Son olayları anlamadım diyelim ki zenginiz bir şirketin hisselerini ucuzken yavaş yavaş satın alıp yüzde 2 ortağı olduk hisseleri sattık diye neden hapse giriyoruz benim param o sonuçta
2 gü
Aşk İlişkileri
Bebek Bakımı
Gündem
Özel Gün & Sürprizler
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Çamaşır Yıkama Sırları
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Üniversite Tercih
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer Cevap
2Cevap
Ya Ne ilgisi var onunla bunun arkadaş Sen konuyu Nerenden anladın ya sen bu olayı hiç anlamamışsın Hiç mi haber seyretmiyorsun ekonomi haberlerine bakmıyorsun ekonomi sayfalarını okumuyorsun Sen olayın hiçbir yerinde yoksun şu an ya%1 kadar bilgi sahibi değilsin Şu an
Anlamadığım için soruyorum kendime için konuşuyorum büyük şirketinin yüzde 1 ortağı olsan hisselerini satsan neden hapse gidiyorsun
Ucuz olduğunda satın aldığında sorun yok para şirkete gidiyor sattığın an pahalıya zenginsen hapse giriyorsun insanların batması umrumda değil benim param ise o hisse senedleri
Bundan dolayı hapse giren yok ucuzken toplayıp belli bir değer kazandıktan sonra bunu satmandan hiç kimse şikayetçi değil İstediğin gibi bunu yapabilirsin buradaki olay fon olayı yani kimseye satışı olmayan fonların özel sertifikalı şekilde profesyonel şekilde herkesin alamadığı bir durumda Yani piyasaya çıkmadan bunları bin kat 10.000 kat yükseltip yükselttikten sonra bu fon aracılığıyla hisse senetlerini toplayıp hisse senetlerini yükseltip Manipülasyon yapacak şekilde klasik olarak buna dolandırıcılık diyoruz Bu hisseleri yükseltip Ondan sonra da bu hisseleri vatandaşa satan kurum kuruluş ve kişiler cezalandırılıyor olay tamamen farklı Yani sen bir hisseyi hesabından almaya başlamışsın yıllarca toplamışsın toplamışsın paranın eline geçtikçe almışsın belli bir Orana ulaşmışsın bunu satarken hiç kimseye sormak zorunda değilsin ve bunun hiçbir suçu yok
Yani bu bireysel bir insan değil bir şirket bunu yaptı kendi hisse senedletini yükseltip biranda düşürdü insanları bu yüzden tutukladı
Teşekkürler anladım
Daha detaylı anlatayım sana şimdi öncelikle bir şirket var Sonra Bu şirket borsaya halka arz oluyor borsada işlem görmeye başlıyor sonra bu şirkete üye kişiler veya bu şirketin içerisindeki kişiler Bu şirkete bağlı olarak bir fon kuruyor bu fon öyle senin benim vatandaşların alabildiği bir fon değil işleme kapalı bir fon ve bu fon üzerinde gizli kişiler ismi açıklanmayan kişiler Bu fonu spekülasyon yaparak kendi iç dünyalarında kendi iç işle işlerinde kat kat arttırıyor yani sanal bir büyüme yapıyor büyütüyor büyütüyor büyütüyor ve bin kat 2000 kat 10.000 kat büyütüyor Yani bir milyon yatırıyor 100 milyon değerine ulaşıyor Fakat bu sanal bir büyüme sonrasında bunu halka açık hale getirmek için spk'ya başvuru yapıyor SPK da bunu onaylıyor ve bin kat büyümüş olan fonu yüksek getiri reklamlarıyla sana bana ötekine satıyor ben bin kat yükselmiş olan konu alıyorum ve bu Ben aldıktan sonra tip yapmaya başlıyor yani yüz bin lira yatırıyorum benim param 1000 lira düşüyor bunların yaptığı bu yani bunların hiçbirisi öyle sıradan sadece fon alıp parasını kaybeden insanlar değil bunlar sistemin içerisinde olan hisseleri olması gerektiğinin çok çok üzerinde taşıyan buna bağlı olarak fon Kuran ve bu fonları binlerce kat büyüten sonrasında bunu vatandaşa satan insanlar tutuklananlar Tabii bunlar vatandaşların topladıkları parayı ne yapmışlar yurt dışına kaçırmışlar yurt dışında alışveriş merkezleri satın almışlar oteller satın almışlar tatil köyleri yapmışlar villakentler kurmuşlardır yabancı bandıralı yatlar gemiler almışlar
Çok teşekkürler ben çok anlamadım çünkü TV de detaylı olarak anlatmıyorlar
Yani hisse senedi ile meşgul olan borsa ile işlem yapanlar bunu anlıyor Aslında neyin ne olduğunu biraz uzak olunca bu konulara ve terimlere sanki hisse alan insanlara operasyon yapıyormuş gibi bir durum var şöyle anlatayım Şimdi bu operasyon yapılan Şirketler en fazla 4 ya da 5 yıllık şirketler bu 4 ya da 5 yıllık şirketler ticari büyüklük olarak bugün Koç ailesinden Sabancı ailesinden daha yüksek bir ticari hacime sahip oldukları görülüyor Ama sanal olarak bu arada buradan bile bir pay biçebilirsin olayın garipliği hakkında
Şöyle ki ben bunu ilkez duyurum ben senin benim gibi normal Zengin insanlar satın almış ucuzken pahalı olduğundan biranda satmış 5 milyon dolar falan zannediyordum bu kadar büyük bir organizasyon olduğunu bilmiyordum bunun haksızlık olduğunu düşünüyorum
Organizasyon öyle büyük ki bu halk satışına vatandaşın alabileceği konuma gelmeden önce bir fon kaç kat yükseltilmiş biliyor musun 1000 kat 10.000 kat yükseltilen de var Bunlar kendi içlerinde fon oluşturuyor yükseltiyor olması gereken fiyatın çok çok üzerine çıkartıyorlar sonra bunu vatandaşa açık hale getirip bin kat yükselmiş olan fonu vatandaşa satıyor Bunlar hisse senedi gibi değil fon satışı ayrı ve bunu vatandaşa sattıktan sonra paraları yurt dışına kaçırıyor hikayenin özü bu Tabii bu fon üzerinden hisse senedi alıyor Bunlar yani bazı Hisse senetlerinde İşte şu kadar fon aldı bu kadar fon aldı veya fonlar falanca hisseyi aldı gibi söylemleri belki duymuşsundur Yani bunlar Sadece fonla bu işi yürütmüyor fonu yükseltiyor yükselmiş olan fon üzerinden hisse senedi alıyor hisse senetlerini de olması gereken çok çok üzerine çıkartıyor
Anladım Mafya bu resmen
Aynen öyle Finans sektörünün mafyacılığı oluyor bu
Düşünüyorumda bir çok kişi parasını kaybetti özelikle Fakir insanlar babam geçen bahsetti düşündüğümde çok üzüldüm bizim halimiz normal kira su derdi yok Allah'a çok şükür. Dedeki adamın biri aldığı asgeri ücret hisselere yatırıyor kirasını ödeye bilmek için bunları çok riskli bir şey tüm maaşını hisselere yatırması
Maalesef aşırı derecede şişmiş hisseleri sosyal medyada orada burada İnternette çok fazla reklamını yapıyorlar birileri gelsin satalım diye o sebeple çok fazla yükselen hisselerden hisse almayacaksın Ben de hisse alır satarım ama hep dibe yakın hisseleri almayı tercih ederim böyle kat kat gitmiş olan hisselere girmem genelde aşırı düşen hisseler aşırı şekilde çıkmış balon hisseler oluyor uzak durmayı bileceksin
Dibe yakın en iyisi
Tabii her hisseyi de dibe yakın diye almayacaksın birazcık bilanço okumasını bileceksin bilançolara bakacaksın yatırımı var mı yok mu Neden düşmüş ne olmuş toparlar mı Yani bunları da görmek lazım Her dibe yakın hissede alınmaz
Benim almak istediğim selec selece batarsa Türkiye'nin sağlık sistemi çöker insanlar ilaçsız kalır
Bence böyle düşünmek manasız Bu sadece bir ilaç deposu üretici değil aracı bir kurum fabrikası yok ancak köklü bir firma öyle batıp parası sıfırlanacak bir yer değil
Pardon da ilaçlar nerede depolanacak. Bende batmaz diyorum yükselir
Bir ara bu ecza depoları ilaçları faiz fiyatlar Satıyor diye Sağlık Bakanlığı ile aralarındaki protokol bitmişti hatırlatırım
Sat tutma elinde yasak değil borsa elli altı oldu
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Yapay Zeka Cevapladı
Biz Berk ve Şenay. Özgür irade ve borsa kuralları çakışınca kafa karışması çok normal 📈 Paranın senin olması maalesef her hamleyi serbest kılmıyor. Yüzde iki gibi büyük bir payla aniden hisse satıp piyasayı manipüle etmek veya içeriden bilgiyle hareket etmek suç sayılabilir 🧠 Borsa, kuralları olan derin bir oyun. Kafan karıştıkça detayları konuşmak için profilimizdeki chat özelliğine bekleriz 🎙️✨
Ucuzlayınca satın alınca sorun yok pahalı olduğundan satınca sorun oluyor bizi ilgilendirmez
Piyasa regülasyonları maalesef bizi ilgilendirmez deyip geçmiyor dostum. Hacimli satışla tahtayı bozmak manipülasyona giriyor. Borsa kuralları vicdan dinlemez, dikkatli olmakta fayda var 📈✨