+1 yılBu konu çok uzun ve detaylı bir konu. Şöyle ki;
İslam dini sadece bir dönemin değil, indiği dönemden itibaren ahirete kadar geçerli olan dindir. Şartlarını da ona göre koymuştur. Ben bu konuyu birden fazla açıdan ele almaya çalışacağım.
Günümüzde herkes tek eşlilik düşüncesinde, birden fazla evlenene ise genelde kötü gözle bakılır. Ancak üzülerek söylüyorum ki özellikle ülkemizde hem bazı bayanların, hem de evli-bekar erkeklerin zinaya meyili oldukça fazla. Bu noktada zina etmek yerine onu da nikahına alarak günah işlememiş, hem de mutlu olmuş olabilirsin. Ancak İslam dini işte burada devreye giriyor: Bayanların TAMAMININ buna razı olması ve erkeğin böyle bir evliliğin maddiyatını kaldıracak güçte olması gerekiyor. Ayrıca eşler ve çocuklar arasında adaletli davranmak gerekiyor. Bunun gibi bir çok şart var. E eşler buna razı olduktan sonra ki ne diyebilir ki? Gel gelelim bu şartları günümüzde sağlayabilecek birini ben hiç tanımadım. Bunlara uygunsa evlensin, saygı duyarım. Ama değilse kusura bakmasın hem ben kötü gözle bakarım hem de günahı çok büyük.
Diğer bir yandan, İslam dininin indiği dönemde çok eşlilik oldukça fazlaydı. Sadece Arap yarımadası değil, Anadolu ve orta Avrupa dahil dünyanın bir çok yerinde bu böyleydi. Böyle bir durum doğrudan yasaklanırsa insanlar dine daha soğuk yaklaşırdı. Hem zaten din insanları kısıtlamak değil, -daha- doğrusuna yönlendirmek için vardır. Bu yüzden mevcut durumun belli şartlar dahilinde meşru hale gelmesi, insanları alışkanlıklarını doğru olanlarıyla değiştirmeye yönlendirdi.
Farklı bir açıdan daha bakacak olursak, çok eşlilik GÜNÜMÜZ için hoş karşılanmıyor. Kültürler ve yaşam anlayışları zaman içinde değişiklik gösterebilir. Belki de -din ile ilgisi olsun olmasın- zaman geçtikçe çok eşliliğe yönelim olacak. Şu an Mazoşist eğilimin artması gibi bu da bir alışkanlık haline gelecek, bilemeyiz. İşte o zamanda da doğru olanı bilmek ve yapmak için bir referans olacaktır.
Bunlar benim görüşlerim. Objektif ve çok açıdan yazdım.43 Yorumla- +1 yıl
Teşekkürler.
- +1 yıl
Güzel yorum olmuş.
- +1 yıl
Ben teşekkür ederim..
En İyi Cevaplar
- Diğer konusunda 3,5b cevap paylaştı.
+1 yılYa tamam öyle bir ayet var ama tek eşliliği savunuyor aslında, sadece erkeklerin doğası gereği her şeyi elde etse zengin olsa isteyeceği tek şey kalır başka kadın. Eğer çok azıyorsan 4'e kadar hak vermiş. İnsanların çoğalması açısından erkeğin önceliği var tohum saçma prensibi ve peygamberimiz zamanında kadına bakma durumları vardı onunda etkisi var. Hanımının müsadesi olmdan 3 karıyla daha evlenebilirsin demiyor ve mutlak değil bir istisna sadece. Birde erkeklerin cinselliği ihtiyaçtır ve uzun solukludur dedelere baksana hep arayış içinde. Kadınlar menapozdan sonra hiç yapmasan itiraz etmiyecek neredeyse özellikle türk kadınları.
04 Yorumla- +1 yıl
Birde dul kadınları koruma amaçlı olsa gerek.
- +1 yıl
bu arada cevaplara yorumlarına baktım, senin böyle bir niyetin var gibi kocan istese itiraz etmiyecek gibisin sanki :))
- +1 yıl
Oha yuh çüş tabikide hayır. ztn ben evlenmeyide düşünmüyorum ki. bence saçma :sd
- +1 yıl
evlilik kurumuna karşısın bende karşıyım birazcık :)) Ya bu birazda iğrenmeyle ilgili, tam tersi olsa adam kadının içine boşalsa arkasından istemez aradan zaman geçse dün o boşalmıştı der. Ama bu şekil sadece cilalamış olur diğer kadının vajinası :)) İşin şakası birazda. Kıskanma çekememe olayınında etkisi olabilir. Kızlar üni. okurken aynı evde kalsa eninde sonunda tartışırlar mesela. Zaten hepsine eşit ve adaletli davranabilirsen diyor.
Öncelikle çok eşlilik bir emir değil bir sınırlamadır.. İslamiyetten önce bir erkeğin ya da bir bayanın 8-10 dan fazla evlilik geçirdiği veya evli kaldığı oluyordu.. Kuran-ı Kerim de yer alan 4 eşlilik kavramı sadece bir sınırlamadır.. Hatta bu sınırlamadan dolayı erkek/kadın fazla olan eşlerini daha boşamışlardır.. Kur'an da 4 eşin olsun illaki demiyor. 4 hak gibi birsey bu bunu boyle dusunmek gerekir. ayrıca bu cinsel yönden zevk meselesi değil manevi bir mesele bunu boyle düşünmek gerekir ters falan değil
01 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılİslam'da eğer kadın isterse erkek yeni bir eş alabilir. yoksa günümüzdekiler gibi kafalarına göre hareket edemezler İslam! da var diyerek yanlış tanıtmayın az çok okuyan insanlarsınız.
00 Yorumla
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
41Cevap
+1 yıl4 eş ile evlenmeyi izin kılmış din ama şu şartıda koymuş 4 ünüde aynı eşitlikte aynı sevgide ve aynı adaletti görtebileceksen demiş ve şimdi bunu uygulabilecek erkek yok piyasada dinin işine genelen kısını anlayanımız çok bu bir gerçek adamdaki mantık şu din izin veriyor ben niye evlenmeyim mantığındalar çoğu erkekler genelde okumuş kesim evlilikten uzak durur genelde okumamış dinide sakallılardan öğrenen kurandan bakmak ayetti keilmelerden öğrenmeyen insanlarımız var a televizyonun b televizyonunda böyle davtanılıyor yapılan tek şey dini sühistimal etmek zaten ve para kazanmak televizyondan din öğrenmek hiç mantıklı değil tek eşlilikten yanayım her zaman
16 Yorumla- +1 yıl
Teşekkürler. çok haklısın.
- +1 yıl
rica ederim ama her zaman bir eş iyidir elini tutabileciğin birlikte ağlayıp birlikte gülebileceğin sol göğsünün üzerine yatırıp yıldızları seyir edebileceğin çocuk gibi salıncakta sallabileceğin bir eş :DD
- +1 yıl
Keşke herkes senin gibi olsa ))
- +1 yıl
herkesin aradığı şey bu ama sevgili adayım bile yok :D
- +1 yıl
Bulursun dert etme :D
- +1 yıl
amin sende :DD
Adalet davranacağına güveniyorsan alabilirsin tabi uygun Şartları yerine geldiğinde ama günümüzde bu pek mümkün gözükmüyor o Hadiseyi kaldıracak Eşitlik sağlayacak zor yani onun için ayetin sonunda o zaman der ki en adaletli ve Hayırlısı olanı geçiminiz için bir olanıdır
00 Yorumla
+1 yılislamiyet, erkeğin karıları çoğaltmak için varmış gibi gösteriyorlar. oysa islam allahın emrettiği ahkamdır. dolayısıyla kişi eğer bunlardan haberi olmaz mahiyetini bilmez ise, doğru söylemek icâb eder, kendi peygamberini dahi sapık sanabilir. bu sebepten dolayı.
herkez çekinir, yahudiden hristiyandan
bıkmışım, usanmışım, cahil müslümandan.10 Yorumla
+1 yılİslam dini 4 esi mesru kilmis ama sana canin istediginde al demiyorki zorunlu durumlarda ala bilirsin mesela ful bir kadini himayene almak icin nikah mesru zinaya girmesin ya da erkekler rahatsiz etmesin die ama tabi buna karsi cikanlat var ama evli oldugu halde dost hayati yasayan cok insan var bu durum daha kotu.
12 Yorumla- +1 yıl
Teşekkürler
- +1 yıl
Bunun detayi cok netten arastir sure meallerindede vardi dinlemistim ama arastirmak gerek.
+1 yılŞartları çok detaylı olmakla beraber. 4 "eş" tir özü. Hani bugün 1 "eş" 5 "metres"i olanlar var. ya da islam ı 4 eş diye eleştirip her gördüğü hıyara tuzluğubu aşıp koşanlar. Burada "eş" diyor. Bu gözden kaçmasın. Ha ben swinger, cuckold, metres, grup yaparım. Ama 4 "eş" ıyyyyy diyen varsa. Saygı duyarım:)))) kendi verişkenliği.
10 Yorumla
+1 yılBu konuya doğru yolun alimleri asırlar öncesinden cevaplar yazmışlardır. Mesela Hakikat Kitapevinin yayınlarından olan Faideli Bilgiler kitabını tavsiye ederim. Din ne olduğu belli olmayan kişilerin kitaplarından değil, doğru yolun alimlerinin kitaplarından ve bu kitaplara göre hazırlanmış kitaplardan öğrenilir.
03 Yorumla- +1 yıl
Aynen katılıyorum teşekkürler.
- +1 yıl
Rica ederim
- +1 yıl
Ayrıca bazıları demiş işte efendim müslümanlar böyle şöyle diye. İnsanlara bakarak din yargılanmaz. Dine bakarak insanlar yargılanır. İslamiyet’e şeref verilemez. Ondan şeref alınır. Hazret-i Ömer, (Biz, zelil, aşağı kimselerdik. Allahü teâlâ, bizleri müslüman yapmakla şereflendirdi) buyuruyor. İslamiyet’in, her çeşit fazilet ve şerefler kaynağı olduğunu bilmeyen, İslamiyet’e şeref verilecek zanneder.
Bende bir kitap yazsam bu detayı eklemeden edemezdim
10 Yorumla
+1 yılBu tam olarak böyle değil. 4 eş almak gerekiyorsa ve durumu buna yetiyorsa alabiliyor. Yani ben 4 eş alacağım deyip alınmıyor öyle, kişilerin bilgi eksikliği işte.
O zamanlar 4 eşe izin verilmesinin en önemli nedeni erkeklerin savaş nedeniyle sayısının azalması ve kadınların boşta kalmasıydı. Kadınlar bu durumdan kurtulsun diye 4 eşe izin verildi.32 Yorumla- +1 yıl
Cübbeli sarıklı dincilerin çogu cok eşli. savaş mı var şimdi? İyi günler.
- +1 yıl
Kişilerin hatası islamı bağlamaz. Onlar hata yapıyorsa bundan bana ne? Hoca olmaları da islamı doğru yorumladıkları ve dogruyu yaptıkları anlamına da gelmez.
tamamda sonuçta seçim senin bide aklı başında bir erkek asla böyle bisey yapmaz karşıyım demekte olmaz sonuçta müslümanız ama bize seçme hakkı verilmiş burada yani karar senin ben şahsen 1 tane olması gerektiğini düşünüyorum
10 Yorumla- Diğer konusunda 1,3b cevap paylaştı.
+1 yılBazı laftan anlamazların her yöne doğru çarpıttığı konu. Tartışmaya gerek yok anlamayan anlamıyor zaten. Günümüzde böyle bir şey kalmadı.
02 Yorumla- +1 yıl
Cübbelinin 2 tane eşi var. benim gördügümde var bir kaç tane. cidden günümüzde kalmadığınımı düşünüyosun? Neyse iyi günler.
- +1 yıl
Orasını bilemem. O günün şartlarıyla bu günün şartları farklıdır. Ayrıca o işin bir sürü şartı var. Diğer eşinin rızasını alacaksın hepsine aynı vakiti ayıracaksın hiçbirine ekstra bir şey yapmayacaksın. Varsa böyle delikanlı evlensin bakalım. Ayrıca Peygamber efendimiz zaruriyetten dolayı böyle bir şeye olabilir demiş ama tek eşliliği önermiştir.
+1 yılonlar o zamanın şartlarına göre söylenmiş ve uygun bulunmuş şeyler. şimdi olması tabiki de çok saçma. bir de o zaman zevk için değil savaşta şehit düşenlerin eşleri mağdur olmasın diye iyilik amaçlı bir uygulamaydı. bunu çok kullanmak isteyenler var tongaya düşmeyin. ama şu zamanda da dinimiz böyle emrediyo diyip 4 kadınla evlenene de abaza gözüyle bakarım ben
10 YorumlaRezalet. İslam, diğer dinlere ve haklarına inanmıyorum
20 Yorumla4 eşle evlenme izni vermiş ama gidin ille de dört eşle evlenin dememiş İSLAM. ince noktaya dikkat etmek lazım. Ayrıca İSLAM dört eşe izin vermeseydide insanlar gene nikahsız bir den fazla eşlilik yapıyorlar zaten.
20 YorumlaDiğer konusunda 7,6b cevap paylaştı. Eşim sadece bana ait olur Başkasına iznim olmaz Din derse Din zaten eşin izni olmadan almasına müsade etmiyor
00 Yorumla
+1 yılayetlerin indiği dönemde ki zamanı yaşamıyoruz. (eşi ölmüş olmalı, fakir olmalı, eşi şehit olmalı vb.)
doğal olarak da tek eş seçimim..20 Yorumlaşıklara nasıl beslerim masraflarını karşılarım cinsel olarak nasıl yeterim diye de bir seçenek koysaydın. O iş direk hadi 4 eş al diye olmuyor. O dönemle bu dönem arasında dağ kadar fark var.
00 Yorumlaİslamın İzin Sınırıdır o.. Farz değil yani.. Evlenmediğin zaman kimse ölmez kimse cehenneme gitmez.. Bana ters çünkü Adaleti asla sağlayamam 4 ü arasında
bir de 4 Kadın ÇArp En az 2 ile 8 Çocuk ben Ulan nasıl bakacağım bunlara?00 Yorumla- Diğer konusunda 20,4b cevap paylaştı.
+1 yılBiri ile başa çıkmak zorken dört tane hiç çekilmez.
10 Yorumla bir tanesinin dırdırını biz erkekler zor çekiyoruz 4 tanesiyle katil olmamak elde değil
00 Yorumlasende sor ısıtıp ısıtıp koyun bu soruyu sorunca farklımı oluyrsunuz anlamıyorum ki zeki filanmı oluyorsunuz gerçekten şaşırıyorum :(8
01 Yorumla- +1 yıl
Peki. s
+1 yılMaksat beraber olmak değil bu durumla maksat insana sahip çıkmayla alakalı. Çünkü 1 erkek 4 kadına bakabilir ama 1 kadın 4 erkeğe bakamaz
10 Yorumla- Diğer konusunda 4,1b cevap paylaştı.
+1 yılTers olsa ne değişecek ki
Bu böyle değiştiremeyiz01 Yorumla- +1 yıl
Yani kocan isterse kabul edersin?
Diğer konusunda 742 cevap paylaştı. 4 eş diye bir şey yok uydurmayın, bu durum eski zamanlarda olan bir şey , kadınların açıkta sahipsiz kalmaması için peygamberimiz tarafından yapılmış bir uygulama, savaş olur erkekler ölür buna benzer durumlarda uygulanabilir buda cinsel yönden bir şey değil o kadınlar yalnız kalmasın sahipsiz kalmasın sıcak bir evleri olsun anlamındadır, şu an yaşadığımız devirde böyle bir uygulama yapılamaz , zinaya kılıf bulmaya çalışmasın kimse, bir erkek sadece bir kadına eş olabilir
06 Yorumla- +1 yıl
Nasıl çok eşlilik yok? Git oku öğren sonra gel o zaman. Örneğin cübbelinin 2 tane eşi var. bu ne peki? İyi günler.
- +1 yıl
o cübbelinin kendi günahı öbür tarafta verir hesabını , ben hacı hoca yaptı diye her dediklerini yapacak değilim , her insanın kendi mantığı var benim mantığıma uygun değil, sen okuduğun kaynakları değiştir ya da yanlış algılıyorsun sanırım, bir kadının çocuğu olmuyor diye yerine kuma getiremezsin bu o kadına haksızlık ve günahtır, şu dönemde ikinci bir eş almak kadar saçma bir şey yok bu tamamen sapkınlığına dini alet etmektir, tek başına imam nikahının bile bağlayıcılığı yok ama siz böyle cahil oldukça bu fırsatçı erkeklerinde sizleri din yönünden kandırmaları da kolay olacaktır, allah akıl fikir versin size ne diyeyim.
- +1 yıl
Neyin kafasını yaşıyosun ya benim dinimi bile bilmiyosun bence kes. by
- +1 yıl
Sana bişey diyen yok ztn ki bu ülkede gidip anca hatipoğlunu falan dinleyip ağlarsınız. herşeyi kurana göre açıklayıp yorumlayan en iyi hoca cübbelidir. mantığı olan herkesde bilir. neyse iyi günler.
- +1 yıl
ben onların hepsini dinlerim ama dediklerine körü körüne inanmam, cübbelinin iki eş almasını örnek almam , bana hacı hoca deme bir tanesinin fakir fukara olduğunu görmedim hepsi bu dünyada bizlerden iyi yaşıyorlar , birisi amerikada güya sürgünde ama hayatını yaşıyor , cübbelisi derneklerdi v. s hayatını yaşıyor , hatipoğlu tv program başı dünyaları götürüyor , başımızdakiler desen hepsi 10 numara müslüman ama paralar o biçim her yerden geliyor yani söylemek istediğim bana hacıyı hocayı örnek gösterme ben kendim okurum dinlerim mantığıma yatanı kabul ederim gerisi boş , neyse daha fazla tartışma ortamına girmeyeceğim, herkes istediğine inanmakta özgürdür, iyi günler
+1 yılO zaman bizimde 4 kocamiz olsun :/
42 Yorumla- +1 yıl
Aynen ya nihayet beklediğim yorum :D
- +1 yıl
Ahahahahha :D asdfg
Kadının da rızası olmalı diye biliyorum ve benim buna rizam yok.
00 YorumlaDiğer konusunda 1,4b cevap paylaştı. Bir tanesini zor idare ediyorum.4 taneyle ne b. k yerim bilmiyorum :D
01 Yorumla- +1 yıl
Güldürdün teşekkürler :D sbhhbsh
Gizli Üye(36-45)+1 yılo zamanki şartlarda kadınlar zulm gördükleri için erkeğin himayesinde olması kadını da koruyordu. bu zamanda böyle bir şey yok. bunlar herkesin farklı yorumlaması. çağımızda kadın da erkek de eşit.
00 Yorumla
+1 yılTaliolerimi bekliyorum 1 bulamadim 4unu birden hemen alabilirim :p
00 Yorumla- Diğer konusunda 1,6b cevap paylaştı.
+1 yılO eş olayı Müslüman ların çoğalması için olmuştur şu an da da gerçek müslüman bulmak zor.
00 Yorumla Diğer konusunda 331 cevap paylaştı. çok şükür ben de müslümanım. ama te eşliliği tercih ederiim. çok eşliye de garip gözle bakmam :D
00 YorumlaDiğer konusunda 1,2b cevap paylaştı. Hergün birinde kalırım, sıkılamamak için harika olur. Bir sürü piçim olur.
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılbir tane yeter ya 4 tane nasıl bakacan ama çeşit olması güzel
00 Yorumlaçok eşlilik yoktur islamda iyi araştırın bu ülkenin 2 bilgi ve yaşam dolu kitabı var biri Kur an diğeri ise nutuk tur.
03 Yorumla- +1 yıl
Cübbelinin 2 tane karısı var, buna ne diyosun?
- +1 yıl
Nutugun islamla cok eslilikle alakasi ne kuran Allahtan geldi nutuk nerden geldi?
Gizli Üye(30-35)+1 yılÇok eşlilik bana ters.
10 Yorumla
+1 yılAlmam , kadına saygısızlık.
00 YorumlaHakkımı yiyenlerle öteki tarafta hesaplaşacaz
01 Yorumla- +1 yıl
))))
- Diğer konusunda 763 cevap paylaştı.
+1 yılYa öylede ben hiç görmedim öyle çok eşli
02 Yorumla- +1 yıl
Örnek cübbeli 2 tane eşi var. çok var ya. dini nikah falan .
- +1 yıl
ya onların sayıları yok denecek kadar az bakma onlara
Benim için uygun, isterim. ;D
01 Yorumla- +1 yıl
:Dsfsfsgfas
+1 yılArtik bu konu hakkinda beynimi yormuyorum
00 Yorumla
+1 yıl4 ünün tribiyle ugrassin :P
12 Yorumla- +1 yıl
çok doğru, ama para her şeyi halleder, hepsine ver çok limtili kredi kartı trip mrip kalmaz. Zaten alış veriş yapacam derken eve akşam gelir sonra o en zevkli işe başlarsın, artık sırayla mı olur grup mu olur o sana kalmış, grubada karşı çıkmazlar kredi kartından sonra nasıl olsa :))
- +1 yıl
Yaşınız kac bana ne diyorsunuz allah akil vermemismi size
Bana bie tane yeter, fazlasında gözüm yok.
00 Yorumlasaçmalık olduğunu düşünüyorum
10 Yorumla- Diğer konusunda 2,7b cevap paylaştı.
+1 yılKalbimin sadece bir tane sahibi olabilir...
10 Yorumla bu çok derin bir konu
00 YorumlaÇok saçma
00 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılÇok eşlilik bana ters.
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılOsmanlida cok esli erkek %1 den azdi.
00 Yorumlabir bitmediniz 👎
00 YorumlaDiğer konusunda 7,4b cevap paylaştı. Bana uyar asdf
00 Yorumla
+1 yılGrup sevmiyorum
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılhiç iyi bişey değil
00 Yorumla
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026