Bak şimdi güzel insan burada yaratıcının kelamından ve islam aleminin peygamberinden bahsediyoruz. İnancımıza göre Allahın isteklerini sorgulayamayız ama merak ederiz tabiki de bunu herkes yapar sanırım keşke etmesekte işte güzel güzel yaşasak dinimizi.
Çünkü bakınca Allah bize dünyada her türlü nimeti sunan yaratıcımızdır. En azından sen inanmasanda biz elhamdulillah müslümanız ve buna inanıyoruz. Allah bizim yiyecek giyecek ihtiyaçlarımızı barınma ihtiyaçlarımızı karşılamıyor mu binlerce çeşit meyve sebze et ve daha fazlası var dimi inanmasan da görüyorsun işte var olduğunu bunların. Herkese de eşit vermiyor işte çünkü sınav dediğimiz bu hayatta herkes eşit sınanmıyor. Şimdi oturup düşünsem neden neden diye sen çokmu zekisin veya ben çok mu zekiyim.
Madem o kadar zekisin neden bir "kpss şampyonu, bilim insanı, steve jobs, bill gates, einstein veya edison" değilsin. Dünyada senin gibi insan olan ve senden kat kat zeki olan insanlar varken ve bunlar bile sınırlı şeyler yapabiliyorken bu dünyayı yaratan Allahtan daha fazla bilmemizi ya da onun kadar bilmemizi nasıl bekliyorsun. Onun ilmini mucizesini sebeplerini bilip anlamamız o kadar da kolay değil.
Neyse zaten karakter sınırı varken fazla konuşmak istemiyorum da küçük bir merak ile düşününce şunlar geliyor aklıma.
İlk insan erkek Tüm peygamberler erkek Fiziksel güç olarak güçlü olan erkektir ne kadar uğraşılsa da doğal yollardan kadının erkekten daha güçlü olmasına imkan yoktur. Hormonal bir durum Birde her insanda aynı olmaz belki ama baktığımızda kadınlar daha duygusal insanlar her durumda mantıklarını öne süremiyorlar yani kıskançlık ve korunma gibi bir durumu tam kavramaya bilirler.
E güzel kardeşim bunca şey varken kadını fiziksel şiddetten koruyabilecek olan erkektir. Kıskanıp kötü gözlerden koruyacak olan gene erkektir. Çalışmadığında ona bakmakla yükümlü olan gene erkektir. Çok hafif bir düşünme ile birlikte gene erkek üstün çıkıyor anlayamadığımız ince durumlar yüzünden yaratanı nasıl sorgulayalım.
Ya kardeşim demin Uzun bir cevap yazdım bu konuya daha sonra kaldırmışsın bütün yazdıklarım boşa gitti vallahi :D Şimdi Din nedir onu anlatayım... Din Tanrının insanları kurtuluşa ermeleri için ve kendilerini korumaları için peygamberlere gönderdiği vahiyin insanlara anlatıldığı söz ve ya kitaptır. Dinin tek kaynağı şu an elimizde olan 4 hak kitaptır ve ALLAH'tan başka dinin yöneticisi , hüküm koyucusu yoktur ALLAH dinin tek sahibidir... Böyle olunca Din hakkında başka kimse hüküm veremez , yasaklayamaz , helal edemez , değiştiremez , kaldıramaz ve ekleyemez. Buradaki yanlış olan şey Kur-an dışı kaynakları din olarak algılayıp onlara iman etmeniz fakat Zümer Suresi 3 te Bu konu çok güzel bir şekilde anlatılmış ( İyi bilin ki, halis din yalnız Allah’ındır. O’nu bırakıp da başka dostlar edinenler, “Biz onlara sadece, bizi Allah’a daha çok yaklaştırsınlar diye ibadet ediyoruz” diyorlar. Şüphesiz Allah, ayrılığa düştükleri şeyler konusunda aralarında hüküm verecektir. Şüphesiz Allah, yalancı ve nankör olanları doğru yola iletmez.) İnsanlar Bu tür şeylere ALLAH'a yaklaştıracağına inandıkları için uyuyorlar fakat ZÜmer Suresi 2 ((Ey Muhammed!) Şüphesiz biz o Kitab’ı sana hak olarak indirdik. Öyle ise sen de dini Allah’a has kılarak O’na kulluk et.) DEmek ki Sadece Dini ALLAH'a has kılıp KUr-ana uymamız gerekiyor. Peygamberin görevi Yanlızca ALLAH'tan gelen vahiyi insanlara iletmek olduğu için Peygamber asla Kur-an dışı şeyleri insanlara din diye söyleyemez eğer söylemiş olsaydı kesinlikle helak olmuştu Kur-ana bakarsak Peygamberin düşüncesinden geçene karşılık cevap olarak ayet inmiş ve Peygamber de az kalsın kafirlere uyacaktı İsra suresi 74'e göre (Eğer biz sana sebat vermiş olmasaydık, az kalsın onlara biraz meyledecektin.) Demek ki Dinin tek kaynağı Kur-an ve Kur-an dışı şeyler kesinlikle din değildir ve bu şekilde bakarsak zaten bütün sorun çözülmüş oluyor canım kardeşim bu konu hakkında konuşabiliriz...
Bir bitmediniz ya. Eğer isteseydim diyor. İstemiş mi hayır? Yani düzen olsun diye kadına itaat et diyor. Erkeği üstün yarattık derken bakarsan fiziki açıdan daha güçlü kuvvetli yaratıldığından bahsediyor. Anlayacağın yok ta
Cennet annelerin ayağı altındadır dediğini neden almıyorsun? O dönemde kadın ın deve kadar değeri yoktu. Kız çocukları diri diri gömülüyordu. İslam la kız çocukları baş tacı yapıldı. Cennet kafınların ayağı altına verildi.
Gelmiş burada aklı sıra şöyle böyle. İnanmıyorsan inanma amacın ne yani yarım yamalak bilginle 3 cümle koyunca insanlar dinden mi çıkacak.
İnsanların uydurması derken? Madem insan uydurması kur an ın dediği gibi hadi hepiniz toplanın da kur an sakine benzer 1 cümle yazın. Hadi denesene. 1 cümle yaz kur andakine benzeyen
Ahlak dediğin şey nedir ya da insan neye vicdan yapar? Bunları belirleyen dindir. Din olmasa düzen Nasıl olacak ki. Senin için ahlaklı Ada'm için ahlaksız senin için vicdansızlık başkası için çok basit bir şey. Genel kurallar olmasa herkes kafasına göre takılır
Şimdi bak anlayacağın yok ve yaşın da ufak kesin ama
Dünya da çocuk tecavüzcüsü var si mi? Sence bu Ada'mda vicdan olsa bunu yapar mı? Ya da senin için şerefsizlik o Ada'm için eğlence. Ada'm öldürmek sence kötü ama başkası için oyun Nasıl aşılacak bu durum ortam bir değer vs olmazsa?
@kalbiye sana bir iki soru. Boşanma olunca neden erkeğe nafaka bağlanmıyor da kadına bağlanıyor? İşi olmayan kazancı olmayan bir erkekle evlenir misin ya da ailen müsaade eder mi?
Öyle aması yok. Erkekler neden bize nafaka bağlanmıyor diye dinsiz olmuyor? Sadece kadınlara nafaka bağlanırken yorum yapma miras az geldi mi niye az de. Bu bile düşüncelerinizin bozuk olduğunu gösteriyor.
Kadın evi geçindirmediği Zaman kimse niye geçindirmiyorsun demez ki kadının böyle bir yükümlülüğü yoktur. İslam da kadına babası, kocası, erkek kardeşi bakar. İslam da yine kadının parası kendinindir istediği gibi harcar. Ama erkek karısına, annesine ve yuvasının geçimiyle zorunludur. Ki ayrılık sonrası kadının hakları garantiye alınmıştır erkekte bu yoktur. Bundan dolayı erkeğe fazla pay kalır. @kalbiye
Söylediğin cümlede bile islam ın güzelliği ortaya çıkıyor. İslam daha en başından kadının Hakkı'nı koruyor. Ayrılırsa yine kadın Hakkı'nı garantiye alıyor. Şartlar iyi olsun vs diyorsun da bugün islam mı belirliyor şartları? Yooo. Ama yine kadının Hakkı garanti de. @kalbiye
Inanmamamın tek sebebi bu degıl @TunçEmir kuranda inanmayanlara savaş inanmayanlara ölüm deniliyor baska bir ayettede insanlara zarar vermeyin diyor ve kadına şiddet onaylanıyor
Bunları farazi değil de ayetler ve net somut şeylerle konuşsak. Kur an da bir insanı öldüren bütün insanlığı öldürmüş gibidir de diyor eee ne yapacağız? @kalbiye net söylersen net cevap veririm
Ayeti tam hatırlamıyorum ama okumuslugum var inanmayanlara savaş açın diye bir ayet var ben inanmadığım halde içeriğini biliyorum çok eşlilik mevzusuna ne diceksin
Ben inanmadığım halde biliyorum derken? Neyi bildiğini nerde Nasıl geçtiğini bilmeden Nasıl biliyorsun? Yarım yamalak bilip değişik yorumluyorsun.
Çok eşlilik için de şartları var. Der ki elinizin altında ki köleler, savaş esirleri vs. Çok eşliliğin asıl amacı yine kimsesiz ve sahipsiz kalmış başına zarar gelme ihtimali olan kadınlar ile. Ki bu ülkemizde de olmuştur kurtuluş savaşı Zaman'ında erkekler öldüğü için insanlar 3-4 kişiye sahip çıkmak için Rıza'ları var ise evlenmişler. Ki şartları da vardır. Der ki " biri diğerinden üstün ya da aşağı olduğunu hissetmeyecek " " eğer iki kadın aynı anda ölse ikisini de evden aynı anda çıkarman gerekir " o kadar dikkatli olunması gerekir. Ha günümüzde zaten sin büyükleri çok eşliliğe müsaade etmiyor.
Tevbe 73 Ey peygamber! Kafirlere ve munafıklara karşı cihad et, onlara karşı sert davran. Onların varacakları yer cehennemdir. O ne kötü bir varış yeridir!
" onlara karşı cihad et, sert davran " ı mı buna kanıt olarak göstermeye çalışıyorsun. Cihad dediği zaten savaş manasında. Savaş meydanında ne yapsın kibar mı davransın? Kaldı ki tarihte ki 1000 lerce savaşta sorun yok ama islam devletinin savaşları mı sorun oluyor?
Hem muslumanlık dini insanlara hoşgörüyü emreder yazıyo hemde savaşın diyo işte çelişki ben inanmıyorsam insanlar beni dışlasın mı savaşsın mı yani ben böyle anlayıssız bir dine inanmıyorum düşünce özgürlüğü denen bişey var
Allah sana irade vererek taaa yaratırken düşünce özgürlüğü vermiş. Ayetin kastettiği yolda inançsız görünce gidin öldürün değil. Sizin gibi düşünmeyeni öldürün değil. Savaş meydanında sert olun. Ki savaş meydanında Nasıl bir ortam bekliyorsun ki?
Inanmayanları assalıyo savaş meydanında demiyo onlara anlayıslı olun doğru yolu gösterin demiyordu inanmiyanlarla ilgili çok ayet var hep savası emrediyo kardeşce yaşasalar olmaz mı
Ayrıca nisa süresinde ayetı tam hatırlamıyorum kadınlara kapanmayı emrediyor kadında bir insan ve zihniyeti bozuk insan kapalı kadını bile çıplak hayal eder düzgün insan açık abartısız giyinen bir kadına o gözle bakmaz anladın mı beni ve konuşmalarımızı oku ve dusun kuranda emredilen seyler bu döneme degıl yüzlerce yıl önceye uygun kurallar yani benım düşüncem Hz muhammed insanlara düzen kurmak için o döneme uygun kurallar yazmış biz farklı bir devirde yasıyoruz cihad olsun kadınlarla ilgili olsun devir değişti artık gör bunu
@kalbiye sen ne dediğini kendin bile anlamıyorsun. Kur an da der ki " onlara karşı yumuşak ol kibar konuş yoksa senin etrafından dağılırlar " o kadar dar düşünüyorsun ki. Sadece ayete bakarak yorum olmaz. Ki okuduğun meal yazan kişinin görüşü aynı ayeti herkes farklı yorumlayabilir çünkü Arapça dan Türkçe ye bire bir yok. Sen kur anı hz Muhammed'den ayrı düşünürsen yanılırsın. Kur an bir şey der hz Muhammed de uygulamalı öğretir. 10 larca savaşa katılmış hz Muhammed ama 1 kişi öldürmemiştir bunu bilmeden neye göre yorum yapıyorsun? Kur an kadın örtünsün demiştir efendimiz de " erkeğin örtüsü göz kapağıdır ona dikkat etsin " demiştir. Sadece kur an yorumuyla çok dar görüşlü yorum yaparsın
@kalbiye bu bir ayeti baz alarak yapılan klasik ateist cımbızlaması bence akıl sahibi bir insana yakışmıyor. O kafayla gidersek nisa 43 ü gösterip namaza yaklaşmayın.. dememiz gerekir. Yani çocukça ve önyargılı peşinhükümlü bir tavır olur ki bu bencillik demektir. Kuran kitaptır yani bir anafikri vardır. Kitabın ortasından konuşuyorsak istedigimiz manaya çekeriz bu adil olmaz. Tevbe 73 e bakıyorsun ama Bakara 2/190: " Size savaş açanlarla Allah yolunda çarpışın. Ancak sınırları aşmayın. Allah, haddi aşanları sevmez.
Ayetine neden bakmıyorsun.. Şimdi diyebilirsin ki İste çelişki var bu nasıl hak kitap...
Bu çelişki değil art niyetle okumadır. Zira objektif bakmıyorsun. Insan ya öğrenmek için veya iman etmek için sorgular anlamaya çalışır. Ya da sadece bir tarih incelemesi gibi edebi metinler üzerinde inceleme yaparmiscasina anlamaya çalışır. Ama sen itham etmek ve klasik ateist argüman ı koyabilmek için cabalıyorsun. Ben seni imam ettirmek için uğraşmıyorum.
Sadece yanlış anlaşılmaya razı olmuyorum. Sen diyorsun ki özgür düşünce. Isteyen inanmayabilir. Evet haklısın sonuna kadar. Eğer iman etmeyenleri öldürün manasına gelseydi şu anda yeryüzünde 2 .5 milyar hristiyan olmazdı veya müslüman sayısı en az yüzde 70 80 olurdu dünya nüfusuna oranla. Ne yani kılıçları mi yetmedi cihada Bak sen aslında cevabı kendin vermissin farkında değilsin. Müslüman dediğin bir avuç insan o dönem için. Ve yaygın inanışın disina çıktılar. Yani bir devrim sayılır . Onlar da aslında seninle aynı şeyi savundular isteyen bu müşrik düzene inanmaya bilir. Yüzlerce puta iman etmeme özgürlüğümüz var dediler ama mekke halkı ve ileri gelenleri. Hayır olmaz dediler savaş çıktı simdi düşün. Biz sana inanç özgürlüğün yok deyip senin gibi düşünen atiyorum 500 bin veya 1 milyon deist ya da ateiste saldırsak yurdundan kovmaya çalışip zulmetsek. Senin otomatik olarak savunma hakkın doğmuş olmaz mı.
Işte o dönemde azınlık olan müslümanlar yani muhammediîler. çoğunluk ise islam a hoşgörü anlayis tanımayan müşrikler. Şimdi yine diyebilirsin ki . Onlar din dayatmasi yaptılar biz ateizme veya deizme dayatmiyoruz.. Onlar kimseye din dayatmadılar. Zaten azınlıklar. Ve dinde zorlama yoktur diyen bir ideolojileri var. Hatta s l m harflerinden oluşan bir isimdir islam yani barış ve esenlik demek. Onlar dinlerini özgürce yaşamak istediler ve müşrikler onlara katılmak isteyen özgür bireyleri engellediler Yani tek taraflı bakıyorsun olaya. Dürüst ve samimi ol biraz Sana ateist olamazsın gebereceksin dinsiz diyen zihniyeti mekkeli müşrikler olarak düşün. Kendini ve diğer özgür düşüncelileri ilk müslüman olanlar olarak düşün Size savaş açsalar Eliniz armut mu toplayacak. Siz Ghandi misiniz. Pasif direniş mi göstereceksiniz. Elbette ki çarpışacaksınız. Yani durum aslında bundan ibaret. O ayet kafirleri ve münafıkları kapsar. Iman etmeyenleri veya ehli kitabı kapsamaz
Istersen medine sözleşmesini oku. Hz muhammed imzalamıştır . He celâl şengör gibi yahu muhammed aslında çok zeki biriydi. Dağa çıktı halkının cehaletini çok içerledi kafasından bir Allah bir din uydurdu vahiy alıyorum yalanıyla toplumunu inşa eden döneminin en zeki lideriydi. Diyerek sözde güzelleme yaparcasına aslında iman eden 2 milyar insanın değerlerine hakaret etmiş olursun. Adama sorarlar. Yahu çöl bedevisi dediğin ve okuma yazma bilmeyen daha önce bir dine tabi olmayan bu adam madem bu kadar zeki bir yalancı (haşa). Nasıl olurda miras olayını Çok eşliliği Boşanma hukukunu Göz ardı. eder.
Yani biraz dürüst olunmali bir ithamda bulunurken.
Asıl çelişki islam düşmanı olan argümanlarda. Ama görmek istemiyor olabilrsiniz. Sozde aydın ve bilimsel düşünen hür beyinler olarak egonuz buna engel olabilir
Son sözüm Islamı düşmanlarından öğrenmek veya Islamı yaşamadığı halde taklit müslümanlar dan öğrenmek aynı şeydir. Selam ve esenlik üzerinize olsun
Kadın erkek konusu miras boşanma çok eslilik gibi konulara da girerim ama yazdıklarım sana çok uzun veya manası gelmiş olabilir veya muhtemelen bazı sözlerim seni kızdırmış olabilir o yüzden burada kapatıyorum
@kalbiye eyvallah. Acımasız eleştiriler den nefret ederim Allah yok din yalan. Hani nerde hadi beni çarpsın hebele hubele diyen ler ile Allah yoksa yıldızlar nasıl havada duruyor. Cenabet dinsiz ateist tüü Çok yaşa. Diyenlerin tartışmaları piyasada saçma sapan bir çok argümana sebep oluyor. Toplumca ortak problemimiz tahammülümüz yok. Ne siyasette ne futbolda ne ideolojide ne dinde ne sosyal hayatın içinde ikili ilişkilerde...
Ama sunu gördüm. Ülkemizin ateistleri de en az dincileri kadar bağnaz ve yobaz. Tabi yobaz kelimesi sadece dinde dindarlarda olur gibi bir algı var maalesef.
Kuran objektif okumak zor elbette. Muhafazakar yetişen birisi icin de zor . Ateist için de zor. Ama bence karşı olanlar en azından das kapital okur gibi okumalı yani acımasızca tenkit etmek amacı gütmeden. Eleştirmek le kötülemek hakaret etmek arasındaki ayrımı yapmak gerekli. Iman edenlerin de en az inkar edenler kadar Kuran okuması şart ve elzem
@kalbiye tamam hadis rivayeti var Aişe ile 6 ilâ 9 yaş şeklinde. Tabi bu rivayet. Yani sokuşturulmuş çarpıtılmış olabilir. Uydurma olan ve kuran a ters dusen nice hadisler var sende biliyor olmalısın illa ki okumuşsundur Öncelikle Müslümanlar Kitaplarını uzun bir süredir terk ettiklerinden yani duvarlara astıklarından cenaze ritüeli haline getirdiklerinden tapınak ayinine çevirdiklerinden ölülerin arkasına okuyup durduklarından ezber ve hafızlık yarışına girdiklerinden en güzel hatlarla yazmakla meşgül olduklarından ve abdestsiz dokunamadıklarından dolayı içinde neler yazdığı ile ilgilenmiyorlar... . gelelim yaş polemiğine. Genelde şu hesap yapılır hz aişe nin ablası Esma 100 yaşında ölmüştür ve hicrette 27 yaşındadır kardeşinden 10 yaş büyüktür. Dolayısıyla aişe 17 oluyor çünkü hicretin 1. Senesi nikâhlandigi geçer. kaynaklarda . Aslında hiç te ablasını karıştırmaya lüzum yok hz aişe kronolojide ve Ana Britanicca da M S 605-678 diye kayıtlıdır +++++
++ yani vefat 73 yazar hicrette 622 de olduğuna göre 605 te doğan biri 622 ve 623 hicretin ilk yılında 17-18 yaşında olur. . kaldı ki aynı hadis külliyatında hz aişe nin mekkeli tüccarlardan mut'im oğullarından cubeyir ile nişanlanmış fakat sonra babası muhammed e iman eden birinin kızını nikahima almam diyerek njsani bozmustur. 2 ya da 3 sene sonra ise Peygamber ile nikâhlanır Şayet 6 yaşı rivayeti doğru olsa Cubeyir ile 3 yaşında kucakta bebek oluyor hz aişe
Ayrıca araplar regl öncesi dönemi saymazlarrmiş zaten uğursuzluk atfedilen diri diri gömülen kız çocuklarının olduğu bir kültür. Rivayetteki 6 ve 9 yaş ergenliginin 9. Yılı ise yine 12 13 te girmiş olsa 21 22 oluyor Arap cografyasi iklimde ergenlik daha erken olduğu aşikar..
Herşey bir yana hadisleri insan sözü olduğundan ekleme çıkarma olasiliklarindan dolayı bir kenara koyarsak zaten Kuran da evlilik yaşi yazmaz diye bir yanılgı olsa da Hem enam 152 ayetinde ve nisa 6 da 2 tane delik vardır.+++
++Yukarda dediğim gibi duvara astıkları için bu ayeti müslümanım diyenler de görmez. Nisa 6 meali şöyledir Yetimleri, nikâh çağına gelmelerine kadar gözetleyip deneyin. O zaman onlarda içinize sinecek bir olgunluk ve erginlik görürseniz, mallarını onlara geri verin. Büyüyecekler diye bu malları tez elden saçıp savurarak yemeyin. Zengin olan, iffetli davransın. Fakir olan ise örfün gerekli kıldığı oranda yesin. Mallarını kendilerine teslim ettiğiniz zaman yanlarında tanıklar bulundurun. Hesap sorucu olarak Allah yeter...
Burda olgunluk çağı "rüşt" kelimesinin karşılığıdır Rüşt doğru yolu bulma yeteneği demektir. Mürşit kelimesi irşad eden dogru yolu gösteren demektir. Mürşid irşad rüşd...
Yetimlere mallarını rüşt olunca vermek deyince sence en az kaç yaşında bir insan mirası yasarruf edebilir. Kandırılmadan ve iradesiyle bir yetişkin gibi kararlar verir günümüzde yasalar 18 diyor
Kaldı ki diğer sahabelerin hiç 9 yaşında karısı yoktur niye bir tane uydurma hadis yok++
++ yoksa sahabeler sünnet işlemek istememiş mi .. Ama vicdan dan dem vurup zenginliği ve şöhretiyle 20 lik kızlarla evlenen 60 lik ünlüleri saymayan zihniyet. Evliliklerinin çoğunu gençken değil de ihtiyar zamanlarda yapmış olan hatta ilk evliliğini 25 yaşında genç iken 40 yaşında 2 çocuklu Hatice yi alıp o ölene kadar tek eşli kalan Peygambere küfürler yazmayı vicdan dan sayarlar sence çifte standart önyargı ve art niyet yok mu bu zihniyette
Cevap hazır. Hatice çok zengindi ben olsam bende kaçırmazdım hebele hübele...
Çokeşlilik konusunda fikrim şu . Bu malum ayet aslında kocaları ölen ve ortada karınca sürüsü gibi kaynayan kadinlari ne yapsak yahu diyerek sahabelerin bölüştügü bir şey değildir. Hani genel ifade nedir . hani ateistlerin sürekli ti ye aldığı . Peygamber ortada kalmasın diye almış canım biz de yedik he he dedikleri durum Ne yazık ki bu da tamamen önyargı ve olayın içine girememe yani samimi ve dürüst olmama kaynaklı bir çıkarım
O dönemde bu ayeti bekleyip nazil olunca hurra hadi nikah törenleri başlasın diye hengame kopmuş gibi bir hayale kapılıyor olmalı bu art niyetli ateistler. Yahu araplardan bahsediyoruz. Cahil ve sapkın toplum boşuna mı içlerinden çıktı peygamber. bir kere ateist tartsmaya girerken ön kabul yapıp islami düşünce ve kuran çerçevesinde değerlendirmek zorunda aksi takdirde konuya hakim olamaz ve doğru çıkarım yapamaz Haksiz miyim futbolda yorum yapmam için kuralları bilip ona göre konuşmam gerekir değil mi. O dönemde zaten çok eslilik yaygın Ve ibni Selül den bahsedilir o dönemin meşhur pezevengi. Esir kadınları cariye ve köle pazarında satan ve fuhuşa zorlayan münafık. Nur suresi 24 te Dünya hayatının geçici zenginliğini kazanacaksınız diye, sakın namusuyla yaşamak istediği halde elinize düşmüş esir kadınları fuhuş yapmaya zorlamayın. Her kim onları fuhuş yapmaya zorlarsa Allah, kendilerine zorla yaptırılan bu işten dolayı onları bağışlayacak, sevgi ve merhametine alacaktır
Iste bu ayetin bu ibni selül denen adam yüznden nazil olduğu yazılıdır tefsirlerde. Islâm geldi hoop anayasa değişti. Öyle kolay değil o cahiliye kültürünü kaldırmak ve değiştirmek
Yani Nisa 3 te geçen Sizin için temiz kılınan kadınlardan ikişer, üçer, dörder nikâhlayın. Eğer bu durumda adaleti gözetemeyeceğinizden korkarsanız, bir tek kadınla yahut yeminlerinizin/sağ ellerinizin sahip olduklarıyla yetinin. İşte bu, haksızlığa sapmamanız için en uygun yoldur... Ayetinden de anlaşılacağı gibi Çokeşlilik konusuna ruhsat verilmemiştir. Tıpkı içki ayeti gibi sınırlandırma azaltma ve tek e indirme vardır. tek fark içki gibi haram kılınmamistir.. Zaten amaç tek eşle yetinemiyor olmalarından kaynaklanan bir erkek sıkışması değildi. Bilakis mallarının çok eşli olanlarca yenmesinden kaynaklanan durumdu.. Bu kadar kadini napcaz dedikleri için değil zaten çok eslilik mevcut ve ayet zaten bu yüzden geliyor
Dahası peygamber eşlerini boşayamıyor ölünceye kadar ayrılamıyor sınırlama ona da geliyor. Güzellikleri hoşuna bile gitse evlenmen helal olmaz değiştiremez veya boşayamazsın dediği ahzap suresi 52. ayeti var. . Sınırlandırma ve teke varıncaya kadar azaltarak evlenme Kuran ayetleri ile sabit olduğu için bize örnek olacak olan kuranın o dönemdeki muhataplarının çokeşlilik yapmış olmaları değil bugün çok eşli isek teke varıncaya kadar azaltmadır dinden olan budur yani çokeşlilik ayetinin (Nisa 3) muhatabı bugün tekeşliler değil hala varsa çokeşlilerdir..
Hafisler daha sonradan uydurma olablir hadislere cok inanmayin çünkü hadisin korunurlugu yok... kuran koruma altindadir sadece... ve ayetlere bakarken aradan cimbizla ceker gbi değil sureyi butunuyle okumak lazim olayin devami sonrasi vs... kuran bir bütündür
Secde etme olayinda timrizi yaziyor o hadis islamda hadis sacmaligi yaydilar heryer yalan hadis dolu hadislerle dinmi yonetilir 40 bin tane yalan hadis var erkek hegomonyasainin surmesi icin bitane adamin attgi yalan hadis o sadece kurana bak sen
Erkekler, kadınların koruyup kollayıcılarıdırlar. Çünkü Allah insanların kimini kiminden üstün kılmıştır. Bir de erkekler kendi mallarından harcamakta (ve ailenin geçimini sağlamakta) dırlar. İyi kadınlar, itaatkârdırlar. ( bak o sürenin bir önceki suresi diyorki erkekler cabaliyor didiniyor onlara hos davranin itaat edin istemedgi hareketleri yapmayin bundan dogal ne varki ya kocan akşam eve yorgun gelse hos karslamicanmi onu yemegini utusunu yapmicanmi gayet normal... e güç olarak senden ustun yaratmamismi allah beni?
Yoo yapmıcam bende çalışcam eşit yaparız. Oda yemek yapcak ütü yapcak eşit olcak her şey ben köle miyim? He ben çalışmazsam tabiki yaparım. Ama köleler itaat eder kadınlar değil
Ne alakasi var itaat edin demek sözünü dinleyin zaten gercek musluman erkekler icin diyor gercek musluman insan kadina sert davranmaz peygamberimiz bile demiş kadina hos sozler soyleyin onlarin gönlünü hos tutun... islam cok güzel bir din ama sizi anliyorm cunky muslumanlar cok kötü tanityorlar islami... sence sadece kuşu öldü diye bir çocuğa bassaglna giden bir peygamberin getrdgi din kötü olablrmi?
İslam muazzam bir dindir muslumanlar kötü kötü bir yola sapmissin yapma... islamiyetin inceliklerini guzelliklerini gorsen okdr pisman olursunki istersen yardimci olablrm sana kafana takilan sorularda
Bu dinden soğuma amacın ınsanlar sen bırak onları Ayetlere bak sahih hadisleri oku anlarsın burdakı ustunluk guc ustunlugu yanı erkek bir kadını korumalıdır anlamında genelleme de boyledır erkek guclu kadın narındır ve erkek kadınları koruması lazımdır burdakı anlatılan o ve kadınlarında erkeklerine iyi davranmalıdır dıyor tabı erkeklerde gorevını yapacak nasıl siz yemekte daha ıyı ısenız erkeklerde kadınlardan guclu yanı Allah bir tarafta kadını yuceltmıs bır tarafta erkegı
@emir134 "Hadisler daha sonradan uydurma olablir hadislere cok inanmayin çünkü hadisin korunurlugu yok" bunu bir oku? bir de demedim diyosun , ben bilgisiz biri olaam konu hakkinda, aa harbiden l*n hadisler soyle olabilir diyebilirdim sende buna davet birakmis oluyosun o cumlenle. Bazi hadisler soyle soyle demek ayri bir se senin yazdifin gibi genel konusmak ayri. Ben kotuleme maksatli yazmadim gordum yazdim llay bu
@elijahh hadislere cok inanmayin derken butun hadislere onanmayin manasinda sizin sahih kabul ettgnz hadislrdede yalan hadisler var bak kutubi sittiye... yaziyorki allah ahiret günü peygamber lerini tanimak kimliklerni kontrol etmek icin peygamberlerin baldrlarini actrmalarni isticek ( sirke bak resmen şirk koskoca allahu teala peygamberlerni tanimiyormu haşa affet yarabbim neyse siz hadislerin hepsine inanin
Hadislere cok inanmayin dediginde haşa Tovbe affet yarabbim demen lazimdi, senin dedigin su siralar moda olan inanca cikiyo.. reformcular. Kuran rehber gerisi hikayr dryip peygamberlere giveni sarsiyolar onlar bizom sefaatcilerimiz. Yalan olan hadisler var tabi ki ama sonucta onlat yalan.. hadis bile degil ben simdo bu sebepten gidip hadislere cok inanmayin yazamam , tovbe esy
Kadın kocasına bağlı kalacak ama erkekte kadınına en şekilde bakacak. Kadınlar asagılanmıyor aksine korunuyor. Kadınlar Allahın emanetidir. islamiyette kadının yerini doğru kaynaklarl detaylı arastırırsan demek istediğimi anlarsın. Emin ol ilk sen takılmıyorsun buna. Neyse iyi geceler :)
Hepsi arapcadan turkcedeki yakin anlamlk cumlelere cevrilmis o yuzden aslini ve hasini ogrenmek icin kendin arastir zaten normal biri ayet hadis aciklayamaz daha bu islere hakim biri gerek
arkadaşım sen inanmıyosan neyin açıklamasını istiyosun sana ne anlatırsak anlatalım senin kapın kapanmıs artık kilidi kayıp burada müslüman olmayanlara saygı yok deyip burada islama sataşmak nedir ondan sonra saygı bekleyin
Önce herkesin inançlarına saygı duymayı öğretti benim dinim bana ben sorgularım ama dinimi öğrenmek için sorgularım açığını bulayım böyle bir yanlışını bulayım diye değil çünkü eminimki Hakk din olan Müslümanlığın ve Kitapların en yücesi olan Kuran-ı Kerim'in bir acığı yoktur. Senin gibi at gözlüklü dinin açığını yakalamaya çalışanlar gibi bakmıyorum hiç değilse. bir daha ki yorumumda 7 sülalene söverim g*t g*t konuşma
Islamiyet kadini herzaman kutsallastir bu senin inancina bagli bir kadin anne olarak bilinir ve cenneti ayaklari altina alir erkekte dogurganlik yoktur sadece dölleme vardir ama kadinda hem kendi kendini doller hemde dogurgandir.