Dünyadaki iyi ve kötü kavramının sınırları eğer bir Tanrı varsa onun hayal gücü boyutunda. Kötülüğün kaynağı da iyiliğin kaynağı da eğer varsa Tanrıdır. Savunmasız 5 yaşındaki bir çocuğa tecavüz edilmesi Tanrının bu denli bir kötülüğü hayal edip var etmesi ile mümkündür. Siz ne düşünüyorsunuz?
Cevabın nedir?
Bu yazından Allah'ı hiç tanımadığını görüyorum kardeşim :) Allah dünyayı bir sınav noktası olarak yarattı ve belli ki hiç merak edip kuranı da okumamışsın burada herşey bir sınav iyisiyle kötüsüyle kim ne yaparsa herşey bir sınav ve öbür tarafta kimsenin kimsede iğne ucu kadar hakkı kalmayacak Allah zalimler için cehennemi yarattı cezalarını çekebilsinler diye iyiler için ise cenneti inanmayanlar içinde sonsuza kadar orada kalacakları cehennemi. Evet dünya kötü bir yer malesef ama Allah kötülüğü değil iyiliği emrediyor ve şeytanın apaçık düşmanımız olduğunu dile getiriyor. Zalimlerin de cezasını çekeceği cehennemi hazırladı. Allah'ın var olduğunu iyilik kötülüklerden değil de etraftaki herşeyin uyumuna bakarak anlayabilirsin galaksinin güneşin var oluşunun bütün gezegenlerin belli aralıklarla duruşunun dünyamızın düzeni bitkilerin hayvanların doğanın herşeyin bir düzen içinde olduğunu görebilirsin bunların tesadüf olması kattrilyonda 1 peki tesadüf olsaydı herşey sonuç ne olurdu sence? 1 tane bile eksik olmazmıydı atıyorum güneş dünyaya birz daha uzak olsaydı ne olurdu hiç düşündün mü ya da görmeyip duyamasaydın veya yiyecekler oluşmasaydı görmek için kör olmayın Allah kimine nasip etmiyor ama inşAllah bir gün sende bu murada erersin güzel kardeşim.
07 Yorumla- +1 yıl
Ya çocuk tecavüzcülerini çocuklara tecavüz etsin diye yollayan bir tanrın; ya da "işin bittikten sonra seni cezalandıracağım" diyen bir tanrın var.
Bir çocuğa tecavüz edilmesini engelleyecek gücüm olsaydı, bunu yapardım.
Tanrıdan daha merhametli olduğumu fark ettiğim gün, inancımı yitirdim
körü körüne inanmıyorum sadece düşünüyorum ve yok diyorum
Soran+1 yılAksine inanan bir insan olarak başladım ve madem inanıyorum bunlar Allah kelamı dedim ve 1 senemi ayırıp bu alandaki her şeyi okudum.
2 sefer baştan sona meal okudum (Bazı sureleri en az 10 defa derin derin düşünerek okudum)
3 Farklı tefsir ve sayısız sefer ilmihal ve hadis kitaplarını bitirdim.
ve tekrar soruyorum sana
Tanrı varsa iyiliğin de kötülüğün de tek kaynağı ve hatta Kainattaki En iyi varlık da en kötü varlık da odur. Benim sorduğum şey evrende İyiliğin de kötülüğün de tek kaynağı yani yaratıcısı Tanrıdır. En kötü eylemi de o yarattı var etti en iyi eylemi de o yarattı var etti.
Tanrı evrendeki hem en iyi varlıkken hem de en kötü zalim acımasız varlık.
Bir kötülük varsa bunu yaratan bunu düşünen planlayan vardır ve Bu da Tanrıdır. Yani 5 yaşında bir çocuğa tecavüz ediliyorsa bu Tanrının hayal gücüdür.- +1 yıl
Ayrıca Allah kimseyi çocuklara tecavüz etsin diye dünyaya yollamaz insanların dünyaya yollanma amacı Allah ı tanımak ve ona ibadet etmektir temel amaç budur. Allah sana özgür irade vermiş iyiyi göstermiş kötüyü göstermiş kötülüğün şeytan işi olduğunu ve şeytanın apaçık düşmanımız olduğunu söylemiş iyiliği emretmiş iyiler için içinde sonsuza kadar kalacaklar hiç bir sıkıntının olmayacağı cenneti yaratmış kötüler için ise cehennemi ve buradaki kavramlar fark edersen sonsuzluk sonsuz yani hiç sonu yok düşünsene hiç ya bitmiyor hep var hep var peki böyle bir olgunun yanında 50-60-70-80-100 neyse bu yılların lafı olur mu burdan bile anlayabilirsin buranın bir sınav yeri olduğunu.
- +1 yıl
evet bütün kötülükleri ve iyilikleri o yarattı. ve sınır koydu iyiliklerle cennete kötülüklerle cehenneme gideceksiniz. 5 yaşındaki savunmasız çocuklara tecavüz edilmesine Allah müsaade etti. isteseydi bunu engellerdi. tecavüze uğrayan çocuk savunmasız ve erişkinlik çağına gelmediği için sonsuz cennete tecavüz eden kişi sonsuz cehenneme gideceğini biz daha dünyadayken biliyoruz. zaten ayetlerde belirmiş siz öyle kolayca cennete gideceğinizi mi sandınız. kötü olaylara sabredenlere müjdeler olsun demiştir. tecavüzde hayatın içinden acı bir olaydır imtihanın sınırlı içerisindendir bak alttaki kardeşim ne güzel açıklamış :) Herşeyin bir cevabı var.
- +1 yıl
Ayrıca ben cinde gördüm. Allah bana rüyada peygamber efendimizin nurlu yüzünü görmeyide nasip etti ve kıyametide gördüm ben bunları gördükten sonra sen istediğin kadar zırvala Allah'ın varlığından emin olduğum kadar başka hiç birşeyden emin değilim. Adım anıl ama adımın anıl olduğundan bile daha az eminim Allah'ın varlığının yanında.
Soran+1 yılBenim hayal edebildiğim en iyi varlık olduğu gibi her küfürü sıralayabileceğim en kötü acımasız sapkın ruhlu varlık da o.
En İyi Cevaplar
Diğer konusunda 6b cevap paylaştı. Allah dünyadaki insanların yaşam şartlarına göre iyi veya kötü diye değerlendirilemez. Allah adaletlidir, dünyada insanlar birbirlerine yaparlar, şu an her sapık , her katil bir sapkınlık yapabilir önünde engel yoktur, asıl ilahi bir el sürekli engel olsa daha saçma daha absürt olmaz mıydı? İnsanların kötülük yapmasına bile izin verilmese dünyadaki insanların yaşama amacı nedir? Zaman kaybı değil mi? Heleki ilahi müdahaleyi gören kişi kopya çekmiş kişi olur, dünyadaki hiçbir kul böyle bir kopya çekemez, eğer öyle bir şey olursa onun sınavı bitmiştir.
“Eğer Peygamber'i bir melek kılsaydık muhakkak ki onu (yine) bir adam suretine sokar, onları yine halen içinde bulundukları kuşkuya düşürürdük.” (Enam, 6/9)
bu ayette gördüğün gibi dünyada insandaki kuşkuyu tamamen giderecek olan müdahaleler olamaz, yine de şüphe etmeleri, kuşku etmeleri gerek00 Yorumla
1. si tanrı değil Allah vardır şu an söylediğin şeyde felsefik bir kanıt yani madem tanrı var neden kötülükler oluyo falan felan. Herkesin bir karakteri var ve herkes bir şekilde sınanıyo eğer Allah cinayeti , tecavüzü veya başka şeyleri engelleseydi sence dünyada iyilik kötülük kavramı diye birşey olurmuydu? o zaman kimse birbirine kötülük yapamazdı sence o zaman sınanabilirmiydik?
03 Yorumla
Soran+1 yılHayır ben Tanrı varsa neden kötülükler oluyor demedim ki.
Benim sorduğum şey evrende İyiliğin de kötülüğün de tek kaynağı yani yaratıcısı Tanrıdır. En kötü eylemi de o yarattı var etti en iyi eylemi de o yarattı var etti.
Tanrı evrendeki hem en iyi varlıkken hem de en kötü zalim acımasız varlık.
Bir kötülük varsa bunu yaratan bunu düşünen planlayan vardır ve Bu da Tanrıdır. Yani 5 yaşında bir çocuğa tecavüz ediliyorsa bu Tanrının hayal gücüdür.- +1 yıl
Tanrının hayal gücü değil bunu yapanın karaktersizliği, herkesin farklı farklı özelliği var ve bu yaşadıklarımızın çoğu kendi tercihlerimizin sonucu. Hepimiz yaptıklarımıza , tercihlerimize göre cennete veya cehenneme gidicez hem en iyi hem en kötü diiye bir varlık dememelisin çünkü Allah her şeyi kusursuz yaratmış bu hata Allah'ın değil zihniyetsiz insanların eseri böyle düşünmemeilisin bence
Soran+1 yılBir kere kusursuz bir düzen yok zaten onu önce bir geçelim de
https://www.youtube.com/watch?v=hKwNTYdwMbI
Hayır kötülüğün tek ama tek kaynağı Tanrının hayal gücüdür.
Sanki tanri istese kotuluge engel olamaz mi ozaman o nasil bir kudret ki kotuluge goz yumup buna sinanmak diyo. Mesela engelli dogan bebeklerin sucu ne ki onlari engelli olmakla siniyo? Ailesini mi siniyo ailesini siniyosa bebegin sucu ne? Her neyse tanri yok varsa da gucsuz ve kotudur
15 Yorumla
Soran+1 yılEİG goes to :D
Oscar ödül töreni :D
Soran+1 yılasdfghjklşilkjhg :D senden bahsediyorum :D
Soran+1 yılsadasdjkas :D ahahah
AI Persona’ya Sor
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
12
Cevap
14Cevap
+1 yılBurada tartışmak inanılmaz saçma olur. Yeri gelecek ve herşeyi göreceğiz zaten. Tartışmaya gerek yok. Ve ben Tanrı olsam herkese bela verirdim inanılmaz caniyim. :D Ama eli ayağı düzgün olupta tanrı cani demek.. Bilemiyorum. Herkesin imtihanı farklıdır.
12 Yorumla
Soran+1 yılSen ne dersen o tartışma bitmiştir :D
- +1 yıl
:))
5 yaşındaki bir kiz çocuğunun tecavuze ugradiğini ele alip dunyadaki iyi insanlari yok sayarsanız Tanri yoktur elbet... Ama kotulukle birlikte iyileride görürsen Tanrinin belki var olabilecegini düşünürsün. Tüm yaratilan mukemmelikleri gorur ve dusunursen Tanriya olan inancin sonsuzlasir. Kisacasi nereye baktigin onemli.. Ama eline kurani alip mealini okumadiysen ve sorunun cevabini kendin veremediysen kurana hic basvurmadiysan elbette Tanrinin yok olduguna inanirsin... Dusunsene dunyada herkes iyi olsaydi ve hani diyosunya dunyada kötü yaratilmissa tanridan gelir bu diye.. Dunya iyiliklerle dolu olsaydi. Bizi Tanrinin yolundan ve adaletinden uzaklastiracak olaylar olmasaydi. Yaratilmamizin amaci ne olurdu?
00 Yorumla
+1 yılevet bütün kötülükleri ve iyilikleri o yarattı. ve sınır koydu iyiliklerle cennete kötülüklerle cehenneme gideceksiniz. 5 yaşındaki savunmasız çocuklara tecavüz edilmesine Allah müsaade etti. isteseydi bunu engellerdi. tecavüze uğrayan çocuk savunmasız ve erişkinlik çağına gelmediği için sonsuz cennete tecavüz eden kişi sonsuz cehenneme gideceğini biz daha dünyadayken biliyoruz. zaten ayetlerde belirmiş siz öyle kolayca cennete gideceğinizi mi sandınız. kötü olaylara sabredenlere müjdeler olsun demiştir. tecavüzde hayatın içinden acı bir olaydır imtihanın sınırlı içerisindendir
08 Yorumla
Soran+1 yılÖyle ama bu denli bir kötülüğü hayal eden bir varlık aynı zamanda evrendeki en kötü varlıktır.
- +1 yıl
evet kötü tarafları vardır. buna celal sıfatı denir. birde cemal sıfatı vardır iyi tarafları. Allahı sevmesem bile onun gücü karşısında boyun eğmek zorundayım. çünkü ona karşı savaşımı kaybettim. sistemde güçlü güçsüzü eziyor okyanuslar altında büyük balık küçük balığı hep yutuyor. Allah aynı zamanda gövde göterisi yapıp azmetini ispat ediyor ben sevmedim bazı huylarını ama mecburen boyun büküp kul olmak zorunda bıraktı beni.
Soran+1 yılBenim hayal edebildiğim en iyi varlık olduğu gibi her küfürü sıralayabileceğim en kötü acımasız sapkın ruhlu varlık da o.
- +1 yıl
bende küfür ediyordum çok fazla hayatımı cehenneme döndürmüştü. ama mürşid (kurtarıcı) beni bataklıktan kurtarıp aydınlattı. kafamdaki soru işaretleri bitti. allah seni seçseydi eğer 1 günde seni alim yapardı. nedesen haklısın işin zor şeytan bırakmaz askerini.
Soran+1 yılŞeytan'ın askeri neden oluyormuşum. Ben kime ne kötülük yapmışım?
- +1 yıl
@Ate-ist çünkü siz insan ruhunda ne olup bittiğini bilmiyorsunuz. anlatılmaz tarifi yok sadece yaşanır. kul ile allah arasındadır. insanların ruhunu göremeden yadırgamayın inanç beden işi değil ruhaniyet meselesi. evet müslüman demek cahil demek çokça hata yaparlar bilgisizdirler onlarda yaptığı hatanın bedelini ödeyecekler. nefsin 7 tane derecesi var acı çekerek kısıtlanarak madde sevgisinden uzaklaşarak ruha ulaşılıyor. ben sizden daha ateistim ama Allah başıma çok kötü bela verdi korkudan son çare allah diye bağırdım. sonrası çorap söküğü gibi geldi. başınıza bela gelmezse bilemeyeceksiniz herşeyin açıklaması var muallakta kalmış bir şey yok. sizin yüzde 1 lik zekanıza sığmayacak kadar geniş bir hayat. " ben sadece kendi dilediğimi hidayete erdiririm, kendi istediğimi yoldan saptırırım" müslüman olmayı ben hiç istemedim. o zorla yaptı küfür ettire ettire ağlata ağlata. yüzbin kişide 1 kişi bilir. avrupadaki insanların mümin oluş hikayelerini araştırın sonra sağa sola bilgi verinbence
Herşeyin sahibi ve yaratıcısı Allah dır. İnsan burada belirliyici unsurdur. Yani insana seçim hakkı verilmiş olup kötülük ya da iyilik yapacağını insan seçer ve sonra Allah onu yaratır. ama Allahın senin neyi seçip seçmiyeceğini bilmiyor sanıyorsan yanılırsın Allah senin ne seçeceğinide biliyor ama sana karışmıyor dünyada serbestsin ama ahirette isteğen cennete isteğen cehenneme demiyor ve şunuda eklemek isterimki türkiyedeki gençlerin çoğu cehaletten ateist oluyor insanın başını zaten cahillik yakar ve bence ateistler hayatlarında ya isyan ettirecek tramvatik olaylar yaşıyor ya da bir inanç boşluğuna düşüyorlar ama ben genç kardeşlerimin kendisini yoktan var eden rabbini inkar etmesinden dolayı üzülüyorum
00 Yorumlatanrı kötüdür çünkü kötülüğün olduğu yere iyilik olmaz yani şöyle düşün beyaz bir renge siyah ton eklediğin zaman beyazlıktan eser kalmaz girleşir o renk. Tanrı kötülüğü ve şeytanı yaratmaya bilirdi nasıl olsa ne olacaklarını önceden biliyordu bu nedenle iyilik kötülüğe karıştığı için iyilik denen birşey yoktur aslında.
111 Yorumla
Soran+1 yılBir de merak ettiğim cennette her istediğimizi anında önümüzde bulacaksak bu zevk vermez ki insana.
- +1 yıl
birader evet senin kafan çalışıyr emek verilmeden alınan şeyler sana nasıl zevk versinki mesela 40 huri olan çalışmak yok birşey yok cennet denilen yerde sabah akşam hurimi becercez peki seks orada yasalken neden burada yasak zina deniyo ha evlenmek dediğin iki imzadan ibaret evlilik neden şart iki seven birbirini bulması neden yeterli değil
Soran+1 yılYani değil mi aynen öyle. Bir de bu soru altında gördüğüm şey iyi olan her şeyi Allah (Tanrı) yaptı kötülükler şeytandandır diyerek kendi kendilerine küfüre giriyorlar dine. Ben inanmıyorum hadi ama inanan bir insan bunu nasıl söyler?
Yani bana bizde Tevhid inancı (Tek yaratıcı inancı) var diyip kötülükleri Şeytan yarattı demek 2 yaratıcı demek değil mi?- +1 yıl
Eğer Allah kötü olsaydı (Haşa) her günah işlediğinde tövbe kapılarını sonuna kadar açmazdı
- +1 yıl
ben bu tür çelişkiler yüzünden inançımı terktettim zaten. yani şeytanla allah tarafından sırf iddalaşma yüzünden neden insanlar sınanıyo hadi neyse sen yaratıcısın büyüksün şeytanla neden idaalaşırsınki oda senin yaratğın bir nesne istesen onla başa çıkabilirsin büyüklüğünün teste mi ihtiyaçı var o zaman
Soran+1 yılPeki neden kötülüğü yaratmış?
Mesela 5 yaşında bir çocuğa tecavüzü hayal etmese bu olmazdı.
@Şımarıkqueen- +1 yıl
kötülüğ yartabn o niye yalvaralım tanrıya beni affet diye tanrı şeytanı yaratmasayda bana vesvese vermeseydi belki o günahı işlemiycektim ve cehnnemi boylmıcaktım hem biz tövbe ettik tanrı değilmi ister affeder ister affetmez affedeceği varsa niye tövbe edeilmki @Şımarıkqueen
- +1 yıl
İşde bu yüzden nefis diye bişey var sen nefsini yenmek zorundasın sen burası bir sınav aç biraz Kuran oku Hadis felan oku
- +1 yıl
merak etme çoğunu okudum ama hepsini bir daha okumaya tahammül bile edemiyorum mesela bir ayette bütün yahudileri lanetliyo ya içlerinde hiçmi iyi insan yok yani neden lanetleniyo bir nisa34'te kadına yöenelik apaçık şiddeti teşvik ediyo bir ayette eleri koları kestidiyo bir ayette çocukları belli yaştan sonra dövülmesini söylüyo ya müsaitsen özelde münakaşımızı devam edebiliriz hem beni ikna etmek istersen eğer @Şımarıkqueen iraz çıkcam o yüzden yorumlara cevap yazamayabilirim
- +1 yıl
İyi o zaman özele gel
Soran+1 yılİnanan bir insan olarak başladım ve madem inanıyorum bunlar Allah kelamı dedim ve 1 senemi ayırıp bu alandaki her şeyi okudum.
2 sefer baştan sona meal okudum (Bazı sureleri en az 10 defa derin derin düşünerek okudum)
3 Farklı tefsir ve sayısız sefer ilmihal ve hadis kitaplarını bitirdim.
Artık inanmıyorum yeterli mi? @Şımarıkqueen
+1 yılVarsa eğer çok bencil ve kötü olduğuna inanıyorum. Sanki bizimle oyun oynuyormuş gibi.
23 Yorumla
Soran+1 yılAdam resmen canı istedi diye bizi yaratmış yani o öyle diyor ben demiyorum.
Her şeyi gördüğünü söylüyor. Sonra tecavüz gibi çok adice bir suçu yaratıyor mümkün yapıyor icat ediyor. Ve 5 yaşında çocuklara tecavüz edilmesini oturup p*rno izler gibi izleyip zevk alıyor.
Mesela o mümkün kılmadığı için köşeli çember çizemiyoruz ama o tecavüzü mümkün kılmış işte kafasından neler geçiyormuş neler.
Ben Tanrı olsam dünya çok güzel olurdu ya cidden.- +1 yıl
Kesinlikle katılıyorum.
Soran+1 yılShort answer mod activated :D
Diğer konusunda 7,6b cevap paylaştı. Iyiligi kötülüğü belirleyen nedir ?
Insanlar diceksen kötü örnekler verirsen bende iyi örnekler verebilirim buna göre insana goremi yaratıcı iyi kötü dcez insan irade verilmiş bir varlık bu yüzden insana göre iyi kötü demeye katılmıyorum04 Yorumla
Soran+1 yılMesela köşeli çember çizilebilir mi?
Soran+1 yılHayır mantık dışı yani çizilmesi mümkün değil çünkü mantık Tanrı'nın sınırladığı bir şey.
Tanrı istediğini yapabilir değil mi?
ALLAH vardır ve iyidir. İnsana irade verir kötülükleri oluşturan insanlardır evet buna engel olabilir ama o zaman sen kendi iradeni kullanmış olmazsın. Yapılan kötü bir şey evet ama ALLAH o çocuğu cennetle mükafatlandırır.
012 Yorumla
Soran+1 yılHayır tam aksine eğer bir Tanrı varsa iyiliğin de kötülüğün de tek kaynağı ve hatta Kainattaki En iyi varlık da en kötü varlık da odur.
Soran+1 yılAma işte o kötülük de onu kötülerin en kötüsü yapmaz mı?
Soran+1 yılHayır yanlış mantık yine.
Adam öldürmeyi ben hayal etmedim. Ya da 5 yaşındaki bir çocuğa tecavüz etmeyi ben hayal etmedim. Ama Tanrı bu denli sapkın düşünceleri fantezileri kafasında kurup var etti.
Soran+1 yılTers bakmıyorum. Kötülüğün sınırlarını kim hayal etti? buna cevap ver
Soran+1 yılYo işte kötülüğü de Şeytan'ı da o yarattı ve son sözünle asıl sen dine küfre girdin. Şeytan Allah'ın kontrolünde değil mi? Yani Şeytan kendi kendine bir şey yarattıysa o da bir yaratıcı değil mi?
Soran+1 yılAraştırdım ben ya sen?
Tanrıdan daha merhametli olduğumu fark ettiğim gün inancımı yitirdim...
311 Yorumla- +1 yıl
Hiç bir ateist "ateist doğdum, ateist öleceğim" diyemez. Diyemedi de..
Her şeyin bir zamanı var. Sonun hayır olsun..
Soran+1 yılTanrı varsa mesela demokrat olsa güzel olmaz mı? Mesela evreni yarattık ama beceremedim sanırım diyip istifa etse biz de erken seçime gidip beni seni falan Tanrı seçsek fena olmazdı ya.
O denli büyük bir güce sahip olup bu evreni bu kadar beceriksiz şekilde yöneten bir varlık gerçekten istifa etmeli bence.
Soran+1 yılTanrı var diyen bir insanın en komik yanı.
Bak Tanrının varlığını kabul ediyorum diyorum adamlara ama adamlar Kainatraki hayal edilebilecek en iyi varlığın Tanrı olması gibi Kainattaki en zalim acımasız en kötü en sapkın en sapık ruhlu varlığın da o olduğunu kabul etmiyorlar.
5 yaşındaki Bir çocuğa tecavüz edilebiliyorsa bu Tanrının sapkınca hayal gücü ile var olmuştur.- +1 yıl
cehenneme gitmekten bu kadar korkmayın. madem inanmıyorsunuz neden bu kadar sorguluyorsunuz eğlenmek varken dünyada keyfinize bakın çocuklar korkunun ecele bir faydası yoktur. sonuçta herkes gibi öleceksiniz ikinci kez bu dünyaya gelmeyeceksiniz.
- +1 yıl
Bu kanıya nasıl varabildin Allahın merhameti olmasaydı bize tövbe kapılarını sonuna kadar açmazdı. Eğer Allah merhametsiz olsaydı ne Kuran ı nede Peygamberler getirirdi
Soran+1 yılAma kötülüğü de yaratmış ve bundan keyif alıyor sanırım. 5 Yaşındaki çocuğa tecavüz edilirken her şeyi gören sıfatı ile p*rno izler gibi izleyip bundan keyif alıyor?
@Şımarıkqueen- +1 yıl
Bundan keyif alsaydı (haşa) cehennemi yaratmazdı kötülük ayrıca insanın nefsidir
- +1 yıl
Allahin 99 ismi var islamda hepsinin karsisinda anlamlari yazar. sen bunlardan hicbirini benimsemeyip Tanri yi kullaniyorsun. Allah i bu kadar tanimadigina gore azabi gelip catmamis hic sana, Allah hesabi her zaman ahirete birakmaz ve bu konusmalarindan oturu sana azap etmek istediginde o zaman basina gelen seylere hic inanamayacaksin. Namaza felan baslarsin o gun geldiginde affet diye aglarsin. o gun gelip catinca bana burdan mesaj at duygularini paylas bende sana yasadiklarimi anlatayim dertleselim
Soran+1 yılVay be 1 sene önceki yorumuma cevap geldi.
3.5 yaşındaki minik Irmak kaçırılıp tecavüz edilip anal yolla ilişki sonucu iç organları parçalanıyor yetmiyor boğularak can veriyor ve Allah bunların hepsini izleyip tek bir müdahale yapmıyor mu? Geleceği görmüş gibi hissettim.
@Şımarıkqueen cehennemin bir çözüm olmadığını düşünüyorum. Irmak bebeğe ne olacak peki bu yaşananlardan sonra? Hadi tecavüz eden pislik cehenneme gitti de Irmak bebek ne olacak yaşadığı şeylerden sonra?
@maskot07 Allah diye bir varlığın var olduğuna inanmıyorum, şayet varsa da böylesine kötülüklere sebep olan (sonuçta kötülük de Tanrının yarattığı bir şey) üstüne bencilce ona tapmamızı isteyen bir varlığa saygı duymuyorum. Dini inancım yok ve ben iyi bir insan olarak yaşıyorum kendimce. Allah'a ihtiyacım yok yapacaklarından da pek korkmuyorum sanırım sırf ona inanmıyorum diye çocukça triplere girip bana ceza vermez. Sonuçta ben kötü bir insan değilim
+1 yılTanrı kötülüğü yaratmadı, tanrı geceyi yaratmadı; iyiliğin olmadığı yerde kötülük, ışığın olmadığı yerde gece ortaya çıktı. Mükafat kısmı içinse; gece olmadan ışığın, kötü olmadan iyiliğin kıymeti bilinmez.
010 Yorumla
Soran+1 yılTek yaratıcı varsa eğer onun eksik bıraktığı yerde yeni şey oluşmaz. 5 yaşında bir çocuğa tecavüz eğer dünya üzerinde mümkünse bu yaratılmış demektir. Sen köşeli çember çizebilir misin? Hayır işte köşeli çemberi yaratmamış Tanrı ama kötülükleri yaratmış.
- +1 yıl
Tanrı bunun insanların kendi seçimi olduğunu söylüyor. Herkesin kendi iradesi var, tecavüz konusunda tanrının elbette gücü yeter olayı durdurmaya, ama bedelinin bu dünyada kalmayacağı belirtiliyor zaten. Tanrı isterse herkesi dilediği gibi yaratırdı ama bu sefer iyinin kıymeti bilinmezdi. İlk yazımda yaratmak konusunda da anlattığımı anladığını varsayıyorum, kalemi tanrı mı yarattı? gibi bir soru sordun bana resmen.
Soran+1 yılHayır ben anlatamıyorum. Tanrı tüm kötülükleri neden durdurmuyor engellemiyor demiyorum.
Tanrı'nın evrendeki en iyi varlık olduğu gibi en kötü en acımasız en uç sapkın sapıklıkları hayal eden kafasında kuran bir varlık olduğu neden kabul edilmiyor.
Tanrı evrendeki en İyi varlık mı? Evet Tanır evrende olabilecek en iyi varlık
Tanrı evrendeki en kötü varlık mı? Evet olabilecek en kötü en acımasız varlık da Tanrı.- +1 yıl
Dediğini anlıyorum ama, tanrı ortaya seçenek sunuyor, sen bunlardan birini seçiyorsun, aynı test gibi. Sonucunuda sınavlarda olduğu gibi iyi veya kötü olarak alıyorsun. Evet zaten kötü biriysen tanrının senin bu yaptıklarına göz yummasını beklemiyorum, dediğim gibi kötüye ceza verilmeden iyiliğin anlamı olmaz.
- +1 yıl
Uzun yazı okumayı seversen sana görüşlerimin uyuştuğu bir blog verebilirim.
- +1 yıl
Hatta direk veriyim ben :D Sorduğun bütün soruların cevabını burada alacağından eminim; michaelsikkofield.blogspot.com.tr/.../...uran.html
Ama dediğim gibi uzun bir yazı, sabır lazım.
Soran+1 yılTabi ki neden sevmeyim ama yine demek istediğimi anlamadın sen.
Evrende hayal edilebilecek en kötü varlık kim desem sana?- +1 yıl
Dediğini anladım ama cevabını anlatamadım, o yüzden bu yazıyı tavsiye ettim.
İyi okumalar.
Soran+1 yılPeki teşekkürler
- +1 yıl
Bu arada senin cümlelerinin aynısı o yazıda var ama sonlarında sanırım emin değilim hatırlatıyım dedim:D
Ne sacmaliyorsun ya insanlara akıl güç fikir verilmiş isteyen bunları istediği şekilde kullanır eğer günah diye bisi olmasa bizde sinanmak için yaratilmazdik
03 Yorumla
Soran+1 yılHayır tam aksine eğer bir Tanrı varsa iyiliğin de kötülüğün de tek kaynağı ve hatta Kainattaki En iyi varlık da en kötü varlık da odur
Soran+1 yılHayır kötülük de onun elinde işte anlamadığınız olay bu. O yaratmasa kötülük de olmazdı. Yani hem en iyi varlıkken hem de en zalim acımasız ve kötü bir ruh sahibi. İnsanın aklına gelen her türkü sapkın sapık düşünce aslında onun yarattığı şeyler.
- Diğer konusunda 630 cevap paylaştı.
+1 yıl1. Allah hayal edip olmuyo Allah sadece önceden bilir bunu bu insanların nefsi ile ilgili bir şeydir Allahı suçlayamazsın Allah bu denli şeyleri hayal etmiyo bunları insanlar yapıyo Allah bunları öncedn biliyo
04 Yorumla
Soran+1 yılİşte şirk'e girdin malesef. Tevhit (Tek Yaratıcı) inancına göre her şeyi tek yaratan Tanrıdır. Kötülüğü de iyiliği de her şeyi o icat etti.
- +1 yıl
Ya çocuk tecavüzcülerini çocuklara tecavüz etsin diye yollayan bir tanrın; ya da "işin bittikten sonra seni cezalandıracağım" diyen bir tanrın var.
Bir çocuğa tecavüz edilmesini engelleyecek gücüm olsaydı, bunu yapardım.
Tanrıdan daha merhametli olduğumu fark ettiğim gün, inancımı yitirdim
körü körüne inanmıyorum sadece düşünüyorum ve yok diyorum - +1 yıl
Bunalr insanın nefsi ayrıca ben Allaha şirk koşmadım haşa
Soran+1 yılİnsanın nefsi madem yoktan var edebiliyor. O zaman benim en yakınımdaki yaratıcı bizzat benim. O zaman bana iman etsenize hem görünmez de değilim.
Size kitap falan da gönderirim doğum günlerinizde hem de bir sürü kitap alırım valla size yeter ki bana iman edin ve kurtulanlardan olun.
@Ate-ist kanka ben tebliğ ettim bakalım ne dicekler :D
Kanka bu konulara girmeyin fazla çapılacaksınız. :) :)
03 Yorumla
Soran+1 yılElektrik Mühendisiyiz çarparsa o çarpar zaten :D
Soran+1 yılElektrik Tanrı olabilir mi?
Tanrı olmanın tüm şartları var:
1. Göremiyoruz
2. Çarpıyor
+1 yılİnsan neye inanmak isterse ona inanır. (Özetle bu şekilde anlatmak istedim)
Saygılar...05 Yorumla
Soran+1 yılYok ben bir inanca saldırı yapmak istemiyorum her inanca saygım var ben sadece görüşlerinizi tartışmak istiyorum.
- +1 yıl
Ben sizin saldırdığınızı düşünerek yazmadım bunu. Bilakis sizin inandığınız şey; Tanrı varsa adaletli olduğu ya da olmadığıdır. Başkasının inandığı şey de Tanrı'nın varlığının şüphesiz olduğudur vs...
Görüşleri tartışmaya gelince; bu sitenin bu konu için uygun olmadığını düşünüyorum. Naçizane görüşümdür.
Saygılar...
Soran+1 yılAnladım size saygı duyuyorum. Benim sorguladığım iyiliğin kaynağı olduğu kadar kötülüğün de onun hayal gücü olması.
- +1 yıl
Bu site bu konuyu tartışmak ya da irdelemek için uygun olsaydı, saatlerce bu konuda konuşabilirdim fakat; değil maalesef...
Soran+1 yılTeşekkür ederim görüşleriniz için.
- Diğer konusunda 1,1b cevap paylaştı.
+1 yılİyilik ve kötülükleri tanrının kontrolünde değildir.
Kendi irademiz kontrolündedir. Aradaki ince çizgiyi görmüyorsun.012 Yorumla
Soran+1 yılHayır tam aksine eğer bir Tanrı varsa iyiliğin de kötülüğün de tek kaynağı ve hatta Kainattaki En iyi varlık da en kötü varlık da odur
- +1 yıl
Güzel kardeşim. Madem öyle, neden melekler kötülük yapamıyor? İradeleri olmadığı için.
Bizlerin yani insanların "özgür" iradesi vardır. Ve irademizi hangi yönde kullanırsak ona göre karşılığını alırız. Tanrı sana iyi olmayı emrediyor, ama sen kötülüğü seçiyorsan şeytanın emrini yerine getirmiş oluyorsun. Anladın mı?
Soran+1 yılHayır kötülük de onun elinde işte anlamadığınız olay bu. O yaratmasa kötülük de olmazdı. Yani hem en iyi varlıkken hem de en zalim acımasız ve kötü bir ruh sahibi. İnsanın aklına gelen her türkü sapkın sapık düşünce aslında onun yarattığı şeyler.
- +1 yıl
Kötülük ve illegal bir takım olaylar olmasaydı böyle bir sınava tabi tutulmazdık.
Bütün herşeyi Allah yaratıı..
İyiliği, kötülüğü, aşkı, nefreti, sevgiyi, utanç duygusunu, ağlamayı, gülmeyi vs vs..
Ancak bunları yaratırken İnsanı'da yarattı ve İnsan'a bütün bunların üstesinden gelebilecek bir akıl ve özgür bir irade verdi. Bu bile bir düzendir. Bir insan aklını kullanamayıp, iradesinin dışına çıkıyorsa bu yüzden Allah'ı suçlayamayız.
Neden? İyilerin kötüleri, kötülerinde iyileri eleştirme gibi bir durumu vardır. burada da kapı yine iradeye çıkıyor. Ve şunu söylemekte de fayda var. Ayrıca;
Zariyat Suresi 56. ve 57. ayette buyrulmuştur.
56- Ben cinleri ve insanları, ancak bana kulluk etsinler diye yarattım.
57- Ben onlardan rızık istemiyorum, beni beslemelerini de istemiyorum.
Gördüğün gibi burada tek bir şart koşulmuş. Kulluk.
Diğer istisnai durumların sorumluluğu tamamen kişinin kendisine aittir. - +1 yıl
@Ate-ist eminim öyledir. Eminim! :) Tek bir kişisel düşünce doğrultusunda ateist olunmaz. Aylarca belki de daha uzun süre araştırma yapman gerekir bunun için. Cahilliğin lüzumu yok.
Neymiş.. "Ben ondan merhametleyim falan filan" he oldu.. şıp diye ateist oldun.. helal - +1 yıl
Aynen boş yapmaya gerek yok.
Kolay gelsin.
Soran+1 yılBenim Tanrı'yı ve meleği kabul ettiğimi kabul etsek bile siz şunu cevaplamıyorsunuz bana.
Kainatraki hayal edilebilecek en iyi varlığın Tanrı olması gibi Kainattaki en zalim acımasız en kötü en sapkın en sapık ruhlu varlığın da o olduğunu kabul etmiyorsunuz.
5 yaşındaki Bir çocuğa tecavüz edilebiliyorsa bu Tanrının sapkınca hayal gücü ile var olmuştur.
@Ate-ist @aliozk etiket amacım bildirim gelsin :D- +1 yıl
Peki sana soruyorum kardeşim.. Bize öyle bir şey göster ki "harbiden haklıymışsın" diyelim..
Neye dayanarak söylüyorsun bunları onu bir söyle sen bize.. Hangi kanıta dayanarak söylüyorsun..
Tamamen kişisel bir görüş ile kendini savunuyorsun şu an . - +1 yıl
Gerçekten sunabileceğin bir kanıtın yoksa daha fazla uzatmaya gerek yok.
- https://youtu.be/zd5n4cgIKCI
Sanırım sana verilecek en güzel cevap.03 Yorumla
Soran+1 yılAhahaha ben iyiliğin yokluğundan bahsetmiyorum ki.
İyiliğin yokluğunda insanlar normal olur. Birbirine hediye almaz birbirlerine seni seviyorum demez yardım etmez sadece.
İyilik yok diye 5 yaşındaki bir çocuğa tecavüz edilmez. 5 Yaşındaki bir çocuğa tecavüzü mümkün kılan sadece ve sadece sapık ruhlu bir Tanrıdır.
Tanrı evrendeki en iyi varlık olduğ gibi iyiliğin zirvesi olduğu gibi
Kötülüğün sapıklığın sapkınlığın acımasızlığın da zirvesidir. Evrendeki en Sapık varlık odur.
Soran+1 yılNe alaka ben öyle bir iddiada bulunmadım ki. Ama bu örnek ile benim sorduğum şey farklı onu anlatmaya çalıştım
+1 yıl5 yaşındaki cocuga tecavuz edılmesı ınsanların iradesinde olan birşeydır
Allah herşeye mudahale edebılıyor olsaydı bu bır sınav olmaktan cıkardı bence.011 Yorumla
Soran+1 yılBenim kastım neden müdehale etmiyor değil.
Bu denki kötü aşağılık bir olayın var olma sebebi onun bunu kafasında kurup yaratmış olması.- +1 yıl
Allah ınsanların aklına kotu seyler sokmaz
şeytan mahser gunune kadar kullarına kotulukler aşılayacagını soylemıstır.
Soran+1 yılAma işte o kötülüğü Allah yarattı.
- +1 yıl
herşey guzel olursa sınavın bır anlamı yok. kotuler olacakkı ıyılerın degerı anlasılsın.
Soran+1 yılTamam bunda hem fikiriz.
Evrendeki en iyi varlık Allah değil mi?
En kötü varlık en hain en sapkın varlık da o aynı zamanda.- +1 yıl
En kötü varlık en hain en sapkın varlık da şeytan
eger dedıgın dogru olmuş olsaydı tovbe haşa sadist bir yaratıcı olmuş olurdu.
Soran+1 yılŞeytanı ve kötülükleri yaratan şey de Tanrı işte ama. Eğer senin dediğin olursa sen dine küfre girersin. Tevhid inancında yani tek Yaratıcı inancında Teklık vardır çiftlik olmaz. Yani Şeytan vs Allah diye bir şey dersen bu küfür olur senin dinine göre. Şeytanın kötülüğünü de yaratan Allah'ın kötü düşünceleri duyguları sapkın fikirler.
- +1 yıl
şimdi burada fetva vermek ıstemıyorum.
bence sen kendı kafandakı yorumlarla olaya bakıyorsun bıraz şeytanı araştır buda zamanında melekmiş.
sadece Allahın kullarına vemış oldugu ozellıklerı kıskandıgı ıcın bu yola sapmış. ayrıntılı arastır derım bellıkı sen ıslamıyete ınanmıyorsun benım yazmıs oldugun bır kelıme senı yanlış yonlendırebılır ben o vebalin altına gırmek ıstemem arkadasım :)
Soran+1 yılBir de bu soru altında gördüğüm şey iyi olan her şeyi Allah (Tanrı) yaptı kötülükler şeytandandır diyerek kendi kendilerine küfüre giriyorlar dine. Ben inanmıyorum hadi ama inanan bir insan bunu nasıl söyler?
Yani bana bizde Tevhid inancı (Tek yaratıcı inancı) var diyip kötülükleri Şeytan yarattı demek 2 yaratıcı demek değil mi?- +1 yıl
ıkıncı bır yaratıcı degıl Allaha ısyan eden şeytana mahşer gunune kadar zaman tanımış olması bile ne kadar adaletli ve buyuk bır yaratacı oldugunu gostermezmı?
Soran+1 yılKötülüğü o zaman Allah yarattı?
- Diğer konusunda 1b cevap paylaştı.
+1 yılYahu herkese aynı cümleyi yapıştırıyorsun. Belli ki kendi düşüncen bile değil. Zaten Allah'ın 99 ismi vardır bunları okursan zaten tüm sıfatların Allah'tan geldiğini görebilirsin.
05 Yorumla
Soran+1 yılYo kendi düşüncem sadece cevap almak istediğim soruyu soruyorum herkese tartışmak istersen tartışabiliriz. Zaten benim bir iddiam yok sadece soru soruyorum bu konuda.
- +1 yıl
Tamam verdim cevap
Soran+1 yılMesaj üzerinden de konuşabiliriz isterseniz
- +1 yıl
Sorun varsa sorabilirsin
Soran+1 yılPeki şu tartışmalar bitsin konuşalım. Teşekkürler
+1 yılBiraz mantıklı düşünsen bu soruya kendinde cevap bulabilirsin.
Bu arada Allah diyerek bir şey kaybetmiyorsunuz.11 Yorumla
Soran+1 yılAllah olsun peki ama o zaman da hakaret etti diyorsunuz.
- 13 Yorumla
Soran+1 yılYa bu adamı getirmeyin ya Çantacı Necmi Abi daha sempatik. Bu adam yeni yetme malesef.
Soran+1 yılRisaleler bana boş geliyor gerçekten. Her birini 2 defa okudum ben ama onları yazan adam Said radyonun içinde melek var sanıyor.
+1 yılIyiysen iyiyir kotuysen yine iyidir.. uzun uzun istersen baska onu konusmanin yeri burasi degil
08 Yorumla
- +1 yıl
Sen felsefik kitaplar okuma derim... o kitaplarun cogu bastan sona sacmalik
Soran+1 yılNe okumalıyım mesela? Felsefik bir kitap okuduğum yok hali hazırda. Bu konuyu dün arkadaşımla tartıştım dün gece oradan geldi soru.
- +1 yıl
Yazdigin cevap tamamen felsefe kitaplarindan ucmus gelmis resmen... ha eger suphelerin varsa Bediuzzamanin Sözler'inden baslayabilirsin.. orada fazlasiyla ispatlariyla aciklayici ve ikna edici hakikatler goreceksin amaaaa eger ki gozunu kapar kulagini tikarsan hikayeden baska bisey okumamis olursun
Soran+1 yılBediuzzaman'ın tüm kitaplarını okudum ve o adam Radyonun içinde melekler olduğunu sanıyor kusura bakma
- +1 yıl
Ben oyle bisey sandigini hic duymadim bu 1
madem okudun buma ragmem sende bisey degismediyse korkaril bundan sonra da degismeyecek bu 2
sen kendini nasilsa hâşâ Allahin olmadigina inandirmissin bu 3
hadi sizin gibi degil de bizim dusundugumuz gibi oldugunu dusun bir anlik.. neler kaybettigini dusunebiliyomusun bu da 4
Soran+1 yılOlmadığına inanma sebebim varlığına dair en ufak bir delil yok. Krem peynir bile daha gerçekçi deliller ile var ve Buz dolabımda duruyor.
- +1 yıl
:) Allah hidayet versin
+1 yılBizim inancımızda tanrı kötülüğü yarattı diye tanrı kötüdür diye bir inanış yok.
010 Yorumla
Soran+1 yılKötülüğü kim yarattı?
- +1 yıl
Yaratıcı.
Soran+1 yılO zaman kötü biri?
- +1 yıl
Bizim imtihanınız bu. Kötülükler olmasaydı iyilikleri ayırt edemezdik ve bu bir sınav olmazdı.
Soran+1 yılSorum o değil zaten
Tanrı evrendeki hem en iyi hem en kötü varlık değil mi- +1 yıl
Kötü değil dedim yahu en başta...
Soran+1 yılKötü olan kim o zaman?
- +1 yıl
Nefislerine hakim olamayan ve şeytana uyan insancıklar?
- +1 yıl
Kötülük yaratılmadı
" bir ışıgı söndürünce karanlık oluyor degil mi? bunun anlamı ışık yaratıldı " karanlık yaratılmamıştır. bu da gösteriyor ki iyilik yaratıldı iyiligin yok oluşuyla"da kötülük oluştu! (Yaratılmadı)
Soran+1 yılNe alakası var kardeşim. Taciz, tecavüz, adam öldürme hangi ışığın sönmüş şekli? Bu eylemlerin zıttı olmadığı için ışık yakma söndürme hipotezin pek geçerli değil sanki?
Tanrı varsa eğer, iyi veya kötü olması neyi değiştirir ki?
03 Yorumla
Soran+1 yılÇok şeyi belki isyan edip devrim yaparız
- +1 yıl
Kastettiğim de o zaten. Hiçbir şey yapamayız iyi veya kötü sonuçta Tanrı, yaratıcı, oluşturucu. Belki devrimini duymaz bile :) Tanrı demek evrenin tanrısı demek ve evrende dünyanın yok diyebileceğimiz kadar küçük olduğunu biliyoruz en azından. Tanrı var eğer iyilik ve kötülük kavramını da o yaratmış demektir ve eğer Tanrı kötüyse, kötülük esastır.
Soran+1 yılKeşke demokratik olsa da seçimle ben başa gelsem :D
+1 yılVarsa da umrunda değiliz
11 Yorumla
Soran+1 yılA wild Apateist appeared :D
bbsimg.ngfiles.com/.../ngbbs47cb147234acf.jpg
Yan cehennem yan 5 torba kömürle geliorum 😅
01 Yorumla
Soran+1 yılAnlamadım
+1 yılsabrımız sınanıyor..
11 Yorumla
Soran+1 yılHangi konuda?
Devamını Gör(11)