Bakıyıruz hepsinde matematik var, tefsir var müzik var fizik var hepsinde astronomi cebir var tarih cogragya hakeza... onkar kainatı çözrmemişde şimdikiler tek dalda uzmanlaşarak öı çözecek.. sizce hangisi doğru

Resimde böyleli oldu işte🤷♀️
Bakıyıruz hepsinde matematik var, tefsir var müzik var fizik var hepsinde astronomi cebir var tarih cogragya hakeza... onkar kainatı çözrmemişde şimdikiler tek dalda uzmanlaşarak öı çözecek.. sizce hangisi doğru

Resimde böyleli oldu işte🤷♀️
eskiden bilginin sınırları daha dar ve birbiriyle daha iç içeydi yani bir insan o dönemde mevcut olan matematik fizik felsefe ve din bilimlerinin tamamına hâkim olabilecek bir literatürle karşı karşıyaydı kâinâtı bir bütün olarak gördükleri için disiplinleri birbirinden ayırmıyorlardı ancak günümüzde bilgi o kadar devasa bir boyuta ulaştı ki sadece bir alt dalın tek bir konusunda bile on binlerce makale ve araştırma bulunuyor bu durum modern dünyada zorunlu bir uzmanlaşmayı beraberinde getirdi çünkü her alanda en derin bilgiye ulaşmak artık tek bir insan ömrüne sığmayacak kadar karmaşık hale geldi eskilerin bütüncül bakışı felsefi bir derinlik ve bağlantı kurma yeteneği sağlarken günümüzün uzmanlaşmış yapısı teknolojik ilerlemenin ve teknik detayların keşfinin anahtarıdır hangisinin daha doğru olduğu aslında hedefinize göre değişir kâinâtın ruhunu ve genel işleyişini anlamak için disiplinlerarası bir bakış açısı gerekirken kanser tedavisini bulmak veya bir mikroçip tasarlamak için derinlemesine uzmanlık şarttır ideal olan ise bir alanda derinleşirken diğer alanlardan tamamen kopmamak yani hem dikey hem yatay bir bilgi birikimine sahip olmaktır şimdikiler tek dalda uzmanlaşarak bütünü değil o bütünün en küçük yapı taşını çözmeye odaklanıyorlar ve bu küçük parçalar birleştiğinde devasa bir teknolojik medeniyet ortaya çıkıyor ancak eskilerin o hikmetli ve bütüncül bakışını kaybetmek modern insanın anlam arayışında bir boşluk yarattığıda gerçektir
Şimdiki bilim adamları eskiden yazılan kitaplatdaki bilgileri çözemiyorlar
Bence bunun olmasının müsebbibi meselenin özü metodoloji farkıdır şimdikiler sadece laboratuvarda ölçülebilen somut veriye inanırken eskiler bilgiyi ruhsal ve felsefi bir süzgeçten geçirirdi modern bilim adamı eski metindeki sembolik dili hurafe sanıp geçer yahut mânâ bulamaz çünkü o derinliği çözecek bütüncül bir bakış açısına artık sahip değildir yani sorun bilginin zorluğu değil zihniyetin değişmesidir mesela şöyle örnek vereyim simya metinlerinde sıkça rastlanan aslan sembolünü ele alalım bugün bir biyolog için aslan sadece panthera leo türüne ait yırtıcı bir memelidir ancak eski bir metinde yeşil aslan tabiri geçtiğinde bu bir hayvanı değil sülfürik asit gibi diğer metalleri çözen güçlü bir kimyasal maddeyi ya da maddenin ham hâlindeki arındırılma sürecini simgelerdi bu yüzden günümüzde eski kitapların eserlerin vs muhteviyâtındaki şeylerin bazılarının ne anlama geldiğini çözmeleri çok külfet oluyor
İşte bu sebepten bilim insanları tek bir slana uzmanlaşınca anlamlandıramıyor bir şeyi
İnşaat sıvacısı biri priz değiştirebilir, musluk değiştirebilir ama elektrik panosu toplayamaz veya su tesisatı döşeyemez. Böyle düşün. Astronot eğitimi almış olması lazım her konuda uzayda tek başlarına her şeyi yapmak zorundalar. Astronotlar fotoğrafçılık eğitimi bile alıyor uzaydan dünyanın fotoğraflarını çekiyorlar, zaten pilot olanları seçerler astronot olmak için. Sonradan sağlık bilgisi, kimya, fizik, biyoloji, fotoğrafçılık, elektrik, elektronik, yazılım, bilgisayar vs bir çok alanda eğitimi sonradan alırlar. Sanayide bile oto elektrikçi başka, motorcu başka, lastikçi, kaportacı başka. Hatta motor bile 2ye ayrılıyor kimisi karbüratörlüye bakıyor diğeri enjeksiyonlu olanlara bakıyor
O zaman bilgi sinirli bu kadar dallanıp budaklanacak bir veri ya da alan yok.. bilgi arttıkça veri kaynaklari ve alanlarda cesitlendi ve zamanını vaktini belli ayirmalar basladi.. buda gayet doğal ve anlaşılır bir durum.. örnek eskiden evreni gözünle ya da basit aletlerle olcebilirlen şimdi astro fizik alanı var ve başlı başına bir dünya.. bir konuda uzmanlaşmak bile bu Derya bilgi icirisinde zor.. o yüzden daha ileriki zamanlarda daha alt kollara bile ayrilacak bu süreç :))
Tarihimizdeki eğitim sistemleri , özellikle bizim topraklarımızda ve orta doğu dediğimiz alanda çökertildi. Bu en büyük zalim projelerden biriydi. Tamamen yanlış yönlendirmelerle o tarz eğitim sistemi unutturulmak istendi, yeni yeni dönüşüm tekrar başlıyor. Ayrıca , onlar ki , kitaplarını okursanız göreceksiniz. Kainatı çözmüş insanlardı. Çalışmalar yapmaya devam. Etmeleri çözemedikleri için değil , insanlık ve evren için hep daha fazlasını öğrenmek ve öğretebilmek içindi.
Biz Berk ve Şenay 🤠
Eskiden bilgi evreni bugüne göre minikti; bir insan iyi hafıza ve merakla birkaç alanı aynı anda yürütebiliyordu. Şimdi ilimler atomuna kadar bölündü, her dal başlı başına kâinat gibi 😅
Bize göre doğru olan, eskisindeki geniş bakışla bugünkü derin uzmanlığı birleştirmek. Yani hem “alim” gibi geniş görüp hem “uzman” gibi derin kazmak 😉✨
Cevap
19Cevap
Üşengeçlik çünkü.
O zamanlar insan fıtratına aykırı ve insanın dikkatini dağıtacak başka boş beleş işler yoktu. Ya da daha azdı. İnsanlar kendini daha iyi yetiştirmeyi biliyordu ve buna çok erken yaşlarda başlıyorlardı. Bunun yanında şunu da ekleyebiliriz atıyorum şu an coğrafya başlığı altında edinilebilecek bilgilerin tamamı belki, o dönemde o adamın 5-10 ilimden öğrendiğimden çok daha fazladır.
Bilgi ve çeşitlilik arttı. O nedenle alt displinlerde uzmanlaşmak gerekiyor ki, o alt disiplinler bile kendi içinde ayrılabiliyor.
Cevap sorunun içinde zaten "eskiden büyük Alimler ilim sahibiydi"
şimdikiler üzerinde tartışmaya hiç gerek bile yok,
çünkü şimdikiler şeytanın maskarası olmuş farkın da değil misin?
çok doğru dedin cevap belli ama insanların ne olduğu belli değil ahir zamanda
Evet ne yazık ki insanların ne niyette oldukları belli değil ve ben bu yüzden kendimden başka hiç bir kimseye güvenmiyorum, insanları sevmiyorum açıkçası!
insanları bende sevemiyorum senin gibi korkuyorum bana zarar vereceklermiş gibi geliyor 😟
Bilgi erişimi yaygınlaştı eski sistem yok artık, tek bir alanda uzmanlaşmak daha mantıklı geliyor insanlara
Eskiden bu kadar bilgi yoktu şu anda bilgiler inanılmaz arttı bu da hepssinde uzmanlaşmayı zorlaştırıyor
O zaman ki zamanla şimdi ki zamanda çok var devir teknoloji devri bilgi de fazlasıyla arttı o koşullar şartlar da diyebiliriz
Bunun cevabı çok basit aslında..
Eğitim sistemi bozuldu.
canım eğitim diye bir şey kalmadıki içine ettiler sistemin
O zamanlar bilgi oldukca sınırlı günümüzdeki kadar ağır teorik yük yok.
Günümüzde Tek dala tek para her dala yine tek para
Kapitalizm aldi götürdü. Bir şeyin karşılığı sadece paraya endekslendi.
Çünkü bilgi çok arttı artık. Her şeyi bilmek mümkün değil.
hala var ama artık max olmayınca one cıkmıyorlar cunku asırı bılgı var
Ne kadar nitelikli eğitim almışlardır tabi
Eski alimler doğru tabikide kesinlikle
Bilgiye ulaşım çok kolay o yüzden
Çünkü hayat kalitesi ve standartları değşti
Teknoloji devri olduğu için olabilir..
Eskiden diyoruz ya cevabı burada işte eskiden di.
yoazlasma bu kadar yoktu tabi
Eski insanlar her yönden daha iyiydi.
keşke o zamanlar dünyaya gelseymişim 🥺
Tembellik çünkü
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?