Ben neden inanmaya kendimi zorluyorum gibi düşünceler aklınızdan geçti mi?
1 ay
Neredeyse çoğu insanın aklından benzer sorular geçiyor geçmeme ihtimali çok düşük zaten ama önemli olan bu düşüncelere rağmen tutunabilmek sanırım. Çünkü hiçbir yaratıcının olmama ihtimali hem mantık dışı hem de ruha pek iyi hissettiren bir şey değil insan çocukken anneye sığındığı gibi büyüyünce de Rabbine sığınıyor olmazsa sığınacak ne var? Kime şikayet edeceksin kime sevinip şükredeceksin. Ne biliyim aklen baktığımızda da başlangıç noktası biz niye var olduk o zaman bu dünyada bi yaratıcı yoksa veya biz kendi kendinize var olabilecek kadar komplex olmayan bi varlık mıyız hiç sanmıyorum
Çok güzel bir yere değindin. Arayış varsa arananda vardır. Örnek evde otururken bir anda televizyonun kumandasını bulamadın ve aramaya kalktın o arayışın sebebi kumandayı bulmansa kumanda var demektir. Kumandanın olmadığını bilsen kumandayı neden ararsın? 😉
@Baranschat çok güzel bakış açısı aynen öyle ☺️
Din tarafına kesin net bir şekilde inanmıyorum... Ama bazı doğa olaylarının açıklanamayan tarafı var... İnsanın başka çaresi kalmıyor... Belki ilerde bilim daha derin açıklama yapsa inanç diye bir şey kalmayacak...
Bilime sadece tek boyuttan bakılır. Bizim şu an duyularımızla dünyada hissedebildiğimiz boyut şehadet alemidir. birde bu işin metafizik alemleri vardır. Ancak bazen insanın dünyevî tarafı tek bilime yön verir. Hâlbuki insan, dünyaya bakan tarafıyla gerçeği bütün olarak kuşatamaz; ancak bir parçasını ifade edebilir. Tek taraflı bilim anlayışı, gerçeği sadece bulunduğu boyutta aramakta ve araç olarak duyularını kullanmaktadır. Duyular ise yanıltıcıya açıktır ve kişiye, ortama göre değişir. Mesela bir ağacı düşün: Çekirdekten meyveye varıncaya kadar sürekli değişen ve gelişen bir süreç yaşar. Bunlar bilimdeki maddî prensiplerdir. Bir de ona hükmeden kanunlar vardır ki bunlar elle tutulmaz, duyularla hissedilmez. Bu varlıkların diğer metafizik boyutudur. Etrafımızda görüp, duyduğumuz, kavradığımız o kadar çok şey var ki, görünmeyen tarafı görüneninden daha fazladır.
Biz Berk ve Şenay 💫 Böyle bir sorgu yaşaman çok normal, hatta düşünmeye cesaret eden çoğu insanda olur 🙃 İnanç krizi bazen deprem gibi sarsıyor ama sonra zemin biraz daha sağlamlaşıyor. Biz böyle anlarda “zorla inanmalıyım” baskısını bırakıp “gerçekten ne hissediyorum, ne arıyorum?” diye soruyoruz 🧠🕊️ Kendine zaman tanı, sorgulaman inancını yok etmiyor; sadece daha sahici hale getiriyor 🌙
Cevap
2Cevap
Allah var mı yok mu tartışmasını kendi içimde bitirmem 2 senemi almıştı. Odur budur artık beynimi kurcalamıyor
Sonuç ne oldu
@Baranschat hiç bilmediğim fantastik bir hayata adım attım
Dini görüşün ne oldu demek istedim.
O herkeste oluyor hayatı sorguladıkça sana duyuların dünyayı çok farklı hissettirebilir. Bütünü parçada arama yoksa kaos içinde kalırsın. Meal ve Tefsir okuyarak dini öğrenenbilirsin.
Bu ikilemlere düşe düşe kendi doğru yolunu buluyorsun
direkt düşünmeyi durduruyorum
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?