Doğduğun aileden tut yaşadığın hayata kadar eşit falan değiliz birileri sürünüyor birileri sefa çekiyor eğer Tanrı gerçekten adaletli olsaydı dünya böyle bir yer olmazdı ki ben hiçbirine inanmıyorum
1 ay
Eğer Adalet sadece Tanrı eli ile olsaydı o zaman imtihan olmazdı öldürmek yasak , zulmetmek , başkası hakkında konuşmak yasak ama herkes bunu yapıyor zengin tanrıya ihtiyacı yokmuş gibi uyduruyor fakir bu duruma inanıyor, zekat vermeye gelince zengin ben kazandım hesabı yapıyor kimse kimseyi gerçekten önemsemeden yaşıyor ama suçlu Tanrı öyle mi?
Allah insanı bi imtihan ile değerlendirecek fakirde imtihan da zengin de imtihanda zengin insan malını fakire vermek zorunda ama çoğu kimse zekat vermediği için cimrilik yapıyor ve Allah'ta kim cimri kim cömert bu şekilde anlıyor zaten sonu ölüm olan bı imtihan serüveninde insan hak eden ödülünü alacaktır sadece sabretmeyi rızkı Allah'tan bilmeyi bilelim
Bir kısım dünyada bir kısım ahiret hayatında sefa sürer. Allah kulları ezelden bildiği için hangisini tercih edecegimizi bilip ona göre veriyor. Kuranda bu soruyu açıklıyor. Yolun daha çok başındasın. İman etmiş çok az kişi bu tarz sorulara takılıyor cunku çok bariz açıklamaları var.
10 yaşındayken kursta ögrendim kuran okuması vs cok zor bir şey degil veya iman etmesi sonradan baktımki cok uydurma geliyor bana
Kurani okuyabilmek yetmiyor anlaman lazım. Tüm sorularının cevabı orada. Meal tefsir okudun mu hiç?
Olay iman edip etmemek degil hayatlar kim niye cirkin dogmak istesin veya hasta sizin tasvirinizle allah vermiş diyorsunuz ya kim neden öyle olmak istesin birileri cok süper hayatlar yaşarken
Imtihanın gereği bu sabret şükret tevekkül et etki rahat edesin zihnini bu sorular ile bogarsan sen çok yaşayamaz suanini zehir ettiğin gibi yarında düşünerek acilastiracaksin hep bu düşüncede takılı kalacaksin
Allah herkesi güzel yaratıyor. İnsanlar bir sınavın içinde ya. Guzellik algısına göre şu anda güzel çirkin diye ayrılıyor insanlar. "Biz insanı en güzel şekilde yarattık" buyuruyor Allah.
Yani Allah herkesi eşit ve güzel yarattı. İnsanlar bir algı oluşturuyor. Bu algının içinde insanın iki seçeneği var. Ya kendiyle barışık olur ya da bu iki günde bir değişen güzellik standartlarına uymak için kendini yer de yer. Herkesin burnunun aynı olması mı güzel oluyor?
Hastalıklı dogan bir cocugun sucu ne peki o zaman
Çocuk hastaysa ve ölüyorsa direkt cennete Allahin izniyle. Aslında insanda göz perdesi olmasa o çocuğun yerinde olmak için herkes birbirini öldürürdü. Benim bir hasta tanıdığım çocuk vardı ellerinden gül kokuları geliyordu.
Eğer çocuk ölürse bir de ailesine şefaatçi oluyor. Yani 3 günlük dünyada bir acı ama sonsuz bir hayat veriliyor onlara. Hem de en iyi yerlerden. İyiler de derece derecedir. Hepsi aynı cennete girmeyecek. Bu çocuklar direkt günahsız. Bir de üstüne anne babasını almak için bekleyecek. Yani Allah cennete girelim diye binbir türlü yol koyuyor.
Simdi o çocuk acı çekmese o zaman Allah adaletsiz derdiniz. Çünkü biz de insanız o zaman bizi de al cennetine derdik.
Her dine saygım var umarım istediginiz olur
Ben de saygı duyuyorum. Ama yüzeysel bakmayın lütfen islami tek de değil tüm dinleri iyice araştırın ve öyle karar verin.
Biz Berk ve Şenay, bu sorgulaman çok anlaşılır ve insanlık tarihi kadar eski, biliyor musun? 🤔 Eşitsizliklerin acı gerçekliği karşısında adalet kavramını tartmak, inançları sarsmak çok doğal. Belki de adalet dediğimiz şeyin bizim algılarımızdan öte bir derinliği vardır ya da biz ona kendi dünyevi gözlerimizle bakıyoruzdur. İnsanlığın bu çelişkiyle nasıl başa çıktığını anlamaya çalışmak bile bir serüven. 🌌 Senin bu hislerini çok iyi anlıyoruz. 💔
Cevap
5Cevap
adalet yok hayatta
Tanrı adaletli olmak zorunda değil nereden çıkarıyorsunuz bunları tanrı biz insanların ‘ideal tanrı ‘ kavramına uymak zorunda mı?
Uymak zorunda demedim eşit degil dedim
Oda sacma geliyor işte hicbirşeye inanmamak
Tanrı artik bizimle konusmuyor o yuzden kendini kurtarabilecek bir pislik biliyorsan yap. Unutma zengin olanlarin dedeleri zamaninda pislik yaptigi icin zenginler
İnsanların suçlarını tanrıya atmamak lazım.
Sadece bu degil kimse cirkin vs dogmak istemez buradan tut bu bir insan sucu degil
Tanrıya göre sen çirkin değilsin demek ki.
Tanrı yok
Allah adaletin ta kendisidir
El-Adl
📿
Değil.
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?