraz da doğmaz, müsaade de etmez. Zira; iyilik yap denize at... düsturunu şiar edinmek çok daha evladır.
Benim görüşüm bu yönde.
yok hepsi getirmez. bir olmuş iki olmuş üç olmuş bunlar tabi kulaktan kulağa yayılmış hatta kuşaktan kuşağa anlatılmış sonunda biri de çıkmış bu lafı demiş. her iyilkten maraz doğmaz ama genelde öyle olur
Uğruna iyilik yapılan insanların nankör olduğu durumları özetlemek için çıkmıştır :D
Açıkçası günümüz insanlarına iyilik yaramaz doğru bir söz bence
her önüne gelene iyilik yapma bak gör tanı değerlendir ona göre yorumla veya davrannn
muhakak ki her iyiligin bir karşılıgı var bazen iyilik bazen kötülük..
anlayışsız insanların sözü bu. günümüzde herkes kişisel çıkarlar peşinde olduğu için sen ona iyilik yaparsın o işi bitince seni suçlar. iyilikten maraz doğsaydı her zaman, iyilik ve kötülük kavramı niye olsun herşey kötülük çerçevesinde gelişirdi.
Kötüler yapılan iyilikleri kendi lehine çevirmeyi iyi bilir. Bu yüzden evet iyilik iyi birine yapılmadıkça kötülük getirir.
Yaptığın iyiliği bir tek Allah ve sen bileceksin. Başkaları bilirse mutlaka altından bir şey çıkarır bulur. :)
Kime iyilik yaptiysan ondan koru kendini diye bosuna söylememisler.
Hiçbir iyilik cezasız kalmaz. İnsanların yuzde doksan dokuzu iyiliğe, yardıma layık değil. :)
İyilik yapıp karşıdan nankörlük görmüş insanoğlu demek ki
"Doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar" sözüyle "bence" eş anlamlı : )
Siz siz olun evladınızın adını iyilik koymayın 😂😂
İnsanlar iyiliğini fırsat bilip bunu kullanır iyi niyetini suistimal eder anlamına geliyor. Aslında dünyadaki tüm problemlerin sebebi insanlar bu söz de çok güzel bir örnek :)
Eskilerin söylediği saçma sözlerden biri herşeyin altında bişey arıyorlar
Bu konu üzerine bir söz var cahil arkadaşın olacağına alım düşmanın olsun.
Canavara merhamet edersen döner senden diş kirası ister bence bu özetliyor
Vakti zamanında maraz doğmuş demekki :D
😂😂😂😂😂
Iyilik yap denize atda demişler neden
Kesinlikle kötülük getirir.
Dene ve gör dostum 😂
genelde öyle evet doğru bir söz..
Demek ki iyilikten maraz çıkmışsa vaktinde
bazı yerlerde doğru olabiliyor.
Genelde öyle oluyor maalesef
delinin biri saçmalamış ya boşver
Cok Doğru Bri söz :)