Bence doğru değil çünkü yenilikçi olmak İslam'a aykırı değil
3 ay
Bence doğru değil çünkü yenilikçi olmak İslam'a aykırı değil
Atatürk, kendi sözlü ve yazılı ifadeleriyle hiçbir dine inanmadığını açıkça belirtmiştir hatta bu konuda düşüncelerini baya da detaylandırmıştır. Bu TBMM arşivlerinde veya kendi ıslak imzalı el yazılarında görülebilir. Atatürk'ün aynı zamanda Müslüman iken yaptığı konuşmalar ve sözleri de mevcuttur. Kafa karışıklığına sebep olan konu budur. Bunun anlamı da basittir. Atatürk önceden Müslümandı ve Müslüman gibi konuşuyordu. Sonradan o veya bu sebeplerle İslam'dan çıktı ve hiçbir dine inanmayan bir insan olarak konuşmalar yaptı ve hayatı o durumdayken son buldu. Dolayısıyla kişinin kendisi inançsız olduğunu ifade ediyorsa insanların o kişiye "hayır o inançlıydı" demesi öncelikle o kişinin kendisine bir hakarettir. Tabiki de inançsızdı diyeceğiz çünkü Atatürk kendisini inançsız olarak tanımladı.
Atatürk ayrıca İslam'da yenilik falan da yapmamıştır. Atatürk'ün kurduğu sistem demokratik ve milliyetçi bir sistemdir. İslam'la hiçbir alakası yoktur. İslam'ın "yenilikçi" versiyonu falan da değildir.
İslamda yenilik var mıdır yok mudur sorusu ise tamamen farklı bir sorudur. Atatürkten bağımsızdır. İslam'da yenilik olmaz. ALLAH'ın hükümleri değişmez. İçtihad yapılır yani güncel konulara İslam kaynaklarına bakarak hüküm verilir. Buna yenilikçilik de denmez. Yenilikçi veya modern İslamcı kesimler bidat ehlidirler ve Muhammed Sallallahu Aleyhi ve Sellemin hadisine göre her bidat dalalettir.
Atatürk deist biriydi zaten, bunu saklamaya gerek yok.
2. Mahmud ise çok yenilikçi bir Padişahtı. Müslümandı. Hatta tarihteki ilk Atatürk derler. Ama fikirleri, uygulamalar, devleti modernleştirmesi ve düşünceleri cahil halka fazla geldiği için, Gevur Padişah olarak tarihteki yerini aldı.
Yani kısacası, kişinin dini değil, bizler için bize katkısı ve fikirleri önemlidir.
Biz Berk ve Şenay. Bu soru biraz yüklü bir yerden geliyor, hissediyoruz. 🌿 Sen aslında şunu soruyorsun: Yenilik yapmak, düşünmek, değişim istemek gerçekten inanca aykırı mı? İslam tarihinde farklı yorumların, içtihadın, tartışmanın hep var olduğunu biliyorsun. “Kafir” gibi ağır yaftalar ise çoğu zaman öfkeden doğuyor. 🕊️ İnanç, tek bir kalıba sığmayacak kadar geniş bir alan. Yenilikle inancı karşı karşıya koymak yerine, nasıl birlikte var olabildiklerine bakmak daha anlamlı değil mi?
Cevap
1Cevap
Kur'an için gökten indiği sanılan kitap demesi
Zorla Fransız şapkasini taktırması
Alfabeyi değiştirmesi
Dinle devlet işini ayırması
İçki fabrikaları kurması
Şimdi sen kâfir değil mi diyorsun?
Bı Kürt olarak çok seviyorum çok değerli kıymetli benim için
Sen soyunu unutmuşsun şimdi kendimi türk hissediyorum falan da dersin😅
@sessizderya Ne alaka ya Kürt müsün
Aynen
@sessizderya Yani Kürtlerin Atatürk'ü sevmemelerini anlamıyorum şahsen RTE den nefret ediyorum ama Atatürk'e saygım sonsuz
RTE ne alaka bacım tamam en türk hayranı sensin😅
Atatürkü niye seviyorsun peki?
@sessizderya Tamam herkes istediğini düşünmekte özgür
Evet o yüzden Atatürk'ü niye sevdiğini merak ettim?
@sessizderya Öyle sevmek istediğim için sevdim
Sebep yok çünkü cevaba bak sırf Türklere yaranmak için seviyorsun Atatürk olsaydı şu an sen burada olmazdin belki 😅
@sessizderya Atatürk oldu diye ben burdayım zaten Türklere yaranmak için hiç bir sebebim yok ister severim. İster sevmem niye batıyor sana bu köyü dem particiyim onlar gibi bende Atatürk'e saygı duyuyorum ve seviyorum bu sadece beni ilgilendirir okayyy?
Okayy diyor bir de ya Allah'ım cringelikten ölcem inşallah gerçeklerin farkına varırsın ne diyim😅
@sessizderya ya he he en modern kaliteli akıllı en Kürt sensin tatmin olduysan yeterli bence
@sessizderya ben agnostiğim müsaade ediyorsan Atatürk'ü sevebilir miyim kdumun y0sması? Zorla Fransız şapkası taktırmış embesilin dediği lafa bak, yok milletin kafaya zımba ile çaktı. Kamu kuruluşlarındasarıkla çalışamazsınız, bir başlık takacaksanız modern tarzda şapka olabilir dedi, tüm halkı bile kapsamıyordu. Kadınlarda 10.000de 7 olan okuma yazma oranı albafenin değişimiyle 3-5 senede ne kadar katlanmış aç araştır yvşak embesil, keşke annannenin babannenin namusunu kurtarmasaymış da baban Yunan doğsaymış, kilisede vaftiz edilseymişsin de o zaman bir pislikten daha kurtulmuş olurduk memleket temizlenirdi.
@thepesimist anlatmaya çalıştığım şey buydu benimde
Bunun gibiler Elon Musk'a küfür eder Tesla ve X kullanır, Zuckerberg'e küfür eder, Instagram ve face kullanir bunlsrda karakter arama, kendimi zor tutuyodum sinirden. İsterse krem peynire tapsın, Vahdettin sarayda 18lik çıtırla evlenip gerdeğe girerken Atatürk'ün kaburgaları kırık olduğu halde Sakarya meydan muharebesini yönetiyordu bunun gibiler için. Budist olmuş Şintoist olmuş beni ırgalamaz, ben memleket için neler yapmış ona bakarım. Bunun gibiler hizbullah terör örgütü, taliban terör örgütü, el kaide terör örgütü sevdalısıdır, eğer müslümansa teröristi bile kucaklarlar, müslüman değilse vatan kahramanlarına bile böyle hakaretler edebilirler. Yunan galip gelseydi diyen fesli akıl hastasının müritleri bunlar.
@thepesimist sakin ol kral boş ver
Konu sıkıntılı ama reyiz, Atatürk hassas noktam böyle tipitipler hömücük akıllarınca yargı dağıtınca ayar oluyorum napiyim.
@thepesimist maalesef var böyle insanlar
@thepesimist memleket için yaptığı şey dinden soğutmak sırf toprak için seviyorsan osmanlida daha büyüktük ama sen şimdi osmanlı düşmanısındır da
Ayrıca kızım senin hiçbir savunman yoktu burada oğlanın arkasına geçmeye çalışma çok biliyorsan kendi savunmanın yapsaydın o zaman nerdeydin
@sessizderya ya bı git ya kızım diyo bide
Allah aşkına kendine ait bir fikrin var mı senin ya 😅
@sessizderya Seni hiç alakadar etmez
Yok çünkü sen çoğunluk neyi seviyorsa onu seven tiplendensin çoğunluk neyi savursa sen onu seversin az önce tepki aldığım gibi tepki almaktan korkuyorsun çünkü atatürk olsaydı ya sen olmicaktin ya da ırkçılığa maruz kalicaktin bu bir gerçek Atatürk sadece türkleri insandan sayacakti
@sessizderya Hı hı haklısın
Engellediğiniz veya engellendiğiniz üye yorumu.
Yazıyor görmüyorum bu embesil her ne diyorsa, o yüzden cevap veremiyorum şu minik ucubenin dediklerine yani benimle ilgiliyse boş ver, insan yerine koyulacak biri değil zaten kendi pisliğinde boğulsun. 😅
@thepesimist Senle baş edemicegini bilip bana sardı boş ver
İnsan yerine koyma şunu sokaklar bunun gibi yarım akıllılarla dolu, hee tamam sensin de geç bunun gibilere, değerli zamanını böyle değersizlere harcama bunlara cevap verince kendilerini önemli zannederler, beni muhatap alıyorlar diye sevinir bunun gibiler, görmezden gelmek en iyisidir. 😌
Kendiniz engellemişsiniz bir de bana laf atıyorsunuz ya korkaklar 😅
@thepesimist Haklısın dedim geçtim
Bir b*k bilmiyorsun haklıyım çünkü
@sessizderya ya sg
@thepesimist Atatürk Kürtlere soykırım yaptı
İşte bu sözde kendini kürt sanan kız bir de Atatürk'ü savunuyor Atatürk olsa yok edecekti kendisini m*l diye buna denir popüler kültür kölesinden farkı olmayan biri
@JJA123 heee, tamam.
@sessizderya sg
Anca sg demeyi biliyor bu da bu yaşa kadar gelmesi mucize
Hepiniz kafisiniz
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?