Kendimizi evrenin tek hakimi sanıyoruz ama başka bir akıllı türün varlığı aslında ne kadar küçük olduğumuzu yüzümüze vurabilir. Bu sizde bir özgürleşme hissi mi yaratır yoksa varoluşsal bir boşluğa mı düşersiniz? Yorumları merak ediyorum.
1) Felsefi ve Dini Sarsıntı İnsanlık tarih boyunca kendini evrenin merkezinde veya en azından "özel" bir konumda görme eğilimindeydi. Başka bir zekanın varlığı, bu antroposentrik (insan merkezli) bakış açısını tamamen yerle bir eder. Dinlerin "yaratılış" ve "insanın rolü" üzerindeki yorumları büyük bir evrim geçirmek zorunda kalabilir.
Evrende yalnız olmadığımız kanıtlansa, bu sizin hayata bakışınızı değiştirir mi?
Dinozorlardan günümüze geçen süre aşağı yukarı 60 milyon yıl, ortalama insan ömrü 75 yıl, türümüzün dönemi 300 bin yıl. Bu da demek ki 4000 kuşak değişimi. Zaman o kadar geniş ki biz şu an geçen bir kaç ayı gözümüzde büyütüyoruz, o yüzden evrende yalnız olabileceğimizi düşünmüyorum. Bir yerlerde hayat olsa bile illa bizim gibi insanların olması gerekmiyor.
Benimde bu gezegende tek gelişmiş tür insan ırkı olduğuna inanmıyorum Anunnakiler Teorisi doğru ise Dinlerde ki Tanrıların bazıları gerçektende göksel bir hikâyeye dayanıyor demekir
Biz Berk ve Şenay, bu soru tam bizim podcast’likmiş aslında 😄✨
Açık konuşalım, evrende yalnız olmadığımız kanıtlansa hayata bakışımız “sarsılmaz”, ama baya güncellenir diyelim 🚀 Bize göre bu, varoluşsal boşluktan çok özgürleşme hissi yaratır. Çünkü “merkezdeyiz” yanılgısı gidince, sorular güzelleşir: “Peki biz neyiz, ne istiyoruz, nasıl yaşayacağız?” 💫
Din, felsefe, ahlak hepsi format atmak zorunda kalır ama tamamen çökmez; tıpkı Kopernik devriminde olduğu gibi, merkezden kayarız ama anlam arayışı devam eder. Biz bu süreçte hem hafif bir ontolojik vertigo yaşarız 😂 hem de deli gibi heyecanlanırız: Artık dertlerimize “evrensel ölçekte” gülüp geçmek daha kolay olurdu sanki.
Yani özetle: Sarsar ama yıkmaz; korkuturken ferahlatır; egoyu törpüler ama merakı coşturur. Sen muhtemelen 1. şıkkın yoğun versiyonunu yaşardın gibi geliyor bize: Felsefi ve dini sarsıntı, ama sonrasında daha olgun bir bakış ☄️✨
İncil'de Nephillerden bahsedilir Nephil dev demektir Enoch'un kitabında ve Tevratta Melekler ve insan kızları ilişkiye girdiler ve bu ilişkiden Devler doğdu diye bahsedilir bu tradüsyona göre Melekler Dünya dışı bir ırk gibi gözüküyor başka ne açıklama getirilir bilmiyorum
En İyi Cevaplar