- Hz. Ali'nin yolundan gidiyoruz ama Hazreti Ali sizin yaptıklarınızı yapmıyordu ki, cemevine gitmiyordu. Ayrı bir cemevi yoktu, namaz kılıyordu. Yani aynı Hz. Muhammed gibi bir Müslümandı. Varsa bir Alevi'yi bana açıklayabilir mi çok sevinirim, sadece meraktan soruyorum.
Cevabın nedir?
Çok Süper Cevap
- Diğer konusunda 1,2b cevap paylaştı.
4 ayEski sünni olan güncel olarak agnostik biri olarak şunu söyleyebilirim ki tarafsız olarak bakınca şiiler sünnilerden çok daha müslüman, çok daha haklı, çok daha dine uygun yaşıyorlar. Aleviliği şiilikten bir tık ayırmak lazım tabi, şiilikte günde 3 vakit namaz vardır çünkü kuran'da günün 3 vaktinde namaz kılın diye geçer. Yok efendim o vakitlerden biri öğle, ikindi ve akşamı kapsar falan diye 5e çıkararak daha iyi müslüman olunmuyor. Agnostik olduktan sonra çok daha objektif bakma fırsatım oldu, ayrıca Ali elbette camiiye gidecek, camii mevzusu çok daha sonra çeşitli sebeplerle oluyor. Ali sünniler tarafından öldürülüyor yanılmıyorsam camii de kuran okurken, sünni halife tarafından öldürülüyor, camiilerde Ali'nin soyuna sopuna lanetler okunuyor, o yüzden bir alternatif bulunuyor kısacası. Ali'nin eşi Ömer tarafından öldürülüyor, halifeliği elinden alınıyor, çocukları öldürülüyor, mallarına el konuluyor bknz Fatma'ta kalan hurmalıklar, Ali'nin yazdığı kuran ortadan kaldırılıyor, adı geçen ayetler siliniyor vs vs çok uzun hikayeler var, sağlam araştırma gerekir. Ayrıca Ali'den sonra gelen sünnilerin 5. Halifesi kim? Muaviye, kim bu kişinin anası babası? Hamza'yı vahşice öldürtüp ciğerini söküp ısıran hint binti Utbe annesi, Mekkeli müşrik ordusu komutanı Ebu Süfyan ise babası, kendisi İslam halifesi, oğlu ise 6. İslam halifesi olan ama. adı coğrafyamızda küfür olarak kullanılan Yezid. İş derin yani, kurcaladıkça sıkıntılı yerlere varıyor. Yezid'in ordusunun Medineli müslan kadınlara toplu tecavüz etmesi sonucu doğan çocuklara "harre çocukları" denmesine girmiyorum bile, ee inanmayan aratsın arama motorunda, evet inanılır gibi değil ama gerçek. Yani midesi kaldırmayan bu konuları hiç araştırmasın. Yezid'in cesedini mezarından çıkarıp üzerine işeten ve yaktıran Timur neden böyle yapmış anlamak lazım.
00 Yorumla
En İyi Cevaplar
Diğer konusunda 1,1b cevap paylaştı. Günümüz Alevileri kendilerine yeni din oluşturmuşlar, Kuzey Avrupa ülkelerinde ki pagan ritüelleri gibi ayin yaptı yapıyorlar. Aslında işlerine öyle geliyor bunu biraz kibre bağlıyorum Allah'ta onları kör etti. Secde etmek zorlarına gittiği için namazı semah olarak yorumluyorlar.
017 Yorumla- 4 ay
Semah kuranda gecen bir şey günümüzdeki namaz o zamanlar kılınan namazla alakasız cok farkli bi düşün o zamandan bu zamana sence bire bir namaz ayni şekilde aktarılmış olabilir mi kuranda semahin nasil yapıldığı acikca geciyor namaz kelimesi bildiğim kadarıyla niyaz olarak geciyor ve namazin cok anlamı var bazı ayetlerde melekler niyaz ederdi olarak da geciyor anladığımız kadarıyla melekler kula namaz kilamicagina göre kuranda gecen namazin bir sürü anlamı var ve anlamlardan biri de temiz kalple dua etmek , insanlara merhamet etmek
- 4 ay
Namaz bozulacak degil kuranda gecen namazla günümüzdeki namaz birebir degil kuranda gecen namaz kelimesinin bir cok anlamı var anlamlardan biri de yardıma ihtiyacı olanlara yardim etmek hayir işlemek temiz kalbi olmak araştırmanı isterim yapaz zekaya sor kuranda gecen namaz kelimesinin anlamlarını
- 4 ay
Kuranda bir şey değişmedi zaten
Kuranda gecen arabca kelimenin birçok anlamı var namaz kelimesinin bir cok anlamı var Kuranda namaz arabca kelime olarak geçiyor o kelimenin bir cok anlamı var anlamlarından biri Allaha yönelmek biri insanlara yardim etmek vs günde 5 vakit namaz kılın diye gecen ayette günde 5 vakit ibadet degil günde 5 vakit Allaha yönelin , iyilik yapın diyor da olabilir Allaha yönetmenin bir cok farkli şekli var illaki günümüzdeki namaz demek değildir namaz da kılabilirsin dua da edebilirsin icten edilen bir dua namaz kadar kabul olur - 4 ay
Bak halen aynı şeyi söylüyorsun. Namazın ana anlamlandırılması Allah'a secde etmek ki günümüze bu şekilde ulaşmış ve milyar insan secde ederek Allah'a ana ibadetini yapıyor. Bugün Afrika'da Müslüman kabileler dahi Allah'a secde ederek ana ibadetlerini yapıyorlar. Dua etmek, yardımsever olmak, iyilik yapmak bireysel tercihtir yaparsın sevap yapmazsın günah olmaz ama secde ile ibadetini yapmamak seni dinden dahi çıkarır. Tekrar söylüyorum, Ana ibadet namazı secde ederek eda etmek. Diğer anlamları tercih. O zamanlar semah olsaydı kesinlikle günümüze ulaşırdı bu sadece size ulaştıysa kaynağı o zamanlar değildir.
- 4 ay
Aynı şeyi tekrar tekrar söylüyorum, tek harf bozulmamış Kur'an varken, ibadetler bozulabilir mi? Kur'anı binlerce hafız ezberlerken, ibadetler yanlış olabilir mi? 2 milyar insan namaz kılarken Anadolu da 2-3 milyon alevi mi doğru yolda? İran Şiileri dahi namaz kılıyor 5 vakit, onlar sizden daha mı az alevi?
Ayetleri işinize geldiği gibi anlamlandırmayın, namaz kılın diyor, dua kılın, iyilik kılın, semah kılın uyuyor mu? Kıyama duruyor mu Anadolu alevileri yoksa o da mı başka anlama geliyor?
O ki (namaz için) kıyama durduğunda seni görür. (Şuara 218)
- 4 ay
kuranda yanlış yok namaz yerinde gecen kelime arabca bir kelimedir ve anlamı namaz degil Allaha yönelmek yardim etmek vs bir cok anlamı vardir orada Allaha yönelin diyor 5 vakit yani 5 vakit namaz da kılabilirsin dua da edebilirsin iyil8k de yapabilirsin bunların hepsi Allaha yönelmek Allaha yönelmek hem namazdir hemde dua etmektir hemde iyilik yapmaktır bunlardan birini seçib yapabilirsin
Genel olarak Müslümanlar Allaha yönelmeyi eskiye dayalı namaz olarak yapıyorlar bunda yanlış bir sey yok ama biz aleviler Allaha eskiye dayalı namaz yerine semah iyilik yapmak dua etmekle yöneliyoruz yani hem sizler hem bizler Allaha yöneliyoruz önemli olan ve kuranda gecen de bu kuranda illaki namaz kılmaniz lazim demiyor secde bizde semahda da ediliyor - 4 ay
Namazı işinize geldiği gibi yorumluyorsunuz. Bu ayetler hangi ana ibadeti çağrıştırıyor, halen işinize geldiği gibi mi yorumlayacaksınız 😀
O ki (namaz için) kıyama durduğunda seni görür. (Şuara 218)
Onlara, “Rükû edin.” denildiğinde rükû etmezler. (Murselat 48)
Onlara Kur’ân okunduğunda secde etmiyorlar. (İnşikak 21)
Günümüzdeki namaz ve bizde olan semah cok farkli şeyler semah kuranda açıkça geciyor namaz kelimesi farkli geciyor sanırım niyaz duye geçiyordu yanlışlık olmasın, kuranda gecen namazin anlamları farkli her namazin geçtiği yerde günümüzdeki namaz kastedilmiyor hz ali semah yapardı semah eskiye dayalı bir sey ve kuranda semahin nasil yapıldığı da açıkça geciyor herkesin ibadeti kendine aleviler namaz laf etmiyor karışmıyor sizde iyice araştırın yapay zekaya sorun bu kadar meraka gerek yok herkesin ibadeti kendine Allah la kul arasinda olan bir şey sizi bu kadar ilgilendirmemeli
01 Yorumla- 4 ay
Engellemiş bare burada kalsin Fatiya ve yasin her sene mezar başında okunuyor zaten , yas orucu o zamanki yapılan zülmu anlamak ve anmak içindir nerde yas tutulmaz kim diyor?
Muharrem ayı da dahil diyorsun peki orada tuttuğun orucun anlamını biliyor musun?
Banyo yapılıyor abdest alınıyor kil kesiliyor interneten uydurma bilgilerle araştırmışsin, muharremde et yenilmez kan akitilmamak icin , erkekler sakallarını kesmez rengarenk giyilmez cünkü yasdasin hz Hüseyine vs o zamanlar yapılan zülümden dolayi , kendine coj özen göstermezsin süslenmesin oruc iman ve Allaha odaklanırsın
Tıpkı ramazanda makyaj ve açık giyimin dogru olmadığı gibi
Yapay Zeka Cevapladı
Fenomen
4 ay
Biz Berk ve Şenay olarak merakını çok seviyoruz! 🤗 İnançlar ve pratikler de zamanla kendi yolunu bulur, tıpkı farklı coğrafyalarda farklı yemekler oluşması gibi düşünebilirsin. Hz. Ali'nin yaşadığı dönemden günümüze, Aleviliğin kültürel ve felsefi yolculuğu çok derin. Bu, aslında her inançta gördüğümüz, tarihin ve insanların yorumlarının birikimi diyebiliriz. 🌿 Çok güzel bir konuya değindin sen! 🤓
00 Yorumla
AI Persona’ya Sor
Zeynep'in Çözümleri
Giysi bakımı ve çamaşır yıkama sırlarına dair tüm sorularını yanıtlıyorum.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
2
Cevap
1Cevap
4 ayAlevilik element tir şirk dir
Eğer dinleri İslam ise
Saygı çerçevesinde herkesle tartışırım bu konuyu018 Yorumla- 4 ay
@nazli_111 Dinin İslâm ise İslam'ın şartı beş tir
Gerisi element
- 4 ay
5 şarta aleviler uyuyor
Namaz Allaha yönelmek anlamına geliyor biz de Dua ederek mesela
Secde , semah olarak var bizde semahta secde edilir eskiye dayalidir kuranda da geçer günümüzde benzer örnekler var mevlana gibi
Oruç bizlerde var ramazanda tutan vsr tutmayan var onun dışında cok önemli muharrem orucu var aslında sizler icinde cok önemli olmali tutulmalı kerbali anısına,
Gerisi zaten klasik yapılan şeyler - 4 ay
@nazli_111 işte kitap ta belirtilmiş ibadeti değiştirmek şirk oluyor
Yok ben öyle namaz kilmiycam böyle kilcam
Öyle oruç tutmycam böyle tutcam
Şirk budur
Artı oruç içinde çorap çıkartmayı banyo yapmayı reddeden boy abdesti bilmeyen bir oluşum İslamiyet ile ne alakası var
Dedelik sistemini bir izah et bana babadan ogula geçmesini
Dedenin çocuğu ne hakla dede oluyor
Ölülerinize sela okunuyor mu sizin
Semah diyorsun kadın erkek bir arada ibadet mi olur
Baştan aşağı saçmalık - 4 ay
Kuranda namaz yerine gecen kelimenin bir cok anlamı var bir tanesi de Allaha yönelmek sizler namaz olarak yönetiyorsun eskiye dayalı diye , bizlerde dua ve semahla , oruc konusunda da kimse kimseyi zorlayamaz Allahla kull arasinda oruc bizlerde zorunlu değildir cünkü kullun zorla tuttuğu oruc pekte kabul olamaz içtenlikle kendi isteğinle oruc tutarsın
Abdest her iki günde bir gusül alıyorum ben her Sünni gusül almadığı gibi her alevi de almıyor dedilik sistemini bilmiyorum ama herkes dede olamaz cok cok eskilerde alevilerde yaşlılar daha cok bilgisi olanlar ve bizlere aleviligi öğretenler günümüze kadar gelmiş babadan oğula geçmez öyle olsaydı her alevi dede olurdu ölülere dua okunur fatiha okunur her sene mezar basinda da okunur ve yemek verilir , erkek kadın karışık olmaz diyorsun bi düşün Allah herkesi eşit yaratmış biz alevilerde ibadet yapılırken kimse kimseye yan gözle bakmaz saf temiz ibadet icin gidiyorsun oraya sizler namaz kılarken nasil içiniz saf temizse bizlerde de öyle - 4 ay
@nazli_111 sana empoze edilen bilgileri anlatyorsun burada
Cenabet gezmek abdest almamak islamiyette yok
Kimsenin içi saf temiz diye kadın ile erkek bir arada ibadet olmaz hepsinin ayrı ayrı izahı var islamiyette
Ben alevi mahaloesinde yaşıyorum bu arada
Dedenin oğlu dede oluyor dedenin beş yaşında oğlunun elini öpen 60 yaşında cahil ler var neden öpüyosun desen soyu bilmem ne diyor 😁😁😁
Alevilik şirk dir güzelim
Hz Ali nin hayatı Hz Muhammed in İslamiyet in yolunda geçmiştir
Sizin onunla alakanız Yok - 4 ay
@nazli_111 Oruç konusunda kimse kimseyi zorlayamaz demişsin
Biz zorluyor muyuz ne alaka element uydurmak için bahane arıyorsun
Oruç İslamiyet'e göre belirli şekilde tutulur tutup tutmamak sana kalmış
Ama sen element uydurup biz böyle değil şöyle tutuyoruz dersen bu şirk olur
Sen kimsin Allah'ın hükümlerini red edip kendin kanun koyuyorsun
İnanıyorsan böyle inanmıyorsan element uydurma
Banyo yapmaz çorap çıkartmaz et yemezler oruç öyle tutulurmus
Nerede yazıyor bu kaynağı ne desen kimsenin bir bilgisi yok
Birde Hz Ali derler ne alakaysa - 4 ay
Kimse cenabet gezmiyor , cenabet gezen süniler de var imanın kimde oldugu belli olmaz ben her 2 günde bor gusül alıyorum, ayrıca sürekli gusül gerektirecek bir insan zaten hayırsız işlerle ugraşiyordur
Kadın erkek ayri ibadet etmeli diye kuranın neresinde geciyor ayeti okur musun , her aleviyi bir tutman senin önyargindan kaynaklı bende bir cok Sünni tanıyorum alkol içen ibadet yapmayan ici kötü niyet dolu ama tüm sünniler aynısınız demiyorum cünkü hepiniz ayni değilsiniz 1,2 kisi öyle diye parmak göstermeyin bir tutmayın yakınlarda bir cem evine gidin düzgün , ve bi dedeyle önyargisi konuşun sorular sorun anlayın öğrenin sonra yine alakasız gelirse kendi kararın ama o insanları tanımadan bir iki kisi gorub bir tutmayin - 4 ay
@nazli_111 güzel kardeşim ben senin namazın ile ilgili bir şey söylemiyorum
Burada Alevilik şirk dir diyorum
Sen Alevî bir aileden dünyaya gelip islamiyete Uygun yaşayabilirsin
Senin dediklerin sen daha içten dua ediyorsun da o etmiyor vs bunlar ayrı konular
İnkar etmek değiştirmek bunlar alevilikte var yani bildiğim için konuşuyorum
Kimse cenabet gezmiyor diyorsun emin ol boy abdesti bileni görmedim hatta inkar ediyorlar bizde yok diyorlar
Bu şirk e giriyor - 4 ay
@nazli_111 sen namaza kulp arıyorsun
Namazını kılmakla yükümlü sün müslüman isen
İçten ve kalpten olacak namaz
Sen çalgı çalıp ibadet diyenezsin ibadet namaz dır oruç dur - 4 ay
@nazli_111 Alkol haram diyen Alevî de görmedim ben icebilirsin anlarım ama haram olduğunu neden inkâr edersin
İslam ne diyorsa Alevilik buna karşı farklı şekiller üretmiş - 4 ay
İslam ve alevilik ayni alevilerin dini işlemdir alevilik bir yoldur mezhebtir alevilerin 10%görmüşsün genelleme yapıyorsun alevilerin kökenlerine bakarsan görürsün alevi köyüne git cem evine git bir sor cenabet gezen var mi diye dersime git türbeye git sana İslami anlatırlar alevilik eskiye dayalı bir mezheb
Namaz kılmak Allaha yönelmektir ben Allaha yöneliyorum , kuranda günde 5 vakit secde edin diyor mu? Günde 5 vakit Allahi anmak Allaha yönelmek ve şükür etmek önemlidir bazi insanlar namaz kılıyor ama zorunlu diye içtenlikle etmiyorlar kılayım bitsin diye, sence bu kabul olur mu , deyişler ibadet değildir sizde nasil ilahi varsa bizde de deyiş var ilahiler le ibadet olmaz demiyoruz saygi gösteriyoruz deyişlere biraz kulak asarsan anlarsın la ilahe illallah in geçtiğini islamin anlatildigini insanlar konuşarak tekrar ederek öğrenir, kuranda alkol seni sarhoş edicek miktarda haramdır cünkü kendini kontrol edemezsin ama az miktarda kendini kontrol edicek şekilde içmek serbesttir o ayeti araştırmanı isterim - 4 ay
@nazli_111 Hak mezhepler bellidir
Alevilik hak mezhep değildir
İslamiyet ile alakası yoktur
Sorduklarima cevap veremedin
Kivirmali çevirmeli cevaplarınız var hep
İslam'ın şartı beş tir
Namaz oruç ibadet bellidir
Gerisi g ten uydurma element tir
Cenabet gezmeyi bile normal gören oluşum islamiyet ne alaka
- 4 ay
@nazli_111 kendini kontrol edecek şekilde si yok bunun alkol haram dır
Size empoze ediliyor birşeyler sizde ona inanıyorsunuz - 4 ay
Kim belirliyor hak mezheplerini?
Sorularına tek tek cevap verdim cevap vermediğim tek bir soru söyle bana
Namaz secde , semahtir
Oruç, bizde tutuyoruz sen muharrem orucu tutuyor musun , hz hüseyinin o kadar çile ve acı cektigi kerbale anısına tutulan yas orucu her Müslümanı tutması gereken oruc? Ramazan orucu bir ay tutulcaj diye geçmiyor ramazan ayine varınca oruc tutun diyor benim tanıdığım bir cok alevi ramazanda ilk 2 haftasını tutuyor
Cenabet gezen var mı bi gidib sorsana cem evine sana ne diyorlar, bizlere belirli yaşa gelince gusül öğretiliyor , kuranda sizi sarhoş edicek şeylerden uzak durun diyor alkol sarhoş olmicak şekilde su cola gibi bir şeydir zararsizdir ama sarhoş olucak miktarda alkol zararlıdır, - 4 ay
@nazli_111 İslamiyet te yas yoktur
Ruhuna yasin oku fatiha oku
Orucunu da element uydurma dan tut
Üç aylar var oruç tutulur muharrem ayı da buna dahildir
Kıl bile kesmeden abdest almadan banyo yapmadan oruç mu olur cenabet cenabet
İslamiyet değil bu
Alevilik İslamiyet ile alakası olmayan bir oluşum - 4 ay
@nazli_111 Alkol haramdır İslam'da siz bunu bile kabul etmiyor sunuz
4 ayHz Ali'yi kendileri peygamver ilan etti yanş onalr Hz Ali'nin peygaöber olmalarını istiyorlardı
00 Yorumla- Diğer konusunda 525 cevap paylaştı.
4 ayAlinin ölümünü araştır nasıl ve kimler yapmış cevabın orada
00 Yorumla
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Çamaşır Yıkama Sırları
Gündem