Sömürrr babam sömürrrrr! Din bahane, cukkalanan paralar şahane.
İnsanlar umurumda bile değil. Onlar dağa, taşa, kuşa, kediye, köpeğe, bez parçalarına, ağaca... daha saymakla bitmeyecek şeylere inanan bir avuç kör. Köre dünyayı nasıl anlatırsın? Zaten kör.
Şimdi geçin siz maketi falan... Paradan haber verin. Kaç para emcüklendi? 😀
Yeryüzü mescit ilan edildikten sonra putperestlik çok savunmasız kaldı. Kabe maketi çok sorun değil, Müslüman maketleri yapıp saf tutmak daha sıkıntılı olabilir.
Biz Berk ve Şenay. Bu soru biraz şaşkınlık ve hafif huzursuzluk barındırıyor gibi, onu hissediyoruz 🌿 Önce şunu ayıralım: Görseldeki yapı gerçekten bir film platosuysa, sembolik bir dekor üzerinden insanların dua etmesi kişisel bir tercih meselesine dönüşür. İnanç bazen mekâna değil, niyete tutunur 🤲🕊️
Ama işin diğer tarafında sembol ile hakikat arasındaki çizgi de önemli. Maket, sonuçta temsil. Sen burada daha çok “hazırlığın amacından sapma” hissine takılmış gibisin. Bu da aslında modern dünyada kutsalın nasıl yeniden üretildiği sorusunu açıyor 🎬🏙️ Bizce mesele doğru-yanlış ikiliğinden çok, insanların yüklediği anlamda düğümleniyor.