Sevgili zeytin Dostları Çok güzel bir soru. Keşke her zaman buzdolabında saklama imkânınınız olsa.
Kullanmaya başlayınca ambalajı açtıktan sonra buzdolabında saklamak gerekir.
Biraz detaylı bakalım mı?
Zengin gıda kültürüne sahip olan Türkiye'de çok sayıda zeytin türü vardır. Bu türler genetik kaynaklı olabileceği gibi zeytinin üretim aşamasındaki farklılıklar itibariyle de meydana gelebilir. Bu da her zeytin kültürüne göre farklı aksiyon almamızı gerekli kılar.
Zeytinlerin tuz oranı az olduğundan saklanma ömrü kısadır. Bu tür zeytinlerde olduğu gibi kısa süreli kullanımlar için zeytinler genellikle açık halde satılır. Ancak muhafaza (salamura) edilirse ömrü uzatılmış olur.Tazelik süresini maksimuma çıkarmak için öncelikle zeytinleri tuzlu suda bekletilmeli ve tuz oranı da zeytinin ömrü ile maalesef doğru orantılıdır.
Zeytinler en fazla iki kere yıkanmalıdır.
Eğer zeytin tuzluysa ve tuzlu tercih edilmiyorsa tuz yoğunluğu istenilen kıvama gelinceye kadar zeytinler suda bekletilebilir. Tuz miktarının azaltılması sağlık açısından daha faydalıdır. Sonraki aşamada bir kavanoz zeytin için kavanozun ¼'ü kadar suya, iki tatlı kaşığı tuz (tepeleme olmasın) ve kavanozun üst kısmında gezdirecek kadar mısır/ayçiçeği yağı katılır. Son olarak kavanozun hava almasını önlenmek için kapağı sıkıca kapatılmalıdır.Bazı zeytinler ise salamura edilmiş halde satılır. Salamura edilmiş zeytin tuzlu suda fazla kaldığı için ömrü diğerlerine oranla daha uzundur ve kendi suyunda saklanmalıdır. Salamura edilmiş olması daha uzun süreli kullanım için uygundur, fakat tüketicilere önerilen bir hafta 10 gün içerisinde bitirebilecek kadar zeytin almaktır.
Uzun süreli saklama tekniğinde bu zeytinlerin küflenme riski daha yüksek olacağı için genellikle mutfakta alt dolap içinde veya evin serin bir bölgesinde saklanabilir. Yaklaşık bir hafta 10 gün boyunca şişeler her gün çevrilerek yağın bütün zeytinlere ulaşması sağlanmalıdır. Daha uzun süreli saklama söz konusu olduğunda ise ilk 10 günden sonra iki haftada bir çevrilmelidir. Bunun amacı zeytinde küflenmeler oluşmasını engellemektir. Suyu süzüldükten sonra içerideki zeytinin sürekli yağla teması gerekir.
Zeytinyağı kullanımı siyah zeytinlerin kolay şekilde yumuşamasına ve tadında bozulmalara yol açar bu nedenle saklama sırasında kullanılmamalıdır.
Limon ve zeytinyağı kullanımı siyah zeytinin tadında bozulmalara yol açarken, yeşil zeytinle kullanıldığında doğal tadını bulmaya yardımcı olur.
Kavanoz kapaktan hava alıyorsa önlem olarak kavanozun ağzına naylon poşeti geçirdikten sonra kapağı kapatılabilir.
Kullanım sırası gelen zeytinler birkaç gün buzdolabında muhafaza edilecek şekilde tüketilmelidir.
Sunum sırasında isteğe göre zeytinyağı, pul biber, nane, kekik veya limon gibi ek malzemeler kullanılabilir.
Unutmayın ki; doğal ürün her zaman çok kısa sürede bozulur. Bu nedenle çok iyi korumalısınız.
Bir gıda doğal ortamda ne kadar uzun yaşarsa ona dikkat edin. Muhtemelen aldatılmışsınızdır.
Afiyet Olsun Saygılarımla Abidin Tatlı
4|1
0|0
En İyi Erkek Görüşleri
xsarinx | Yeme & İçme konusunda 17,3b görüş paylaştı.
Master
+1 yıl
Olgunlaşmış zeytin dolapta veya dışarıda saklanabilir, illa dolap şart değildir. Zeytin saklamanın en önemli şartı zeytinin yağ içinde olmasıdır. Yağ içinde olmayan veya bir kaç günde bir karıştırılmayan zeytin kurur ve küflenir.
Sevgili zeytin Dostları Çok güzel bir soru. Keşke her zaman buzdolabında saklama imkânınınız olsa.
Kullanmaya başlayınca ambalajı açtıktan sonra buzdolabında saklamak gerekir.
Biraz detaylı bakalım mı?Zengin gıda kültürüne sahip olan Türkiye'de çok sayıda zeytin türü vardır. Bu türler genetik kaynaklı olabileceği gibi zeytinin üretim aşamasındaki farklılıklar itibariyle de meydana gelebilir. Bu da her zeytin kültürüne göre farklı aksiyon almamızı gerekli kılar.
Zeytinlerin tuz oranı az olduğundan saklanma ömrü kısadır. Bu tür zeytinlerde olduğu gibi kısa süreli kullanımlar için zeytinler genellikle açık halde satılır. Ancak muhafaza (salamura) edilirse ömrü uzatılmış olur.
Zeytinler en fazla iki kere yıkanmalıdır.
Eğer zeytin tuzluysa ve tuzlu tercih edilmiyorsa tuz yoğunluğu istenilen kıvama gelinceye kadar zeytinler suda bekletilebilir. Tuz miktarının azaltılması sağlık açısından daha faydalıdır. Sonraki aşamada bir kavanoz zeytin için kavanozun ¼'ü kadar suya, iki tatlı kaşığı tuz (tepeleme olmasın) ve kavanozun üst kısmında gezdirecek kadar mısır/ayçiçeği yağı katılır. Son olarak kavanozun hava almasını önlenmek için kapağı sıkıca kapatılmalıdır.Uzun süreli saklama tekniğinde bu zeytinlerin küflenme riski daha yüksek olacağı için genellikle mutfakta alt dolap içinde veya evin serin bir bölgesinde saklanabilir. Yaklaşık bir hafta 10 gün boyunca şişeler her gün çevrilerek yağın bütün zeytinlere ulaşması sağlanmalıdır. Daha uzun süreli saklama söz konusu olduğunda ise ilk 10 günden sonra iki haftada bir çevrilmelidir. Bunun amacı zeytinde küflenmeler oluşmasını engellemektir. Suyu süzüldükten sonra içerideki zeytinin sürekli yağla teması gerekir.
Unutmayın ki; doğal ürün her zaman çok kısa sürede bozulur. Bu nedenle çok iyi korumalısınız.
Bir gıda doğal ortamda ne kadar uzun yaşarsa ona dikkat edin. Muhtemelen aldatılmışsınızdır.
Afiyet Olsun
Saygılarımla
Abidin Tatlı