Ben yeni araba aldım ama trafiğe fazla çıkmadım, özel dersle çıktım hep. şimdi de korkuyorum kendime pek güvenemiyorum. Dersteyken köpek atladı arabanın önüne çok kötü oldum. Siz yeni başlarken nasıl kullandınız bana biraz teknik bilgiler verirseniz çok sevinirim:) Artık araba kullanmak istiyorum.
Cevabın nedir?
Arabalar konusunda 971 cevap paylaştı. Sık sık çalış. Sabah erken kalk boş sokaklarda caddelerde gezin.. Ara sıra yanına bilen birilerini al öyle trafiğe çık. Direksiyona yapışma, koltuğun rahat olsun, ellerin direksiyonu rahat tutsun.. Kendini böyle alıştır, müziği aç, yanındakiyle muhabbet et.. Rahat ol. Araba kullanmak yolda yürümekten daha kolaydır.
Araba kullanırken gözlerin fır dönecek, saniyeler arasında yan aynalarına dikiz aynalarına karşına, yolun ilerisine, dikizden yolun arkasına, hatta kaldırımdaki yaya ya kadar bakacaksın. Yanına iyi bir şoför al ve ona reflekslerini sınaması için çalışmayı teklif et. Mesela sen sürersen ani tepkiler verebilir. Ben öyle öyle alışmıştım mesela. Eski erkek arkadaşımdı bana asıl öğreten, biz çalışırken birden panik yapardı mesela "dikkat kedi var" gibi..
Park etmeyi zamanla öğrenirsin. Arka arkaya park etmek her zaman daha kolaydır bunu unutma..
Ne yolun sağına soluna ne de arabalara fazla yanaşma..
Sana benim acemi zamanlarımı anlatsam gülersin, o kadar mı olur dersin. Rahat ol ve zamanla alışacağını bil o yüzden sakın trafikde panik yapma.18 Yorumla
En İyi Cevaplar
Direksiyonu saat 9u 10 geçe yönünde tut. Çok sıkma, kollarını rahat bırak ki hareket alanın geniş olsun.
Ben en çok yarım debriyaj olayında takılmıştım. Çünkü pek fazla pratiğim olmadan, hemen şehir içine çıkmak zorunda kaldım ve yokuşta başlarda arabayı biraz kaçırıyordum. Şansıma arkamda araba yoktu, tabii şimdi bunu kolaylıkla ayarlıyabiliyorum. Bol bol pratikten geçiyor ama önemli nokta, arabayı alıp 3 saat kesintisiz çalışmak değil, her gün 20şer dakika 10ar dakika çalışman. Yani günlere böl.
Dümdüz seni zorlamayacak bir yolda pratik yapıyorsan, bil ki sana pek faydası olmaz. Hız yapmak marifet değil. Önemli olan, dur-kalk, iyi park etme, seri vites değiştirme...vs
bir de , çok yüksek dolgu topuklu ayakkabılarla ben gaz ve fren pedallarını net hissedemiyorum :))) Bu yüzden seyir halindeyken doza dikkat et.02 Yorumla
Senin için uzun bir yazı yazmıştım ama sitenin beklenmeyen bir hatası sonucu hepside silindi.Kısaca özetleyeyim.
Uzun yolda araba kullanması öğrenilmez.Önce boş bir yol bul trafiğin fazla olmadığı köy yolları olabilir bu yolarda sürekli dur kalk falan yap.Özellikle rampalarda dur ve arabayı geri kaçırmadan tekrar kaldırmaya çalış,bunu yarım debriyajla yapmaya çalış bu çok önemli yarım debriyajda bir ayağın frende diğer ayağın debriyaj pedalında olsun ve debriyajdan ayağını bir miktar kaldır araba titremeye başlar o esnada frenden ayağını çek artık o araba geri kaçmaz ve haifif hafif gaz ver.Bu olaya çok çalış 20-30 kez falan yarım debriyaja çalış.
Sonra paralel park etme çalışması yap.Özellikle dar alanlarda.
Ve en önemlisi seyir halindeyken teyiple,klimayla,aynalarla falan oynama.04 Yorumla- +1 yıl
Bencede al kırmızı ışıkta çok uzun süre debriyajda ayağını bekletince araca zarar verildiğini söyleyenler var.Bu dediğimi yarım debriyajı genelde trafiğin yoğun olduğu yerlerde çok dur kalk yapman gereken yerlerde yap ve rampalarda durduktan sonra yap,yada el frenini kullanaraktan da yapabilirsin ben yarım debriyaj yaparım ama.
Önce kendi mahallende boş yolda gezmelisin. vitesi büyültme başlarda benzin yakarsın 1 de git ya da 2 de. ama dur kalklarda cok ugraşırsın. cünkü özel dersi aldıgın yer sokaklar olmayabilir. sadece Frenin yerini bil yeter. ve frene bassammı diye düşünme. insanların üstüne sürme. yeter
04 Yorumla- +1 yıl
Egitim alırken geri vitesi kullanmışsındır umarım.korkmak ? merak etme herkes kimseye carpmasın diye dikkat ediyordur. O yuzden sen de kismee carpma diye dikkat et yeterli. herkes kendi yolunu bilir send e kendi yolunu bil yeter. heyecanlısın sen ellerin titriyodur. ama kaza yapmamayı düşünme. Sadece araba kullanmaya odaklan
AI Persona’ya Sor
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
5
Cevap
22Cevap
Gizli Üye(25-29)+1 yılBen ehliyeti aldım 😂 bir kaç ay geçti arabayı kaçırdım trafiğe girdim biraz kendine güvenmenle alakalı sen bunun eğitimini aldın artık hazırsın bir adım atma zamanı geldi 😊 köpekdende korkma ani fren yaparsın bu durumlarda ne yapman gerektiğini öğrendin ben yan yoldan atlayan ticarilerden korkuyodum sonra bana korkma yol senin dediler kendime güvendim bir daha korkmadım kuralları biliyosun kullanmayı biliyorsun sadece yola çıkmak kaldı şöyle diyebilirim trafiğin yoğun olduğu vakitte çıkma bir süre benim gibi yapma 😊 yapabilirsin sana inanıyorum sen ehliyet almış bir insansın derste arabayı hoca kullanmıyodu kızım sen kullanıyodun direksiyon pedallar senin emrinde yap şunu 😊💪🏻 Kontağı çalıştır aranın sesini dinle ve de ki yapabilirim evet kullanabiliyorum tekrarla sinyalle çıkıcam debriyaj fren vites gaz sıralamıyo söyle direksyonu çevir ve çık ordan yapabilirsin 😊 ehliyet değil sensin sen sen kullanıyosun arabayı seni tanımıyorum ama yapabilirsin korkma 40 yılda bir atlar köpek
00 YorumlaAklından hiç çıkarmaman gereken bir nokta da ben söyleyeyim. Asla kararsız hareket etme. Seyir halinde ne yapman gerektiğine karar veremezsen hem kendini hem de diğer sürücüleri tehlikeye atarsın. Gerisi zamanla gelir, kullandıkça değişimi sen de fark edeceksin.
01 Yorumla
+1 yılben kaçırarak öğrendim.. daha doğrusu baka baka. ben biraz öyleyimdir bakarak bilgi çalarım.. araba kullanmanın ilk şartı sakin kalmak yoksa kullanamazsın. bende ilk kullandığımda çok hata yaptım ama asla korkmadım. bizde acemilik yaşadık kimse doğuştan araba kullanma yeteğine sahip doğmuyo.. bunlar hep birer aşama. benden sana tavsiye kesinlikle düz vites araba kullan.. eğer düz vitese alışırsan bugün yarın bir otomatik araba çıkar karşına rahat kullanırsın. ama benim tavsiyem daima düz vitestir. burda kontrol tamamen sende oluyo. sana detaylı bilgi veririm özelden mesaj at seni burdan usta sürücü yaparım...:-))
00 Yorumlasende panik atak tarzı bol heyecan var sanırım :)
güzel bir müzik koy camlarıda ac temiz havada girsin içeri yanındada deneyimli birisini al sana göstermesi için degil lafa tutması için şöförlükten degil başka şeylerden bahsedicek birisi ama kullanmayı bilen biriside olsun tabi cümleler arasına 2. vitese geç diyecek birisi bence heyecanını yenmelisin öncelikle16 Yorumla- +1 yıl
banada direksiyon hocamın tavsiyesiydi arabadan inerken bana şunu söylemişti, emniyet kemerini takmamışım yola girerken sinyal vermemişim birde yolda hız sınırı 80 miş bunları inerken söyledi çünkü o sırada herhangi bir telaş yada huzursuz edip elimi ayağımı dolaştırmamak için
+1 yılönce araba kaldırmalarını iyi yapman lazım bunu iyi bil öğren sürekli dur kalk yap.
direksiyonu iki elinle sıkı sıkı panik yaparak tutma.rahat ol yaslan araba kendi gidiyo zaten sen sadece direksiyonu tut.
vites değiştirirken gazı tamamen bırak
gaz debriyaj ayarlamasını terazi gibi düşün her zaman kolaylık olur bi yer cıkıyo bi yer iniyo terazi :D
arabayı calıstırmadan önce en önemlisii vitesin boşta olduğunu kontrol et :)015 Yorumla- +1 yıl
vites 1 de arabayı çalıştırırsan ileri teper stop eder motor durur :)
arabayı çalıştıramazsın. - +1 yıl
kontağı vites 1 deyken çalıştıramazsın diyorum :)) sonrada 1 e atar kalkarsın
- +1 yıl
aynen öyle :)
- +1 yıl
18 yasımda aldım ehliyeti :D
- +1 yıl
tamam bigün yarışçaz :)
- +1 yıl
Vites 1'de debriyaj basılı halde olursa mümkün sadece :))
- +1 yıl
evet sadece debriyaj basılıysa olur :)
sanırım dur kalklarda yada aracı stop ettirmemekte fazla sorun yasamıyorsunuzdur.en guzel tavsiye oncelikle yollara alısmak adına sabah gun agırırken kalkıp alıstırma yapmak,boylece kendinize ozguveninizde gelir.bir hafta on gun kadar bunu yapmanız emin olun sizi oldukca rahatlatacaktır
00 Yorumla
+1 yılmerhaba, araba kullanmak alışkanlıktır sen bu alışkanlığı edinene kadar mantığınla hareket edeceğin için her bir olaya karşı düşünerek tepki vereceksin bu yüzden acemiliği atana kadar her hareketin yavaş ve yumuşak olsun acele etme vites atmayı hatta frene basmayı bile önce düşüneceksin sonra yapacaksın fakat alıştıkça bunu düşünmeden yaptığını farkedeceksin bunun için de sık sık çalışman lazım her fırsatı değerlendir ;)
01 Yorumla
+1 yılben herzaman direksonu 2ye takar frene basar hızlıca kalkarım.
kırmızıda bayrak sallar yeşilde oturur ağlarım, ışık bile yol verdi bana diye :/
motorsiklet sürücülerine sinek muamelesi yapmayında, nasıl sürerseniz sürün.. saygılar efendim...10 YorumlaArabalar konusunda 14,3b cevap paylaştı. İlk zamanlar olur öyle ben müzik dinleyemiyodum dikkatim dağılıp kaza yapacak diye.frene basacam diye gaza basıp duvara girdim.virajı alamayıp ormana daldım araba pert oldu sonra öğrendim yavaş yavaş:)
04 YorumlaVitesli araç kullanıyorsan vites attıktan sonra debriyajdan birden çekme ayağını..Serinkanlı olmaya çalış..arabanın sol kısmı zaten sende sağ kısmına dikkat etsen yeterli...
11 Yorumlapratik yaparak ancak ögrenir rahatca surersin. basta bende korkuuyodum mesela kirmizi isikta durdumda ya stop ederse diyodum ama cok surunce hepsi gecti. 4 yillik ehliyetim var hizida cok seviyorum ama park yapmayi dört dörtluk bilmiyorum:) uff ya
01 YorumlaArabalar konusunda 945 cevap paylaştı. İyi araba kullandığımı söylerler hatta sürücü kursunda kullanırken müzik normal de yasak ben kullanınca hoca müzikte açıyordu trafiğe çık çıkmadan olmaz ama önce herşeyi tamamlaman lazım direksiyon hakimiyetin gaz debriyaj ayarı aynalar vs..
00 Yorumlakaza yapmaktan korkma herkez birşekilde kaza yapar yapacaktır. korktukça hata yaparsın. bütün cesaretini topla ve boşver çık trafiğe hız yapma yeter.
04 Yorumla
+1 yılHangi sehirdesin yardimci olayim ayni sehirdeysek ogretim sana
00 Yorumlailk önce motorun sesini öğren duyabil yani müzik sesini falan açma cesaretini kaybetme kimler kullanıyo sen mi kullanamican..öyle düşün:)
03 Yorumla
+1 yılherkesin başına geliyor reflekslerin iyi olsun ani karar vermen iyi olsun uyuz araba sürme pratik ol
00 Yorumlasadece fren ve gaz yerını karıstırma gerısı gelır:D kazasız belasız suresler sımdıden:)
02 Yorumla
+1 yılkendine güven, yalnız çık trafiğe 15 gün boyunca günde 20şer kilometre yapsan çözersin işi
00 Yorumlao aralarda kullanırsan daha az yakıt harcarsın ve arabayı kontrol etmen daha kolay olur
00 Yorumla
+1 yılAlkol al yat trafige cikma ruyanda kullan daha zevkli
01 YorumlaTrafiğin yoğun olmadığı saatlerde şehir trafiğine gırıp bol bol pratik
bunun başka yolu yok00 YorumlaRampada trafik te kaldırırken çok uğraşıyorum kolayı nasil
00 Yorumla
+1 yıluf yaa ben daha ehliyet bile alamadım:(
00 Yorumla
+1 yılSakin ol en nihayetinde bir makine
00 Yorumla... Araç hakkında biraz bilgi verirmisin?
08 Yorumla- +1 yıl
... Güle güle kullan.Düz olması sıkıntılı,acemiliği en güzel otomatik vites araçta atabilirsin.Önce trafik güveni kazanmalısın.Bayanların en çok yaptıkları hata,vites atarken vitese bakmaları,bakmamaya çalışarak vites atmalısın.Şimdilik ekonomik olsun diye 1.2 bir araç almışsınız,ama çok sıkıntısını göreceksinizdir.Lanet olası araç her yerde gitmiyor.
- Arabalar konusunda 1,4b cevap paylaştı.
u +1 yılKöpeğe ne oldu?
04 Yorumla- +1 yıl
Aman iyi :))
Eğitim pisti var ise orada antreman yapabilirsin. Yanına sakin birisini al ve vur kendini yollara :) - +1 yıl
Hadi ya :)
+1 yılBişi olmaz
00 Yorumla
Devamını Gör(12)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri