Gizli Üye(36-45)5 ayHayır, mehir (mehr) başlık parası değildir. İkisi hem hukuki hem de ahlaki açıdan farklı kavramlardır. “Mehri savunmak” için aradaki farkı net koymak gerekir:
1) Kaynağı ve amacı farklıdır
Mehir, İslam hukukunda evlilik akdiyle birlikte erkeğin kadına vermeyi taahhüt ettiği bir haktır. Dayanağı Kur'an-ı Kerim’dir (bkz. Nisa 4/4).
Başlık parası ise örf-adet kaynaklıdır; dini bir zorunluluk değildir.
2) Kime verilir?
Mehir doğrudan kadına aittir. Kadının kişisel malıdır; babasına, ailesine değil.
Başlık parası çoğu zaman gelinin ailesine verilir.
3) Hukuki statüsü
Mehir, nikâhın sonuçlarından doğan bağlayıcı bir haktır; kadın ister peşin (muaccel) ister ertelenmiş (müeccel) talep edebilir.
Başlık parası İslam hukukunda zorunlu değildir; hatta birçok âlim tarafından eleştirilmiştir.
4) Mantığı
Mehir, kadının ekonomik güvenliğini güçlendiren bir teminattır; boşanma veya ölüm halinde güvence işlevi görebilir.
Başlık parası, pratikte “kızı alma bedeli” gibi algılanabildiği için eleştirilir.
Sonuç (Mehri savunma çerçevesi)
Mehir, kadına verilen kişisel ve hukuki bir haktır; aileye ödenen bir bedel değildir. Bu nedenle “başlık parası” ile eşitlemek doğru değildir. Sorunlu olan uygulamalar varsa, bu mehir kavramının kendisinden değil, kültürel pratiklerin onu başlık parası gibi uygulamasından kaynaklanır.00 Yorumla
En İyi Cevaplar
Diğer konusunda 550 cevap paylaştı. Mehir Aslında hacı hocanın uydururduğu bir olay ve kızların bunu gitghide kabullendiği daha önce bu konu kapatılmıştı. Fakat Epstein dosyası gibi yasadışı evlilikler sözkonusu. Yasal değil Kısaca imam nikahı esnasında söylenen bir para karşılığında nikah kıyma medeli. Bu genelde 5 gram altın karşılıgı başlar gider de gider. Fakaaat bunu yapanlar hiçbir zman evlenemeyeceklerdi. Kadınlar da bu oyuna alet oldular. Çünkü erkeklerde evlenemiyorsa kadınlarda evlenemez. Yalnı kadının istediği 2nci şey yasal nikah. Aslında 2 çeşit garanti. Erkek evlenmez kaçar yabancıyla evlenir.
Dinsel adeteleri dişisel hakmış gibi savunup Laikliğin Garantisiyle savunmak :) Erkeklerin isyanı buna. Ya mehirle bedava verin paranızı ödesinler 3 kere boş ol deyip arada sırada evlenin ya da Yasal nikah kıyın 1 kere . Hem ayrnaım dökülmesin hem... kusura bakmayın Erkek yemez evlenmez öçoğu kişi bekar. Erkekler bekarsa Siz de bekar kalacaksınız. Mehir istemeyince kıymetten düşmezssiniz. Neden evlenemiyorum Sorunsalı Mehir istediğin içindir?
Mehir alınıyorsa Erkeklerin 3 kez boş ol dediğinde boşanman ve o evde gitmen gerekir.
Çünkü Nikah kıyılırken.. Dinsel olarakşu söylenir. Ben... adım... falanca ... Hanım ile 5. Gram altın karşılığında Nikah kıymak için size müracaat ettim ,
Hoca İmam bunu oylar. Fakaaat iş İmamla oldugu için. altın kadında kalır. erkeğin de bunun karşılığında 3 kez boş ol derse boşanma hakkı doğar. Altın karşılıgında nikah kıydım , Bu kadar osuruktan ipe bağlı. :) madem iş böyle bende 5-10 kere evlenirim mantığı
MUTA NIKAHI aslında bunu evlenemeyen dindarlar yaptı kadınlar ise işe yarayan ne varsa kendine yonttu.
Evet Mehir vardır ama bu uçuk bir rakkam değildir. Kadın kafasına göre belirleyemez. Şimdi ise 200 kiloluk kadın, kiloma göre altın isterim der ise :) senin etin çok pahalı der adam. Kısaca mehir sadece 4.7 gram altın iken bunu ucurmanın Sonucu EVLENEMEYECEKSİN neden hepsi kaçıyor dersen bunu kendine sorgula . Erkek verir ama Resmi nikah kıymaz. ancaaak. seks yapman artık dinen açıktır.Madem Dinsel mevzuuu , seks te aslında dinsel mevzuyla başlar? Mesela resmi nikah kıydın ama İmam nikahı kıymadın çogu kişi seks yapmaz imamın nikahına kadar. eski düşünceliler böyle . Tamam
ancaak sen İmam nikahına gittin o mehri verdi adam Kusura bakma ama Çatır çatır seks yapmak zorundasın işin dinen olduğuna işine geldiği gibi inanıyorsun sonuçta. Resmi nikah önemli değil. İşte o TV de gördüklerin gibi olursun.
Garanti olan mehir değil Resmi nikahtır. Erkekleri bunaltmayın bunaltırsanız evlenemeyeceksiniz. Erkekler açısndan sorun yok Kadın olarak cocuk doğurma potansiyelini kaybedersin Bol bol kedi beslersin. Hayvan dostu olursun. Erkek olmazssa gelşmezssiniz , Kız çocuğu olarak kalırsınız her istediği yapılan ama aslında yaşamamış olandan. Hayat bir aksiyondur ya varsın ya da yoksun. Bir varmış bir yokmuş.
01 Yorumla
Soran5 ayŞu yoruma netflixte 3 sezon dizi çekilir bravo
- Diğer konusunda 595 cevap paylaştı.
5 ayMehir başlık parası değildir mehir nikah akdi sırasında nikahın gerçekleşebilmesi için yani dini olarak gerçekleşebilmesi için kadının erkekten kendi için bulunduğu talebidir yani bir nevi güvence olarak ister kadın bunu.. başlık parası dediğimiz şey gelin ailesinin kendi için isteme sırasında istediği miktardır bu helal değildir ama mehir şarttır mehir olmadan dini nikah gerçekleşmez..
13 Yorumla
Soran5 ayNeyin güvencesi ve erkeğin güvencesi ne olacak
- 5 ay
Neyin güvencesinden bahsediyorsunuz bir kadın size ne yapabilir zaten bitti inan kadınlar erkeklere emanettir erkekler kadınlara emanettir diye bir kural kaide yok
Soran5 ayKadının güvencesini babası sağlasın benimle sevdiği için mi evleniyor kendini güvenceye almak içinmi
5 ayZaten çoğu vermiyor ki. Ben, hiç burada vereni ne gördüm ne duydum. Üniversitedeki arkadaşlarda da çoğu evlendi. Onlarda da duymadım. O yüzden verilmeyen, çoğu insanın haberi yokken sözünü yapmak saçmalık.
158 Yorumla
Soran5 ayGerçek aşk evlilikleri işte helal onlara
- 5 ay
Yooo… Hepsi de öyle değil. Kimisi sevdiğini değil, aldığını sevdi. Yani sevdiğini değil, onu seveni aldı.
Soran5 aysonuç olarak kimse kendini satmadı
- 5 ay
Sonuç olarak çalışmayanlar bedava hizmetçi, dadı olarak kullanıldı. 😃😃
Soran5 aySonuç olarak çalışanlarda evde iş bölümü yaptı diğerleride çalışsaymış onları tutan olmadı
- 5 ay
Yooo… Hiçbiri iş bölümü yapmadı. 😹😹Çünkü bizim toplum erkeğinin büyük çoğu eve gelince eline kumandasını, önüne yemeğini bekleyen, anası tarafından öyle alıştırılmış tipler.
- 5 ay
Hatta bazılarınız özellikle çalışan kadın istemiyorsunuz. 😂😂 O yüzden zırlama. Hiçbir kadın size hizmetçilik etmeye, soy adını devam ettiren bir çocuğa dadılık etmeye mecbur değil. Dua et ki toplumun çoğu mehir olayını bilmiyor. Açıp zaten çoğu kişi Kur’an okumuyor. Okusa bilir hakkını.
Soran5 ayBen eve gelince yemek beklerim annem öyle alıştırdı evet sizlerinde annelerimiz gibi olmaması sizin beceriksizliğiniz … ayrıca benim kadından bir para beklentim yok çalışmak istediğinde çalışır istemezse çalışmaz ben evime maddi manevi bakarım eşim geçim derdinden değil özgür iradesiyle isteyeceği şekilde çalışıp çalışmamaya karar verir. Ben hizmetçi istemiyorum hayat arkadaşı istiyorum ama kadının sorumluluğunda olan işleri yapmakta ona hizmetçilik gibi gelmemeli eğer öyle olacağını düşünen ve olmamış bir kadınsa evlenip bir erkeğin başını yakmasın zaten ayrıca kendi çocuğuna sarılık etmek ne kadar çirkin bir tabir evladına bakacak tabi oda bende. Mehir bak mak değil sadece fiyat etiketidir
- 5 ay
Sen de bu hastalıklı düşüncenle evlenme. Sen belli ki Müslüman değilsin. Dini olarak evde yemek yapmak veya çocuk bakmak gibi görevi yok kadının. Peygamber A. S. bile süt annesi var ve mehir de hakkı. Çünkü çalışmak zorunda olmadığı için olası bir boşanma durumunda kendini garantiye alması için vermesi gereken bir şart dini olarak erkeğin. Ha sen bunlara karşıt isen zaten Müslüman değilsin. Hâliyle senlik olmayan bir duruma niye bu kadar zırladın ve merak etme. Senin gibi biriyle zaten ben evlenmem. Üstüne para bile verseler evlenmem.
- 5 ay
Bizim babalarımız da senin baban gibi değil ki paranın lafını etmiyor. Şimdiden sen lafını ediyorsan kim bilir eşin çalışmazsa nasıl olursun? Kendi tercihine bıraktığını diyen sen artık yaptığını da yüzüne vurup pişman edersin. Ki bu kadar paranın lafını eden, hesabını yapan biri de zaten ev falan geçindiremez. Bu da senin ve senin gibi erkeklerin beceriksizliği. Sen, en iyisi kendine Müslüman olmayan bir kadın bul. Zaten bu kadar İslam karşıtı biri Müslüman da değildir. Tencere kapak olursunuz. Ayrıca bedava dadılık lafı etmemin nedeni de anne kadar çocukla ilgilenmemeniz. Tek başına yapmıyoruz biz çocuğu ama babadan çok anne bakıyor nedense?
Soran5 aySatır satır boş yapıp haklılığıma karşı beni aşağılamaya çalışmak dışında bir şey yapamamışsın boşanırsak babası baksın , ya evlenmeseydik hakkı ne olacaktı ne saçma şeyler kızın bi hakkı varsa babası versin banane
- 5 ay
Okumadım, ya he yani. 🤪😂😂😂
Soran5 ayOkuduğunu ve kudurduğunu ama yazacak cevabın olmadığından böyle bir cevap yazdığını adım kadar iyi biliyorum o yüzden içim rahat dolar endeksli kadın 🤣🤣🤣
- 5 ay
Ağlamaya devam et. Yine okumadım. 😂😂
Soran5 ayAğlamıyorum yazdıkça mutlu oluyorum çünkü okuyup cevap veremiyorsun 🤣🤣🤣🤣
- 5 ay
Şu yaş aralığına kadar seni kimsenin niye almadığı belli oldu 😀😀
Soran5 ayBeni kimse almadı değil ben herkesi reddededim mesela senin gibi fiyatı olanları 🤣🤣🤣
- 5 ay
Çok inandırıcı yani kızların sana evlilik teklif ettiği (!) Ahahahah 😂😂
- 5 ay
Kafaya bak, cidden rahatsızsın belli ki. Bu kadar para lafı etmene bakarsak belli ki yokluk içindesin. Fiyatını söyle de ödeyeyim de bir sus. 😂😂
Soran5 ayKızlar tabiki bana evlilik teklifi etmedi kız evlenmemi teklif edermiş ama ciddi niyetle yaklaşan oldu lakin hepsi sevgiye ortak bir hayata değil maddiyata hayatını kurtarmaya geldiğinden ben fiyatlarını ödemek istemedim
Soran5 aySabahtan beri kendini birisine hak adı altında satacağını söyleyen son kullanım tarihi geçmiş mal bana fiyat ödeyeyim diyor birde mesajları okumuyorum diyor eşşek gibi okuyormuşsun 🤣🤣🤣
- 5 ay
Senin gibi para lafı eden paragöz biriyle evlenmek isteyen biri de olduysa şayet oysaki tencere kapak olurdunuz. 😂😂
Soran5 ayTr kızı işte hepiniz zengin birine kendinizi pazarlamanın peşimdesiniz
- 5 ay
Son iki mesajını okumuş olmam okumadım dediğim kısmı okuduğum anlamına mı geliyor? Bayağı komikmiş. Maksimum zekân bu kadar demek ki. 😂😂😂😂Ayrıca satmanın lafını eden sensin en başından sorduğun sorudan verdiğin cevaplara kadar. Aksi takdirde böyle bir soru sorma gereği duymazdın. Söyle fiyatını bu kadar zırlayıp durmak yerine. 😂😂
- 5 ay
Dedi o sırada Euro , dolar, vatandaşlık için kendini yabancı kadınlara satan T. C. erkosu. 😂😂Senin gibi zırlayıp durup zengin kadın avcısı ne erkekler gördü bu gözler ama kendine hak gördüğü şeyi karşı cinsi de isteyince zırlamanız da komik. 😂😅
Neyse, tek önceliğim site değil. Senin gibi sitede yatıp kalkmıyorum. İşim gücüm var. Zırlamaya devam et. Hadi by Küçük Emrah. 👋🏻
Soran5 ayİnsanların fiyatları olmadığını savunan benim hak adı altında fiyatları olduğunu savunan sensin istersen gecelik hakkını söyle ödeyip takılayım beğenirsem sabah aldığım çöpe geri atarken bi hak daha veririm. nasıl olsa yaptığın şeydin madem hakkın var 🤣🤣
- 5 ay
Yine destan yazmış 💩ama okumadım 😃😃
Soran5 ayOkudun eşşek gibi okudun nutkun tutulduğu için susmayı tercih ettin ne adam ettim ama seni 🤣🤣🤣🤣
- 5 ay
Görülmemek nasıl bir duygu? Yine okumadım. 😹😹Düşün yani, o kadar yoksun gözümde. 😅😅
Soran5 ayOkuduğunu bildiğim için içim rahat ama sen cevap veremediğinden kudurduğundan böyle bir yola başvuruyorsun ucuz e, s. c seni 🤣🤣🤣
- 5 ay
Sinek vızıldadı galiba😀😀
Soran5 ayAnneni vızıldatıyorum ahahhahaha 🤣🤣🤣
- 5 ay
Konuş deli gibi kendi kendine. Eğlendiriyorsun beni. 😂😂
Soran5 ayBiliyorum eğlendiğini bende çok eğleniyorum sen kudurduğun için ohhhhh köpek seni delirrrr 🤣🤣🤣
- 5 ay
Devam et beni güldürmeye 😂😂
Soran5 aySeni zıplatmaya devam ediyorum sokak kadını 🤣🤣🤣
- 5 ay
😂😂😂😂
- 5 ay
Yine okumadım
Soran5 ayOkuduğunu biliyorum çıldırdığını kudurduğunu bu yüzden böyle saçmaladığını biliyorum içimin yağları eriyor karşımda çaresiz kaldığın için 🤣🤣
- 5 ay
Devam et kendi kendine konuşmaya.😃😃Deli deliiii 😹😹
Soran5 ayKendi kendime konuşmuyorum o kadar güzel okuyorsun ki yalancı durumuna düşmemek içinde çaktırmamaya çalışıyorsun ama söylediğim laflar içine girip orada kalıyor yaa çok mutluyum 🤣🤣🤣
- 5 ay
Eeee sonra ne olmuş kim ölmüş 😅😅
Soran5 aySenin onurun gururum şerefin ahlakın namusun hepsi öldü parayla aldım hepsini 🤣🤣🤣
- 5 ay
😃😃yine konuşmuş kendi kendine Allah’ın delisi
- 5 ay
Cidden işin gücün yok mu? Yani burada yatıp kalkıyorsun belli ki her şeye anında yanıt vermene bakarsak.
Soran5 aySenin gibi gecelik ucuzlar düşüyor 🤣🤣
- 5 ay
İşsiz olduğunu yine belli ettin 😹😹
Soran5 ayCumartesi pazar günleri tatilim kuşkafalı 🤣🤣🤣 bütün gün burada takılıp bana cevap veriyorsun ama işsiz olan ben oluyorum. Bak bunu da eşşek gibi okuyacaksın laf soktuğum ve haklı olduğum için deminki 3 yaşındaki çocuk zekanla okumuyorum kendine kendine yazıyorsun diyeceksin 🤣🤣🤣🤣🤣
- 5 ay
😅😅😅😅Üşenmedin mi destan yazmaya? Üstelik okumadığım hâlde… 😃😃
- 5 ay
Kafasızlık böyle oluyor demek. 😹😹
Soran5 ayGene haklı çıktım ag ke. vasesi ooohhhhjjj soktuuummm
- 5 ay
Sevdin herhalde görmezden gelinmeyi 😹😹
Soran5 ay0r0. spulukta böyle oluyor demek 2 şer 2 şer yazıyorsun benim işime geliyor 2 şer 2 şer laf sokuyorummmm 🤣🤣🤣
Soran5 ayAnnen beni şu an alttan görüyor merak etme sen yaz dur 🤣🤣🤣
- 5 ay
Ahan da yine yazmış. Demek ki görmezden gelinmekten hoşlanıyor.😃😃Neyse, önüne attığım kemiklerle idare et. Bu kadar sohbet yeterli. Bildirimleri kapatıyorum. Sen, kendi kendine konuşmaya devam et. 👋🏻
Soran5 ayKorkup kaçttııınnnn zuhahahahhahaha façanı böyle aşağı alırım işte korkkkaaaakkkk zuhahaaha 🤣🤣🤣🤣🤣
- 5 ay
Sen kadınlara kendini satıyor diyordun. Değil mi? Al sana senin cinsin. 😅😅😅😅
www.instagram.com/.../?igsh=dTU1ZGUyYjFseWVt
Soran5 ayBak senin üstünden geçip perişan ettiğin için kudurukluğunu atamıyorsun üstünden farkındayım içten içe bana hayranda oldun koparmıyorsun bir yandan sürekli bir iletişim kurmaya çalışıyorsun ama ben seni almam boşuna ağlama
Yapay Zeka Cevapladı
Biz Berk ve Şenay. Sorundaki ton biraz alaycı ama aslında kavramsal bir kafa karışıklığı var gibi, onu hissediyoruz 😊 Mehir ile başlık parası aynı şey değil aslında. Mehir, evlilikte kadına verilen ve onun kişisel hakkı olan bir güvence gibi düşünülür 💍 Başlık parası ise çoğu zaman aileye verilen, kadını adeta “alım satım” nesnesine çeviren bir gelenek olarak görülür 💸 Aradaki fark niyet, muhatap ve hak meselesinde yatıyor. Kelimeler benzer çağrışsa da kültürel arka planları farklı 📚✨
00 Yorumla
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
1Cevap
5 ayAynı şeyler değil tabiki biri mal gibi satın alma işlemi diğeri kadının güvencesi
15 Yorumla
Soran5 ayNe kadının güvencesi gene mal gibi satın almaya yarıyor işte
- 5 ay
Mehir Allah'ın ayetle sabitlediği kadının hakkı olduğu bir güvencedir. Senin zihniyet bunu anlamayabilir normal karşılarız😒
Soran5 aySeviyorsan evlenirsin kendine fiyat belirlemezsin bu kadar basit başlık parasınıda islamla ilişkilenriyorlardı zaten ikiside aynı şey
- 5 ay
Sizin gibiler kadını mal gibi kullanmasın diye düşünülmüş bir şey şu anda ne kadar da doğru bir şey olduğunu bir kez daha anladım yazık sana
Soran5 ayBizim gibiler evlenmek için fiyat öderse malıda istediği gibi kullanır ama sevdiği için karşılıksız evlenen kişiyide başımızda taşırız para verirsem kendimi taşıttırırım
- Diğer konusunda 517 cevap paylaştı.
5 ayBaşlık parası kızın ailesine veriliyor mehir ise gelinin kendisine ait.
01 Yorumla
Soran5 ayNeden veriliyor peki
Gizli Üye(36-45)5 ayevlenemeyen bekar erkeler isyan ediyor sadece. Sevip evlenen hiçbir erkek bu mehire karşı degıl. Çatla kıskanç git kendıne hanım bul
15 Yorumla
Soran5 ayFiyatını ödersem senide satın alırım demek ki
Cevap sahibi5 ayBen seninkini ödeyim öyle oluyorsa
Soran5 ayBenim fiyatım değil sevgim var onu sayın alamazsın ama bunu kime anlatıyorum
Cevap sahibi5 aySeviyeye bak kimsenin başını yakma otur ananın dizinin dibinde
Soran5 ayBasit tr kızı işte hemen erkeği ezikleme çabası yani kendi seviyesine indirmeye çalışma telaşı 🤣🤣
- Diğer konusunda 793 cevap paylaştı.
5 ayKadin hakki susun ve verin
019 Yorumla
Soran5 ayO mehiri veriyorsam susmam istediğim gibi kullanırım eşimi oda susmak zorunda istediğimi yaparken
- 5 ay
Ulan ne biçim insansınız
Soran5 aySiz ne biçim insansınız parayla kendinizi satıyorsunuz mehir neymiş seviyorsanız evlenirsiniz bu kadar basit
- 5 ay
Git biraz dinen araştır Boş boş konuşma Allah'ın cimrisi
Soran5 ayBaşlık parasınada dinden gelen bir şey diye anlatıyorlardı ikiside aynı şey mesele cimrilik değil kendinize fiyat koymanız
- 5 ay
Sen bu kafayla zaten Gidip birisiyle evlenip onu başını yakma Bence bir daha da yazma ya Sinirlerimi bozdun iyice gece gece
Soran5 aySorunun sahibi benim misafir olan sensin gerçeklerle yüzleşmek hoşuna gitmediyse kapı orada
- 5 ay
Komiksin sadece komiksin gerçekten
Soran5 ayO zaman sana GÜLe GÜLe
- 5 ay
Siiiit
Soran5 ayHadi canım uza uza gerçekler karşısında küfür ederek haklılığımı daha fazla onaylayıp karşımda küçülme
- 5 ay
Sen nesin ki karşında küçülcem sen önce kadın değeri bil
Soran5 ayHer kadın değerini etiketine yazmış zaten ödeyen alıyor bilmeme gerek kalmamış.
- 5 ay
Oh olsun alsınlar her şeyi
Soran5 ayPara veriyorsam ye kızına mı kaldım gider miss gibi yabancı alırım hem ilk çocuktan sonra kaldır çöpe at olmaz
- 5 ay
Ok.
Soran5 ayBy şebekesiz kadın
- 5 ay
💩💩
Soran5 ayCıvık 🤣
Gizli Üye(18-24)5 ayDeğil. Kadının hakkı
01 Yorumla
Soran5 ayNereden gelen bir hak öyle bir hak yok erkeğin hakkı nerede o zaman
5 ayBaşlık parası değil
00 Yorumla
Detaylı bilgi