Pekala doğru nedir? Okuyacak olan var mıdır bilmiyorum hayırlısı. :D
Hiç bir insan kendisine göre yanlış olan bir şey yapmaz bu insanlığın yaradılışına göre terstir. Yanlış yapmak insan için katlanılamaz halken kendini kandırmak bir insan için en basit olaydır. Bu yüzden çağlar boyu doğruluğun tanımı değişmiş ve esas doğruluk dediğimiz olay mutlak doğru olarak tanımlanmıştır. İnsan yaradılışındaki bencilliğin en önemli kanıtı bana sorarsanız budur. Bununla beraber insanlığın yaratılışına bizzat sebep olan Tanrı bana sorarsanız sırf bunun için dinleri kullanmıştır. İnsanlığın kendi doğrusunun nelere sonuç açabileceğini şüphesiz en iyi o bilir. Bir de tarih... Bana sorarsanız günümüzde mutlak doğruyu aramak başlıca bir mücadeledir. Daha kötüsü bu dönemde herkesin kaldırabileceği bir olay değildir. Ve doğrunun tanımının çağımızda sürekli değişmesi insanların affınıza sığınarak koyuna doğru dönmesinin en önemli sebebidir. İnsan içinde çelişkiye sebep olacak hiç bir şeyi düşünmek istemez. Her insanın şahsi doğrusu günümüzde esasında bir din gibidir. Sadece kendini kapsayan bu dünyada Tanrıyı oynamasına sebep olabilecek kadar tehlikelidir. Günümüzde birbirimize tahammülümüzün olmamasının ana sebebi tamda budur. " Neye göre kime göre doğru?" Aklımızdaki ana soru iken bu insanlığın doğruyu mutlak doğru yerine tercih etmesinin nedenini tam olarak öğrenmeden cevabını kestiremeyeceğimiz bir akıl oyunu.
Gibime geliyor. :)52 Yorumla- +1 yıl
Okumadım 🙊 işim var da okuycam akşama...
En İyi Cevaplar
sana göre bana göre olan şeylere doğru denmez zevk denir
beğeni denir algı denir
doğru allah gibidir tek eşsiz türevsiz.
nasıl ki kabul ettiğimiz santgrat fahrenayt ve selsius var ve üçünde de suyun donma sıcaklığı aslında hep aynı noktadır lakin isimlendirme ve ölçeklendirme farklıdır
insan aynı noktaya farklı yollardan varmaya doğru tek değildir diyerek en büyük hatayı yapar.12 Yorumla- +1 yıl
Şu an havanın 4 derece olması, bunun başka sıcaklık türünde 15 derece olması doğru değil gerçektir. Sözlük anlamları aslında birbirini karşılar niteliktedir, ama bana göre gerçek herkesin fikir birliğine varacağı, her türlü kanitlanabilecek şeydir. Bana göre Suriyeli çocuğa yardım etmek doğrudur, ama buraya bakarsak "geldikleri gibi gitsinler!" diyerek doğrularını bu şekilde belli eden çok insan var. Bunun aynı noktası neresi?
katılıyorum. mesela yalan söylemek yerine göre söylediğin kişiye göre söylediğin yalana göre doğru ya da yanlış olabilir diye düşünüyorum
10 Yorumla
- Kişilik & Karakter konusunda 700 cevap paylaştı.
+1 yılKuantum fiziği bize birden fazla doğrunun olabileceğini ispat etti zaten
20 Yorumla
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
40Cevap
Kişilik & Karakter konusunda 3,8b cevap paylaştı. Ne için tek bir doğru fen içinmi? Hayat içinmi? H. z. Ali der ki "doğru bir noktaydı onu cahiller çoğalttı." Üzerinde durulması gereken bir düşünce tarzı. Bilim her yeni buluşta doğrularını değiştirebilir ama hayatın doğruları kişiye göre değişir diyenler yanılır. İnsan doğar, yaşar, ölür. Yaşamın içindekileri herkes kendine göre oğru kabul edip kendini aldatabilir buda dünyanın aldıtıcı biryer olduğu xoğrusundandır.
10 Yorumla
+1 yılDogrular bakışaçısına göre degişir. evet tek bir dogru yok. Herkesin kendi inandıgı doğruları vardır. Birinin doğrusu digerinin yanlışı ise düşünce farklılığındandır o.
Örnegin; bir anbulans kırmızı ısıkta bekliyorsa trafik kurallarına göre doğrudur. Ama insan hayatı sözkonusu oldugu icin yanlıstır. Burada bir yanlışı uyguladıgınızda mutlak dogruya ulasmıs olursunuz :/10 YorumlaTabikide zaten akla ve mantığa yatan şeyler doğru kuramına girer yanlış bile olsa beyin kabul etmiş ise doğru gelir. Doğru yanlış yok bana göre bana göre sadece bbakıp ve görmek var bakar yanlış da diyebilirsin görür doğru da kabul edebilirsin insanlara bağlı
10 Yorumla- Kişilik & Karakter konusunda 763 cevap paylaştı.
+1 yılhayır doğrular sabittir sadece bazı insanlar yanlışları doğru olarak görmek ister ya da yanlışlar hoşuna gidiyordur
12 Yorumla- +1 yıl
Mesela?
- +1 yıl
aldatmak doğru bir şey 4değildir doğru diyen yalan söyler bariz yanlıştır ama aldatabilir insanlar yanlış olduğunu bile bile
Doğrular her zaman tektir.
İnsanlar farklı şeylerin dpğruluğuna inanır ancak bir konuda ancak tek bir doğru vardır geri kalanı yanılgıdır.
Basit bir örnek vermek gerekirse
İnançlı birisi bir yaratıcının varlığından bahsederken inançsız birisi bunu reddedecektir elbette ikiside k3ndi iddiasının doğruluğuna inanmaktadır ancak bu mümkün değil birisi yanılıyor olmak zorunda10 Yorumla
+1 yılDoğru tektir.
sana göresi bana göresi yoktur..
karakterin zayıfsa benim doğrum bu diye, yanlış yollara gidersin..
Ama bilinen, görülen, hissedilen doğru tektir ve değişmez..19 Yorumla- +1 yıl
Mesela?
- +1 yıl
sence de çok uzun bir konu için çok kısa bir soru değil mi?
- +1 yıl
Aslında değil :) örnek veriyorum. Birbirini seven iki kişi. Daha sonra biri diğerini aldatıyor. Aldatılan kişinin ben hiçbir şekilde diğerini kabul etmemesini, affetmemesini savunuyorum ki bana göre doğru olan bu. Ama bir başkası aşk denen şeyin bunu affettirmesi gerektiğini savunuyor. Doğru; bilinen, görülen, hissedilen doğru nedir burada? Birimizde karakter zayıflığı mı var, yanlış yollara mı giriyoruz?
- +1 yıl
affedenin doğru yaptığını düşünmüyoruz ikimizde..
doğru olan bu çünkü..
karakter zafiyeti burada ortaya çıkıyor..
benim doğrum bu deyip karakter zaafiyeti gösterirsen, sevdiğin insanın seni tekrardan aldatmasına yol açmış olur, doğru yaptığını sandığın hareketin, aslında yanlış olduğunu anlarsın.. - +1 yıl
Tamam bu da size göre doğru. Ama ona göre aşk bu. O böyle yaşıyor. Buna direkt "karakteri zayıf!" etiketi yapıştırmak basite indirgemek olmaz mı?
- +1 yıl
Aşkın basit bir duygu olduğunu varsayarsak, (sevgi daha önemlidir) bunu bile becerememiş bir bireye aşık (!) olmaya devam edebilen bir birey ne kadar güçlü olabilir ki?
Sevgisini yaşamaya devam edecek ama kendi karakterini de zulm etmeyecek. Doğru olan gereken ceza, eğer ayrılmaksa bunu yapabilecek kadar güçlü olacak..
Olamazsa bu benim doğrum demeyecek.. Ben onsuz yapamıyorum ne yaparsa yapsın kabulüm diyecek. Ama bu da doğru olmayacak ;) - +1 yıl
Orta yolu bulamayacağız. Tamamdir o zaman :)
- +1 yıl
problem yok arkadaşım, iyi akşamlar ;)
- +1 yıl
Size de :)
hayır katılmıyorum karşımdaki elmaysa elmadır ona buna göre değişmez sadece ismi farklıdır o kadar
117 Yorumla- +1 yıl
Elmanın elma oluşu gerçektir, doğru değil. Bence...
- +1 yıl
O da gerçek :) yani gerçekliğin tanımında "doğru olmak" yazıyor gerçi ama bana göre farklı şeyler.
- +1 yıl
Tanım konusunda sıkıntılarım var, yürümek nedir desen onun bile tanımını yapamam mesela...
- +1 yıl
Ne sorduğumu biliyorum. Aşk'ın da çoğu zaman tanımı yapılamaz ama olduğun zaman hissediyorsun, öyle değil mi?
- +1 yıl
Bilebilirim.
- +1 yıl
Tanımla mi bilebilirim? Hiçbirimiz bilimsel tezler yazmıyoruz burada, duygular var tecrübeler var hisler var, "tanımla bilebilirsin" fazla robotik bir durum.
Mesela biri mesajda bir şeyler anlatıyor şu an. Aldatsa da, eğer bir insan diğerini seviyorsa ayrılmaz diyor ve bunu savunuyor. Bu onun doğrusu, ona göre aşk bırakmamak demek. Bu ise bana göre en büyük yanlışlardan biri, bir insanı sevmek demek hayata karşı at gözlüğü ile bakmak demek değil. - +1 yıl
Şu an bunu konuştuğum için aklıma gelen bu sadece.
- +1 yıl
Doğrudur :)
- +1 yıl
PrettySweetyWoman'lar her şeyi düşünür 😅
+1 yılDoğru tektir, bu nedenle fikir ayrılığı diye bir şey olamaz; fikirlerden biri yanlıştır. Diye bir söz okumuştum bana mantıklı geldi 🤔
110 Yorumla- +1 yıl
3 kör adamın fili tanımladıkları hikayeyi biliyor musun peki?
- +1 yıl
Biliyorum da tam anlayamadım o hikayeyi biraz açar mısın?
- +1 yıl
Ayrıca, bir mısır tarlası... Bir çiftçi için gelir kaynağı, iki sevgili için yalnız kalacakları bir mekan, ressam için güzel bir manzara... Evet sonuç olarak orası bir mısır tarlası (bu bir gerçek) ama oranın nasıl kullanılacağına dair doğrular kişiye göre değişiyor.
- +1 yıl
Mısır tarlası için diyosan doğru birden fazla olabilir gerçek tek olur. Felsefi bakıyorsak bu olaya tabiatla ilgili konularda gerçeğe uygun olan fikirlere doğru deniyor. fakat zihin alanın da ise mısır tarlası mısır tarlasıdır ☺️
- +1 yıl
Işte "deniyor" beni ilgilendirmiyor 😅
- +1 yıl
Ama öyle 😅 Bana sorarsan da felsefeyle şunla bunla uğraşıcak biri değilim elma varsa gerçektir adı elma ise doğrudur ve tek doğru budur deyip geçiyorum 😂
- +1 yıl
Felsefe değil bu aslında ya, bizim fikrimiz dışında bir fikir duyduğumuzda "hayır o yanlış!!!" dememek için fark etmemiz gereken bir durum sadece bence.
- +1 yıl
Tabi sana hak veriyorum hepimiz yaşıyoruzdur da bu durumu. Ama şey demek istiyorum fil güçlüdür büyüktür dişleri keskindir ama fil'dir. Bu özellikler de doğrunun seçenekleridir yani doğruyu anlatan seçeneklerdir inşallah anlatabilmişimdir ya 😅 Tabi bu benim düşüncem diğer her düşünceye de saygı duyuyorum ☺️
- +1 yıl
Anladım evet, ama şöyle. Biri dişini tutup "düz ve sivridir" biri burnunu tutup "uzun" demiş. Evet bunlar filin özellikleri, ama bunlar fil mi? Yani fil "sivri" mi? Değil. O kişi filin sadece tek bir yerini hissedebildigi için bunu söylemiş. Bunu hayatta şöyle ornekleyebiliriz. Bir arkadaşınla bulusacaksin, tam o köşeyi döndüğü anda yoldan geçen biri sana yumruk atıyor. Arkadaşın tabi sinirleniyor ve araya giriyor veya ne yaparsa artık. Çünkü ona göre doğru olan şey adamın durup dururken sana vurdugu. Ama göremediği şey, o oraya gelmeden önce adama senin omuz atman, mesela... Anlatabiliyor muyum bilemedim ama toparlayamadim kafamda :)
- +1 yıl
Bence daha fazla tartışmayalım beynimiz yanabilir ahahaha 😅
+1 yılhttps://i.hizliresim.com/BPWq1g.gif kesinlikle katılıyorum.
10 Yorumla
+1 yılDogru insana faydali olandır demiş pragmatizmi savunan filozoflar. Her insana faydali olan farklı olabilir. O yüzden kesinlikle katılıyorum 😋👍👍
10 Yorumla"Tek bir doğru yoktur" sözü insanlar söz konusu olduğu için geçerli. Her kafanın algısı farklı olduğu için... Yoksa doğru tektir.
10 Yorumla
+1 yılBazı durumlar vardır tartışılmaz toplumca doğru olduğu kabul edilmiş bazı durumlar vardır herkesin doğrusu farklıdır önemli olan dengeli olmakta
10 Yorumla- Kişilik & Karakter konusunda 7,6b cevap paylaştı.
+1 yıldoğru bakarsan doğru olur
yanlış bakarsan yanlış olur
mevzuya göre doğru ve yanlış olmaz
doğru bellidir yanlışta bellidir10 Yorumla Belli bir seviyede değişebilir. Sonuçta birine tecavüz eden bir kişi doğru yaptığını istediği kadar savunsun. Yanlış olduğu gerçeğini değiştirmez.
10 YorumlaBilimsel şeylerde tek doğru vardır diğeri zaren göreceye girer
12 Yorumla- +1 yıl
Bilimsel "şeylerde" bugün doğru kabul edilenler yarın yanlışlanabiliyor ama.
- Kişilik & Karakter konusunda 4,7b cevap paylaştı.
+1 yılKesinlikle. Herkes yaptığının doğru olduğunu düşünerek yapmaz mı zaten? Yoksa yanlışta yürümek eğlenceli geldiği için değildir.
10 Yorumla Kişilik & Karakter konusunda 8,4b cevap paylaştı. Bu söz bile yerine göre doğru, yerine göre yanlış..
10 Yorumla- Kişilik & Karakter konusunda 6,9b cevap paylaştı.
+1 yılkatılıyorum ama genelgeçer doğruların varlığına da inanıyorum
10 Yorumla Evet.
Herkesi ahlakı, hayata bakış açısı farklı sonuçta..10 Yorumlaher şeyin için birden fazla doğru vardır fakat her insana göre değişmez bence
10 YorumlaKişilik & Karakter konusunda 2,7b cevap paylaştı. bir erkek tecavuz etsede dogru olsada insanlarin gozunde nankor gozukur cunku bir cok insan insanin beynini kontrol etmistir
10 Yorumla
+1 yılAllaha ulaşmanın bir çok yolu vardır. ben bunların içinde en zor olanı aşkı seçtim.
hz. mevlana
doğru tektir ama doğru olana gidilecek yollar çoktur.10 Yorumla
+1 yılEvet öyledir. Doğru değişebilir illa tek bir doğru olacak diye bir şey yok. Sabit fikirli değilim
10 Yorumla
+1 yılKatılıyorum. Her insanın kendi doğrusu vardır benim için doğru olan başkası için yanlıştır doğru görecelidir gerçek tek.
10 YorumlaKişilik & Karakter konusunda 805 cevap paylaştı. Bir doğru vardır. Fakat sadece kabullenmek isteyenler görebilir bunu
10 Yorumla
+1 yılDoğru bir tanedir. İnsanın görüşüne gerçekler ya acıdır, ya da değildir
10 Yorumla- Kişilik & Karakter konusunda 5,3b cevap paylaştı.
+1 yılKonuşulan konuya göre değişir o
Daha doğrusu öznel veya nesnel olup olmamasına
Sadece öznel konular için doğru bu söz10 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılDinde tek bir doğru vardır. Allaha kitaba bakış açısına göre değişmez
10 YorumlaKişilik & Karakter konusunda 24,1b cevap paylaştı. katılmamak elde degıl, benım doğrum her yerde doğrudur cunku ben heryerde Ben'im !!!
10 Yorumla- Kişilik & Karakter konusunda 550 cevap paylaştı.
+1 yılHayır doğru birtanedir
Yanlış çok olur ama doğru tektir.10 Yorumla Kişilik & Karakter konusunda 43,8b cevap paylaştı. Sana gore nedir dogru veya yanlis
16 Yorumla- +1 yıl
Bu kadar geniş anlamlı bir kelimeyi bu kadar kısa bir soruyla anlatmamı beklemiyorsun umarım...
- +1 yıl
Her olaya göre değişir doğru. Yani aşkta doğru vardır arkadaşlıkta vardır, onda ayrıdır bunda farklıdır... Hepsi de yukarda yazdığım gibi kişiye özgüdür, dolayısıyla anlatamam sanırım.
- +1 yıl
Ne demiş?
- +1 yıl
Cumleler dogrudur sen dogru isen
Dogruluk bulunmaz sen egri isen demiş :/
Katılıyorum, Sen katılıyo musun :) 8)
11 Yorumla- +1 yıl
Katılıyorum :)
+1 yılDogru her zaman aynidir.
16 Yorumla- +1 yıl
Biri aşık olduğun zaman onun yaptıklarını göz ardı edebileceğini, hatta etmen gerektiğini savunuyor. Ben tam tersini. Doğru hangisi, doğru nerede?
- +1 yıl
Kesin yargilar icin konustum ben. 2kere2 4 dunyanin her yerinde aynidir gibi. Ask konusuna gelirsek tek ask Allah ' a olan asktir.
- +1 yıl
O gerçektir, bana göre doğru değildir.
- +1 yıl
Dogrunun kategorileri vardir. Gorus dogrulari, kanitlanmis doggrular, toplumsal dogrular ve ahlaki dogrular.
- +1 yıl
Doğrudur :)
- +1 yıl
:) belkide
+1 yılma yanii anlamadım sanıram ema katılıyorım :)
10 YorumlaHerkesin doğruları kendinedir.
10 Yorumla"Her anlatan haklıdır" gibi birşey bu.
10 Yorumla
+1 yıl5 seçenek varsa 1 i dıoğrudur :)
10 Yorumlaherkesin doğrusu kendine
10 YorumlaBu felsefeye katılırım ama felsefe işte
10 YorumlaHerkesin kendi doğrusu yanlışı vardır
10 YorumlaKişilik & Karakter konusunda 1,6b cevap paylaştı. Dogru ya da yanlis yoktur yorum farklılığı vardır
10 YorumlaWelcome the philosopy class
10 Yorumla
+1 yılkatılmıyorum. doğru, doğrudur.
10 Yorumla
+1 yılkatılmıyorum.
10 Yorumla
+1 yılEvet katılıyorum.
10 Yorumla- Kişilik & Karakter konusunda 531 cevap paylaştı.
+1 yılEvet
10 Yorumla - Kişilik & Karakter konusunda 6,8b cevap paylaştı.
+1 yılKatılıyorum...
10 Yorumla
+1 yılEvet
10 Yorumla- Kişilik & Karakter konusunda 4,3b cevap paylaştı.
+1 yılEvet katılıyorum
10 Yorumla Kişilik & Karakter konusunda 1,1b cevap paylaştı. kesinlikle
10 Yorumla
+1 yılEvet söz süper
10 Yorumla- Kişilik & Karakter konusunda 21,4b cevap paylaştı.
+1 yılEvet
10 Yorumla - Kişilik & Karakter konusunda 6,3b cevap paylaştı.
+1 yılKatılıyorum. 😊
10 Yorumla evet.
10 Yorumla
+1 yılevet
10 YorumlaTek doğru vardır
10 YorumlaKişilik & Karakter konusunda 1,1b cevap paylaştı. Hayır katılmıyorum
10 YorumlaKartılıyorum
10 Yorumla
+1 yılAklın yolu birdir
10 YorumlaKatılıyorum
10 Yorumla
Detaylı bilgi