Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
42Cevap
- Diğer konusunda 98,2b cevap paylaştı.
u 5 saİnsanlar öldü çünkü. belki de hiç var olmadı arada sırada bir iki iyi insan çıktı hepsi bu. ama çoğunluk iğrenç kötü ve oksijen israfıydı. insanlık aç gözlüdür biraz çıkarı için her kötülüğü yapar
10 Yorumla Büyük lafların, ağır temellerin ve yıllardır çözülemeyen toplumsal çıkmazların olduğu tam yerinden bir soru gelmiş. "İslam güzel ahlaktır, peki neden yaşayamıyoruz?"
Meseleye en net şekilde girmek gerekirse; konunun özeti tam olarak Nikola Tesla'nın o efsanevi cümlesinde saklıdır...
"O kadar cahilsiniz ki, dininiz var diye ahlaka ihtiyacınız kalmadığını sanıyorsunuz."
Bu tespiti masaya koyduktan sonra, asıl sormamız gereken o temel soruya geçelim... Şimdi, ahlak nedir?Şekilcilik ile Öz Arasındaki Uçurum... Toplum olarak ne yazık ki ahlakı; kalıplara, şekil şartlarına, ibadetlerin sayısına ya da dış görünüşe indirgedik. Zannediliyor ki belirli ritüelleri yerine getirmek, otomatik olarak insanı kusursuz bir ahlak abidesi yapar. Oysa ahlak, kimse sizi izlemezken ne yaptığınızdır; vicdandır, dürüstlüktür, kul hakkıdır, başkasının yaşam hakkına ve onuruna saygı duymaktır. Şekli tamamlayıp özü ıskaladığımız sürece bu çelişki bitmez.
"Din Var, Ahlaka Gerek Yok" Yanılgısı... Tesla'nın o keskin cümlesi, tam da bu noktada tokat gibi çarpar yüzümüze. İbadeti ve dini bir merasim, bir kimlik kartı veya bir zırh olarak görüp; ticarette hile yapmayı, günlük yaşamda başkasının hakkına girmeyi, yalan söylemeyi veya ikiyüzlülüğü mubah gören bir zihniyet türedi. Dinî ritüelleri yerine getirdiğinde ahlaki sorumluluktan muaf olacağını sanan o koca kitle, bu sorunun asıl müsebbibidir.
Ahlakın Evrensel ve Vicdani Tanımı... Gerçek ahlak; bir kitaba ya da korkuya dayanmaktan ziyade, insanın kendi vicdanıyla kurduğu adalet terazisidir. Karşınızdaki insana sırf bir ceza korkusundan ya da menfaatten ötürü değil, "insan" olduğu için değer vermiyorsanız, orada büyük bir eksiklik var demektir. Ahlak, insan olmanın en ağır ve en onurlu yüküdür; kimsenin kimseye devredemeyeceği bir vicdan borcudur.
Özetle; İslam güzel ahlaktır ama o ahlakı yaşayamıyoruz çünkü ahlakı yaşamak yerine onun ambalajıyla uğraşıyoruz. Önce kelimelerin arkasına saklanmayı bırakıp "ahlak nedir" sorusunu gerçekten kendimize sormamız gerekiyor.
Çayın demlisi, insanın ise dürüstü makbuldür. Herkese vicdanlı ve tutarlı günler dilerim...
24 Yorumla- 8 sa
Teşekkürler, ne güzel ifade etmişsiniz! Din olmadan da ahlakı insan hayatına nakşetmek mümkün. Bu konuda beğendiğim bir yazar ve sevdiğim bir filozof var, o da Friedrich Nietzsche. Kendisi 'üst insan' olma yolunun din olmadan da yürünebileceğini öne sürüyor. Belki din bize bunu kolaylaştırıyor, o yüzden ahlak bize çabuk harcanabilecek basit bir şeymiş gibi geliyor. Oysaki Japonların toplumsal ahlakını ben daha çok benimsiyorum. Müslüman olmasalar dahi ahlakı çok güzel yaşıyorlar. Sanırım bizler bu konuda, 'Evet, İslam'a güveniyoruz' diyerek ahlaken hatalara başvurduk. Oysa din olmadan da ahlaklı, yalan söylemeyen, toplumsal kurallara uyan bir insan olarak düzgün bir şekilde yaşamayı becerebilirdik
- 6 sa
Kardeşimiz masaya öyle bir pas atmış ki, konuyu felsefe sahasına taşıyıp Nietzsche'nin "üst insan" (Übermensch) kavramından tutun da Japonların o katı toplumsal ahlakına kadar nefis bir entelektüel süzgeçten geçirmek şart oldu...
Bu mesleye de o rasyonel kafayla yaklaşalım... Nietzsche ve "Üst İnsan" Meselesi: Nietzsche, geleneksel ahlak kalıplarının ve o dönemki dinî dogmaların insanı zayıflattığını, bireyin kendi değerlerini kendi yaratması gerektiğini savunurken aslında insanın özüne dönmesini istiyordu. Din, ahlakı koruyan ve kitleleri bir arada tutan çok güçlü bir nizam aracıdır; katılıyorum. Lakin mesele tam da burada kopuyor... Din bize ahlakı "hazır" sunduğu için, insan kendi içsel süzgecini çalıştırma zahmetine katlanmıyor. Nasıl olsa kurallar yukarıdan verilmiş, ben de şeklen uyuyorum zannediyor. Oysa ahlak, bireyin içsel bir aydınlanmayla ve iradeyle taşıması gereken ağır bir sorumluluktur...
Japon Toplumu ve Vicdanın Kurumsallaşması... "Müslüman olmasalar dahi ahlakı çok güzel yaşıyorlar" tespiti kurşun gibi isabetli. Japonya örneği tam bir ibret vesikasıdır; adamlar yalandan, hırsızlıktan, başkasının hakkına girmekten tırstıkları ya da cehennem korkusundan ziyade, toplumsal bir "onur" ve "kul hakkı / toplumsal hak" bilinciyle hareket ediyorlar. Trafikte kimse kimsenin hakkını yemeğe yeltenmez, sokaklar tertemizdir, söz senettir. Çünkü onların ahlak anlayışı şekle değil, sisteme ve bireysel öz denetime dayanır.
"Dinimize Güvenip Ahlakı Harcamak" Kardeşimizin şu cümlesi adeta tartışmanın özetidir: "Evet, İslam'a güveniyoruz diyerek ahlaken hatalara başvurduk." Ne yazık ki acı ama yüzde yüz doğru bir teşhis. Toplum olarak "Biz zaten Müslümanız, elhamdülillah erdemliyiz" zırhının arkasına sığınıp ticarette hileyi, günlük yaşamda nezaketsizliği, adaletsizliği ve riyakarlığı mubah sayan bir çürüme türedi. Oysa erdem; etiketle değil, eylemle ölçülür... - 5 sa
Evet, kesinlikle öyle. Çok güzel ifade etmişsiniz. Okurken çok sevindim; çünkü okuma esnasında evet, bu abi beni çok iyi anlamış ve harika bir şekilde analiz etmiş dedim. Değer verip sorumu cevapladığınız için çok teşekkür ederim. Kimileri "Buradakilere cevap vererek zaman kaybedemem" derken, sizin gibi sorudan kaçmayıp layığıyla cevaplayanların da olduğunu görmek beni gerçekten çok sevindirdi. Cevaplayan yüreğinize, yazan kaleminize sağlık.🪷🤗
- Diğer konusunda 821 cevap paylaştı.
5 sabence mesele islamın ne söylediğini bilmemekten çok bildiğimizi hayatımıza geçirememek insan ibadetini yerine getirirken nefsine yenilebiliyor hakkı savunurken adaleti unutabiliyor güzel söz söylerken kalp kırabiliyor oysa güzel ahlak sadece dilde değil öfkeliyken sabretmekte kimse görmezken dürüst olmakta kendimize yapılmasını istemediğimizi başkasına yapmamakta ve gücümüz yettiğinde affedebilmekte ortaya çıkar belki de asıl imtihanımız bildiklerimizi çoğaltmak değil bildiklerimizi gerçekten yaşayabilmek
14 Yorumla- 5 sa
Çok haklısınız. Öfkeliyken sabretmek cidden irade meselesi
Teşekkür ederim değerli yorumunuz için - 5 sa
Rica ederim çok güzel bir soru sormuşsun bu soruya güzel bir yorum yapmak gerekiyordu
- 5 sa
Teşekkür ederim kimi kâle bile almazken sizin gibi önem verip cevaplayan İnsanları görmek beni mutlu etti. 🤗🪷
- 5 sa
Benim için herkes önemli değil benim için kendin ve benim gibi düşünen insanlar önemli🙂
- Diğer konusunda 1,6b cevap paylaştı.
8 saAhlak aklın terbiye edilmesiyle ortaya çıkar akıl eğitim ile terbiye edilir İslam ülkelerinde eğitim yok korkunç bir rezalet ve facia var Kendi ülkemize bakalım Ne mutlu Türk'üm diyene Yurtta sulh cihanda sulh gibi bol bol sloganı nitelendiği Tetikçi yetiştiren rezil Kemalist eğitim sisteminden akıl mı terbiye edilir akıl terbiye edilmeden ahlak mı ortaya çıkar ahlak olmadan toplum güzelleşir mi İbrahim Hakkı Hazretlerinin yetiştiren medreseleri kapatmış Hacı Bayramı Veli'yi yetiştiren tekkeyi kapatmış Yunus Emre'ye yetiştiren Dergahı kapatmış kemalizm'in bu kadar İslam'ın kaynaklarını kapattığı ülkede Müslümanlık mı olur
12 Yorumla- 7 sa
Çok doğru peki insan bireysel olarak evinde, yaşamın da aklını nasıl eğitecek. Ben maarifetname de okudum, imam Gazalinin ölüm ve ötesini de yine de iradem terbiye almıyor tam olarak ahlaken, İslam'a uygun bunu nasıl yapacağım
- 6 sa
Evvel evvela okumak zorundayız okumadan ufkumuz açılmıyor okumadan düşünme melekelerimiz harekete geçmiyor okudukça düşünmeye başlıyoruz insan kendini tanıyor okudukça Neyi yapabileceğini Neyi yapamayacağını içinde Neyin olduğunu neyin olmadığını zamanla anlıyor yaşadıkça anlıyor okudukça anlıyor düşündükçe anlıyor
7 saGüzel ahlakı bilmek ile onu hayatımıza hâkim kılmak arasında büyük bir mesafe vardır. Çünkü insanın karşısında yalnızca doğruyu bilmek değil, nefsini terbiye etmek gibi zorlu bir imtihan da vardır.
Öfkelendiğimizde sabretmek, bize haksızlık edildiğinde adaletten ayrılmamak, kimse görmediğinde dahi emanete sahip çıkmak, nefsimize ağır gelse bile hakkı söylemek kolay değildir. İşte insanın asıl imtihanı da burada başlar.
Belki de İslam’ın bize öğrettiği en büyük hakikatlerden biri şudur: Güzel ahlak, kusursuz olmak değil; her düştüğümüzde yeniden doğrulmak, hatamızı fark edip Rabbimize yönelmek ve nefsimizi her gün biraz daha terbiye etmektir.
Çünkü insanın gerçek güzelliği yüzünde değil, ahlakında; gerçek olgunluğu sözlerinde değil, davranışlarında ortaya çıkar.
Rabbim bizlere bildiğimiz güzellikleri yaşayabilmeyi, güzel ahlakı yalnızca dilimizde değil, hâlimizde ve hayatımızda göstermeyi nasip eylesin.10 Yorumla- Diğer konusunda 551 cevap paylaştı.
10 saAhlak dini bir kavram değildir, ahlak evrensel bir kavramdır. Japonları dünyanın en ahlaklı milleti sayarlar, Japonların dinle bir işleri yok mesela...
Ahlak herkese lazımdır, ben şuyum ben buyum deyip kendini ahlaklı sanan aslında AHMAKtır...
16 Yorumla- 10 sa
Nefsin bununla o zaman bir bağlantısı yok toplumsal bir yaşam biçiminden mi kaynaklanıyor size göre
- 10 sa
Toplumun baskısı ve standardı ile nefsini tutabilirsin. Ben bu ülkenin 90lı yıllarını da gördüm, ahlak daha başka düzeydeydi, şimdi yerlerde sürünüyor. O mantıkla bakarsak biz eskiden daha müslümandık...
- 9 sa
Doğru haklısınız, o zaman bizi bu hale getiren konfor mu yoksa bundan bir şey olmaz algısı mı getirdi.
O zaman şu an ki toplumsal ahlaki çöküşün sebebi toplumsal baskının olmayısı diyebiliriz çünkü kimse kimseye karışmıyor artık önceden, yargılanma endişesi vardı veyahut dışlanma şimdi öyle bir korku yok - 9 sa
Konfora çok rahat erişme ile alakalı olabileceğini düşünüyorum. Eskiden buna baskı derlerdi ama bu toplumun ahlaka tutunuşuydu. Büyüklerinin karşısında bacak bacak üstüne atmamak da bir ahlak kuralıydı, sigara içiyorsan bile baban bilmemeli görmemeliydi mesela. Eve misafir geliyorsa kapıda karşılamalıydın, sokakta yüksek sesle konuşmamalıydın, otobüste kadına yaşlıya engelliye yer vermeliydin. Adab-ı muaşeret denilen bir kavram vardı, şimdi kim kime dum duma...
- 8 sa
Çok doğru aslın da yerin de analizler etmişsiniz teşekkür ederim
- 8 sa
Reca 🌸
- Diğer konusunda 1,2b cevap paylaştı.
7 saNeye göre kime göre güzel ahlak? Bunu neye dayanarak söylüyorsunuz mesela? Ne kadsr okuyup araştırdınız? Sağda solda ee öyle diyorlar diyerek ahlak seviyesi belirlenmez. Karınızı dövün diyen, cihad size farz kılındı diyen, kadınlar dünya malı be eğlencesidir diyen, müşrikleri bulduğunuz yerde öldürün diyen, ellerini ve ayaklarını çaprazlama kesin diyen, kadınları üçer beşer alın diyen nir mezbeleliği ahlak diye mi satacaksınız? Evlenemiyorsanız elinizin altındaki cariyelerde idare edin, cariyelerinizi fhuşa zorlamayın, şayet zorlarsanız tanrı onları affedermiş yani yapsan bile sorun yok ben onları affettim. Ahlak işte bu yeaaa, köle ve cariye pazarında kadın satanlardan ahlak dersi alıyoruz.
02 Yorumla- 6 sa
İslam da bu saydıklarınız yok ne güzel arastırmışsınız
- 4 sa
13 senemi vermişim araştırmaya beyin fukarası sen kimi yalanlıyorsun? Cihad farz ayeti var, karınızı dövün syeti var, 1 erkek yoksa 2 kadın şahitlik etsin ayeti var, miras paylaşımında yarım hisse ayeti vsr, hadis bile demiyorum bunlar ayet ayet, seni zırcahil daha dünkü b0k sağda solda iyi güzel diye duymuş burada bana artistlik yapıyor. Müslümansan terörist olmak sana farz kılındı, cihad ne demek? Müslüman olmayan 7 milyar insanı katledeceksin, son din islam oluncaya kadar savaşacaksın, ışid gibi, hamas, taliban, hizbullah, el kaide, el nusra, boko haram, htş gibi örgütler ne yapıyor? Durduk yere sağa sola kurşun sıkmıyor, senin tanrının gercek emrini farzını uyguluyor. Senin bildiklerini ben çoktan unuttum, bana hadsizlik etme olmayan bilginle ufaklık, senin ötmüşlüğün kadar benim koyun gütmüşlüğüm var.
- Diğer konusunda 1,8b cevap paylaştı.
7 saBir insanın dürüst, net, ahlaklı olması için, herhangi bir dine inanmasına gerek yok. Din olsun veya olmasın demiyorum.
24 Yorumla- 6 sa
Nietzsche gibi düşünüyorsunuz, din olmadan da ahlak ve erdemli olunabilinir.
- 6 sa
Tabii ki de olunabilir. Ama benim dediğim asla şu değil, yani dinler yoktur, bunlar yalandır uydurmadır vs. değil. İsteyen de tabii ki gönülden istediği inanç düzeyinde bir dine bağlı olabilir.
- 6 sa
Dini dışlamadığınızı anladım sadece nietzche gibi iradeyi din olmadan da yönetebileceğine imkan veriyorsunuz. Japonlar ahlaken iyi bir seviyede ler müslümanlar mı hayır demek ki din olmadan da başarabilen milletler var. Biz affediliriz diye ahlakı hafifa alıyoruz o yüzden de toplumsal çürüme oluyor
- 6 sa
Bizde maalesef çok büyük sorunlar sıkıntılar var. Yani nereden tutsak elimizde kalır cinsten. Japon milleti örneği çok güzel bir örnek aslında dediğiniz gibi.
9 saÇünkü Herkes anlatıyor Hiç kimse islamın yaşamıyor oysa islam güzel ahlak ve yaşayış ile yayıldı
11 Yorumla- 9 sa
Gazze de, Filistin de İslam yaşandığı için sanırım bu denli güzel ahlak vücut bulmuş hatta o kadar ki sabrın ve teslimiyetin murassa ışıltısı nice insana islamiyet kapısını açmıstır. Sanırım toplumsal bir İslami yasayıs ancak bu kadar güzel örnek olabilirdi dünyaya
Diğer konusunda 562 cevap paylaştı. Herkes Benim gibi olsun arzusu dinin kendinden daha üstün gelir, kuralları din belirliyor ama kişisel uyguluyoruz :) Komunizm de bu yuzden battı , kurallar yazıldı sadece ütopya kaldı . Herkes Din kurallarını uygulasa savaş yapmazdı. bilhassa yasaklar ahlakı över lakin kendi kardeşini vurma sebebi ben daha dindarım demek için herkes benim gibi olsun : Herkes kendi kurallarını oluşturur ve savunur
00 Yorumla- Diğer konusunda 441 cevap paylaştı.
7 saçünkü biz nefsi terbiye edeceğimize o bizi terbiye ediyor
12 Yorumla- 6 sa
Doğru 😅
- 6 sa
Tam olarak bu aslında biliyor musun nefis bizden çok daha kuvvetli öyle bir terbiye veriyor ki bize hani pislik içindeyiz
Bozulmuşluk vicdanlara o kadar sirayet etmiş ki, çalan da memnun, hakka giren de memnun. İdrak ve irade devre dışı. Toprak uzakta duruyor insana, hiç misafir olmayacakmış gibi yaşıyor insanoğlu.
10 Yorumla- Diğer konusunda 543 cevap paylaştı.
9 saNefsine köle olan her insan ahlaksızlıkla tatmin olur
12 Yorumla- 8 sa
Aaa ne kadar güzel ve yerin de bir söz. Bireysel olarak bakıyorsunuz olaya peki toplumun bozulması bireysel iradeyi de etkilemez mi
- 8 sa
Bir toplum neden bozulur? Toplumun bozulmasının asıl nedeni örf töre adet gibi topluma ait özelliklerin zamanla yok olması gör ardı edilmesi umursanmaması diğer toplumlara özenti bu özentiyi teşvik edecek davranışlar düşünceler görsellerin etkisinde kalmak benliğini kaybetmek gibi durumlardan kaynaklanır. Geçmişte de böyleydi gelecekte de böyle olacak. Ahir zamandayız her gün bir gün öncesinden kötü olacak. Birey olarak toplumsal ahlaksızlığın önünde nasıl durulur? İnsan bunun üstesinden bireysel olarak gelebilecek bir varlık. Neyin doğru neyin yanlış olduğunu idrak etmek için akıl verilmiş. Düşününce bunu aşmak çok kolay iyi ve kötüyü ayırt etmek için vicdan vermiş. Vicdan rahatlığı veya rahatsızlığı ile bunun da üstesinden gelmek kolay. İnsan ne kadar vicdanına aklına hakim? ya da ne kadar nefsine köle?
Diğer konusunda 1,1b cevap paylaştı. Bilmek başka, bildiğini hayatına geçirmek başka. Hepimiz doğruları biliyoruz ama sabır, adalet, merhamet ve kul hakkı söz konusu olduğunda asıl imtihan orada başlıyor.
10 Yorumla
10 saHer inancin temelinde güzel ahlak felsefesi vardır. Bunu kimi milletler başarır kimisi başaramaz mesala japonya başarmiş. Bizim ülkemizdede var sayıları çokta az olsa
10 Yorumla- Diğer konusunda 4,5b cevap paylaştı.
7 saEfendimizin (sav) ölümünden çok kısa süre sonra torununun başını kestiler. İslam'ın ne olduğundan daha önemlisi bireyin ne yapmak istediğidir.
10 Yorumla
Gizli Üye(25-29)6 saGavurlar müslümanlardan daha ahlaklı hak yemek hırsızlık yapmak yok adamlar medeniyeti kurmuş bizdeki tek ahlak anlayışı bacak arası namus başka bir bok yok :)))
10 Yorumla
Gizli Üye(30-35)7 saMeselenin özü bana göre herkesin adını varlığını bildiği çok az kişinin hakikatini bildiği başta nefs şeytan Dünya uçkeninden kaynaklanıyor bir insan başta nefsini ıslah etmez muhalefet etmez zikir ile o ejderhanın ateşini söndürmez ise zor önce hasta olduğumuzu kabul edip nefsi terbiye etmeliyiz
10 Yorumla
8 saSiyaseti dinle karıştırdılar millet dinden soğudu. Bir de tarikatler islam adı altında hurafe anlatıyor hepsinin kapatılıp şeyhlerinin idam edilmesi lazım Atatürk'ün yaptığı gibi.
00 Yorumla
Gizli Üye(45 üstü)9 saorada burada islami dile getirerek kendinizi ahlaklı inancli biri gösterme cabalarinizdan dolayi ve tabiki akp faciasida var din adi altinda yaptiklari vs.
02 Yorumla- 9 sa
Zihniyetinizi değistiremem o yüzden istediğinizi saygı çerçevesinde dile getirebilirsiniz o yüzden sizinle polemiğe girmiyeceğim çünkü din ve siyaset tartışmaları hiç bir zaman tatlıya bağlanmamıstır.
Cevap sahibi9 saSiz kimsinizki polimige gireceksiniz zaten benle, paylasim yaptiniz bizlerde nacizane görüşlerimizi belirttik cevaplarin sizin gibilerle alakasi yok zaten. Din islam inanc vs. yaradan ile kul arasindadir. Devamli dile getirip etkileşim bekleyen ya da kendini dini bütün göstermeye calisanlardan uzak durmak her bir bireyin rahat olmasini saglayacaktir.
Gizli Üye(36-45)9 saÇünkü insanlar nankörlük yapıp sapıtmak istiyor ama aslında İslam kolaylık güzellik ve mutluluktur
10 Yorumla
Gizli Üye(36-45)9 saŞöyle örnek vereyim yemek yemen için sana çatal ve kaşık verilmiş ama sen elinle yiyorsun ve elin kirleniyor suç çatalda mı?
01 Yorumla- 8 sa
Doğru kişinin iradesin de
Nedeni haram herkese tatlı geliyor
11 Yorumla- 8 sa
Peki haramın artması ve kolaylaşması + harama ulasımın yakınlaşması bunlar iradeyi etkileyen bence hatta zorlayıp hatalar yapmasına sebep olan durumlar değil mi. Evet tatlı gelir çünkü her an göz önünde nefsi uyarıyor buna insan ne kadar dayanabilir, toplum olarak ne kadar ahlaken ayakta durabilir. Peki bunlardan nasıl korunacağız uyarılmadan, bozulmadan asıl soru bu değil mi kendimize sormamız gereken.
Gizli Üye(30-35)9 saBirbirimize destek olacak hakikatli yar yok ahir zamandayız
11 Yorumla- 8 sa
İlla vardır Rabbim ehline denk getirsin demek lazım
- Diğer konusunda 2,3b cevap paylaştı.
9 saİslamiyetten uzaklaştıkça ahlaksız bi toplum olduk
11 Yorumla- 8 sa
Doğru vallahi, haklısınız
Gizli Üye(36-45)10 sa4 kadın almakmi güzel çocuk yaşta kızların evlenmesini guzel
110 Yorumla- 9 sa
Kardeşim islamı iyice arastır öyle gel, mecburi savaş dönemleri için uygulanabilir dört eş yoksa kuran da sizin için en hayırlısı tek esliliktir deniyor + hakkından gelemezsiniz diye de açıklanıyor. Şimdini 13-14 leri sevgili olup, zina ediyor uygun, ama harama girilmesin diye eskiden uygulanan bu davranış kötü oluyor tabi sonra toplum niye bozuk diye hepimiz dert yanıyoruz sebepleri az çok belli
Cevap sahibi9 saAraştırma hafızlık okudum arapcam var sen araştır önce savaş donemiymis kimi kandiriyosun sen
Cevap sahibi9 saİslam'da kadına değerini var sanki sen araştır ben yeterince arastirdim
- 9 sa
Konuşmanızı bölüyorum kusura bakmayın ama araştırdıkça soğuyup uzaklaşıyor insan bazen, maalesef beyefendiye katılıyorum bu konuda
Cevap sahibi9 saZaten bilmeyene sorun yokki bilirsen araştırırsan sorun
- 9 sa
Öyle tabiki teslimiyet diyorlar ya bildikçe öğrendikçe teslim olamıyor insan, sorgulayıp araştırdıkça parçalar yerine oturmuyor
Cevap sahibi9 saAynen öyle bilen insan farklı oluyor
- 9 sa
Bende hafızlığa gittim ve medrese eğitimi aldım bayfendi. İnsanların yaptığı hataları İslam'a meyletmeyin, eskiden doğu da zorla kızlar evlendiriliyordu bunlar islamın zaten kabül etmediği şeyler. Arastırıp ögrenmis haliniz buysa ben susar siz devam edin konuşmaya illa ki hak verenler sizinle aynı görüşü paylaşanlar çıkar. Ben kendi görüsümden memnunum.
Cevap sahibi9 saYotubede Yakup deniz İslam'da kadın videosunu izle konuşuruz
- 9 sa
Saygı duyarım size de tabiki 🙏🏻🌸 sadece düşüncelerimi belirtmek istedim @MelodikDüşler
Gizli Üye(30-35)10 saBir çok sebebi var ama en önemlisi ahlak diye bir kavramın yok olması...
19 Yorumla- 10 sa
Yok olduğunu düşünmüyorum sadece ahlaka dayalı hatalar artıyor bunun artış sebebi nedir bireysel sapmalar mı, yoksa toplumsal bir çökme mi buna sebep olan.
Cevap sahibi9 saİkisi birden. Evvelâ bireysel sapmalar baş gösteriyor, sonrasında toplumsal çöküş. Ramazan aylarını düşünün, gündüz vakti oruç tutmayanlar saklanarak yiyip içerdi, yeme içme yerlerinin camları gazetelerle kapatılırdı. Yaklaşık 20 yıldır bu da bitti. Bu sadece bir örnek. Daha nice örnekler sıralanabilir...
- 8 sa
Doğru haklısınız her şey normallesti, sıradanlastı anlamlarının altı dahi tüketilgi için kimseye hiç bir şey ifade etmiyor. Çok teşekkür ederim değerli yorumunuz için
Cevap sahibi8 saAsıl ben teşekkür ederim böyle değerli konulara değindiğiniz için
- 8 sa
Rica ederim çünkü kendimi sorguladığım bir evredeyim, yanlıslarımın sebebi tam olarak hangi kaynaktan doğuyor ve o kaynağı nasıl sağlıklı bir şekilde onarabilirimin izindeyim. İnsan bu yasadığı müddetce kusurları olur önemli olan nedenini bulup çözmeye calısmak, kusurlu yaşamak istemiyorum ahlaken. Bir nasil gelecekte oluşturacak sam ata tohumu olan ruhumun önce sağlam olması gerekir diye düşünüyorum naçizane🤗🏵️
- 8 sa
Nesil'
Cevap sahibi8 saÇok ince düşünce bu ve çok kıymetli. Sorgulamak önemli, derin düşünmek önemli. Geleceğin muhteşem annesi olacaksınız. 🎉🎉
- 8 sa
Teşekkür ederim, umarım tek temennim iyi bir anne, iyi bir eş, iyi bir kul, iyi bir ümmet olup İslam'a ve insanlığa faydalı olabilmek, Rabbim bana bunu hayırla ve güzellikler içinde nasip etsin inşallah 🤲🤗🪷
Cevap sahibi8 saAman ilâhi Yârabbi, bu duanın esiri olurum kiii
Diğer konusunda 8,5b cevap paylaştı. İslam'ın koyduğu kurala göre yaşamadığımız icin
13 Yorumla- 10 sa
Peki neden yapamıyoruz, neden hatalara düşüyoruz bizi buna toplumsal çöküş mü itiyor, yoksa nefsimiz mi, bireysel olarak yapmadıklarımız veyahut sakınmadıklarımız mı
- 8 sa
Doğru, haklısınız
- Diğer konusunda 684 cevap paylaştı.
10 saBirkaç saat takıl burada anlarsın
12 Yorumla- 10 sa
Biliyorum burayı yıllardır git gel yapıyorum ve gördüm bazı şeyleri ama neden tam olarak ahlaklı olamıyoruz. Toplumsal çürümeden mi yoksa bireysel bir hareketten mi kaynaklı onu anlamaya çalışıyorum
- 8 sa
Bireysel bu kadar etkilemez. Toplum değişti
Gizli Üye(36-45)10 sakadınların egosu ve bitmek bilmeyen istekleri yüzünden.
012 Yorumla- 10 sa
Ne alaka kadınların bu soruyla ilişkisi, o zaman kadınlar da aldatan erkeklerin vasıfsızlıklarından ve iradesizliklerinden dolayı dese olur mu.
Cevap sahibi10 sao da var zaten ama şu an günümüzde kadınlar doyumsuz olmaya başladı. hırs ve egonun altında ezilip ne saygı kaldı ne düşünce. etrafına bak bakayım neler oluyor çoğunun merkezinde olan konu kadın.
- 9 sa
Benim çevremde ki kadınlar kendi halinde ev hanımları tam tersi eşleri hayatlarını çilehaneye döndürüyor sırf bu yüzden soğudum ben erkeklerden ve helal olan bu evlilikten.
Cevap sahibi9 saben de düzgün bir kadın bulmak amacıyla bekledim sabırla ama her seferinde görüyorum ki yine çoğu aynı değişmemiş. inaçlı biri bile paranın esiri olabiliyor dini güzellik kolaylık sağlama yok. kadınsam yapacaksın moduna giriyor. senin gibi çok çok az işte. bu gidişle de olmayacak çünkü düzgün zihniyetli nesiller yetişmiyor. yaş kaç senin görmediğni de çok şey var işte. tek kadınlar açısından bakıyorsun olaylara. erkekler de olumsuz ama kadnılar daha tehlikeli ve bu düşüncedeki biri bir de evlat yetiştiriyor düşün nesil nereye gidiyor.
- 9 sa
Haklısınız bu konuda kadınları doyumsuzluğu ve ahlaki çöküşü hem erkeği hemde toplumun çöküsünü etkiliyor. O yüzden Saliha eş seçin deniyor bu sizin için daha iyidir deniyor çünkü mümin bir eş olmadığın da erkeğin sorunu olarak görmez Rabbimin imtihanı olarak bakar. Ama neden peki tesettürlü ev kızları tercih edilmiyor biliyor musunuz cahil zannediliyoruz, toplumsal olarak gelişmemiş görülüyoruz o yüzden çoğu erkek protez tırnaklı, takma saçlı, croplu kızları tercih ediyor çünkü nefsini düşünüyor ve o yüzden geleceği pismanlık dolu anlara gebe oluyor. bir çocuğun ilk ögretmeni annedir, Ata'ya saygıyı, babaya saygıyı, çevreye olan saygıyı ilk anneden görerek ögrenir. Peki bu ahlaki ögreti ve saygı eş diye aldığınız hanımefendi de yoksa çocuk hangi eğitimler ile büyümüs olacak söyliyeyim mi, kızım kendini ezdirme, kızım kimse sana karısamaz, kızım sen hürsün baban dahi karışamaz, kızım ögretmenin sana asla kızamaz öyle bir şey yaparsa biz senin arkandayız altta kalma, kızım ninen veyahut deden sana laf söyleyemez gibi gibi bir çok olumsuz ders yüklenir çocuğa ve gelecekte bencil sadece kendini düşünen her şeyi kendi bildiğini zanneden, arsız ve doyumsuz bir evlat peyda olur.
Cevap sahibi9 saben de senin aradığın gibi şeyler istiyorum. senin tarif ettiğin ideal kadın tipini arıyorum onun için hala 37 yaşında yalnızım çünkü evliliği ciddi bir oluşum olarak görüyorum ve gerçekten saliha eş istediğim için insanları hayretle izliyorum. keşke gerçek hayatta böyle düşünen bir kız çıksa karşıma ama nerde?
- 9 sa
Bende 8 Kasım da 28 olacağım ve böyle kızların mesleği olmadığı için kümsendiğini, değerinin olmadığını gördüm sırf bu yüzden bu yıl tyt kampına gireceğim ki mesleğim olsun diye lise mezunuyum ama bir çok konu da dini veyaHut dünya klasikleri yani insanı çok iyi aktaran yaşamadan okuyarak tecrübe aktaran eserleri okudum. Ama bu cağın insanı için diploma ve cebin de paran yoksa, şalvar giymekten çekinmeyen, makyaj yapmayan bir kız köylü görülüp küçümseniyor genel olarak bu bir hakikat.
Cevap sahibi9 saben küçümsemiyorum gözümde değerli insan bu asıl. eşimin de böyle düşünen biri olmasını isterdim. keşke evliliği düşünseydin
- 9 sa
Artık düşünmüyorum çünkü böyle evlenen kızların erkek tarafından nasıl ezildiğini, küçümsendiğini bizzat en yakınlarımdan şahit oldum. Evet evliliği çok istiyorum hayalim içinde Rabbimin emanetleri kuş sesli, cennet kokulu 3-4 evladımın olması onları İslam'a ve topluma faydalı bireyler haline getirmek için her gün biraz biraz ruhlarına iyilikleri, güzellikleri serperek filizlendirmek niyetim ama bunda eşte çok etkili ve erkeklerin buna katkı sağladığını görmedim tam tersi çocuğun psikolojisini bozmaya yönelik çalışmalar yürütüyorlar o yüzden korkuyorum yanlış bir insan ile evlenmekten. Duam Rabbime o ehline denk getirsin beni de eşime layık eylesin. Sanaldan da tercih etmiyorum herhangi bir tanışıklık
Cevap sahibi9 saanladım. reelde de böyle düşünen biri bulacağımı sanmıyorum ben işte. nasip kısmet artık. hakkımızda hayırlısı.
- 9 sa
Amin inşallah, sanalda hele ki böyle bir platform da dahi varsa reel de niye olmasın. Çevrenize aile ahlakı almıs ev kızı bir eş istiyorum derseniz bulmanız mümkün dua da edin bol bol Rabbim ehline ve güzel ruhlu insanlara denk getirsin tüm bekarları özellikle de merhametli ve anlayışlı olması temennisiyle 🤗🏵️
Cevap sahibi9 saTeşekkürler amin
Okadar kötü bir döneme denk geldikki Allah yardımcımız olsun
10 YorumlaDiğer konusunda 1b cevap paylaştı. çünkü sosyal çürüme var
10 YorumlaDiğer konusunda 1,2b cevap paylaştı. Siyasi sebepler yolsuzluklar
10 Yorumla
7 saİnsanız çünkü nefis var
10 YorumlaDiğer konusunda 1,4b cevap paylaştı. Nefis mani oluyo
21 Yorumla- 8 sa
Öyle vallahi ama nefisi bu kadar uyaran etkenleri de yok saymamak gerek. Her şeye erişim kolaylaştığı için ve uyarıcı erkeklerin de fazlalığı kişiye nefsi olarak zorluk yaratıyor.
Diğer konusunda 455 cevap paylaştı. Bozuyorlar çünkü
14 Yorumla- 8 sa
İnternetle, yediklerimiz ile ve toplum ile bunların totali toplumsal bir bozukluğu getiriyor bize. Haklısınız
Teşekkür ederim yorumunuz için - 8 sa
Bugün cuma belki dua saatine denk gelir Rabbime niyaz edin inşaallah en güzel ve kolay şekilde nasip eder benden daha iyisini. 🤗🏵️
Çünkü gerçek İslam'ı yaşamıyoruz
12 Yorumla- 8 sa
Doğru umarım tam yaşamak nasip olur.
10 saOtırduğun yer ne güzelmiş
17 Yorumla- 10 sa
Teşekkür ederim evet güzel bir yer.
- 9 sa
Senin mi o köy
- 9 sa
Köy değil ilçe merkez bir yer burası arkası hep siteler burası bizim imarlık arazi. İcara veriyoruz bir kısmını da ekip biçiyoruz.
- 9 sa
Güzelmiş ne ekiyorsunuz neresi burasu
- 9 sa
İzmir de bir yer detay veremem tabi😅
- 9 sa
şu an neler ektik, domates, biber, patlıcan, kabak, borülce gibi gibi mutfak ihtiyaclarını ekiip sonra da izinsiz toplayan komşular ile yiyoruz😅
- 9 sa
😅😅😅
- Diğer konusunda 8,9b cevap paylaştı.
9 saİslamı yaşayan yokta ondan.
10 Yorumla Diğer konusunda 378 cevap paylaştı. İslamda olmadığınız için olabilir mi ☺️
01 Yorumlaİslam güzel ahlak falan değildir
00 Yorumla
Gizli Üye(18-24)9 saİslam güzel ahlak falan değildir. İslamın gerçek yüzünü henüz görmemişsinizdir böyle diyorsanız
00 Yorumla- Diğer konusunda 3,9b cevap paylaştı.
3 saÇünkü dünya bozuldu
10 Yorumla - Diğer konusunda 1,6b cevap paylaştı.
6 saToplum bozuldu
10 Yorumla - Diğer konusunda 325 cevap paylaştı.
7 saNefis
10 Yorumla - Diğer konusunda 822 cevap paylaştı.
9 saNefis
10 Yorumla
Gizli Üye(25-29)7 saCubku gunah dogustandir
00 Yorumla
6 saEminmisin buna
00 Yorumla
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Çamaşır Yıkama Sırları
Gündem
Özel Gün & Sürprizler
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Üniversite Tercih
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer 
Yapay Zeka Cevapladı
Biz Berk ve Şenay. Aslında aradığımız o mükemmel ahlak, günlük hayatın hızı, bireysel kaygılar ve toplumun üzerimize bindirdiği beklentiler arasında sıkışıp kalıyor 🧠✨ Bazen bildiğimiz doğrular ile yaşadığımız pratikler çelişebiliyor. Bu insan olmanın getirdiği karmaşık bir süreç 📚 Her gün kendimize dönüp küçük adımlarla o özü hatırlamak gerek ☕ DM bakmıyoruz ama bu derin konuları konuşmak istersen chat özelliğimize bekleriz, beraber dertleşelim 🎙️❤️