+1 yılBöyle şeyleri düşünme beynini yakarsın Allahı kşm yarattı tövbe haşa onu yaratanı kim yarattı böyle uzar gider cevap bulamazsın beynini yorma..
Zamanımızda saf zihinleri bulandırmak, körpe dimağları ifsat etmek için ortaya atılan sorulardan biri de "Bu mahlûkatı Allah yarattı, peki ya Allah'ı -hâşâ- kim yarattı?" sorusudur.
Aynı soru müşrikler tarafından bizzat Peygamber Efendimize (asm.) sorulmuş ve bu soru üzerine Cebrail (as.), Allahü Azîmüşşân'dan İhlâs Sûresini cevap olarak getirmiştir. Bu sûre ile şirkin bütün nev’ileri kökünden kesilip atılıyor, tevhidin bütün mertebeleri en güzel bir şekilde izah ve ispat ediliyordu. Resûl-i Ekrem (asm.) Efendimiz de bu soruyu soran kimselere yine İhlâs Sûresi ile cevap verilmesini beyan buyurmuşlardır.(1)
Biz de Resûlulluh’a (asm.) ittiba ederek bu soruya İhlâs Sûresi ile cevap vereceğiz. Cenâb-ı Hak İhlâs suresinde kendisini kullarına şöylece bildirmektedir:
"De 'ki O Allah'dır, Ehad’dir. (O) Allah'tır, Samed'dir. Doğurmadığı gibi, doğmamıştır da. Hiçbir şey O'nun dengi (ve benzeri) değildir."
Bu sûre Allah'ın varlığının, birliğinin, eşi ve dengi olmadığının en güzel, en cami bir ifadesidir ve Kur'ân-ı Kerîm'in tevhid noktasında bir özeti gibidir. Bu konudaki diğer âyet-i kerîmeler, bir bakıma bu sûrenin tefsiri hükmündedirler.
Kaynak sorularla islamiyet..13 Yorumla
Soran+1 yılİhlas'ta bu soruya cevap vermiyor. "Allah birdir. O, doğurmamış ve doğmamıştır."
Eee yani? Bu ikna edici bir cevap değil. Tamam doğmadığını ya da doğrulmadığını biliyoruz ama nasıl ortaya çıktı? Nereden nasıl geldi?- 1 yıl
Yanlız kim yaratı diye sormamış nasıl var oldu diye sormuş
- 1 yıl
İşte onun cevabı yok artık öbğr dünyada Allah'a soracaz
En İyi Cevaplar
+1 yılVarsa var Yoksa yok... Siz, insanlar için her zaman doğru iyiyi düşünün. Kimseye kötülük yapmayın kimsenin kötülüğünü istemeyin. Siz iyi bir insan olursanız. Kimse size bir şey söyleyemez ister Tanrı olsun ya da herhangi bir şey... Ömrünüzün sonuna kadar her anı yaşayın. Herkesin mutlu ve huzurlu bir hayat sürmesini diliyorum :)
63 Yorumla
Soran+1 yılTeşekkür ederim. En samimi cevap seninkiydi. :)
- +1 yıl
Normalde bu konularla uğraşmam. Eig alacağımı hiç düşünmemiştim. Ben teşekkür ederim :)
Soran+1 yılRica ederim. En içten ve samimi sendin. :)
+1 yılhiçbir şey yoktan var olmaz derken, bu nerden çıktı? sen yoktan var oldun mesela bu kainat her şey yoktan var oldu. ha mevzu yaratılanlar değil de Yaradan ise, bir şeyin Yaradan olabilmesi için zaten mutlak yani zorunluluk sıfatına sahip olması lazım, yani otomatik olarak bir Yaradan'dan bahsediyorsak zaten doğmamış ve doğurulmamıştır. zaten Allah Teala Kur'an'da kendisini çok da güzel izah etmiştir. başka söze ne hacet.
şu an saçmaladığının farkına vardın umarım.216 Yorumla
Soran+1 yılHayır. Bu pekte ikna edici bir cevap değil.
- +1 yıl
neresi, mesela?
Soran+1 yıl"... doğmamış ve doğurulmamıştır" kısmı. Allah her zaman varsa, yine de bir yerden gelmesi lazım.
- +1 yıl
Çünkü; Tanrı'nın Tanrı olabilmesi için hiçbir şeye muhtaç olmaması gerekir. gerçekten bu basit cümleyi anlamak bu kadar mı zor? sanırım sen Tanrı'yı bakkalcı amcan zannettin gerektiğinde hastalanıyor falan. hayret bir şey. bu tür konular hakkında bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak ne kadar acizce. git Tanrı ne demek ontolojik fark ne demek ilk bunları öğren gel hadi.
Soran+1 yıl"sanırım sen Tanrı'yı bakkalcı amcan zannettin gerektiğinde hastalanıyor falan. hayret bir şey" Krize girdim. Bu yorum güzeldi :D :D :D
- +1 yıl
güzel yorum evet senin cevaplarına anca böyle yorumlar gider zaten. ;)
Soran+1 yılAma harbi güzeldi ya. Bak okudum, yine güldüm. :D
- +1 yıl
:) sayın gizli bir şey soracağım; hadi pek çok nedenden kendini gizleyebilirsin ama ateist olduğunu niçin gizliyorsun.. ? neyse, Tanrı'nın daha ne anlama geldiğini bilmeyen insanlarla Tanrı'yı konuşacak değilim. iyi akşamlar.
Soran+1 yılSoruyu sorduğumda Ateist değildim. Gerçi hala da değilim ama her an olabilirim. :D Sana da iyi akşamlar. :)
- +1 yıl
soran yolun açık olsun, sor bir umrumda mı?
@_Hedvige_ Tanrı sizin uydurmanız diyemezsin, varsa delilin ortaya koyarsın. delilsizce konuşmak da neyin nesi hem de bu konuda! biraz haddimizi bilelim lütfen. delil yok bir şey yok Tanrı şöyle böyle. kusura bakma da zaten Tanrı'nın ne anlama geldiğini Tanrı'nın sıfatlarından bihaber olan sizlerle de benim konuşacak hiçbir şeyim yok, zira Tanrı, din vb. konular sizin sandığınız gibi oyun alanı değil. hadi...
Soran+1 yılMerak ettim de, senin delilin var mı? Allah'ın varlığına dair. Yani varsa söyle de bilelim. Hem merakımı da gidermiş olup sevap kazanırsın. :)
- +1 yıl
@_Hedvige_ bir şeye yok diyorsan delilin olmalı, ha yok olan şeye ben nasıl delil getireyim gibi zırvalama yapma şayet ben yemiyorum. eğer felsefi ve bilimsel bir düzlemde konuya giriyorsan o zaman yok dediğin şeye de delik getirmelisin mesela bu kadar delil varken varlığına sen neden yok diyorsun. engellemiş bir de hahahaha :D :D bitiyorum sizin şu köşeye sıkışma halinize. neyse açıklama ben de engelliyorum şayet tam bir ergen çıktın. lafın yoksa uzatıp da bilgiçlik taslama.
- +1 yıl
soran Allah'ı varlığına kanıt pek çok delil var mesela ontolojik, kozmolojik, ahlak delilleri var istersen dini tecrübe delili var. ha istersen nizam gaye delili var bu basit anlayabilirsin bak kainat o kadar düzenli ki inan sen kalemi ile düzgün tutamazken Tanrı'ya laf etmen tuhaf. vaktim yok dediğim delilleri gerçekten samimiysen araştırırsın, ama senin samimi olarak bu soruyu sorduğuna inanmıyorum hatta adım gibi eminim sen zaten ateistsin, yemiyorum artık o kadar ezberledim ki sizi. sorma. bitti, dağılın.
Soran+1 yılİlk defa kızlar benim yüzümden kavga ediyor. :D
- +1 yıl
soran komik değil ben senin ya da onun için değil savunduğum değerin peşindeyim ve bilgisiz insanlarla da tartışmaktan artık cidden Allah'a sığınıyorum zira bıktırdınız.
Soran+1 yılTamam görüşürüz. Kendine iyi bak. Allah'a emanet ol. :)
Her seyin bir baslangici ve yaraticisi var derler inancsizlara laf ederler ama kendilerine sordugun o zaten vardi derler. Kendi inancinizi henuz aciklayamiyoken mumkunse inanci olmayanlara da ses etmeyin.
912 Yorumla
Soran+1 yılTeşekkür ederim. :)
- +1 yıl
@_Hedvige_ Tanrı ne demek? bana ontolojik mahiyette açıklar mısın.
- +1 yıl
@_Hedvige_ ben de yorumlarıma atlanmasından rahatsız olurum haklısın, ama bir şeyi savunuyorsam onun arkasında da dururum. sen de öyle yap, Tanrı'nın ne demek olduğunu bilmeden Tanrı'ya inanmamak.. Tanrı'nın sabrına hayranım biliyor musun ben, öyle sabırlı ki.. zira ben sizleri gördükçe sabrıma engel olamıyorum. neyse, özür dilerim yorumuna atladım iyi bir cevap alırım diye belki ama yok yok. iyi akşamlar.
- +1 yıl
Tanri sizin uydurmaniz. Ben de inanmadigimin arkasindayim. Boyle diyerek inancsizligimi zayiflattigini dusunuyosun ama yaniliyosun. Burasi senle onla bunla tartisicagim bir yer degil soru soruldu cevabimi verdim ve bu beni ilgilendirir geriye kalanlari degil. Iyi geceler @filleduvent
Soran+1 yılO değil de soru benim sorum. Bana cevap vereceğinize siz niye kapışıyorsunuz ki? :D
- +1 yıl
@filleduvent once bana gel varligini goster al bak surda de. Boyle salakca gomdugunu zannederek inan uste cikmiyosun. :D sorudan o kadaar uzak cevaplar veriyosun ki gulmekten baska bisey yapmiyoruz soranla biz :D ne ergen demenle ergen olurum ne de burada gomulurum cunku umrumda degil :D tanri dedigin sey uydurma okey? Inanmiyorum ve bundan sanane neden batti bebegim bu kadar? Inanmayisimla ugrasacagina asil soran kisiye cevabini ver. Hadsiz olmayin bu kadar. Kendi kendinizi yiyin bitirin su dakikadan sonra yazdigina inan cevap vermicem zirvala dur. Ha engellemeye gelince bir onceki cevaplarimi okursan cevap vermemeye degil hadsizlige karsi engelliyorum ki bak hâla sana cevap verebiliyorum? Neyse son kez cevap verdim gururun varsa yazmazdin artik asdh
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
22Cevap
Biri hep vardı diyor diğeri nasıl hep var olabiliyor diyor! Kendi kendine mi oluşmuş? Bir bedeni var mı? Hem her yerde! Hem herşeyi görüp biliyor hem de meleklerine not tutturuyor! Millet neler yazmiş ya🤣🤣 lan bilmiyorum demek bu kadar zor olmamalı ya.. bu tür sorularin cevabi bu dünyada yok! kimse de bilemez. Cevaplar hep tahmin ve zan dan öteye geçmeyecektir! Aslinda böyle şeylerle ugrasmaniza gerek yok çünkü boşuna bir çaba.. Siz iyi olun, iyilik yapın.. hergün sabah aksam şükredin Allah ı samimi bir minnetle anın, ihtiyaç sahiplerine gücünüzce karşılıksız Allah için zekat, infak, sadaka verin.. kötülükten ve zalimlik den uzak durun, sakının.. Kalbinizi temiz tutun Kısas haric öldürme, çalma, iftira, gıybet, fitne fesatlik, haset, yalan dolan, haksizlik etme, zulmetme, hor görme, kibirlenme bunlardan uzak durun zaten tüm semavi emir ve yasaklara uymuş olacaksınız. Ve mutlaka ödüllendirileceksiniz! Namaz, Oruç ve Hac dan ibaret değil bu din. Bunlarin hepsi emir ve yasaklara uyabilmek için nefs terbiyesini sağlayan dini ritüellerdir. Biraz okuyun araştırın ata dan baba dan duymaka olmaz bu işler.. Ayette dediği gibi ya atalari yanikiyorsa ya dogruyu bilmiyorlarsa yanlis yoldaysalar..
21 Yorumla- 1 yıl
Yorumlar arasında en mantıklı yorum hele şükür bir akılı varmış bu sitede
Soran arkadaşıma ve ateist taifesine birşeyler söylemek isterim , en kral ateist bile Allahı bilir lakin inanmak işine gelmez , çünkü neden dinde yasak var ceza var değil mi , ama atesitlikte inanç yok ceza yok sorumluluk yok rahatsınız nefsiniz ne isterse yaparsınız , inanmazsınız ama Allahın koyduğu gibi bir kitap koy denildiğinde koyamazsınız. Bazılar Allahı kim yarattı diyor bazıları fazla sorgulama kafan yanar diyor, edebinle yapacaksan sorgula arkadaş , illaha bir yerden gelmek illaha bir yerden başlamak zorunda değil , sizi yaradan Allah diyorki Ben El-evvelim ben El Ahirim diyor benim başlangıcım ve sonum yok diyor size kendini tanıtıyor kuranda belirtiyor ama siz soruyorsunuz neden başlangıcın yok neden sonun yok. bakın hocalarım yaratılan birşeyin yaratma gücü olamaz bu kudret sadece Rabbimize aittir, bir insan bir canlı Allah istemedikçe yerinden bile oynayamaz , kelime oyunu yapmayın inanın ya da inanmayın sizin dininiz size benimki bana , ama unutmayın ki Allahın Vaadi gerçekleşecektir , iş o ki Allahı toprağın üstünde tanıyıp tasdik edip teslim olmaktır , toprağın altında size zaten yaptırırlar merak etmeyin , hepiniz selametle Allah kalplerimizi dini üzre sabit kılsın inşaAllah...
31 Yorumla- +1 yıl
Büyük saçmalamışsın.. birak en kral ateistti en kral Müslüman bile bilemez bunu. Bilmek nedir? Bir düşün sallama. Sadece inanırsın veya inanmazsin hepsi bu. İnananlarin ise birçoğunun henüz iman etmediği ayet ile sabittir. İman = güvenmektir. Ne olursa olsun şüphesiz güvenmektir iman. Müslümanların çoğu bu şekilde güvenmiyor bu cok net. Yaptiklarindan, göze alip alamadiklqmarindqn, canlarini ve malalrini bu yolda feda edemediklerinden, Allah yolunda gerektigi kadar harcayamadiklarindan bunu cok net anlarsin çoğu sadece boş yapar.. güzellemeler yapar Sözde en cok Allah i sever cennete gitmek ister fakat ölmemek için 90 yasinda bile 5 defa ameliyat olabilir o inandığı en cok sevdigi Allahina kavusmamak icin direnir adeta.. hani elinde olsa hiç olmek istemez...
tüm kainatı bir tren gibi düşün. bunu çeken bir lokomotif olmalı bu şekilde hareket ediyoruz. lokomotifi çeken ne dersen o zaman tren amacını kaybeder. eğer lokomotifi başka bir lokomotif çekiyorsa o zaman geçerlilik yok olur. yani Tanrı nasıl var oldu diyemeyiz.
ancak tüm kainat enerjiden oluşuyor. yani Tanrı da enerjiden oluşuyor demek ki. bir ağacı örnek al. ağacın meyvesini Tanrı gibi düşün. ilk başta yalnızca bir meyve gibi olsun yani hareketsiz ancak daha sonra toprağa değdiği anda o da bir ağaç oluyor.
Tanrı nasıl var oldu sorusunu cevaplamak zor. Ancak çevrende her gün enerji şekil değiştiriyor. bunu çevreni izleyerek gözlemleyebilirsin. Tanrı da enerjiden oluşuyor ise bir gün neden şekil değiştirip yaratıcı enerji modeline geçmiş olmasın?26 Yorumla
Soran+1 yılTanrıyı bir lokomotife benzetirsek, o lokomotifin yaratıcısı var. Fabrikadaki işçiler.
Tanrıyı bir meyveye benzetirsek, o meyvenin de bir yaratıcısı var. Ağaç.
İşçiler olmadan bir lokomotif var olamaz. Aynı şekilde ağaç olmadan meyve var olamaz.
Bu da demek oluyor ki, Tanrı hiçlikten geldi.
Soran+1 yılÖnce bu soruya mantıklı bir cevap gelsin de, ona da sıra gelecek. :D
- +1 yıl
yani kısaca şuna mı varmaya çalışıyorsun
https://www.youtube.com/watch?v=RloQipGAWVY
Soran+1 yılAhahah 4-5 sene önce izlemiştim bunu. Çok gülmüştüm. :D
- 1 yıl
Abi şimdi sen brnim kafamı karıltırdın evet her şey enerjiden oluluyır ama sen tutuo ta Allah'ta enerjiden olultu diyorsun gördün mü ee enerjiyi de Allah yaratmadı mı? E sen enerjiden olultu ditırsun enerjimi Allah'ı yaratı tövbe tövbe abi ya ne güzel mantıklı konulytırdun ya bu kısımda niye saçmaladın
+1 yılRahmân ve Rahîm (olan) Allah'ın adıyla.
1. De ki: O, Allah birdir.
2. Allah sameddir.
3. O, doğurmamış ve doğmamıştır.
4. Onun hiçbir dengi yoktur.
En büyük delilimiz Kur ' an dır. İhlas süresi anlayan anlayabilen herkese bu sorular için cevaptır. Her sorunuzun Kur 'an da cevabı vardır muhakkak böyle sitelere bu tür soruları sorarak kafanızı karıştıracağına ehli sünnet bakın dikkat çekiyorum bayım ehli sünnet hocalarına bu soruyu sorunuz ve nefsinizi terbiye ediniz. Gidipte şarlatan , geceleği tv program başı milyarlar alan hocalara bu tür soruları sorarsanız karışık olan aklınızı mikser gibi tekrar karıştırır.13 Yorumla
Soran+1 yılYani Nihat Hatipoğlu gibiler diyorsun. Evet o konuda haklısın. :)
- +1 yıl
İsim vermedim fakat az çok anlıyosunuz. Şu anda ülkemizde ehli sünnetin temsilcileri ismailağa cemaatidir kim ne derse desin ilahiyat profları bakmadan bir ayet okuyamıyor fakat buradaki hocalar her konunun sonuna takır takır ayet hadis sayabiliyor başında prof yazanlar buradaki hocaların bildiğinin yarısını bilmiyor. Klavuzu karga olanın devamını biliyosunuz ehli sünnetten ayrılmayınız.
Soran+1 yılEyvallah sağ olasın.
Diğer konusunda 6b cevap paylaştı. Zaman ve Evren birbirine bağlı şeylerdir, evrenin zamanı evren ile aynı anda ortaya çıkar, bu evreni yaratan Allah aynı zamanda bu evrenin zamanını da yaratmıştır, Allah zamanları da yaratan kişidir, zaman olduğu taktirde "daha öncesinde ne vardı?" diye sorulabilir. Ancak Allah bir zamana tabi değildir. Zamana tabi olmayan bir varlık üstelik bu varlık zorunlu varlık olduğu da ayrıca düşünülecek olursa başka biri tarafından yaratılması gerekmez.
33 Yorumla
Soran+1 yılYine de şu soru beyni zorlar. Her zaman nasıl vardı?
- +1 yıl
cidden yerin dibine giriyorsunuz. Bu soruyu sorup cevaba elinizin tersini çevirmeniz bilen birinin verdiği cevabı itibarsızlaştırağını mı düşünüyorsunuz? Materyalist düşünüp tanrıyı da materyalist bir evrende hayal etmeniz din felsefesi bilmemenizin bir sonucu ama bunu şuursuzca savunmanız gerçekten rezillik.
_Hedvige_ isimli kullanıcıya cevabımdı ancak yerin dibine girdiğini anlayınca beni engellemiş
Gizli Üye(30-35)+1 yılBu soruyu bende merak ederim, ve sunuda merak ediyorum allah gercekten muhtesem, essiz benzersiz bir varlik ise insan gibi bir canliyi yaratip neden imtihan etmekle ugrasiyor, dusunun bir fanusun icinde karincalar dolu onlarin iyiliklerini savaslarini birbirni oldurmelerini izliyorsunuz? Haşa allaha inaniyorum ama neden yani, turuva filmindede aşil, presnsese senin tanrin bizi kiskaniyordur cunku ben bigun ölücem ve hersey son bulucak ama senin tanrin sonsuza kadar var olucak bu onun laneti diyordu.
11 Yorumla
Soran+1 yılUmarım bu soruya da cevap bulabiliriz. :)
+1 yıl"bir kalem bile yaratıcıya ihtiyaç duyar allah gerçek olmak zorunda ama onun yaratıcısı yok çünkü allah süper"
54 Yorumla
Soran+1 yılSüper man gibi mi? Gerçi onunda yaratıcısı var. :)
- +1 yıl
Süperman tanrı olsa dünya bu kadar iğrenç olmazdı 😂
Soran+1 yılHaklı olabilirsin. :)
- 1 yıl
Hshahsjana
Gizli Üye(30-35)+1 yılKardeş hep vardı diyoruz sen ise nasıl geldi diyorsun Hep var olan şey gelmez getirilemez O bütün kainatı yoktan var etti Sen şimdi bunu burada sorguluyorsan şeytanlar vesvese veriyor. Niye hep sürekli islam ile Allah ile uğraşıyorsunuz bana bunun cevabını söleyin..
25 Yorumla
Soran+1 yılBende bir Müslümanım ve dinim ile ilgili kesin cevapları öğrenmek istiyorum. Her zaman vardı demek benim için kesin bir cevaptan çok çelişkili bir cevap.
Cevap sahibi+1 yılO zaman İslamı güzelce yaşayan Allahı araştıran peygamberleri bile insanlara gitmelisin site üyeleri zaten dinle pek ilgisi yok merak ediyorsan onlara gitmelisin zadece onlar seni aydınlatır. iyi günler
Cevap sahibi+1 yılBiz zaten dinimizi araştırsaydık burada işimiz ne onlara gitmelisin bize değil. Kuranı da okuyabilirsin meailini
Soran+1 yılPeki teşekkür ederim :)
Cevap sahibi+1 yılRica ederim :)
Yaratmak zamanın içinde olabilecek bir eylemdir. Yani yaratılıştan öncesi ve sonrası olması gerekir. Ama zamanı da Allah yarattığı ve o yaratmadan önce zaman diye bir şey olmadığı için o zaman bir yaratılış eyleminden de söz edemeyiz.
19 Yorumla
Soran+1 yılO zaman uzay boşluğundan geldi. uzayda da zaman kavramı yoktur.
Soran+1 yılHaklısın ama uzayın yaratıcısıda Allah olarak geçiyor. Allah'ın yarattığı uzayda zaman dilimi yokken, Dünya'da neden var?
Soran+1 yılDiğer gezegenlerde bir madde değil mi?
Soran+1 yılElbette... Neyse sağ olasın. :)
Soruyu sorma, hatta düşünme biçimin dahi yanlış. İlk önce soruyu mantıklı olarak sormalısın ki cevabı da mantık çerçevesi içinde alasın.
13 Yorumla- +1 yıl
aman, var olmak, yaratmak gibi kavramların tamamı insanoğlu için tasarlanmış hayatın birer evresidir. yaratıcı için var olmanın başlangıcı diye bir durum söz konusu değildir. bizim zekamız, bildiklerimiz, keşiflerimizin tamamı o'nun bize bildirdiği kadardır. dolayısı ile o'nu kendimiz gibi * aciz bir yaratılmış gibi tahayyül etmek, şirke eş değerdir. hatadır. yaratılmak, var olma hadisesi, zaman, mekan... bunlar bizim için vardır. o bunları var edendir.
bir çocuk düşünün. kendine ait bir lego evi var, bir arabası var, etrafında evleri olan bir sokağı var. içinde legodan bebekler, aileler var. bütün bu legoları kendisi yapmış. bu oyuncakları kendisi tasarlayıp, kendisi için bir araya getirmiş. lego oyuncaklarından biri merak eder miydi "acaba onun parçalarını kim bir araya getirdi" diye.
Soran+1 yılMantıklı derken?
Bu sorunun cevabi yok bulan kisi de insan olamaz zaten :) sonucsuz bir soru bu cok dusunme ateistlige kayabilirsin. Gerci kaysan ne olacak :)
14 Yorumla
Soran+1 yılDur bakalım. Belki bilen biri çıkar. :)
Soran+1 yılAraştırdım. Sonuca varamayınca burada sorayım dedim. Biliyorsan bilgi ver. Neticede bilmemek ayıp değil, öğrenmemek ayıp. ;) @cokoko
Soran, bu soruya insan sıfatında hiç kimsenin cevap verme olasılığı yok. Çünkü biliminde bize dediği gibi dünyadan çıkış yapıp uzaklaşmaya başladıkça zaman kavramı değişmeye başlıyor. Hani derler ya Mars'a gittin geri döndüğünde arkadaşların 60 yaşında olacakken sen 20 yaşında olacaksın. (Örnek) rakamlara çok takılma. Dünya'dan uzaklaştıkca zaman yavaşlıyor bir noktadan sonra zaman boyutundan çıkıyorsun. Tanrı (Allah) o boyutun dışında. Işte bu noktada düşünmen gereken. Bizler, insanlar zaman içinde yaratıldık. Zamansızlık nasıl bir kavram bilemiyoruz. Bilmemize imkan yok. Çünkü zaman boyutu içindeyiz. Bizim bu konuyu düşünmemiz bir karıncanın şu an bizim (insan) için popüler olan bir diziyi izlemesi yorum yapması ve bir sonraki bölümü beklemesi gibidir. Ki bu bile daha muhtemeldir çünkü aynı atmosferi paylaşıyoruz. Bence düşünme işin içinden çıkamazsın. Asırlardır kimse çözebilmis değil.
00 Yorumla
+1 yılSelamun Aleyküm Arkadaşlar evet bu soru hepimizin aklına takılmıştır lakin bir müslüman böyle bir soru sorunca kafir olmaz çünkü biz soru sora sora dinimize hakiki olarak inanabiliriz...
Öncelikle şunu iyi bilmeliyiz ki bir şeyin oluşması ya da var olabilmesi için belli bir süre ve zamanın geçmesi lazımdır mesela "domatesler 2 ayda olgunlaşır" cümlesi bir zaman belirtir... Bizler bir zamandayız bütün mahlukat bir zamanda ama yüce ALLAH bir zamanda değildir zamandan münezzehtir bu yüzden ALLAH nasıl oluştu ya da nasıl var oldu gibi bir soru Allah'ın bir zamanda olmadığını bilmemekten kaynaklıdır...00 Yorumla
+1 yıldin dogmatiktir.. inanan insandan bunu sorgulamasını beklemen mantıksız.
11 Yorumla
Soran+1 yılPeki cevaba nasıl ulaşabilirim?
+1 yılinsanoglu bu zekasiyla bu işlere kalkişmasin. ALLAH ı küçük göruyosun bence sorun burada.. biz onun yarattiği güneşe çiplak gozle bakarsak kor oluruz.. yani şimdi bu etten kemikten halimizle ALLAH imi sorguliycaz komik bence :D
11 Yorumla
Soran+1 yılYine de insan merak ediyor işte. :D
+1 yılBu söylediğin bilimsel bir teori. Bizi yaratan Rab hep vardı, gerçek bu. Bunu fazla düşünme ya deli olursun ya da keçileri kaçırırsın. İhlas suresinde geçtiği gibi 'O doğmadı, doğurulmadı' Böyle şeyler paylaşmayın Cuma Cuma, gidin bir namaz kılın ://
25 Yorumla
Soran+1 yılO zaman yoktan var olur. Her zamanda var ise, yine nereden geldi gibi bir soru çıkar ortaya.
- +1 yıl
Herşeyi yoktan var edebilen tek şey Allah'dır.
Soran+1 yılPeki o nasıl ortaya çıktı? Acaba ahirette bu sorulara cevap verir mi?
- +1 yıl
Ahirette değil ancak onunla Cennette konuşabilirsin. Böyle şeyler düşüneceğine ibadet et ve cennete girmeye bak
Soran+1 yılHer ne kadar ibadet etsem de böyle şeyler kurcalıyor aklımı. :)
+1 yılAllah ı sorgulayıp atesıtlerı gaza getırme allasen.))
43 Yorumla
Soran+1 yılAma merak ettim. :)
- +1 yıl
bunun cevabını vercek kmse yokdur burada emın ol kardeşm oyuzdn zorlamam fzla beyın devrelerını.)
Soran+1 yılEyvallah :)
+1 yılInancin ya vardir ya yoktur bunu surekli dillendirmek tartismadan baska bir sey yaratmaz kendinize olan sayginizi yitirmeyin en azindan
21 Yorumla
Soran+1 yılPeki ya merak?
Yüzyıllardır sorulan klasik bir soru. Müslümanlar için kolay bir soru ama aklı esas alanların asla yanıtını bulamayacakları bir soru.
13 Yorumla
Soran+1 yılMüslümansan cevap ver o zaman. :)
Soran+1 yılAma ben senden cevap bekliyordum. Neyse sağ olasın. :)
Diğer konusunda 4b cevap paylaştı. Yaratıcı yaratılmaz birden fazla da yaratıcı olamaz ;)
16 Yorumla
Soran+1 yılYoktan da var olamaz ama. :)
Soran+1 yılNasıl oldu? :)
Soran+1 yıl... ve mantıklı bir cevap alamadık. :)
+1 yılçok derine inmemek lazım allah vardır tek vede 1 dir
15 Yorumla
Soran+1 yılArada böyle sorgulamak lazım. Elbet tek ve birdir ama nasıl tek ve bir oldu? Sorun orada.
- +1 yıl
kardeşim ortada bir sanat varsa sanatkarda vardır biz sanatız Allah sanatkar
Soran+1 yılAma o sanatkarın da bir anası babası var. :)
- +1 yıl
kardes sen ateis ol senden bir b*k olmaz :D
Soran+1 yılBu gidişle öyle olacak sanırım. :/
peki sen simdi elmanın elma olduğunu nerden biliyorsun
19 Yorumla
Soran+1 yılŞeklinden, tadından, kokusundan.
Soran+1 yılO zamanlar bebektim ve her insan gibi aklım hiç bir şeye ermiyordu. Sadece elma değil. Hiç bir şeyi bilmiyordum.
Soran+1 yılHücre bile değilken haliyle bir birey bile değildim. Hatta bu dünyada bile değildim. Yaşamıyordum yani.
Yaşamadığım bir yerdeki her hangi bir şeyi nasıl bilebilirim ki? :D
Soran+1 yılAma elmanın bir yaratıcısı var. O da ağaç. Bu da demek oluyor ki Allah'ta yoktan var olmadı. :)
Soran+1 yılBak yine başa döndük. Allah nasıl vardı? :D :D Bence konuyu kapatalım. Sıkıldım ya. :D
bende kendime bu soruyu sordum ve cevabını da aldım...
14 Yorumla
Soran+1 yılNedir cevap? :o
Soran+1 yılÇünkü belirsizlik ve bilgi eksikliği.
- +1 yıl
+Yaratılan bu kainatda her şeyin bir başlangıcının olması bizi bu yanılgıya düşürüyor... Şöyle düşün Her şeye gücü yeten Allah farklı bir sistem yaratsaydı? Yani insanların ve ya cismlerin birden bire kendiliğinden havada yarandığı bir sistem? O zaman bu soruyu sormayacaktık...
Ben kendime bunu böyle açıkladım...
+1 yılHep vardı. Eğer Allah yaratılan olsaydı yaratıcı olamazdı
13 Yorumla
Soran+1 yılHep varsa nasıl var oldu, nereden geldi, yokluktan mı ortaya çıktı?
- +1 yıl
İnsanların imanını çalmaya çalışma bunu izle ve sus.. https://www.youtube.com/watch?v=vOH_c-Sl8F8
Soran+1 yılİman hırsızlığı yapmıyorum. Merak ettim ve sordum. Sana cevap ver diyen olmadı.
Gizli Üye(30-35)+1 yılEger sonradan var olan olsaydı o zaman Allah olmazdi zaten o yuzden hep vardı. O yuzden zamandan ve mekandan munezzehtir.
116 Yorumla
Soran+1 yılHep varsa nasıl hep vardı?
Cevap sahibi+1 yılGüzel sen insan oldugun icin hakaret dalga ve küfür olmadigi icin bu konuyu rahatca tartışabiliriz.
Simdi ben sana bunu sormak istiyorum senin hayalindeki tanri nedir sence tanri yani Allah nasil olmalıdır?
Soran+1 yılHiç düşünmedim ama bu soruya mantıklı bir cevap bulamazsam düşüneceğim. :)
Cevap sahibi+1 yılPeki şimdi sence Allahi yaratan ya da oluşturan birşey olsa bu gerçekten bir Allah olabilir mi?
Soran+1 yılHmm... Çelişkili bir soru.
Cevap sahibi+1 yılIşte bu yüzden Allah doğmamış ve dogurmamistir
Soran+1 yılya da hiç var olmamıştır. Yüz yıllardır kendine peygamber diyen Hz. Muhammet'in yalanına inanıyoruzdur. (Bu gidişle Ateizme yatay geçiş yapacağım gibi. :o )
Cevap sahibi+1 yılPeki Allah yok ise islam yalansa bunlari gostermen gerek mesela hangi olay aklina yatmiyor islamiyette?
Soran+1 yılŞu anda düşününce Cebrail'in neden sadece Hz. Muhammet'e göründüğü?
Cevap sahibi+1 yılÇünkü insanlar arasinda seçilmiş kişi o idi eger herkese gorunseydi peygamberligin bir anlamı kalir miydi? Ayrıca Allah bizlere dini bizden birinin anlatmasi icin göndermiştir yani melek bize anlatsaydu istenen sartlar bizlere makul gelmezdi
Soran+1 yılPeki ya bir aksilik olsaydı ve Hz. Muhammet o mağaraya gidemeseydi ne olacaktı? Gitti gül gibi din.
Cevap sahibi+1 yılAllah herşeyi bilir evinde olsa ne fark ederdi cebrail a. s o eve giremeyecek miydi? Ayrica Allah ol der herşey oluverir oraya gitmeyi gönlünede kafasinada koyan Allahtir
Soran+1 yılO zaman benim Allah nasıl var oldu sorusuna cevap aramamın sorumlusu Allah.
Çünkü Şeytan bu soruyu aklıma soksaydı, şimdiye Allah'ı çoktan reddetmiştim ama hala cevap arıyorum. Onun varlığına inanıyorum ama nasıl var olduğuna mantıklı bir cevap bulamıyorum.
Cevap sahibi+1 yılŞeytan sana sağdan yaklaşmış
Dedim ya be adam Allah yaratilsaydi Allah olmazdı
Soran+1 yılNeyse sıkıldım ya. Kapatalım konuyu. Yine de sağ olasın. :)
Cevap sahibi+1 yılBence açıklığa kavuşturmaliyiz
Gizli Üye(30-35)+1 yılSen şimdi burada bunu soruyorsan şeytanlar seni çoşturuyor bir de böye düşün
11 Yorumla
Soran+1 yılMühim değil. Onlara da sıra gelecek.
+1 yılbu durum karısık bunun cevabını kımse veremez
12 Yorumla
Soran+1 yılSağ ol
- +1 yıl
sende fazla jurcalama ıstersen
- Diğer konusunda 2,2b cevap paylaştı.
+1 yılBu tür saçma sorular sormayın lütfen
11 Yorumla
Soran+1 yılSormadım varsay
Onu biz bilemeyiz.
114 Yorumla
Soran+1 yılKim bilebilir?
Soran+1 yılO zaman Hz. Muhammet Allah'ın varlığını nereden bildi. Belki de mağarada melek gördüm diye insanlara yalan söyledi.
Soran+1 yılHz. Muhammet.
Soran+1 yılTabi belki diyorum
Soran+1 yılMerak etmek aptallık mı oluyor? okulda hocana bir şey sorduğunda sana bu yanıtı mı veriyorlardı* Bilmiyorsun cevap vermezsin ya da "bilmiyorum" yazarsın. Bu kadar basit.
Soran+1 yılAma "belki" yazdım. İnsanların Hz. Muhammet'e Allah'ın varlığını soruyorlar ve ayet iniyor. "O doğmadı ve doğrulmadı. O tektir, birdir."
Yani bu hiçte mantıklı bir cevap değil. Allah neden kesin bir bilgi vermiyor elçisi Hz Muhammet'e?
İşte bu yüzden belki de Hz. Muhammet yalan söyledi yazdım. :)
Soran+1 yılKitap okurum bol bol ama roman okurum. Yarın felsefeye geçiş yapacağım anlaşılan.
Soran+1 yılAmin amin sağ ol. :)
+1 yılonun içine girdim mi çıkamayızz
01 Yorumla
Soran+1 yılZaten 2 saattir çıkamadık. O yüzden hiç girme. :D
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım