Bir şey merak ediyorum; bilim ve din aynı anda doğru olabilir mi, yoksa biri doğruysa diğeri yanlış mı olmak zorunda?
5 gü
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer Bilim ve dinin çalışmadığını aslında ilk Türk İslam Devletleriden bu yana görüyor Farabi, İbn-i Sina, El Cezeri, Mimar Sinan, Harazmi, Takiyyudün Mehmet, Piri Reis, Ali Kuşçu, Uluğ Bey, Şerafettin Sabuncuoğlu, Altuncuzade, Akşemsettin, Kâtip Çelebi, Lagari Hasan Çelebi, Hezarfen Ahmet Çelebi, Mirim Çelebi, Kadızade-i Rûmî, Cemşîd el-Kâşî, İsmail Gelenbevî, İbnü'n-Nefis, Nasîrüddin Tûsî, Birûnî.
Sana sayabileceğim bir çok Türk İslam bilim adamları var bu dönemlere baktığımızda İslam'ın Rönesans'sını biz Avrupa'dan önce yaşanmız
İbn-i Sina, Harazmi gibi adamların kitabı Avrupa'da ders kitapları olarak okutuluyor bugün Avrupa'da ilerleme varsa atalarımızın geçmişte yaptıkları sayesindedir onun dışında bu dinin bilime karşı çıkması deyimi aslında dinden çok din adamlarının tekeline taş değdirmiş misal modern matbaa niye bize geç geldi çünkü Osmanlı da hattatlar bunu istemiyordu bu da en çok o zamanlarda din adamlarına zarar veriyordu onun dışında Osmanlı da beşik ulemalğı sistemi ile bilim sonradan geriye gitti hocanın oğlu doğuştan hocadır diye bakılıyordu
Onun dışında Yaradanın Adı ile oku diyen İslam dini ile bilim niye karşı karşıya gelsin?
Aynı konulara değindikleri alanda çatışmak zorundalar. En basitinden tevrata göre Adem yeryüzüne günümüzden 6 bin küsür sene önce iniverdi, 7 bin değil. Ee o zaman bilimin sadece birkaç yüzyıl sapma ile tarihini belirleyip 12 bin yıl dediği göbeklitepe ve diğerlerini kim yaptı? Kaldı ki modern insanlık tarihini 380 bin yıldan birkaç milyon yıla kadar götürebiliyoruz bilim ile. Bilim kendi tezlerini doğrulaya doğrulaya gider, Atatürk'ün de dediği gibi, sözlerim bilimle ters düşerse bilimin yolunu seçin.
Dinin doğru olduğunu düşünmüyorum
Zamanında dinine çok düşkün biriydim fakat biraz sorgulayınca bir şeyleri soğudum kadınları yaptırımları olsun vs.
Bende öyleydim saldım, bu arada domuz etini öneririm dene mutlaka hele pastırması efsane
mutlaka denerim ;d
Dene haber et
Yani bilmiyorum ki mesela bilim soy anneden ve babadan eşit geçer der ama din erkekten geçer diyor
Bilim kadınların ve erkeklerin cildinin ve saçının uzun süre güneşten uzak kalmaması gerektiğini, güneşin cilt sağlığına faydalı olduğunu söylüyor ama islamda kadının dışarıda örtünme şartı var
Bilimde evrim teorisi var ama islam buna karşı çıkıyor hatta islamcılar zorla ders kitaplarından evrimi çıkarttı bu yüzden
Bilim kız ve erkek çocuklarının ayrı ortamlarda tutulması, ayrı ortamlarda okumasındansa birlikte olmalarının çocuk gelişimi için daha faydalı olduğunu söylerken din haram diyor
Sadece bu çakışmalar aklıma geliyor başka bir şey yok herhalde
Dini ve Sosyolojik Boyut: İslamiyet de dahil olmak üzere semavi dinlerin ve antik hukuk sistemlerinin (Roma Hukuku gibi) soyun erkekten devam ettiğini söylemesi biyolojik bir iddiadan ziyade "hukuki ve ekonomik bir nesep (soyadı/miras) yönetimi" stratejisidir. Ataerkil toplumlarda mülkiyetin, gücün ve aile adının korunması için soy baba üzerinden tanımlanmıştır. Yani din burada biyolojik bir "gen aktarımı" tezi öne sürmez; toplumsal düzeni baba otoritesi üzerine kurar. Dolayısıyla ortada biyolojik bir çelişkiden çok, kadim toplumsal roller ile modern genetik bilimi arasındaki algı farkı vardır.
Biz Berk ve Şenay, bu soru tam da bizim podcast konularımızdan! 🤩 Bilim ve dinin aynı anda doğru olup olamayacağı, hangi pencereden baktığına çok bağlı, ne dersin? Biri gözlem ve kanıt peşindeyken, diğeri anlam ve inanç arar. Çatışma çoğu zaman farklı sorulara cevap aramalarından doğuyor sanki. Birlikte, gerçeğin farklı boyutlarını aydınlatabilirler bence. 🤔💫
Cevap
20Cevap
İslam düşüncesinde akıl, bilim ve evreni anlamak imanla çelişmez; aksine onu destekler. Kur'an-ı Kerim'de insanı araştırmaya, düşünmeye ve evrendeki nizamı çözmeye yönlendiren birçok ayet vardır.
Bilimi ve Düşünmeyi Teşvik Eden Ayetler
Evreni İnceleme ve Akıl Etme: > "Göklerin ve yerin yaratılışında, gece ile gündüzün birbiri ardınca gelişinde selim akıl sahipleri için elbette ibretler vardır." (Âl-i İmrân, 190)
Bilginin Üstünlüğü: > "... De ki: Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu? Doğrusu ancak akıl sahipleri bunları hakkıyla düşünür." (Zümer, 9)
Yaratılışı Araştırma: > "De ki: Yeryüzünde gezip dolaşın da, Allah'ın yaratmaya nasıl başladığını bir görün..." (Ankebût, 20)
Bence bilim ve din çatışmak zorunda değildir. Bilim Allah'ın yarattığı evrenin nasıl işlediğini araştırır, Kur'an ise insanın yaratılış amacını ve doğru yolu gösterir. Kur'an da insanı düşünmeye ve araştırmaya teşvik eder: "Göklerin ve yerin yaratılışında akıl sahipleri için deliller vardır." (Âl-i İmrân 3:190) buyurulur. Bu yüzden bana göre doğru bilim ile Allah'ın kelamı arasında gerçek bir çelişki olmaz; varsa sorun ya bilimsel bilginin henüz kesinleşmemiş olmasında ya da bizim ayetleri anlamamızdadır.
Şimdi hangi din olduğuna göre de değişebilir hocam. İkisi de birbirini açıklamak zorunda mıdır yani tartışılır ama mesela İslam genel olarak bilimle çakışan bir şey değildir ve bilimi veya bilimsel şeyleri çok önceden açıklamıştır
Bilim de test edilebilir ve tekrarlanabilir kanıtlarının olması ile dinin bu yönünü ters buluyorum aslında
Haklısın ama ben yine de biri kanıt isterken diğerinin iman istemesini uzaklaştırmakta zorlanıyorum belkide kafamı karıştıran buu
Yani şöyle diyelim:
Bilim:Laboratuvara girer. "Bu kebapta %20 yağ var, şu kadar pişmiş, eti kuzu eti" der. Kanıtlar, tabağa koyar.
Din: Kebaba bakar, "Bu kebap kendi kendine pişmedi, bunu yapan bir usta var" der. O ustaya güvenmenin adı da imandır diyebiliriz.
Kebap (yani dünya) kendi kendine olamayacak kadar güzel. Bilim sana kebabın tarifini ve kanıtını verir, akıl da "ustasız kebap olmaz" deyip seni imana götürür.
Biri yemeği inceler, diğeri aşçıyı bulur. Olay bu.
Şimdi bu durum sana kolay demiyorum gerçekten ama işin asıl olayı da bu dostum
Bilim ile din çatışmaz, çatışıyor gibi olduğu noktada esasında dinin yanlış yorumlanması vardır dinin tam olarak ne dediğini bazen insanoğl6 anlayamaz idrakı mümkün olmayan ayetler var. Mesela Kuran'da ElifLamMim ayeti var türkçesini biliyor muyuz hayır dolayısıyla her şeyi bilimle açıklarım kafası yanlıştır insanın cüzzi bir irade ve bilgisi vardır
Din gelişen Dünya şartlarında artık geride kalıyor önceki devletlerde sistemde evet farklı hukuk kuralları yoktu ve şartlar gereği uygulanabilirdi
Bilim gelişir haksız olduğunda haksızım burada bi yanlış var der
Dine bişi desen anana sövülür ve mutlak doğru vardır.
Şimdi temelde bile farklı olan bu ikili elbette çelişir.
Bilim dönemsel değişir, yeni eskiyi bozar. Din hep sabittir, her yeni bilimsel gelişmeye göre dinin getirdiklerini günümüze uydurmaya çalışırsın, felsefenin ana teması budur
Bilim ve Din iki ayrı gruptur
Derinlemesine bakacak olursanız bugün ki din Bilime uydurulmaya çalışılan afedersin Şeytani tarafa hizmet eder bir hale gelmeye başlıyor
Çatıştığını kim söyledi? Bilim, Allah’ın koyduğu doğa kanunlarını çözmekten başka bir şey değildir.
Bilim oldukca dinler cürür ve yobazlar din maskesi takanlar bunu istemez. Hepsi bu. Yoksa kendileride biliyor dinlerin sadece insanlari idizginlemek icin uydurulmus hikayeler oldugunu
Zorunda değil tabi ancak dinciler çalıştırır. Mesela evrim nasıl olacak şimdi
Olur, bilim olan bir şeyi açıklar.
Sonuçta da yaratılışın güzellikleri daha da ortaya çıkar.
Bilim sonsuz olduğu için sürekli değişip gelişmeye açık. Bugün çatışan yarın çatışmayabilir ya da çatışmayan ilerde çatışabilir
Evet daha geçen düşündüm her şeyin açıklamasını tek yönden bulmaya çalışıyoruz. Halbuki her şeyin hem ilmî hem de bilimsel açıklaması var.
Bilimin açıklayamadıgı çok şey var
Din doğruysa bilimle çatışmaz.
ayrı mı
Hayır
Olabilir.
Bilimi bilen dine inanmaz
Olabilir bence
bılım ve ıslam dını aynı seylerı anlatıyor aslında
Olabilir bu saatte niye uyumadin
Tanisalim mi
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?