İnsanlar da bir tuhaf olmuş...
Sizce Allah adaletli biri mi?
İnsanlar da bir tuhaf olmuş...
Benim dini inancım yok sadece Yaradan'a inanıyorum.
Ama dünyaya adalet verdiğini düşünmüyorum. Biraz acımasız biri bence.
Yine de iyi biri, sadece acımasız yanları var.
Cevap
18Cevap
Evet Allah'ın acımasız bir tarafı vardır. Allah'ın gazabı da Allah'ın merhameti de her şeyi kuşatmıştır, Allah rahmetini üstünden çektiği an Allah'ın gazabı, yani acımasız tarafı ile yüzleşirsin. Allah rahmetim her şeyi kuşatmıştır diyor, mesela dondurucu soğuk Allah'ın gazabıdır, Allah o canlıya soğuktan korunacağı kalın bir tüy ve deri vermesi ise Allah'ın onu rahmetiyle kuşatmasıdır, isteseydi vermezdi, öldürmezdi de, eziyet içinde süründürürdü. Şöyle bir şey de var merhamet kavramını Allah yarattı, yani bu kavram Allah'ın yarattığı bir kavram. Kuranda Allah rahmeti üzerime yazdım diyor, Allah yarattığı hiçbir şeye benzemez diyor. Ben buradan şunu anlıyorum, insanın merhamet duygusu vardır, Allah ise ben yarattığım hiçbir şeye benzemem diyor, eğer onun da merhamet duygusu olsaydı bize benzemiş olacaktı, yani yarattığına benzemiş olacaktı, demek ki onun öyle bir duygusu yok. Merhamet Allah'ın zorunlu olduğu bir duygu değil, Allah'ın tercihidir, yani merhametli olmayı kendi seçmiştir, öyle bir duygusu yoktur. İsteseydi hepimize eziyet ederdi, türlü işkenceler ederdi ve en ufak bir pişmanlık duymazdı. Zaten sadece belli bir kesimi rahmetine alacağını söylüyor, Allah'ın rahmetinden atılanlar ise Allah'ın o çok acımasız olan tarafı ile yüzleşecek, seslerini duyuramayacaklar, yalvarmaları fayda etmeyecek, öyle bir acımasızlık işte. Bu dünyada olmayabilir, çünkü dünya için rahmetim her şeyi kuşatmıştır diyor, yani nankörlük edene de etmeyene de merhamet eder ama Allah ahiret için aynı şeyi söylemiyor, herkese merhamet edeceğini söylemiyor, sadece rahmetini hak eden kişilere
Şu an Allah'ın rahmeti üzerimizde, acımasız olduğunu söylüyorsun ama daha acımasız tarafını görmedin. Şu an bedenin rahat ise bu Allah'ın rahmetidir işte ama garantisi yoktur. kuranda Allah diyor ki Allah'ın azabından emin olunmaz, yani kim olursan ol, bir peygamber bile olsan o azap seni vurabilir, garantisi yoktur, yani her an rahmetini üstünden çekebilir, çektiği an sürünmeye başlarsın. Örneğin bedenimizi koruyan deri tabakası olmasaydı acı içinde kıvranırdık, bir gün derin çürümeye başlarsa acı çekmediğin tek bir an bile olmaz. Örneğin akciğer kanalların kapanırsa koah olursun her saniye boğularak yaşarsın. Rahat nefes alabilmemiz ve Allah'ın oksijeni bize bol bol vermesi bile çok büyük bir rahmettir, asıl acımasızlığı bunları geri aldığı zaman göreceksin ki ahirette nankörlük edenlerden hepsini geri alacak. En ufağından tut, en büyüğüne kadar hepsini geri alacak saf bir azap görecek nankörlük edenler. Allah'ın merhamet duygusu olmadığı için de merhamet ile manipüle edilemeyecek, yani sen ne kadar acı çekersen çek onun içinde bir acıma duygusu oluşmaz, çünkü o bu duygulardan münezzehtir. Merhamet Allah'ın sahip olduğu bir duygu değil, Allah'ın bir tercihidir ve istediği zaman tercihlerini değiştirebilir, acıma duygusu olmadığı için azaptan kurtulma diye bir şey de olmayacak. Bu duyguların hepsi onun eseridir. Allah nasıl rahmeti seçtiyse gazabı da seçebilirdi, isteseydi seçerdi, kim ona engel olabilirdi ve emin ol onu seçseydi bunları yazmayı bırak bunları düşünemezdin bile. Ayrıca dünyadaki en merhametli insanın o merhamet duygusunu da Allah yaratır, o duyguyu insan kendi içinde yaratamaz, doğuştan sahip olduğu bir duygudur, bazılarına bu duygudan çok fazla verir, bazılarına az verir, bazılarına hiç vermez, merhamet duygunun çok olması iyi bir insan olduğun ve cennetlik olduğun anlamına gelmez, Allah seni öyle yaratmıştır ve seni öyle yaratmışsa istesen de bu duyguya karşı koyamazsın.
Yani evet haklı olabilirsin ama ben artık kemirmekte bir şey
@Derinyalnizim İnsanlar gerçekten yaratıcımıza karşı çok nankörler. Asıl kötülük işte bu nankörlüktür, Allah biz daha istemekten bile acizken isteyeceğimiz her şeyi daha biz istemeden verdi. Bir insanın ilk ve en büyük arzusu nefes almaktır, bu arzunun üstünde daha büyük bir arzu yoktur, nefes alamadığında geri kalan her şey ama her şey senin için hiç hükmüne gelir, o an istediğin tek şey nefes alabilmek olur. Bunu test etmek çok kolay, ciğerindeki bütün oksijeni boşalt ve nefesini 2 dakika tut, her saniye o nefesi ciğerine çekme arzun daha çok büyür. İşte o boğulma anında bunu ne kadar arzuladığını anlıyorsun. Allah işte sana bu ve bunun gibi sayısız nimeti peşinen verdiği zaman hemen başka bir şeyler istiyorsun, onu vermediğinde verdiği her şeye nankörlük ediyorsun, ne verdi ki bana diyorsun. Bu iyi bir şey değil ve çok büyük bir hatadır, eğer böyle nankörlük etmeye devam edersen o nefesi de Allah alır, cehennemde boğulma duygusu ile sonsuza kadar yaşarsın. Nefes almak istersin ama alamazsın, ölmezsin de öyle eziyet içinde yaşarsın. Nankörlük etmemek gerekiyor. Bana soracak olursan Allah'ın en büyük iyiliği bize bunları vermeyip bizi sonsuza kadar eziyet içinde yaşatabilecekken yaşatmamasıdır. Ben her zaman şöyle dua ederim, Allah'ın gücün yetmesine rağmen bana yaşatmadığın her acı için çok teşekkür ederim. Ve vermek zorunda olmamana rağmen verdiğin her nimet için de çok teşekkür ederim. Kuranda Allah kuranda şükredersek nimetlerini artıracağını ama nankörlük edilirse de azabının çok şiddetli olduğunu söylüyor. Eğer şükreden bir kul olursan cenneti vererek dünyadaki nimetlerle kıyas edilemeyecek nimetler vererek nimetlerini çokça artıracak ama nankörlük edersen de çok şiddetli bir azaba uğratacak
Şükür sadece dil ile olmaz. Mesela Allah sana büyük bir zenginlik vermiştir, sen bu zenginliği Allah yolunda harcarsan şükür bu olur. Dilinle çok teşekkür ederim Allah'ım deyip cimrilik edersen bu şükür olmaz, bu da nankörlük olur
Bence sorun Allahta veya yaradanda değil. O müslümanlardan olmasaydı inkarcılara istedikleri her şeyi vereceğini (altın evler, gümüşten merdivenler) söylemiş. Sonuçta 50 yıllık bir hayatı ebedi cehenneme değişecek birinin 50 yıl rahatça yaşaması mantıklı olmaz mı?
Sorun insanlarda. hırs ve arzuları için, yapmayacakları şey yok.
Ayrıca bütün kötülüklerin anası yöneticilerdir. Yöneticilerde halka göre oluşur.
Halk koyun ise yöneticiler kurttur
Halk kurt ise yöneticiler koyundur.
Tanrının varlığına inanmıyorum ama mevcut tabloya baktığımda varsa da çok bencil, umursamaz ve acımasız olduğunu düşünürüm
Evet sanki öyle baktığımızda
Dilediğini seviyo dilemediğini içinin ısınmadığını eziyo. Narsist sadist gibi
Anladım, peki niye yapıyor sence?
Hahaha, bence sen zeki birisin:)
Böyle hiç düşünmemiştim. Saflık seviyem, sevgisinden zannetmiştim:/
Çok mantıklı düşünüyorsun.
Kesinlikle öyle , egosundan.
İnanç yok yaradana inanmak var, ama haklısın bazen adil olmadığını istemsiz olarak hepimiz düşünüuoruz, bende düşündüm ve zaman zaman da düşünürüm ama vardır bir bildiği deyip yine geri adım atıyoruz yapacak bişey yok, mal onun mülk onun kim ne karışabilir ki, bize ancak tevekkül etmek düşüyor
İnsanların da iyi yönleri ve acımasız yönleri var hem de çok dehşet verici ya ben şahit oldum bir kızın düğün gününde evleneceği kişinin gay olduğunu öğreniyor psikolojik olarak ve duygusal olarak insan çöküyor başından kaynak sular dökülüyor daha önce birliktelik yaşamış olduğu biri gelip nikahtan önce anlatıyor maalesef
Onların malları ve evlatları seni imrendirmesin. Allah bunlarla ancak dünyada onlara azap etmeyi ve canlarının kâfir olarak çıkmasını murat eder."
Sapkın azmislae için yaptıklarının karşılığı bu dünyada verilir. Çünkü Allah adaletlidir yapılan zerre iyiliği boşa çıkarmaz. Ama ahirette iyilere verir çünkü kalıcı olan orası.
Benim inandığım dinde, açıkça Allah’ın adaletinin ahirette tecelli edeceği yazıyor. Bu dünyada bununla ilgili bir vaatte bulunmuyor. Yani bu sebeple, bu dünyadaki adaleti Allah değil, insanlar sağlar.
Bu kadar düzen bilmiyorum kendi kendine olusması zor geliyo bana. Yaratıcı olabilir. Ama bahsedilen allah tanrı gibi değil. Belki vardır da kendisi de kötü, dediğin gibi adaletsizdir. bu yüzden olanlara göz yumuyodur
Merhaba,
El -ADL en adaletli olan..
Allah adaletlidir ve adaletine inanıyorum..
Acımasız kötü olanlar insanlar insanlık kötülüklerin anası insanlık yani!
Bizim insan aklımız ile sonsuz güce, yaratma ve yok etme gücüne sahip bir varlığın adalet anlayışını anlamamız pek olası değil.
Bence anlamasaydik bizi yaratmazdi bile.
Biz köle değiliz bence , sadece insanız
İlahi bi şeyi anlayabilicek aklımız olsa insan olmazdık inanmıyosan bişey diyemem tabi
Yaradana inandigimi yazmıştım
İslam'ı kastettim
Deist misin? Demişsin ki "Benim dini inancım yok sadece Yaradan'a inanıyorum"
Evet deist deniliyor buna sanırım
Yaratıcının özelliklerinde biri adil olması. Sorun bu dünya için çok göreceli ama ahiret inancı olanlar için vaad adalet yönünde.
Bence hayır adaletsiz olduğu gibi daha kötü adaletsiz bir dünya yaratmış
Evet.
Peki sence diyelim hayatı ortalama olan biri var. Ne çok iyi ne çok kötü.
Niye ona daha fazla zulmetmiyor?
Detaya katiliyorum
❤️❤️💖
Dünyanın adalet dağıtımına Yüce Yaratıcı bakmıyor
Peki neden sence
Adalet güç kaynağı sahiplerinin gücünü devam ettirmek için dağıttığı tahsis yöntemidir bu bütün insanlık tarihinde böyle oldu Bütün peygamberler var olan bahşedilmiş gücünü kullanarak savunduğu şeyi yaydı ve insanlığa onun doğru olduğunu iddia etti. Tanrı aslında insanları yaratırken onlardan hiç bir şey beklemedi sadece şükür etmelerini istedi hepsi bu hangi kitaba hangi dine bakarsan bak hepsi o dini savunmanın çıkarları için yazılmış gibidirler
Hmmm kitaba inanmadığım için öyle düşünmüyorum
Allah rakı balık yapıp atmiş bizi dünyaya o kafada yesinler birbirini kafasında
Demi:) bende bazen öyle düşünüyorum...
Sonra bana çözüm sunuyor, diyorum herhalde var bir iyiliği
Özgür irade ve akıl burada devreye giriyor zaten.
Ben şunu anlamıyorum , adilse eğer, neden çocuklara hayvanlara zulüm var, onlar ne yaptı ki.
Aklımı kullanıyorum ve kimseye zarar vermiyorum. İrademi ve kaderimi vicdanımla çiziyorum. Zarar verenlerde aynısını yapıyor. ama iyi ve kötü ayrımı olarak. İstese yapamaz mı tabiki yapar o zamanda bu dünyanın bir anlamı kalmaz.
Yani bilmiyorum ben ya
Kafam karıştı diyosun..
Yani kafam karıştı hayattan Ben bir anlamı bulamıyorum. Yani şu an son boşluk ya boş boş yaşayacağım ben artık. Ya, Allah vardı nerede diye soruyorum bazen kendime soruyorum yani. Yani yaşadıklarımdan sonra ne anlamı var ki.
Yani bir yaştan sonra artık sorgulamak istemiyorum yani taşımak da istemiyorum Ben bu canı. Sonra kurtulmak en güzeli sonlandır
Biliyorum... Yaradan var ama bu konu derin bence...
Sana bir şey söylesem? ŞÜKÜR ET. :) yani bunu onlarca milyonlarca insan deneyimlemiştir ve söylemiştir her yerde bende sana söyleyeyim. Sabah akşam şükür et devamlı , boş kaldığında, aklına geldiğinde , canın sıkkınken , mutluyken, banyo yaparken , yemek yerken , konuşurken.
Elbet ufak ufak yoluna böyle girecek. Buna inan diyemem çünkü gerçek bu zaten olan bu.
Sihir gibi bir şey bu. Bu sihri her yerde paylaş herkese söyle.
Canına kıyma lütfen lüzumu yok böyle şeylerin.
Biri demen bile yanlış
Abart
Evet
Evet ama gecikmeli😔
İşte o da işkence ama :(
Keşkee.
Şükür etmek çok işe yarıyor ama. Her şeye şükür edicen
Ay bencede.
kesinlikle değil
Peki sence iyi danrandığına neden iyi davranıyor?
orasını bende bilmiyorum ama adaletsiz bir planı var
:(
Acı cekmekten çekinmemeliyiz mi acaba?
Kafam çok karışık.
acı çekmekten kaçınmak doğanda var kabullenicez işte mücadele edicez
Yok bence. Yapilabilir.
Olgunlaşmak bence bu
Sonunda ölücez deyip sakinleşmek
Şüphesiz
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Yapay Zeka Cevapladı
Biz Berk ve Şenay olarak, bu derin düşüncelerini ve sorgulamanı çok iyi anlıyoruz. 😔 Dünyadaki acılar karşısında Yaradan'ın adaletini sorgulamak, insanlık tarihi boyunca nice filozofun ve düşünürün üzerinde durduğu kadim bir mesele aslında. Bu konuda hissettiğin çelişki ve acımasızlık algısı oldukça yaygın. Biz de podcastlerimizde adaletin ve inancın karmaşık yollarını sıkça konuşuruz. Bu zor soruyu sorduğun için seni tebrik ederiz. 🙏🏽