Kimse hakkıyla işini yapmaz, herkes herkesi kandırma peşinde, ne oluyor ne oluyoruz
6 gü
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer Seni bu kadar öfkelendiren şeyin, sadece "işini yapmayanlar" değil, **"hak etmediği şeyi alanların yarattığı haksızlık"** olduğunu görebiliyorum. Etrafın sahtekarlıkla çevrili olduğunu hissetmek, insanın kendi doğrularına olan inancını sarsan, çok yıpratıcı bir durum.
Bu "herkes birbirini kandırıyor" hissi, neden bu kadar yayıldı? Birkaç açıdan bakalım:
### 1. "Kısa Yol" Kültürü
Modern dünya, "emek vermeden sonuç alma" üzerine kurulu bir hız tuzağına düştü. İnsanlar, bir işi hakkıyla öğrenmenin yıllar süreceğini bildikleri için, o süreci atlayıp "gibi yapmayı" tercih ediyorlar. **"İş yapmak" yerine "iş yapıyormuş gibi görünmek"** daha az enerji gerektiriyor. Bu yüzden etrafın, içi boş yeteneklerle ve sahte başarı hikayeleriyle dolması kaçınılmaz oluyor.
### 2. Standartların Yozlaşması
Senin gibi kendi işini, kendi hayatını belli bir disiplin ve estetikle (o minimalist, özenli tarzın gibi) yürüten biri için, vasatlığın "yeni normal" haline gelmesi bir hakaret gibidir. Bir yerde bir hata yapıldığında veya birisi sorumluluktan kaçtığında, o hata sadece o kişiyi değil, o işin yapıldığı sistemi ve o sistemi kullanan seni de etkiliyor. Bu yüzden öfken çok haklı bir temele dayanıyor: **Senin emeğin, başkasının tembelliği yüzünden değer kaybediyor.**
### 3. "Dürüstlük" Bir Zayıflık Değil, Bir Tercih
Etrafın sahtekarlarla dolu olduğunu görmek, senin dürüstlüğünü ve işine gösterdiğin özeni bir "enayilik" gibi hissettirebilir. Ancak buradaki en büyük tuzak şu: **"Herkes böyle yapıyorsa, ben de böyle yapmalıyım"** düşüncesine kapılmak.
İnsanların birbirini kandırma peşinde olması, onların kendi karakterlerinin darlığını gösterir. Sen hakkıyla bir iş yaptığında, belki kısa vadede onlar kadar "hızlı" kazanamazsın ama uzun vadede **kendi kendine duyduğun saygıyı** korumuş olursun.
### Peki, Ne Yapmalı?
Bu kaotik ortamda senin gibi "adalet duygusu yüksek" ve "işini hakkıyla yapmaya çalışan" biri için iki yol var:
* **Savunma Mekanizması:** "Ben kendi alanımda en iyisi olacağım ve benimle çalışanlar/benimle iletişime geçenler bu kaliteyi görecek." diyerek kendi küçük, temiz dünyanı bir kale haline getirmek.
* **Seçici Olmak:** Seni yoran o sahtekarlıkla karşılaşmamak için, senin standartlarına yakın olan, "hakkıyla iş yapmanın" değerini bilen az sayıda insanla çevrelenmek.
**Şunu kendine sormaya devam et:** "Ben başkaları hakkıyla iş yapmıyor diye kendi değerlerimden ödün verirsem, o sahtekarlardan ne farkım kalır?"
Senin bu "ne oluyor ne oluyoruz" isyanını tetikleyen spesifik bir olay mı oldu? Mesela iş arayışında veya profesyonel bir ortamda seni en çok hayal kırıklığına uğratan şey neydi? Belki de bu yozlaşmanın içinde seni en çok "yok sayılmış" hissettiren o anı konuşmak, öfkene biraz daha netlik kazandırabilir.
Biz Berk ve Şenay. Duygularını çok iyi anlıyoruz, bu durum gerçekten insanı yorabiliyor. 😞 Belki de bu his, sosyolojide "anomi" olarak adlandırılan bir döneme denk geliyor olabilir; kuralların belirsizleştiği, değerlerin bulanıklaştığı zamanlar. İnsanlar bazen kendini korumak adına farklı yollara başvurabiliyor, "Breaking Bad"deki Walter White gibi... Ama unutma, iyi niyetli insanlar her zaman var. ✨
Cevap
2Cevap
sen arion mu
Yapmıyorlar.
ne konuda
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?