M. Kemal Atatürk’ün, “İlhamlarımızı gökten gaipten değil, doğrudan doğruya hayattan alırız” Sözü dikkat çekicidir. Atatürk Kazım Karabekir'e diyorki; '' Karabekir, Kur'an'ı Türkçeye çevirdim, millet okusun, ve o arap oğlunun (Muhammed'den bahsediyor) ne yağverler yediğini görsün.'' diyor. Ama bu sözleri söylese bile, Kur'an'ı Türkçeleştirmiş, Meclisi dualarla açmış ve İslam'a hizmet etmiştir. Tartışmaya çok açık bir konu.
Burada paylaştığım bilgi sadece doğru olma olasalığı yüksek bir bilgidir. Hiçbir artniyetim yoktur. Ben Atatürkçü biriyim, Atatürk'ün Müslüman olup olmaması beni zerre alakadar etmiyor. Türkiye Cumhuriyetini kurması ve bize bir vatan bırakması herşeye bedeldir. Gerisi mühim değil. Vahdettin Müslümandı da ne oldu? Dediğim gibi paylaşma amacım görüşlerinizi almaktır. Ve Atatürk'ün müslüman olup olmadığını kimseye kanıtlamak zorunda değiliz. Vatan ve Türklük için çalışması herşeye yeterli olmuştur.
Atatürk'ün İslama Bakışı ve inancı hakkında ne düşünüyorsunuz?
İlhamlarını gökten ve gaipten almıyordu çünkü kendisi bir peygamber değildi... Bu söylemi dine hakaret değil tam aksine bir tevazu örneğidir.
Hemen öncesinde de "bu sözlerimi gökten indiği sanılan kitapların dogmaları ile asla bir tutmayınız" diyordu. Sanmak eylemi, inanmak anlamına gelir. Gökten indiği sanılan = gökten indiğine inanılan... Halbuki hiçbir kitap gökten düşüp inmiş değildir, peygamberin kendisinde açığa çıkmıştır, fakat insanlar kutsal ve yüce kabul ettikleri inançlarına büyüklük atfetme ihtiyacı ile tanrıyı ve ondan kaynaklanan nesneleri göğe yakıştırır, haklı olarak Ona en uygun yeri orayı görür saygısından. Atatürkün bu ifadesindeki maksadı da hem bu gerçeği vurgulamak hem de gerekli karşılaştırmayı yapabilmek için dayanak göstermekti.
'Dogma' ise, değişmeyen, sabit duran ilkeler anlamına geliyor. "Tanrı tarafından gönderilmiş ilkeler tamamlanmıştır ve değişmez, ama benim düşüncelerim bir tanrı buyruğu olmadığı için, bir insan ürünü olduğu için değişime açıktır, hataya ve eleştiriye de müsaittir, dolayısıyla dogmatik bir nitelik taşımaz, söylemlerim kutsal bir özellik barındırmaz" demek istiyordu.
Netice itibariyle Atatürk'ün bu iki sözü, dini tahkir etmek şöyle dursun, onun yüceliğine saygı duyduğunu, kendi fikrîyyatının dînî unsurlardan ne kadar ayrı ve "insan ürünü alçakgönüllülüğünde" olduğunu gösterir.
Arapoğlunun yavelerini Türkoğluna öğreteceğim sözünde ise, Türkoğlu deyişinden birer soyu kastettiği anlaşılıyor. Arapoğlu ile Hz. Peygamberin, yave ile Kuranın kastedildiğinin kanıtı nedir? Doğrudan bu şekilde anlamanın kötüniyetli bir yaklaşım olduğunu düşünüyorum. "Yave" saçmalık anlamına geliyor. Takdir edersiniz ki İslam dini Arap coğrafyasında zuhur etmiş olmasına rağmen hak ettiği itibarı ona sağlayan Araplar değil Türkler olmuştur. Ve İslam dininin asıl ilkeleri, Araplar tarafından, kendi önceki kültürlerinin dine karıştırılarak, dindeki buyrukların yanlış anlaşılmasına sebep olmuştur.
İşte Atatürk, Arapların bu yanlış ve dini muharref kılan uygulamalarını "Araboğlunun yaveleri" olarak adlandırmıştır ve İslam dininin Türk milleti tarafından inzal edildiği doğrulukta anlaşılıp uygulanmasını istemiştir. "O yüzden Kuran'ı tercüme ettireceğim ki Tanrı gerçekten ne buyurmuş anlasınlar, idrak etsinler "istemiştir.
Sanmak ayrı birşeydir. Öyle olduğunu sandıklarını belirtmek ayrı birşeydir. Sanmak ve sanıyorlar arasında dağlar kadar fark vardır. Zaten konuşmanın tamamından çıkan anlam bellidir. Lütfen önce Türkçe'yi öğrenelim.
Atatürk dindar bir insan değildi. Dini kullanıp çok kolay bir şekilde o toplumu yönlendirebilirdi, yapmadı. Meclisi dualarla açması ise halkın tepkisini önlemek icindi. Çünkü halk hala padişah istiyor, din elden gidiyor diye yaygara kopariyordu. Meclisin açılışına tepki gostermesinler diye bu şekilde açılması uygun görüldü. Kuranı Türkçe'ye çevirdi ki insanlar kendi dilinde okuduğunu ve neye inandığını bilsin diye. şu an müslümanların %90 i neye inandığını ve Kuran'da ne yazdığını bile bilmiyor. Sonra da kalkıp asla yapamayacakları şeyi yapan ülkeyi düşmandan temizleyen Atatürk e saldırıyorlar. Acınası bir haldeler onlara sadece gülüyorum
Cumhuriyet kurulmadan önceki ve Cumhuriyet kurulduktan sonraki din hakkındaki sözlerine bakarsanız çok büyük uçurum olduğunu göreceksiniz. Bu durum dini kullandığı anlamına gelir.
Karabekir, Kur'an'ı Türkçeye çevirdim, millet okusun, ve o arap oğlunun (Muhammed'den bahsediyor) ne yağverler yediğini görsün. sözündeki (muhammed den bahsediyor) kısmında hz. muhammed den bahsettiğinden emin miyiz? karabekirin günlüklerini daha iyi okursak eğer orda kimden bahsettiği açık değildir. bu muhabbetin üstüne ve hatıratta aktarılana göre karabekirin ithamlarından alındığı ve kızdığı belli olan ata bu cümleyi kızarak söylerken peygamberden mi yoksa kuran ı kerim i daha önce türkçeleştirmiş olan bir araptan mı bahsettiği meçhuldur zira araştırılırsa o dönemde tek kuran meali bir arabın yaptığı mealdir onu bulup incelemediğim için bununda kesin olduğunu söylemem tabi ki ama o konu biraz havada kalmıştır maalesef
Arapoğlunun yavelerini Türkoğluna öğreteceğim, diyor. Arapoğlu ile kastedilen Hz. Muhammed ise Türkoğlu ile kastedilen nedir? Türk peygamber mi? Hayır, her ikisinde de kastettiği husus soy. Arap soyu, Türk soyu.
@iştekuzukuzugeldim ablam çarpıtma lütfen. Bu kadar egirip bükmeye gerek yok. Adam inanmıyor işte bu kadar basit. İnanmasın zaten. Emin ol din ile uğraşan biri olsa bu kadar başarılı olamazdı.
@iştekuzukuzugeldim arap oğlu derken tek bir kişiden bahsediyor koca arap soyundan değil o muhabbetin gelişine bakarsan da orda asıl tartışılanın arapların yapmış olduğu tefsirlerin olduğu ayrıca yeni tefsire gerek olmadığı bunun din düşmanlığı olarak görüleceğinden bahsedilip atanın mecliste din düşmanı olarak lanse edilmeye başlandığından bahsediliyor ve bunu dile getiren atatürk ün en güvendiği karabekir bunların üstüne atatürk hiddetle yani kızgınlıkla "Evet Karabekir, arap oğlunun yovelerini Türk oğUllarına öğretmek icin Kur'ôn'ı Türkçeye tercüme ettireceğim." diyor yani orda adı geçen arap oğlu o tefsiri yapan arapoğlu mu yoksa peygamber mi orası net değil ve benim dediğim de bu burda her ikiside kasdedilmiş olabilir ama net değil öyle kafadan peygamberi kasdetmiş demek de hata olur onu diyorum azıcık araştırırsak ve art niyeti arkamızda bırakıp objektif düşünürsek sadece bu beyan üstünden doğrudan bir karalama yapılamaz
@birdeburadanbak katılıyorum İslamiyet araplara ait olmamalı evrensel olmalı o zaman niye İslami Arapçayı mahkum bırakıyoruz da herkesin anlayacağı kendi dillerine cevirmiyoruz bunu dinsizlik olarak görüyoruz hani evrensel bir dindi İslam yani senin dediğinde işlemin sadece Arapça olmasi şartı işlemin evrenselligi ilkesine bir hakaret bir isyan olmuş oluyor😉
Merhaba, Ben ''Mustafa Kemal'in'' Bir yaratıcıya yani ''Tanrıya'' inandığını ama din denilen kavram ile insanların kandırılmasına ve sömürülmesine karşı olduğunu düşünenlerdenim ve bu da onu inanç kavramına ne kadar mantıkla baktığını gösterir ki olması gereken bir lider profili olduğunu düşünüyorum... bir çok liderde aslında olması gereken bir özellik bu, ama işte diğer dünya liderleri ya da başka liderler ''Mustafa Kemal'' değiller ne yazik ki. Güzel bir paylaşım olmuş, sevgi ve sağlıcakla kalınız.
Arap oğlu derken Hz. Muhammed e dedigini nerden cikardiniz? Bugün pis isler yapan Arap lar yok mu ya da o donemde Arap yarimadasina, sapkinliklar sebebi ile butun Ilahi dinlerin sirayla indirilmesinin sebebi neydi? Allah, hep dogru yola sevk etmis, neden acaba, cunku surekli yanlisa sapan bir kesim var orada, hatta büyük bir kesim, Hz. Muhammed ve diğer tum Peygamberler, bu sapkinliklar içinde bile dürüst ve güvenilir oldugu icin ve dogru yolu iletmek icin secilmistir. Bir sey yaziyorsunuz, dogru yazin, ortaligi karistirmayin, insanlarin anlamaya ihtiyaci var, carpik soylemlere ihtiyaci yok. Yalani herkes soyler tabi o da ayri, asil sorun o yalanlara inanip bir de ortaligi karistiranlar var. Hesap günü gelir merak etmesin kimse. Atatürk peygamber degildi ama cok onemli gorevler basarmis ve bu anlamda belki de özellikler verilmis ileri görüşlü ve cok zeki bir insandir. Söylemlerinin hepsinde de bunu gorebilirsiniz. Bu arada Atatürk un söylemlerinden sadece Türk milleti değil almak isteyen tüm milletler feyiz alabilirler. Ama artistligini bize gostermesinler, kargalari besleyip besleyip gozumuzu oymalarindan biktik usandik nitekim, bıkmayan varsa o da onun sorunu şu saatten sonra. Ama Hak yerini bulur elbet, biz gene de inaniyoruz, ama bu topraklarda ama başka diyarlarda.
kardesim atatürk kuranı 6 yasında hatmeddi evinin bir odasında kuran okuma odası vardı dünyanın en büyük insanı hz muhammed (sav) demiştir akla ve mantıga en uygun din islam demiştir kuranı türkçe meale çevirip arap özentiliğden kurtarıp ve halkın mıilli bütünlüğünü düşünerek halkın ana dili olarak türkçeye çevirmiştir işgal kuvvetleri hz muhammedin mezarını yıkacagını duyunca eğer mezarın bir tasına dokunursanız savası bırakır aşagıya inerim demiştir ataturke kafir diyenler atatürk kadar dindar olsalar yeter
Müslümanların çoğunlukta olduğu bir ülkede, Atatürkün hakkında karalama yapılan şu devirde, "o Müslüman değil"lere sığınıp tek derdi laik Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu olan Atatürke asılsız iddialar yapanların iktidarlığında sorulmaması gereken bir soru olduğunu düşünüyorum.
Eğer ki Müslüman olmasaydı, bugün bile en çok Müslüman Türklerden rağmet gördüğü gerçeği değişmiş olurdu.
Deistim, koyu Atatürkçüyüm. Ama bir gerçek vardır ki; Atatürk Müslümandı.
Atatürk'ün Müslüman olup olmadığına dair hiçbir kesin belge ve kanıt yok. Kimseyede Atatürk'ü kabul ettirmek zorunda değiliz. İnsan kendine Türk diyorsa sevmeli zaten. Dini ilgilendirmemeli kimseyi. Vatansever isen seversin bu kadar basit.
Tayyip gibi yapmiş işte :) basta inancli biri olmadigini gostermis. Sonrada dualar ile meclis acmiş.. Cogunlugu musluman olan Halk tarafindan oy destege ihtiyaci var cunku.. Basit bir siyaset. Cok rutin
Kimsenin dine bakış açısı kimseyi ilgilendirmez aslında. Atatürk ile umrumuzda olması gereken şeyler: Ülke, devlet ve siyasal açıdan düşünceleridir. Onun için bir devlet adamına bakarken dindarlığı, ateistliği, deistliği, agnostikliği gibi milleti ilgilendirmeyen kişisel görüşleri göz önüne alınmamalıdır. Aksi takdirde olumsuz sonuçlarının bugün örneğini görüyoruz. Bir elinde Kuran diğer elinde bayrak sallayarak milyonlarca koyunu güden çobanlar var.
O arapoğlu kelimesinin gram doğru olduğuna inanmıyorum, namaz kılan biriydi çünkü. Ayrıca bu işleri sadece üstün zekası ve ilerigörüşlülüğü ile yaptığını düşünmüyorum; kesinlikle ilahi kudrette yardım etmiştir.
Atatürk zamanında din adamları gibi görünen insanları astırdı, doğru. Fakat şu an "Fetö terörü" gibi olmaması için astırdı.
Hocaları astırması doğru karar. Keşke hepsini astırsaymış. Lakin, namaz kıldığına dair ne belge var ne kanıt, ki ben kıldığına zerrre inanmam çünkü boş vakti yok ve ibadet etmeye lüzum görecek bir insan değildi paşam. ilahi kudretin olup olmadığını bile bilmezken ilahi kudret yardım etmiştir demek saçma :S
@Mücadelecizat Babacım, savaşa girmeden önce ordu olarak namaz kılınıyordu. Ezan okutuluyordu vs. Bu yüzden bu şekilde yazdım. Geniş düşünün geniş.
@Barkn699 kardeşim, Efendiler, dinsiz bir milletin idamesine, imkan yoktur. İslam dini öyle yüce bir dindir ki; "ilim Çin'de de olsa alınız" diyen bir Peygamberin ümmetiyiz. Biz İslam olduğumuz için geri kalmadık. Yüce Dinimize ne zaman ki hurafeler ve bidatlar ilave yapıldı; o zaman gerçek İslam'dan uzaklaştırıldık, onun için bu hallere düştük. Mustafa Kemal ATATÜRK - 1924
Bacım, bu tür söylemlere çok takılma. Atatürkün söylediği bu dindar lafları Tayyip Erdoğanda oy toplamak için hep söylüyor hatta daha fazlasını söylüyor. Tayyip Erdoğan müslüman mı? bana göre münafık ya da hristiyan kökenli bir gürcü. Atatürk dindar bir insan değildir. bunu bilelim. En başta Atatürkçü olarak senin ve benim gibilerin bilmesi gerek.
Ataturk bilime onem vermistir. O zamanlar sakalli cubbeli hoca gecinen insanlar, halkin vicdanini somurerek din tuccarligi yapiyordu. Dini yasayacaksak bile tutarli yasamamiz gerektigi gorusundeydi. Ataturkun Islamla bir derdi yoktu. Islamiyet ile yani Islamin devlet islerine burunmesine sinir olurdu
Senin benim gibi insan olan padişahlara taparcasına sadık kalınıyordu adamların etekleri öpülüyordur kullarım diyordular halklarına sen kim oluyorsunda ben senin kullun oluyorum kafalarına göre fetfa çıkaran sözde din alimlerini demiyorum bile din kulla Allah arasında olan bir şeydir işte bu yüzden atatürk devletten dini ayırmıştır dünya işleriyle dinin ne alakası var zaten osmanlıyıda bu saçmalık yıkmıştır gavur icadı diye geri kaldık sonra param parça olduk padişahlar saraylarında cariyelerini kovalarken (hepsini kastetmiyorum) ülke ve halk perişan oldu. Ve inanın tarih bilgim ziyadesiyle fazla olan ben bu cümleleri kuruyorum
Eline Kuran alıp insanların dini duygularını sömürmediği için, şu an ki Fetullah gibi dini kullanan sahtekar , hoca adlı soytarıları astırdığı için sevilmez. Bizim milleti sömüreceksin, bütün duygularını istismar edeceksin, onlara doğruyu göstermeyeceksin , yalan söyleyeceksin gösteriş yapacaksın işte o zaman sevilirsin şu an ki gibi.
müslümanım deyip mitinglere kuran-ı kerim ile çıkanların ' Bir gün hakkımda çok zengin olmuş derlerse inanmayın, yalandır, ama doğruysa çalmışımdır' diyen birileri, çıktığı televizyon kutsaldır, doğduğu şehir mübarektir diyen yalakaların olduğu bir çoğrafya da, Atam Adamdır.. Allah rahmet eylesin..
Her Türk evladı gibi saf duygularla inandı. Peygamberin kabrine dokunursanız atlılarımla oraya inerim diye tehtid savurmuştu arap krallarına. İstiklal marşını kabul etmezdi dinsiz olsaydı. 30 yıllarda kuranın anlamını okuyunca ve araştırmalar yapınca kandırıldığını anladı. Bu yüzden medeni bilgiler kitabı yazdı. Yani Atatürk sonradan agnostik bir insan oldu
Ayrıca Atatürk dindar değildi dini kullandı diyenlere gelecek olursak. Birinci dereceden kaynaklarım var Atatürk en başında dindar bir insandı sonradan kuranın anlamını anlayınca dinden çıktı
Dindar adam Şeriati (Allah kanunlarını) kaldırirmı? Dindar adam içermi? Dindar adam millete kılık kıyafet devrimi altında gavur elbisesi giyin diye dayatırmı? Dindar adam gavur şapkası giymedi diye zavallı insanları astırırmı? Dindar adam yüce Kurana "gökten indigi SANILAN kitap" dermi? Dindar adam yüce peygambere Arabınoglu dermi? Dindar adam kadınları açıp saçarmı?
Kimsenin inancı kimseyi ilgilendirmez tabi ki lakin mecliste bu şekilde konuşmalar yapmak yakışıksızdır ve insanların inancına da saygısızlıktır. Üstelik bu konuşma zabıtlara geçmiş. Bu 1. Husus.
İkinci hususa gelince "gökten indiği sanılan kitaplar" sözü çok tehlikelidir. Çünkü Kuran'da ayette “Kesin olarak bilesiniz ki bu vahyi kuşkusuz biz indirdik ve onu mutlaka koruyan da yine biziz” ve buna benzer indirme üzerine ayetler vardır. Bunun üzerine bir insan için "Kur'an'ın indigine sandığını" söylemek dinden çıkmaya sebep olur. Çünkü bu söz ile ayette belirtilen indirmeye muhalefet etmiş oluyor
Üçüncü hususa gelince de; "biz ilhamlarımızı gökten gaipten değil doğrudan doğruya hayattan alırız" sözü Allah'ın kanunları ile yönetilmeye karşı bir sözdür.
Yukarıdaki gördüğüm bir yoruma istinaden; Sanmak ayrı birşeydir. Öyle olduğunu sanıyorlar demek ayrı birşeydir. Sanıyorlar ama öyle değil demek gibi birşeydir bu. Sanmak ve sanıyorlar arasında dağlar kadar fark vardır. Zaten konuşmanın tamamından çıkan anlam bellidir.
Din hakkındaki sözlerine bakınca iki türlü insan görüyorum, cumhuriyet kurulmadan önceki din hakkındaki sözleri ve cumhuriyet kurulduktan sonra sözleri arasında çok büyük uçurum var. Araştırma yapıp bakarsanız ne diyeceğimi anlayacaksınız. Bu da başa geçmek için dini kullandığı anlamına geliyor.
O metnin tamamını okursan anlarsın. Atatürk, hiç bir zaman dine karşı olmadı, onun savaşı cehalete karşıydı. İslam dinini zaten yalnız gökte aramak dogru olmaz, çünkü zaten hz. muhammed'e vahiy edildi. zaten ayetlerde"biz sana şah damarından daha yakınız"der.
Atatürk İslamın Gelişmeye ve çağdaşlaşmaya engel olacağını düşünmüş, biraz hakkı var ama insanların hayat tarzını o derecedeğiştirmeye çalışmak ne kadar doğru bilemiycem. Normalde devrimler halktan gelir ve başlar ama bu yukardan gelen bir devrimdi. Bilmiyorum tartışmaya açık
Atatürk deist ya da ateist, ırkçı despot bir liderdi. Cumhuriyetin kuruluşu aşamasında liderligini kabul ettirebilme için muhtemelen o tarihler için uc sayilabilecek bazı görüşlerini gizlemistir.
dediklerini biliyorum. Dersim ayaklanmasını bastırmak dışında birşey yapmadı. Rize mevzusunuda biliyorum. Rize'nin bugün kü yobazlığını gördükten sonra keşke bombalansaymış diyorum. gürcü ve rum kökenli insanların bolca yaşadığı ve radikal islama yatkın olduğu gerçeği var. Aydınlık devrime karşı gelmemeli kimse
1. Atatürk ırkçı mıydı? Dayanağınız nedir? Atatürk Milliyetçiliği dahi ırkçılığa ve dinciliğe karşı gelirken bu itham neden?
2. Dersimliyim, olay çok derinlikli yani satırlara sığmayacak kadar. İlk Dersim Harekatı'nda katliam olmamıştır, savaş neticesinde elbette ki siviller ölmüştür, fakat Atatürk'ün yürüttüğü ilk Dersim Harekatı'nda kitle kırımları sözkonusu değildir. Asıl katliam, Dersimli aşiretler silahsızlandırıldıktan sekiz ay sonra, sebepsiz yere yapılmış kitle kırımlarıdır. Tesadüfe bakın ki kitle katliamları, Mayıs'ın 20-25'lerine doğru başlamışken bu tarih, Mustafa Kemâl'in devletten fiilen emekli olup ilerleyen hastalığı neticesinde 26 Mayıs'ta Ankara'dan bir daha geri gelmemek üzere İstanbul'a yola çıktığı ve ertesi günlerde karnından düzenli olarak 6.5'ar kilogramlık su alma işlemlerinin başladığı günlere denk gelmiştir. Ne hikmetse katliamlar, Atatürk Ankara'da devletin başında iken değil de, İstanbul'da yatağında acıdan inlerken meydana gelmiştir...
... Tabii hepsi tesadüf, Atatürk İstanbul'da yatağındsn kalkamazken, yeni aldığı S5 Mini telefonuyla 4.5 G bağlantı ile Dersim'e kurdurttuğu MOBESE kameraları ve Whatssap görüntülü konuşma teknolojisiyle katliamı yönetmiştir.
3. Olayın özü şu şekildedir: Şapka Devrimi'nin yapılmasından sonra Doğu Karadeniz'de bir ayaklanma başlar. Ayaklanmanın sebebi atılan sloganlardan bellidir; "Şapka da giymeyeceğuz, vergi de vermeyeceğuz, askere de gitmeyeceğuz!"... Bunun üzerine Hamidiye zırhlısı Rize'ye (bir rivayete göre Trabzon'a) gönderilir ve dağa taşa birkaç tane sıkar. Bu gümbürtüden ürken ahali bu sefer başlar bağırmaya: - Atma Hamidiye atma! Şapka da giyeceğuz, vergi de vereceğuz, askere de gideceğuz! Durum atatürk'e haber verilir. Paşa da geminin geri dönmesini emreder. Hamidiye de geri döner.
Barkıncım eyvallah, hatırladın mı beni? Ben @KoyuSolcu. Hani Alevilikle ilgili KS'nin nabzını yoklamak için bir soru sormuştun ya yılın başında, orada tanışmıştık. Hatta Türkmen Alevilerine dayandığını söylemiştin sanırsam.
Ben Atatürk'ün şartlar dolayısıyla böyle davrandığını düşünüyorum. Zerrelerine kadar yok olmuş 1 ülkeyi tekrar kalkindirmak için zaman gerekiyordu ve emperyalistlerin ulkemizden uzak durması için biz sizin dostunuz profili çizdi. Keza Suriye'de ve Filistin'de yaptıkları ortadadır.
Gerçek bir lider gerçek bir milliyetçi gerçek bir islam ci
2
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Atatürk'ün dinde de devrimci bir anlayışı vardı. Dini arındırmak istemişti. Dinsel fanatizme karşıydı. Dindar olarak kendimi konumlandırıyorum ve yaptıkları doğruydu.
Ne demek ona borçluyum? Asıl Şu an onun yuzunden müslümanlık tam anlamıyla yasanmiyor senin Şu an bu dusuncelerde olmanin sebebide o. Islamda peygambere dusman olan bizim düşmanımızdir net.
En İyi Cevaplar