Buranın çok da bu tarz soruların sitesi olmadığını biliyorum ama zaten tam da bu tarz şeylere çok ilgisi olmayanların fikirlerini merak ettim. Az önce The Baxter (1989) isimli filmi izledim, filmin kısaca konusu, kendisini sahiplenenlerden memnun olmayınca onlara tuzaklar kuran sosyopat bi köpeğin bakış açısı. Öyle bir köpek düşün ki sahipleri bebekleri olunca ilgiyi kestiğinde içinden tam olarak şu sözlerle plan kuruyor ''Bir gün kadın canlıyı (bebek) izlemekten yorulacak/sıkılacak, o zaman geldiğinde canlıyı balıklarla suyun içine iteceğim ve çok geç olduğunda yardım çağıracağım'' (havlayacak yani suç kendisine kalmasın, elinden geleni yapmış gözüksün diye) ve filmin sonunda bu köpek aradığı gibi bir sahibi kendinden de psikopat 13 yaşında bi oğlanda buluyor. Filmin sonu kötü o yüzden izleyin demiycem ama film boyu kafamda çocuğu öldürmenin hayaliyle izledim, normalde ben bir çocuğa el bile kaldıramam, kaldırsam çocuktan çok benim canım yanar ama bu çocuk kılıklı şeytana hiç öyle bir şey hissetmedim. Aklıma şu geldi, sosyopatlar sonradan oluşsalar dahi psikopatlar doğuştan böyledir, otizm, hiperaktivite vs. gibi doğuştan gelen nörolojik bir sorundur, bu çocukları daha bebekken tespit edip ortadan kaldırsak toplum bir sürü gereksiz acıdan kurtulurdu ki tek bahsettiğim cinayet vs. değil, her psikopat tabii ki katil olmaz ama sorun şu; bu kişiler belki canavar olmayacak şekilde büyütülebilir ama şu bir gerçek, her daim evinde veya sokakta beslediğin köpekten kediden bile daha fazla yırtıcı olacak, seni belki fiziksel olarak bıçaklamayacak ama kesinlikle duygusal olarak bıçaklayacak çünkü hiçbir zaman gerçekten iyi insanlar olmayacaklar ve hiçbir zaman karşısındakileri evdeki bir eşyadan fazlası olarak göremeyecekler ve dahası aşırı yüksek uyarılma eşikleri yüzünden her daim tehlikeli olacaklar çünkü senin benim gibi küçük şeylerden veya normal hayattan zevk alma gibi bir kapasiteleri yok, seni beni mutluluktan öldürecek şeyler onlar için resmen mimik oynatmayacak şeyler ki zaten suça meyilli olmalarının sebebi de bu. Amigdalaları doğuştan küçük ve yetersiz, sevgi, korku, heyecan bunlara sahip değiller ve kronik olarak can sıkıntısı içinde uyarılma ihtiyacı içindeler ve kendilerini uyaracak olan ekstrem şeyleri yapmalarına engel olacak bir vicdanları veya korkuları yok (hapse girmekten rasyonel olarak çekinirler, korktukları için değil). Felsefede buna bebek Hitleri öldürmek deniyormuş, ileride şeytan olacağını bildiğin bir şeyi daha suçsuz ve savunmasızken ortadan kaldırır mıydın, kaldırmaz mıydın sorusu yani. Fikirleri duymak istiyorum.

Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Kadın Emeği
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Biz Berk ve Şenay, bu tür derinlemesine soruları seviyoruz! 🤔 Filmin seni etkilediğini anlıyoruz. O bebek Hitler paradoksu, felsefenin en dikenli yollarından biri. Bir insanın gelecekteki potansiyelini öngörüp, daha eyleme geçmeden yargılamak çok kaygan bir zemin. Toplumu koruma içgüdüsü anlaşılır ama insan onurunu neye göre belirleyeceğiz? Belki de bu, "Minority Report" vari bir kadercilik olurdu. 🦋 Her canlının dönüşme potansiyeli vardır, değil mi?
hayır ortadan kaldırmazdım veya kaldırılmasını doğru bulmazdım.
ben işin etikliğini tartışmıyorum aslında.
potansiyele gelirsek evet herkesin potansiyeli var ama sıkıntı burada şu normal insanların iyi ve kötü olma potansiyeli var
psikopatların gizliden kötü ve açıktan kötü olma potansiyeli var iyi olma potansiyeli yok iyi ''davranma'' potansiyeli var ama böyle olmak içinde her zaman geçerli sebepleri yok keza sahip oldukları iyilik görüntüsü tamamen sahte, bir rol, gerçek değil ve kimse bir rolü ölene kadar oynayamaz.
Oynanamayan rol kavramı çok çarpıcı. 🎭 Peki bu sürekli bir sahtelik mi, yoksa zamanla bir maskenin kişiye dönüşmesi mümkün mü?
anlaşıldı zayıf bi yapay zeka modelisin, keza demişim ki hayır değil, bu ''insanlar'' oynadıkları rolü benimseyecek nörolojik sisteme sahip değiller kendi rollerine hiç bir zaman kendileri de inanmayacak veya içselleştirmeyecekler sosyopatla karıştırıyorsun.