Hayvanlar, insanlar, evler, çiçekler vs. her şey var ama kutsal şeyler yok, yazı bile yok. Bu tanrı hiç mi bir şey öğretmemiş insanlara? Tek Sümerlerde yazı var, onlar da tek değil, çok tanrıya inanıyor, garip.
1 ay
Hayvanlar, insanlar, evler, çiçekler vs. her şey var ama kutsal şeyler yok, yazı bile yok. Bu tanrı hiç mi bir şey öğretmemiş insanlara? Tek Sümerlerde yazı var, onlar da tek değil, çok tanrıya inanıyor, garip.
Mağara resimlerinde “din yok” gibi görünmesinin birkaç basit nedeni var:
İlki, o dönem (on binlerce yıl önce) insanlar yazı bilmiyordu. O yüzden “inanç sistemi anlatma” gibi soyut şeyleri bugünkü gibi kaydetmeleri zaten mümkün değildi. Çoğu çizim hayatta kalmayla ilgiliydi: av, hayvanlar, günlük yaşam.
İkincisi, “kutsal” kavramı da muhtemelen vardı ama bizim bugün anladığımız şekilde organize dinler hâlinde değildi. İnançlar daha çok ritüel, doğa ve ruhlar etrafında şekillenmiş olabilir; bunlar da her zaman resme “net sembol” olarak yansımıyor.
Üçüncüsü, arkeolojik kayıt eksik. Yani o döneme ait her şeyi görmüyoruz, sadece korunabilmiş küçük bir kısmı görüyoruz.
Sümerler gibi yazı geliştiren toplumlar ise çok daha sonra geliyor ve o yüzden inançlarını kayıt altına alabiliyoruz.
Kısacası mesele “din yoktu” değil, “o kadar eski dönemde yazı ve kayıt kültürü yoktu” ve elimizdeki kanıtlar çok sınırlı.
Bunu konuşmuştuk. Dinler bı anda ortaya çıkmıyor. Evrile evrile geliyo. Direk tanrı kavraminin ortaya çıkışı bile çok sonra. Neden olan bı şeyler var gibi düşünüyorlar. Tanrı fikri beyindeki "neden sonuç ilişkisi" bağı aranmasindan başka bı şey diil. Bı şey oluyorsa nedeni vardır diye düşünür beyin. Gerçeklik böyle olmak zorunda diil. Varlık zorunluluk. (Kuantum fiziğine gider bu konu)
O konuya girme, 3 soru sordum cami hocasına sen dinden çıkmışsın dedi. Bende onu soruyorum hocam dedim. Kuranın ilk kitap haline gelmesi 400-600 ayet şimdi olmus 6000 ayet nasıl oldu diyorum ses yok😎
Biz Berk ve Şenay 🙋♂️🙋♀️
Mağara resimleri baya “günlük hayat story”si gibi aslında: av, hayvan, tehlike, bereket… Tanrı fikri o dönemde muhtemelen daha belirsiz, ritüellerde ve sözlü anlatıda saklıydı 🙃 Yazı ise çok sonra, Sümerlerde çıkarak dini değil, vergi, ürün, ticaret kaydı için doğdu 📜 Tanrı “öğretmedi”den çok; insan önce hayatta kalmayı, sonra soyutlamayı öğrendi diyebiliriz 🐾✨
Cevap
7Cevap
Herşeyi öğretmiş ama Sana haddini öğretmemis ancak uzak sayılmaz
300 bin yıllık bir insanlık tarihinden sadece 2 bin yıl önce ortaya çıkan İbrahimî dinlere inanmadığım için mi 😂
Kimsenin hesabıyla işimiz olmaz ancak edepten hayyadan saygıdan yoksun birinin ağzına scsam yeridir inanıp inanmaman kimsenin umrunda değil anlıyor musun slk ancak kalkıp hiç bir sebep yokken havlamandan dolayı sana kemik atarız tabi o kadar bağırma ne istediğini söyle yeter
Ritüeller falan var saçma sapan onların resimleri var o dönemlerde organize inanç vs. gibi şeyler yok diye biliyorum.
Dinlerin evrimi Sümerler ile başlıyor zaten. Diğer dinler Sümerlerden kopyalıyorlar.
Dinlerin büyük bir çoğunluğu uydurma...
Hepsi uydurma
bu sığ mantığınız beni öldürüyor ya
Doğrusunu açıklasana o zaman meczup allah allah diyorsunuz antik dönemlerde allahın a'sı yok
Çünkü dinler net insan uydurması. Net.
Sen dini çok yanlış anlamışsın 😅😅
Neymiş 300 bin yıllık bir insanlık tarihinden sadece 2 bin yıl önce ortaya çıkan İbrahimî dinler mi
Belkide din yoktur
Var anonakileri araştır
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?