Arapça olmasına lafın yok demek istediğim araplaşmadan Müslüman olmak mümkündür.. Sende kendi kültürünle kuşatırsın islamı..
İslama bir anlayış , katkı , zenginlik sunarsın..
Düşmanlık yapmakla ne alakası var?
Belki seninle alakalıdır? :)
Ben Türkçe okuyorum çünkü anlıyorum, öğreniyorum yalnız Arapça okurken de rahmet var, hissediyorum. Belki namaz kılarken duaları Arapça okumak anlamsız geliyor açıkçası tam bilmediğim, anlamadığım ayetleri okumak hoşuma gitmiyor ama rahmet oluyor bu da bir gerçek. Bu konu çok çelişiyor bende ki vitir namazında okunan kunut duasını Türkçe okurum her zaman acaba diğer duaları, ayetleri, sureleri de Türkçe mi okusam diye düşünüyorum. Kuran da Arapça okuyun diye bir ayet yok. Arapça olarak indirdik der. Hatta daha iyi anlayasınız diye kolaylaştırdık der. Daha iyi anlayacaksak o zaman Türkçe okuyalım. Bunun için haram, günah vs diye bir ayette yok. Sadece sabah namazının kıraatını düzgün oku diye bir ayet var bildiğim kadarı ile. O zaman kıraatı biz Arapça mı okumalıyız Türkçe mi? Yani burada bir sorun var Türkçe okunmasıyla ilgili.
Sanırım bu durum inşallah ilerleyen dönemde düzelecektir diye düşünüyorum. Hatta bence her kavim ibadetini kendi diili ile yapacaktır.
Hadislerde ahir zamanda İslam tüm dünyaya hakim olacak diyor.
Hz. Peygamberin görüşleri var.
Hatta " Araplara çok zor gelecek " diye söylemiştir.
Sanırım Araplara zor gelmesi İslam'da bir devrim gerçekleşecek ki o yüzden zor gelcek. O devrimlerden bir tanesi insanların kendi dilleri ile ibadet etmeleri olabilir. Allah bilir inşallah yakın zamanda göreceğiz.
Ya ona kimse karışamaz ki. İstediğiniz gibi nasıl rahat hissediyorsam öyledir..
Ben Arapçada dayatanlara seslendim sadece...
İşte sizin karıştırdığınız anlamadığınız nokta bu.. İslamiyet bir kültürdür zaten ve bu kültürü herkesindir.. sadece Arapların veya sadece Türklerin diye bir kaide yok.. İslamiyeti yaşayan her kesimin çoğu kültürü aynıdır daha doğrusu aynı olmalıdır.. İslamiyete yakınlaşmayı araplaşmak olarak görmen hata.. İslamiyet zaten hayatımıza yön veren bir şeydir doğal olarak kültürümüzü de etkiler.. Sen istiyorsun ki hem İslamiyeti yaşayın hem de eski kültürünüze devam edin.. Arapça konusuna gelirsek ilk olarak oraya indiğine göre İslamiyet Arapça olması zaten mantıklı.. ama bu demek olmuyor ki Rab'le sadece Arapça irtibat kur.. bırak dille irtibat kurmayı , kalple bile irtibat kurabiliyorken bu ayrıntıya takılman İslamiyeti tam bilmediğinin göstergesidir.. Allah'ın isimlerini Arapça zikretmeye gelirsek , sen bugün ismi Gül olan birine Rose diye seslenmen ne kadar abesse Allah'a da Tanrı diye seslenmen bir o kadar abestir.. maksadın nedenlerini araştırmak değil gibi ama yine de oymuş gibi cevap verdim
Hadi kolay gelsin
Çok saçma ve yazdığımla hiç alakası yok...
Saygılar..
"Asıl olan" odur çünkü.
İsteyen Arapça okur, isteyen harflerin çevrilmiş haliyle okur, isteyen de Türkçe meâlini okur...
Ama bu "asıl olan"ı değiştirmez.
Arapçanın okunuş şekli farklıdır, bunu herkes bilir. Uzatmalardan tutun, söyleyiş biçimine kadar. Peltek, sert, yumuşak...
Eğer latin harfleriyle çevrilmiş şeklinde okursak bu ince detayları yakalayamayız.
Misal Arapçada eğer o harfi uzatarak okursan farklı bir anlam verir, kısa okursan farklı bir anlam...
Kur'an okumak için Arapça öğrenmek sünnetlerden biridir diye "biliyorum ben."
Hem öğrenip hem öğretmek... Bu konudaki kazanacağın sevap hadis-i şeriflerde haber veriliyor. :)
Dininin indiği dili öğrenmek, öğrenmeyi boşver sadece harflerini bilip okumak hiçbir Müslüman'a batmaz. Gereksiz bir tepki bence bu...
Ben tepki vermiyorum... Sadece araplaşmadan da Müslüman olunabilir diyorum.. Araplarla veya Arapça ile derdim yok..
Kur'an bize bir dil değil bir anlayış gösterdi..
Anlamadan ezberlesek ne olacak?
Ben Arapça öğrendim diye Araplaşmadım. Bence siz önce bunu bi' anlayın.
Bakın ben sizin dediğiniz gibi Kur'an'ı Türkçe de okuyabilirdim. Ama orijinal dilde okumak için öğrenmeye çalıştım. Okurken hem anlamına bakıyorum hem Arapça okuyorum. Bu bir Müslümana huzur verir. hiçbir zarar Vermez.
Başlıkta "Allah Türkçe bilmiyor mu?" Yazmanız bence bi' saygı eksikliği. Bunu da belirtmek istedim.
Ve anlattığım gibi harfler çok önemlidir Arapça'da. Kısa okumak, uzun okumak, durak yerlerinde durmak, her ayeti tek nefeste okumak, pelteklik, sertlik, yumuşaklık... Tüm tecvidler.
Ben sizin şahsınıza dair bir tespit yapmadım.. İstediğin gibi yaşarsın istediğin anlayışı...
Ben araplaşmaktan bahsediyorum... Ve araplaşanların benim söylediğim şeye küfür olarak yaklaşmasını eleştiriyorum...
Ben bu ülke insanın şekil olarak özenip anlayış olarak uzakta olmasından bahsediyorum...
Gerçek din tabuların altında...
"bu ülke insanın şekil olarak özenip anlayış olarak uzakta olması"
Bu dediğiniz hoşuma gitti.
Bunu farklı bir konu olarak açmanız daha mantıklı olurdu. Ben Kur'an'ı Türkçe veya Arapça okunmasıyla pek ilişkisi olduğunu sanmıyorum.
Ha eğer demek istediğiniz farklı bir şeyse;
Ben Kur'an'ını Arapça okurum ama Araplaşmam. Bu da sizi kızdırmasın.
Hayır ben hangi dilde okunacağına dair fetva vermiyorum beni bağlamaz...
Ben dinin dili davranışlardır diyorum..
Daha fazla dua okumak veya aynı ibadeti Arapça yapmak daha fazla Müslüman olmak demek değildir..
Daha fazla anlayış içinde davranmak belirtilen Müslümanlık yolunda olmak sayılabilir...
Daha fazla Müslüman olmak değildir?
Kimin daha fazla Müslüman olup olmadığına sadece Rabbim bilir. Konumuz bu muydu yani? Ona biz karar veremeyiz.
Konu allahın bir dili bilip bilmemesi üzerine olan sığ bir soru değil...
Konu şekil değil anlayışın önemidir...
Arapçada ısrar edenlere karşı sorulmuş bir soru...
Arapçada ısrar ediyorum ve nedenlerini cevabında belirttim...
Tamam ama olay sadece dil değil.. Neyse saygı duyuyorum...
Olayı öyle çarpıtmışsınız...
Teşekkür ediyorum.
Yazdığım islami tartışmaların içinde olanlara çok açıklayıcıdır... Ancak tartışmak yerine sadece tapınmak kısmında olanlar ve tarihsel seruvenini bilmeyenlere anlatmak gerekiyor... Onun için burada kitap yazamam.. Anlayana çok net bir soru...
Güncelliği ve tarihsellği olan bir soru...
Ben teşekkür ederim..
Rica ederim.
Ben de anlayamadım.
Adam okuyor okuyor. Anlamını dahi bilmiyor.
Değişik.
Bir de milliyetçilik yapanlar var :) Türk -islam sentezi saçmalığı..
https://www.youtube.com/watch?v=zUYeA3S2_MU
yeterince açık ;)
Sen busun işte... :) haksız mı sence?
Bu durumda şaşırttın beni :) haklısın..
Rica ediyorum...
Cevap
20Cevap
Ezanın Arapça okunması olabilir. Namazda da duaların Arapça okunması neyse (anlam değişikliği olmaması açısından) ama açıp bir kere bile Kuran'ın Türkçe'sini ya da Kürtçe'sini her neyse kendi dilindeki mealini okumayan birisi Müslümanım diye gezmesin. İslam sadece ordakileri ezberleyip okumak değildir. Okuyup anlayıp ona göre yaşayamaları lazım ama nerde
Sadece dilolarak değil... Kılık kıyafet , o kültürün müziği ile o anlayışa bir şeyler katmak... Mesela alevilerin yaptığına islam dışı diyen dallamalar var... Hayır o islamın ruhunu almış ama kültürünü yağmalatmamış...
Ben arap emperyalizminden bahsediyorum millet neredeyse Allaha küfrettin diyecek...
Günümüzdeki İslam genel olarak ona dönmüş zaten. Çocuklarına Arap ismi vermeler dediğin gibi kılık kıyafet falan.
Malesef...
din başka toplumların kılkl kıyafetini dilini almaksa o zaman biz hristiyanız 1920 lerde bu dine geçtik diyebiliriz 😉
arapça okumaya gelince kimse sana arapça dayatmıyo türkçe oku ister git çince oku ben türkçe okuyorum mesela arapçada okuyorum anlamıyom türkçeye devam 😉😉
Cevap verilemeyecek kadar sığ...
İşte tam da bu. Hatim hatim hatim. Ama bir gramını anlamazlar. Küfretsen amin derler. Arapça yazıyı kutsal kabul ederler. Ben arapça kitabının yanında oturdum diye ortalığı ayağa kaldırmıştı arkadaşım. Açtım rastgele bir sayfayı okudum. Arapça cümlenin anlamı şuydu : Ali ayşeyle sinemaya gitti.
İşte kraldan çok kralcı olmak bu... Arkadaşın güzel rol kesiyor Allaha ama yemezler o kadar basit değil bu anlayış..
Şekilizmin olduğu yerde din olamaz..
Senin niyetin yokta zırvalıyorsun burada Allah sana akıl vermiş beka vermiş tercüme edebilme yeteneği vermiş. ve Kuran'ın zaten Türkçe'si nide çevirebilme yeteneği vermiş sen biyerden görebiliyorsun oda gözünle DÜNYAYI ayaklarınla görebilirmisin. bütün insanlığa tek bir dile sunması gayet normal şugün farklı bir çıksa bu sefer onlar da demezmi benim dilimden neden çıkmadı kuran die
Tamam benim Müslüman olmam için niyet amel mi önemli? Yani niyet mi önemli sözcükler mi?
Senin niyetin önemli KARDEŞ gerisi teferruat sen doğru yoldan Çıkma sadece Allah Herşeyin bilincinde merak etme bu Göğü kainatı insanlığı yaratan Herşeyin en iyi bilendir bunlar veyahut insanlık kendiliğinden meydana gelmedi. Bir teknoloji Firması nasıl bir telefon vb üzerinde emek harcıyorsa bir otomobil sektörü bunu üretirken emek sarf ediyorsa bu Doğa cede insanlık üzerindedir emek var
Ben anlayışı alırım alırsam gerisi özenmektir... Kendini kaybetmektir..
Böyle kışkırtıcı konulara gelen cevap haliyle kırabilir.😉
Ben kimseyi kışkırtmıyorum... Ben bazılarının algısından bahsediyorum.. Kışkıranlardan daha bağlıyım bu dine..
Ağzından köpükler saçan hayvanlar gibi davranarak, ahlak anlayışını savunmaya çalışanların durumu ortada zaten...
Akıllı insan o cümlede hakaret değil , gerçeği demek istediğimi görür..
Bazı geri zekâlılar Kur'anda demokrasi , fikir özgürlüğü geçmiyor diye onları gerçekte yok sanıyor...
Bu şekilist eşşeklerin kafasına vura vura hem islamı hem bu ilkeleri öğreteceğiz!!!
Her platformda...
"Bu şekilist eşşeklerin kafasına vura vura hem islamı hem bu ilkeleri öğreteceğiz!!!"
Sana göre doğru olan sana kalsın.
Herkesin kendince doğruları vardır.
Herkes kendince doğru olanı bir başkasına aşılayamaz, aşılamaya çalışanların durumuda ortada. Herkes istediğinii uygulasın. Bırak!
Ayrıca ateist olduğunuda yeni öğreniyorum. :)
Onlar icin islam zaten baştan sona kadar yanlıştı. Bilseydim ona göre önceden yorumlarımı yapardım. Yanlış anlamışım hep...
Ateist mi? Al işte :) ulan iki dakikada kafir dinsiz olduk...
Ben işid gibi olanlardan bahsediyorum...
Onların kafasına vuracağız elbette.. Şahsen vuruyorumda...
Şu ateizm olayı nereden çıktı?
İki dakikada sensin insanları kafir yapan..
Benim haddime değil. Bem yargılayamam, bence yanlış yolda olduğunu görsemde.
Yorumlarda biri yazmış, ateistim diye itiraf etmiştin diye oradan. Neyse bazen haklıyken kendını haksız duruma düşürme yeterli...
Yahu ben me demişim bak soruma..
Ne küfür kaldı ne kafir oluşum ne ateistliğim...
Benim karşı çıktığın insanlar namaz kılanlar , Arapça dua. Okuyanlar değil nolur sözcüklere değil içeriğe bakın..
Sen bile bunu dediysen o kadar konuştuklarımıza rağmen ben ne diyeyim ki?
Yorumlarını okurken bile. Nekadar öfkeli olduğun, kinlendiğin yansıyor bana :S
Bu gibi konuları açmasan? Senin için daha iyi olmaz mı? Haksız durumuna düşüyorsun işte neden bu ısrar..
Evet bu konuda belki haklısın bana zararı oluyor ama.. Ben kimseye hakaret etmedim ki bende kendi ifade hakkımı kullandın..
Bir hakaretim olsa soru kaldırılırdı...
Kinlenirim çünkü olmayan şeyler söyleniyor..
Allaha küfür etme diyen..
Yok Kur'an'da kelle kesmek var haberin olsun..
Hakaretler...
Nasıl sinirlenmeyeyim?
Bak sen bile bana ateist dedin yahu inanamıyorum!!!
O kadar konuştuğumuz halde bu konuları..
Nasıl bunu dersin?
Pes doğrusu... Kusura bakma ama kimse neden saçma sapan sorulan islami sorular soranlara hakaret etmiyorda.. Bir tespit yazanlara saldırıyor?
Ben sana ateist demedim? "
Ateist olduğunu söylemişsin, yorumda okudum, bilmiyordum" yazdım.
Neden sana konuşmalarımızda ateistmisin? Sen sorusunu yöneltmedim? Çok mu zor bunu sormak? Demek ki öyle olmadığı yansımıştı.. Allah allah. ama yorumdada o kişi, "ateistim ben"yazdığınıı yazınca şaşırdım ve belirttim...
Bak yine diyorum. Sana göre saçma sapan. Bana görede binlerce saçma gelen şeyler var ama karışmıyorum, banane?
Tamam anladım...
Ancak bazı şeyler tartışılmaya tartışılmaya köreliyor zihinler..
Baksana tartışma kültürü bile kalmamış.
Herkesin elinde klavye. Düşünmediklerini düşünüyor gibi yazmak kolay. Yeter ki gereksiz tartışma çıksın,..
Bu konu üzerinde bu gibi platformlarda tartışmakta bir okadar gereksiz.. Ayrıca bu konulara gelen tepkileride biliyoruz, bile bile yine böyle konu açmakta sadece gereksiz tartışma istendiğinin belirtisi...
sadece bana zararı oluyor yazdın, ama sadece sana zararı olmuyor. Yersiz insanlar sinirlenip istemsizce farkında olmadan hakaret etme derecesine kadar gelebiliyorlar.
İnsan gibi tartışılıştıysa her yer bir muhabbet alanıdır...
Suçlu ben oldum yine tamam.. Provokatörüm...
O zaman profil fotoğrafımı puanlar mısın?
Ya da ismimden karakter analizi yapar mısın?
🙊 ..
Ne bu? Analamam ben? Hakaret mi ediyorsun :) ateist? Maymundan gelme felan? :)
En azından kimseyi kışkırtmayan konular.
Eğlence amaçlı. Bazen eğlenmesini bilmek gerek, hayat zaten senin konuların kadar zor ve yıpratıcı!!! ...
Yok artık yaaa...
Bir maymundan neler çıkardın, söylemesen aklımın ucundan dahi geçmeyecek şeyler...
Sadece susan bir maymun. Nokta...
Şakam bile tahrik kaynıyor :)
www.kizlarsoruyor.com/.../q2480401-halk-otobusleri-izdihami-goren-son-durak-cennet-zanneder
Her zaman böyle sorular sormuyorum..
Bunun gibi... Eğlen bari...
Benim eğlenmem buraya bağlı değil,
senin tartışmalarının buraya bağlı olduğu gibi?
Neyse.
Bende öyle birşey demedim zaten...
Sorun yok ozaman👍
Bu eksiyi verenlerde gizli hayranların galiba suphicancan 😒😋
Evet evet bazen atlıyorum ellerinde gezdiriyorlar beni sevgi denizinde... Provoke star..
Bence seninle alakalı o eksiler...
Hadii yaa. Vaaay, vayyy :)))))))))
Benle alakalı olamaz ki. Yorumum da ne artılanacak bir şey yazıyor ne de eksilenecek. Kişisel alaka diyorsan, olabilir.
Belki kışkırtıcı olduğuna katılmıyorlardır yazdıklarımın?
Sebepsiz eksilmeyenler de var :)
Hı hı..
Hııı.
Tencere kapak olayına gülüyorum sadece :)
Dun yaptığınıda iyi biliyorsun bari üste çıkma..
yazacaklarımı yazdım.
başkada bir şey yok söyleyeceğim..
Evet "sen " soylediN... Neyse tamam
evet. Bu yeterli benim için...
Çok vefalı ve hatırlısın gözlerim doldu.
Teşekkür ederim o halde😉 ...
Tikin vardı unutmuşum ;) eyvallah..
Tikim?
;) ;) ;) ;) ;)
Hımm anladım tamam..
Yok, ama olsun.
hic neden programlama dili ingilizce yok neden www yazıyorum uzantısı neden com ya da gov onun yerine tic ya da dev olmuyor demiyorsun ingilizceyi koç gibi kabullenmişsin yanke olmuşsun sen kapitalizmin kölesi olmuşsun onu sorgula önce insanların inançlarına da saygılı ol
Kapitalizmin kölesi mi? :)
Çok sığ bir bakış açın var... Ben kelimelerden bahsetmedim..
Cevap yazılır bir yanı yok..
hehe çok sıg bakıyorum internet Türkçe bilmiyor mu sence? sen ben aynıyızdır en fazla
Ya anasını satayım herkes bilim adamı mk!!
Ulann kapitalizmin altından girip sosyalizmin üstünden çıkacağım ve islamın bazı öğretilerini gözüne sokacağımda nolacak?
Benim burada yazdığım yorumları bilen insanlar bilir kültürler hakkında fikrimi..
Bilmeden konuşma ya da yapayda olsa bit saygı duy... Saldırma..
Yazdıkklarına bak mk.. Ne cevap vereyim hangi tarihsel veya bilimsel saptamayı. Yapayım.. Nerden baksan tutarsızlık nerden baksan ahmakça !!!
sen neyin kafasını yaşıyorsun bilmiyorumda araştırman çok kıt Kuran dili arapça Allah tabikide biliyor tüm dilleri senin aklının almadığı dilleride biliyor merak etme ama asıl bu dünyada arapça konuşuluyordu daha sonra bir olaydan itibaren diller oluştu şimdi burada anlatıp kafanı doldurmak istemem çok saçma sorular soruyorsunuz cidden
:D bilgisizliğin bu kadarı :D :D sallamasyonla hayat kurtarmaca
gerçekten mi bilmiyordum sağol ya kafa cidden hesaplarla bozulmuş kardeş senin sen git sayılarla uğraş benimle değil yanlış kişiyle muhatap oluyorsun @KafaMatematikHesabı
Offf bana tarih anlatacak biri daha... Evet bekliyorum..
Evet benim ilgi alanım bilim, seninkisi hurafeler :D
evet anlıyorum ben seni canım sende kendine iyi bak sütünü içmeden yatma sonra karabasan pardon ağırlık basar :)) @KafaMatematikHesabı
Ben bir zihniyete sesleniyorum.. Allah biliyor veya bilmiyor demiyorum... Ağzının köpüğünü, beynin pasını bir sil önce saldırma... Saçmaymış..
Hihi
. Bak adam ögreniyor cunku Kur an i okuyup anlamasi lazim. Dinini anlamasi lazim. ya da baska bir nedenle. Ayrica senin ogrendigin dil ya da okudugun alan nasil kimseyi ilgilendirmiyorsa onlarin Arapca ogrenmesi de seni ilgilendirmez. Haddin degil.
Ben araplaşanlara bir şey demiyorum kendileri bilir... Araplaşmak istemeyenlere saldıranların bazı şeyler haddi değil..
Sakin ol ağzındaki köpükleri sil ve insan gibi konuş lütfen...
islamiyet avrupa ve amerikada hızla yayılıyor onlar araplaşıyorlarmı?
ırk ile din ne alaka? Kuran bütün insanlara gönderildi sadece araplara değil.
ayetler orjinal haliyle kalacak fakat başka dillere tercüme ediliyor zaten.
sen daha olayı kavrayamamışsın ermenilerin yunanlıların ve her türlü ırka mensup insanların içindede müslüman var zaten.
Sen tarihselliği verdiğin sığ örneklerle mi anlıyorsun...
Yüzdesine bak bakalım bahsettiğin ülkelerde ki Müslümanlığın...
Ayrıca bahsettiğin toplumların tarih içinde ki yeri ile bu ülke arasında fark vardır...
Anlayana tarihi okumakta bir kutsallıktır... Anlayana..
sen cahil kalmışsın. insanlar Allah'ın kurallarına uyacaklar. Allah insanların kurallarına uymaz. insanlar Allah'ı yönetemez. Allah'ın kim olduğunu bilmiyorsun daha. zaten inançtan kastı bu.
" Ben insanları ve cinleri yalnızca beni bulup bana ibadet etsinler diye yarattım"
sen seni yaradanı bulacaksın o sana öğretecek gerçekleri. yaşayan bilir kendin şahit olursan gerçeklere anlarsın. insanlar annesinden babasından bağımsız olarak yargılanırlar. ırk kültür bilmem ne bunlarla ne alakası var dinin hepsini bulamaç etmişsin
Sen dar kalıplara sıkışmıssın kusura bakma.. :)
Eğer dünyayı sadece bir kaynaktan anlamaya çalışırsan durum bu olur tabi..
Eyvallah bilge insan :)
Ben çok geniş bir ufuktan baktığım için senin alevi olduğunu ve islamı manipule etme çabasında olduğunu biliyorum. daha nasıl gördüğünü nasıl işittiğini nasıl hareket ettiğini nasıl ses çıkardığını izah edemeyecek kadar cehalet içindesiniz. niyetin bozuk benle konuşursan ağzından salya sümük akar öfkeden bağırsakların dışarı fırlar. senin gibi milyonlarcasını biliriz. ağzından çıkana değil kalbindeki niyete bakarız. sonuçta ne yaparsan kendine yaparsın herkes kendinden sorumlu.
Kur'an Arapça olarak indirilmiştir. Türkçe çeviride anlam değişikliği olabilmesi ihtimali ve tevcitli okumadaki kolaylık sebebi ile Arapça okunması uygun görülmektedir ayrıca ahirette tek dil kullanılacaktır oda arapçadır.
Ben ahiretten bahsetmiyorum...
Günlük yaşantıdan...
Arapça okumak isteyen okur ona laf eden yok ancak Türkçe anlıyor isem Arapça ezbere gerek var mıdır?
Tarihsel olarak bakarsan vardır.. 5 saat anlatamam..
Arapca evrenseldir. Birbirlerine nas suresi okurlar bilmiyorlar falansa.
Senin dedigine gore icinde ne yazdigininda onemi olmuyor cunku Tanri niyet de okuyamiyor olmali. Illa kelimesi kelimesine ayni olacak ya.
Demek istediğim dinin dili davranışlardadır...
Nasıl ibadet yeri cami gibi lanse ediliyorsa ibadet dili Arapçaymış gibi lanse ediliyor...
Tüm diller ne anlattığına göre önem taşır..
Tüm davranışlarda yer yüzünün her noktasında bir ibadettir...
Gerisi senin Allah ile arandadır ancak senden başka kimseyi ilgilendirmez...
Şahsidir..
Musluman olmadigin belli oldu fuegsjvxv
Senin de.. Eee şimdi çaylar kimden?
Sen Müslüman değilsin sadece kavramların islama dair ama içi Emevi oyuğu :)
Sinir basti.
Amacım kimseyi sinir etmek veya kışkırtmak değil ama sen Allahtan görevli ahandaaa bu Müslüman bas mühürü görevi ile yetkilendirilmiş kişi değilsin..
Öyleyim veya değilim me fark eder?
Eleştiri sununca kafir ilan ediyorsunuz...
Kafir demek musluman olmayan demek. Bu tanimi bir hristiyan unlu ogrendi ve burada ondan cok var dediginde gulmustum.
Bu durumda kafir muhrunu sana muslumanda basar, sende basarsin, bende basarim.
mesela ben kafirim ve bazen emevi deyince sinirlerim bozuluyor falan. Once kim oldugunu kabul et.
Bu arada arapca cok sevgissiz bir dil hep soylerim. O kelimeyi duyunca rahatsiz hissetmen bu sebepten dolayiysa hic sasirmam.
Çok özür dilerim...
Ancak islam içinde var olan bir tartışmaya taraf olarak yaklaştım... Bir eleştiri sundum...
Hemen yargısız infaz...
Bende refleks tepkiler verebiliyorum..
Kusura bakmayın..
sen daha dinin ne olduğunu anlayamamışsın tahminim. bir şeyi önce bil. sonra düşmanlık edersin. ama bil önce.
Eminim ki senden çok daha iyi biliyorum islam tarihini... Ancak sen emevi zihniyetinde isen sana ritüel hareketler ve ezberlerinle iyi ibadetler..
Baksana yorumlara sünnet edecekler neredeyse... Bulsa çapraz kesecekler... Tarih öğreten bile var :)
Hayır saldırsam saldırdım derim... Haklısın..
okuyorum anlaminada bakıyorum size ne koyuyo bu anlamadim en uygun dil turkce olsaydi turkce olurdu Allahin kitabi. bunu dusunemiyor musunuz?
Bak genç kardeşim ağzını topla..
Senin aklın ermez..
Tamam fikrini söyle zaten amaç bu..
Şimdi bende böyle düşünüyorum sana koyan nedir? Desem hoş olmaz değil mi?
Arapça kutsal bir dil değil sonuçta ve bende Türküm arkadaş elbet ki kendi dilimde okuyucam olmaz diyorsanız anlamı bozulur diyorsanız tam çevrilmiyor diyorsanız ulan bu sefer de islamı tam anlamış olmuyoruz
Sadece dil değil... Araplaşmaktan bahsediyorum her kültürel açıdan..
Araplaşmak Müslümanlaşmak gibi gösteriliyor... Öyle değil..
Anlaman daha önemli...
Osmanlıca ile başlamadı mı bu araplaşmak
Hayır... Peygamberin vefatı ile o 50 yıl içinde yaşananlar... Emevi milliyetçiliği , kavimciliği... Peygamberin konuşmasıyla ve hareketleriyle alay edenlerin islam devletinde valilik yaptığı dönemde başlıyor herşey...
Bunu kapsamlı olarak yazsana bilgi ediniyim meraklıyımdır
Şimdi isimler Arapça okuduğum kaynağa bakmam lazım ama şu an üşeniyorum hiç uyumadım ve işe gideceğimç.. Ama akşam iş donuşu sana isim ve tarih vererek yazarım buradan..
Sadece Emevi dönemi ümmeyoğulları kabilesine baksan bile bilgi edinirsin..
Ancak çarpıtılmış kaynaklardan değil.. Yoksa bizim devletin kitabında ki gibi devlet yanlısı olmayan herkesin isyancı görülmesi bakış açksınada rastlaya bilirsin..
Peygamberin ölümü ve sonraki 50 yıl...
Hala akan kanın kaynağıdır... Anlarsam o dönemi fazlaca aydınlanırsın...
Peki abi beni takibe al ben de seni alıyım akşam sorarım
Aldım kardeşim...
Ben de seni aldım abi müsait bir zamanda konuşurz inşallah
Konuşuruz elbette..
neyi savundun bilmiyorum ama soru başlıgın cok cok yanlış onu söyleyimde
Sen daha hangi dine mensup olduğunu biliyor musun diyen arkadaşın hemen altındaki yorumlara bakarsan niyetimi anlarsın...
Tam tersi soru başlığım çok güzel ama tabusal reflekslerle algılayanlar anlamıyor...
yarısına kadr okuyabıldım gercekten cok uzun yoruldum. bırcok soyledıgınız dogru fakar surda yanlıs yapıyorsınuz. uslubunuz yanlış ve cok sert gırıyorsunuz bu sekılde davranarak karsındaki kişiyi kendinden soğutursun dusuncelerını dınlemek ıstemeve yanlıs bılgıye sahıp bırı varsa karsında kesınlıkle sana ınanmaz hak vermez. diğer mevzu ise kabede görüş açısı otel odası fiyatı falan filan örnekler vermişsin ve ben onlrın dinine inanmıyorum kelle kesenlerin dinine inanmıyorum vs demişsin. burdada aşırı derecede kendinden emin ama yanlış konuşmuşsun. bazı şeylerın farkına varmışsın, bazı yanlışların fakat bunları da geçmişsin bu cümlelerinde yanlışa gidiyorsun. hemen sebebini açıklayım. Hacca gelmek için ne kdr para ödeniyor? bilmem kaç bin tl deilmi yüksek bir rakam. e o zaman bunuda kaldırsınlar millet hacca gelcek sonucta neden paralı? şimdi insanlar sırf paralı yaptı diye otel odasından kabeyı gordugu ıcın daha pahalı yaptı diye dinden mi çıkıyor? veya buna sen mi karar veriyorsun?
bu tarz şeylerden dolayı insanların dinden çıkıp çıkmadığını yalnızca Allah bilir. Belki adam kulluğunu çok iyi yapıyor birtek bu işinde kazıkladıgı ıcın gunahkardır. ama yinede müslüman ise bu sahıs sen ne yapcaksın? musluman biri için ben onun dinine inanmıyorum demiş olacaksın. kelle kesmek ise zaten şeriatta olan birsey sen muslumanım dıyorsan bunu kabul edersin ha ama bnun sartları var onune gelenın kafasını mı kesıyorlar sandın? baska ulkeler de idam normalken neden kafa kesme bu kdr canice geliyor anlamıyorum ve gercekten cok cıddı suçlarda ancak bnu uyguluyorlar öyle her onune gelene değil buda aklında bulunsun. bir diğer konu ise insanların ne yaptıgı ne seni ne beni ilgilendirir. herkesin gunahı kendıne neden bu hırsın bu kinin. bence kabenın yanındaki otellere cıldıracagına yanı basında oturan belkıde komsun olan ama muslumanım dıye gecınıp aslında basortulu kızlardan bıle nefret eden kişilere kus nefretini
Elbette hayır ama keşke tamımını okusaydın...
Ben bir şeye karar vermiyorum... Şekilizmin dinin ana fikri gibi yansıtılmasına karşıyım..
Bin kerede havca gitse kişi ne daha fazla Müslüman olur ne de daha fazla bilge...
İçinden felsefesi alınmış din duygusuz bir ses tonuyla şiir okumaya benzer...
Müslümanların hali de bu ne yazık ki..
Zaten benim fazla birşey dememe gerek yok Ortadoğu herşeyi anlatıyor...
Kur'an'ın ilk gonderildiği ve çıkış noktasındaki hayatlar bana sen konuşmasanda olur diyor...
Ritüel ve ezberin olduğu yerde kavramların isimlari çınar gibi durur zaten... Ancak içine bakmak lazım...
onların dinine inanma asıl. bu ulkeyı yıkmaya calısanlara dusman ol muslumanım dıyıp ınsanları muslumanlıktan cıkarmaya calısanların dınıne ınanma asıl! herkesin cahilliği hatası kendine her onune gelene kızıp böyle konuşacaksan işin zor ve tekrar ediyorum ınsanların hataları için, yanlıs yapıyorlar bir muslamana yakışmıcak sekılde davranıyorlar diyebilirsin ama asla ben onların dinine inanmıyprum onlar dinden çıkmış diyemezsin cnku dinden cıkmış olduklarını bilemezsin. işte senin bu cumlende bir şirktir dikkat etmen gerek.. son olarakta evet arapca kuran okumaya gerek yok turkcede yapılabilir ama şöyle bişey var neden öğrenmiyor kimse kuran okumayı? kuran arapça inmiş neden inmiş diye dusunecegınıze basıt yoldan turkce okurum falan dıyorsunuzda be kardesım ogrenebilen kişiler özellikle gençler ingilizce öğreniyorsunuz da bir kuranı kermimi ogrenemşyorsunuz? Allah bununda hesabını soracak. bos bos oturmak yerine gercekten okumak anlamak ısteyen arapca anlayarak okuyacam der ve ogrenır!
Tekrar söylüyorum kelle kesen , insan yakanların dinine inanmıyorum... Çünkü referanslarımız bir olsa da Allah anlayışımız farklı.. Şirk koşmuyorum!!!
Arapça meselesi ben sadece Arapça öğrenilmesi hususunda konuşmak anlamında söylemedim isteyen öğrenir beni bağlamaz...
Ancak benlik kültürün kabul ettiğin dinin çıkış noktasında ki insanların kültürüne karşı geride kalıyorsa burada bir kültür sonurusu vardır..
İstediğin kadar mükemmel Arapça bil ve oku senden başka kimseye yararı yok.. Bu seni daha imanlı da kılmaz daha fazla mümin de yapmaz...
Din senin için dilde olabilir belki ama benim için hiç bir anlamı yok... Çünkü hayal dünyam ve algı dünyam hissiyat dünyam Türkçe... Ezbere hiçbirşeyi okumam ibadet adına.. Hissettiğim şeyleri.
Kur'an'dan öncede Arapça vardı ve aynı dille puta tapıyorlardı...
Demek ki dil fasa fiso...
Demek ki dinin dili davranışlardır... Tepkiler ve yaşayıştır...
kafa kesmek islamiyette olan birşey diyorum hala gelmiş inanmıyorum diyor ya üzüldüm dini savunacam derken malesef yanlış yollara sapıyorsun. ayrıca ben arapcada biliyorum ingilizcede biliyorm bu iki dili konusurken vya bısey okurken gayette anladıgım ıcın o duyguya burunuyorum bana yabancı geliyor. bu seninle alakalı bir durum sana zor geliyorsa eger bunuda yazmak zorundasın ve bu benım sahsı fkrım dıye belırtmekte zorundasın. dediğim gibi dil öğrenecek durumda olmayanlar için sölediğin dogrudur ama ogrenebılcek durumu olanlar mutlaka ogrenmelidir yoksa bunun hesabı sorulacaktır. ayrıca puta arapca dılle tapmşlarda falan filan bunlar boşşşş. kuran hangi dille indi? arapça demekki bir sebebi var dimi. ezanlarda arapça okunuyor neden peki. demekki bugune kdr butun muslumanlar hatalııııı bir sen zeki cıktın başımıza kafa tutuyorsun. öğrenmek istemiyorsa turkce ıbadette daha rahat ve huşu içinde yapıorsan ibadetlerini bu seniii ilgilendirir ama gelıp burada kımsenın aklını karıstıramazsn
Sakin olur musun? Sen islamın mülk sahibi misin?
İslam'da seni kendi özümden yarattım da deniyor o zaman...
Yani her insan tanrısal bir varlıktır demek oluyor bu... Bu yüzden insan camı pamuk şeker değildir...
Ayrıca senin inandığın değerler Emevi değerleridir ve Ortadoğu'da akan kanın sebebidir...
Ayrıca sen klişeleşmiş ve rituelleşmil hatta dayatılmış şeyleri öz gibi görüyor olabilirsin bu senin sorunun beni bağlamaz...
Kimse Arapça öğrenmek zorunda değil...
Asıl sen kafa karıştırma..
İslamın sunduğu dil değildir , dindir...
Kimin hangi şekillere girdiği ortada din adına.
Ben gayet normalim eğilip, bükülmesdim.
arapca daha cazip panpa kimse namazda "ebu lehebin elleri kurusun kurudu da" diye dua okumak istemez,
bikeredurup ne diyom la ben adam 1400 yil önce ölmüs niye beddua ediyorum ben ibadet ederken diye bir düsünür ister istemez, düsüncelere dalip gitmisken hangi rekatta kaldigini unutur namaz da ziyan olur gider.
caiz olani arapca okumaktir dualari.
Namaz meselesi başka... Sen allahu rekat matik olarak görüyorsan dediğinde haklısın...
İbadet davranışların içindedir... İstediğin kadar Arapça oku seni daha bir insan veya daha iyi bir Müslüman yapmaz..
ben ilk iki rekatte ibranice, sonrasinda ingilizce daha sonrasinda rusca okuyup kapanisi türkce yapip allahin gönlü kalmasin diye besmeleyle bitiriyorum.
Senin şahsi ibadetin o kendin bilirsin :) istersen elfçe oku...
satanistce gülsem.
Satanistlerden korkuyorum...
Hep samanyolu TV den dolayı..
allah onlarin yayin akisina atesler salsin ):
Geçen bir satanisti imana getirdiler.. Ne olduysa o reklam arasında oldu.. Sonra çocuk annesinin elini öpüp zikire durdu..
Bilmiyorlar ama o an ben satanist oldum...
drfzxhjgtuu.
Sanırım bu satanist gülüşü...
bilgi birikiminden etkilendim
derken?
Bana sataşacak yer arıyor o :)
yorum yapanin kim olduguna dikkat etmemistim bana didin sandim halbuse yazan baskaymis nbcfjknb
Kesin gizli satanist.. Muhabbeti gördü geldi hemen. Şifreli konuşuyor galiba gizli bir ayin için... Olabilir mi?
Bilgi birikiminden etkilendim..
O zaman kap gel cimcime'yi...
mümkündür.
yalniz satanizm dündü bugün budistim mübarek.
:) benim adı islam (barış) olan dine bağlı olan arkadaşlarım görmesin saldırırlar :)
Heee budizm hee yanacaksın !!
Kazığa oturtacak seni !!!
Alevden yorganlar var!!
Bence bunlar daha satanist...
Müslüman olarak algılama lütfen biliyorum zor ama ben başardım zamanla...
cok siradan, farkli iskence yöntemleri yok mu mübarek misal uzay bosluguna firlatilsam fln?
Benim bahsettiklerim sözde Müslümanlar geçen Irakta dünya duz mudur yuvarlak mıdır bunu tartışıyorlardı.. Kanım dondu.
me uzayı?
özde müslümanlar hangileri tam olarak.
İşte can alıcı soru... Bence islamı tanısan kabul etmeden bile algına giren bu şeytanları islam ile özdeştirmezsin...
Gerçekten çok fazla bakış açısı var ama bir tane öz var...
Bunun için cahiliye dönemi ve peygamberin yaşdığı donem ve olumunun sonrasına bakarsan bugün islama hakim olanları gördüğünde kanın donar...
cahiliye dönemi haticenin patron muhammedin emir eri oldugu dönem,
peygamberligini ilan ettigi dönem haticenin örtülere sarinip eve kapandigi muhammeden kral efekti yaptigi dönem.
buyur baktim bildigin boka sarmis isler.
İşin efsanvi kısımlarına aldanma... Sen kerbela olayına bak... Şuraa olayına bak...
ben ayetlere bakarim panpa, erkigi tahrik etme örtün, gerekirse kadini döv, begendiginiz kadinlardan 3er 4er alin, evlenmeye gücünüz yetmiyorsa cariyelerle yetinin (cariye savasta esir düsen kadin) kölelik, evlatliklariniz sizin cocugunuz degildir, evlatliginizin karisiyla evlenmek caizdir vs vs.
fazlaca ahlaklasiz hatta tiksinc buluyorum.
efsanelere degil yazana bak.
Şimdi bunlar hakkında da söyleyeceğim şeyler var ama görüp daha fazla küfür etmelerini istemiyorum..
Ancak bahsettiğin kadar basit değil..
bahsettigim kadar basit aldigin evlatligi bile kari yapabiliyorsan kendine birak basitligi ahlaksizlik bile hafif kalir,
yillarca oglum diye büyüttügün (evlatlik) adamin karisina yani gelinine göz dikebiliyosan basitten öte ahlaksizligin dibidir.
üstelik bunlari sana dinin serbest kiliyorsa.
Yahu konuşturma işte... Bahsettiğin şeylerin yanlışlığını kavrayacak durumdayım...
Ancak başka şeyler var..
yok osmanlica'dan bütünlemelere kalinca türkce'yi ögrenememis.
Ama Türkçe tercümesinin birebir aynı olduğunu bilmiyoruz ki.
Bakış açısı açık ve nettir... İslamın özünü anlamadan hiç bir ritüelin ve ezberin anlamı yoktur... Yoksa okuldan fazla camiî olur ülkede...
Anlamak yetmez sindirerek kavramak gerekir... Kavramak yetmez canı gönülden hissetmek gerekir...
Türkçesini okursan bazı şeyleri anlarsın. Ondan korkuyorlar.
:) bence hiç uğraşmak istemiyorlar.. Ritüel ve şekil daha kolay.. Çunku davranışın bir hayat bedeli yansıması vardır.. İşlerine gelmiyor bu..
Onların aşağıladıkları putperestlerden farkı yok zaten.
Cahiliye dönemi puta tapanların Müslümanlara baktığı bakış açısın benzeri..
Ama koşullar değişik.. İktidar değişik.. İsim olarak sadece..
Daha peygamber öldükten 50 yıl sonra İslam'ın başında putapersest önderleridir yerlerini almıştır... Sermaye savaşına gel..
İslam ilk olarak araplara indiğinden kitabın orijinali arapça. Ben şahsen islamı, kuran'ı türkçe olarak yani kendi dilimde öğrenmek iisterim. Sonuçta ben arap değil türküm
Araplasmak nedir sen onu soyle arapca okundu ditkye araplasmismi oluyoz kitap oyle inmishicbir irk islamdan ustun deguldir
Yaa ne alakası var? Ben bunu mu dedim?
Hiç bir dil telafuzu islamın anlayışından daha fazla islami değildir... Anladın?
Arapcayi tam turkce yapamazsin sende bunu anla
Sanki namaz kiliyosunuzda turkcesi kaldiydi amaciniz islami bozmak
Namaz kılmak seni bağlar artist.. Ne namaz kılanlar gördük... O yüzden namaz kılmak insanı paklamaz.. Şekili ve artistliği geç...
He je ondan
Muhabbeti getirdiğin noktaya bak :)
cunku bildiğini okicaksın namaz kılmayan insanlar cıkıyolar ibadet türkçe ypılsın isteyen istediğini yapar kardeşim ama Allahın kelimelerini değiştirirsen günaha girersin
Turkce biliyor turkce okuyun ama uygulamadikca bir anlami yok
Aynen öyle.. Buradan hakaret anlamı çıkaran andavallar var..
Anlayanı da sıkıntılı uygulayanı da...
kuran ı okumak sevap olabilir ama anlayarak okumak daha sevaptır.. yani arapça okumak değil anladığın dilde okumak önemlidir
Evet aça kafir olduk beş dakikada... :)
arapça okumak araplaşmak değildir. kuran arapçası çok farklıdır.. karşıtırma ortalığı
Kardeşim sadece okumak değil yahu... Anlayın şunu orada açıklma var kocaman...
Dua her dilde kabuldur hayırlıdır; ama duayı arapça okumak daha sevaptr
ağzını yamuktura yamuktura ingilizceyi büyük bir gururla konuşursunda Allahın kelamını arapça okunmasımı koyuya sana
Al işte bir tane daha... Denilmek istenen o değil... Bir oku bir kavra kapasiten varsa akılcı , veya bilgi içeren bir şeyler yaz..
Sen daha hangi dine mensup oldgunu biliyo musun?
Evet.. Senden daha kapsamlı..
Dinini bilseydin eminim ki vicdan sahibi olurdun...
Vicdanı kelle kesenlere hatırlat... Şekillere ve dillere takılma.. Kur'an sana dil değil din gönderdi... Kıyafet değil bir akıl , inanç kostümü gönderdi... Sen bana vicdan değil bunlardan bahset..
Vicdan her yerde olur sadece kafa kesenlere ne bakiyosun.. isin gucun islami kotulemek.. vicdan niyette olur yaptiklarinda davranslanlrnda insan duygularinda...
Ben islamı kötüler bir şey söylemedim..
Senden bunu anlamanı beklemiyorum..
Seni ve yorumlarini hep takip edyrm iyi guzel konusuyosun da islami kotuluyosun ve kendine haddinden fazla guveniyosun
Kendime değil var olan gerçeklere güveniyorum... Hakaret etmeden insan gibi yazmaya çalışıyorum.. Ben kötüleştirilmiş islamı ve o dini çıktığı topraklara gömenleri kötülüyorum..
Asıl İslam tabuların altında...
Tabiiki o konuda haklisindr... ama baslikta kullandgin ifade bile saygisizligi ifade ediyo Allah turkce bilmiyor mu !!!
Bak güzel insan seslenişim Allaha değil arap milliyetçiliği yapanlara.. Şu demek bu..
Ey Arapça Arapça diye yırtınanlar Allah her dili biliyor... Israrınız neden demek?
Anladın mı?
Iyi de arapca okuyanlar araplasyr mu yani?
Lütfen açıklamayı oku... Bahsettiğin sadece soru başlığı...
Soru basligini anladm aciklamani soruyorm ben de
Etkileşim tek taraflı olmaz diyorum... Bir dini kabullenmek onun çıktığı topraklarda ki olmak değildir..
Yani?
Yani sadece almayacaksın ayrıca katacaksın..
Yunus Emre , Pir Sultan , Nesemi , gibi...
Anlayışı al yorumla ve kendi kültürün ile pekiştir... Özü yaşa şekli değil...
Kendi kültürün bin yılların eseri kutsal kitapdan daha eski... Onda ki yeniliği al ama özün olandan kopma yağmalatma...
Bir kültürü yok etme..
Mesela Osmanlı zihniyeti efeleri de kesmiştir dizleri açıkta olduğu için..
Oysa efelik bir gelenektir... Ve islama karşı bir kültür değildir..
Ama arapşaşmayı islam diye dayatanlar kendi kültürünü katleder... Tıpkı kendi evlatlarını katlettiği gibi..
Diger görüslere baktim da sanirim cok soyleyecgim bisey yok dusunduklerim duymak istediklerim ifade edilmis zaten
Duymak istediklerini duyan insan sağır insandır.. Görmek istediğini gören kör insandır...
İyi günler...
Var olani dsunup de diyemediklerimi kastettim..
Öyledir ancak bir kaç yorum hariç herkes başlığı görüp saldırmış... Zaten İslam deyip saldırmak , ağzından köpükler saçmak , karşındakini din dışı görmek vesayre İslam'ın hangi tarafında olduğuna işarettir...
Senim yaptığın gibi... Yorumlarımı takip ediyormussun ya bana sadece islamı kötülediğim tek bir yorum göster al hesabımı senin olsun...
O yüzden bakmak ile görmek, duymak ile işitmek , anlamak ile kavramak arasında fark vardır ne kadar benzeselerde...
Tıpkı İslam içinde yaratılan yapay ve özde var olan Müslümanlar gibi...
Hızır paşa ile Pir Sultan Abdal gibi...
Derin mevzular boşver salla gitsin...
Arapça kutsal tamam..
Mekke , medine kutsal...
Şahsim adina özür dileyebilirim belki farknda deglsn ama bazen gercektn yorumlarin onu gösteryo ve bir yorumunda da görmüstm ateist oldgunu kabul ettigini.
:) ben her halükarda yobaza karşı ateistim..
Yine söylüyorum ben Sivas'ta aydınları , eli bağlama tutan ozanları , Maraş'ta kadınlara tecavüz edip , ağaçlara bebek çivileyenlerin , Ortadoğu'da kadınları yarım erkek sayan ve kelle kesenlerin inandığı dine ve yaratıcısına inanmıyorum...
Ve ne gariptir ki referanslarımız aynı...
Ben kabe civarına oteller yapıp kabeyi goruş açısına göre otel odalarına fiyat biçip bir statü koyanların dinine inanmıyorum...
Ben kabenin etrafında dönünce o yıl günahların silineceğinin mujdesini veren dine inanmıyorum be hepsi din dışıdır...
İslamı şekillendirip o şekiller çerçevesinde islam kılıfıyla hırsızlık yapanların , zina edenlerin , mülk içinde yaşayıp parayı statü aracı olarak gören kapitaliste domalmış sözde Müslümanların dinini tanımıyorum..
Emevi dini teşhir ediyorum...
Benim tanıdığım din de peygamberide ve bütün kutsal dinlerde sisteme ve düzene tepki olarak gelmiştir sermayeye domalmak için değil...
Kutsallık senin taşıdığın hisle alakalıdır...
Taşa toprağa tapılmaz...
Düşünce olarak katacaksın...
hararet nardadır sacda değildir,
keramet baştadır tac’da değildir
her ne arar isen, kendinde ara,
kudus’ta mekke’de hac’da değildir
Zaten bunlara karsiyim bunlar onun bunun kandirmalari uydurduklqri cikarlari... dedigine zit bisey demedim ki zaten ben en az ben de senin kadar bunlari biliyorum
Sana surada sadece peygamberin ölüşü ve sonraki 60 dan bahsetsem saatler alır...
İslamın ezberine değil ama ruhuna hakimim...
Ayrıca ateist olsam yırtınmam herhalde bu kadar... Ya da daha farklı noktalardan saldırırım..
Ben Allah Türkçe bilmiyor demedim...
İşte bahsettiğim o gerici anlayışa karşı allahın her dili bildiğini söylemek istedim aslında..
Ama islamın o saldırgan yanı ve taraftarları bilinçli veya bilinçsiz olarak belki yobaz refleksi olarak saldırdı...
Saatler alacgini bildgin seyi anlatr misin ya da kaynagini syler misin okumak istyrm.. kabul etmelisin ki baslign saldrgnlga acik ama aciklaman ve dusunclern gayt dgru ve mantikli
Zaten bu sitede öyle bir sığ anlayış var ki..
Kürt diyorum pkk diyorlar..
Alevi diyorum ahaaa kızılbaş diyorlar..
Bilim diyorum ateist diyorlar
Felsefe diyorum... Yapma diyorlar.
Bu kadar tuhaf , sığ insanlar...
Kur'an'da demokrasi geçmiyor diye ihtiyacı olmayacak zannedenler var...
O yüzden saldırganlar...
Sadece islam değil tarihin akışını kısmen anlaman için... Erdoğan aydın/ öteki tarih...
Şimdilik bunu okuman yeterlidir...
Çok kapsamlı anlatamam belki ama özelden yazarsan bu konu hakkında sohbet edebiliriz.. Burada gördüklerinden dolayı mesaj kutup anama edilen küfürlerle doluyor...
Ha evet bir arkadasm bunu önermsti buldgum an okuyacam.. biraz önyargili tutumuz var malesef
Mesajlara cevap vermemeyi dene herkes kndine yakisani ypar..
Sanki kim olduğunu biliyorum... Neyse bunu okuman faydalıdır... Daha sonra farklı bir çok seçenek olabilir...
Senle daha once konustugumu hic sanmiyrm
Sezilerime güvenirim sadece... Aklım kaldı sadece..
Neye aklin kaldi?
Sezilerimin doğruluğuna veya yanlışlığında kaldı... Neyse ateist olduğumu itiraf etmişim he?
. Güldürdün sabah sabah.. :)
Sezgilerin sana kalsn o zaman :) evet gormustum guldrmek icin demedim ama gulduysen ne mutlu bna :)
Ufff cevaba bak... Tamam sen tahmin ettiğim kişisin ;) (ya da salak gibi halleniyorum)
Elbette güldüm çünkü komik... Benim yazdıklarım ortada..
Hala ateistim ana göre değil mi? :)
Tahmin ettigin kisiyi cidden merak ettim ya da tahmn ettgn kisiye mesaj at bensem cevap veririm :)))) yazdiklarnla direk oyle oldgunu kndin sylemistin
Neden bu kadar uğraşıyoruz ki? Direkt sen at?
O yorum hangi soru adı altındaydı?
Soruyu yorumu nerden bulayim ki simdi atayim
Kesin salakça yapılan Allah var mı yok mu tartışmasıdır... Allah'ın varlığını aptal fikirler üzerinden savunam birine yazdığım birşeydir..
Ancak Allah'ın yokluğunu salakça savunanlara verdiğim cevapları görmemişsin belli ki.. O kadar da takip etmemissin ya da denk gelmemmişsin..
Ya da dediğim gibi görmek istediğini görmüşsün...
En son bugün bir soruya cevap yazdım ama onu görmemişsin mesela :)
Gormek istedgimi degil surekli takip edeck deglm ya
Tamam o zaman insanları hassasiyet barındıran konularda iyice sindire sindire anla ve emin ol ki kimseye yargısız infaz yapma... Burada ateistim desem daha az küfür yerdim.. Ben kendimi gizlemiyorum bak fiktimde. , zikrimde , profilimde ortada..
Kendini saklayacak biri değilim.. Öyle olsam profilim açık olmaz ve burada alenen birşeyi savunmam..
Kendi algınıza ters düşen veya farklı olan fikirlere sana ait olmayan kavramların dışındasın deme...
Bak buradayım ve açık açık yazıyorum herkese saçma sapan hakaretlere rağmen..
Benim yargisiz infaz filan yaptgim yok ki sadece senin kendi gorusunu hatrlattim burada boyle alevlenck bisey demene gerek yok
Kusura bakmasın Müslüman kardeşlerimiz Allahın varlığı bak kuş uçuyor o kanadı kim yarattı saçmalığında savunursa ben alay etmek zorunda kalırım...
Ayrıca ateistler benim din anlayışından dolayı değil eleştirdiğim içi boşaltılmış mantık dışı dini gerçek islam zannedip ona saldırıyorlar ve bir çoğu bu yüzden ateist oluyor..
Bende o salak anlayışa karşıyım bunda sıkıntı yok ama asla ateist değilim...
Kızmadım kendimi ifade ettim..
Söylediklerinin üstüne cok da denilecek bisey yok bence..
Sorun yok o zaman..
Yok zaten :)
Eyvallah o zaman..
Dusuncelerin icin eyvallah..
Ne demek bu?
Ne demek derken? sabahtan beri yazdiklarn icin diyorum
Hmm tamam sorun yok..
Pekii
Gizli kalacaksın galiba?
Acik olmam icin bir sebep?
Heh tamam tahmin ettiğim kişi değilmişsin :)
Elbette bir önemi yok... Senin tercihin bu..
Tahmin ettigin kisiyi soyler msn lütfen :)
Hayır kendisi burada zaten yorum yaptı yani :)
Bu ne ask arkadas :))) tahmin ettigin kisinin ben olmadgimi soylemstim zaten :))
Aşk? Sadece konuşma tarzını benzettim bu kadar?
Neden herseye bir ters cevap vermeye meyillisin dusuncem yanlissa dersin o kadar yani :))
Yani bu konular hakkında konuştuğum biri..
Ondan suphe ettim zaten.. Yanılma payı olduğumu zaten söyledim :)
Bayan gizli:)
Demek ki sezgiler her zaman dogru cikmayabilirmis :))
Demek ki :) doğru çıkmamasına sevindim ayrıca...
Neyse ikimizde birşey hatırladık..
Senin her gördüğün doğru değil..
Benim her sezdiğim doğru değil :)
Neden dgru cikmamasina sevindin? Boyle bisey sen hatrla :)
Çünkü gizli yazması hoşuma gitmezdi...
Ayrıca farklı bir insan söylediklerime empati kurduysa buna da sevinirim neticede...
Gerçi hakaretle başladı ama...
Sadece hakaret olarak algilandi belki o yuzden boyle insanlar artiladi :) bn hakkinda bisey demedm sadece goruslerine bakarak konustm
Anlıyorum demek ki yazdıklarım senin islam algına ters ancak bu konuda dediğin gibi kendime güvenim tamdır..
O yüzden buralarda yazılan şeylerin çoğunluğu veya tepkilerin boyutu benim yanlışlığını ortaya koymaz...
Misal olarak veriyorum..
Allahın gönderdiği her peygamber topluma karşı ve toplum algısı ve liderlerin dayatması ile hep zulüm görmüştür...
Yusuf gibi
İsa gibi
İbrahim gibi
Muhammed gibi... Ve diğerleri
Yani bazı algıların çoğunluk olması bazı seslerin yüksek sesle çıkmasına kanıt ve doğruluk ile bakanlar bana elbette sen dinini biliyor musun? Hangi dindensin emin misin diye sorabilir..
Ben bunlara alınmam en fazla güvenirim.. O da sağlam bir bakış açısıyla gelindiğinde..
Ancak selefi anlayışın hüküm sürdüğü islam dünyasında, şekillerin ve kıyafetlerin , yanlış algıların altında çok güzel bir din yatıyor.. Anlayana ancak...
Çünkü o din anlayışı sözde modern islam anlayışından çok uzak ve allahı rekat matik olarak tanıtan bir din değil...
Neyse halletik sorun yok :)
Bu konuda kesnlkle haklisin.. Ben de biliyrm ki otrup saatelerce namaz kilinarak islam yasanlmyo bas ortu takip ta arkasnda neler neler cevirenler camilere gidip ciktgnda her pisligi yapip muslumanm dye gecinenleri ben de biliyrm
Yani. Demek istediğimiz önce davranışlar sonra istediğinş yap..
Öze ulaşmak şekilden geçmiyor... Hissiyat ve mantıktan geçiyior.. Aynısı tersi içinde geçerli...
Bazı yükümlülükler namaz kılmaktan daha zordur islamda mesela... Önce onu hallet sonra istediğin kadar kıl..
Hırsızdan , katilden , namussuzdan , ahlaksızdan ve akılsızdan Müslüman olmaz kitapdakine göre...
Ancak yazanlara bak ve sokaklara?
Hani %99 Müslümandı,,
Şekilde öyle ancak özde?
Bu yüzden kısaca şekilllerşn arkasına saklanabilir ve hatta onu kullanabilir insan ancak öz saydamdır ve yeri mekanı kutdalı yoktur... Tabusu yoktur... Çırıl çıplak ortadadır görene... Gerçekliğin doğasıdır zaten çıplaklık manevi anlamda.. O yüzden ondan gibi olan şekillere örtmek isterler gerçeği..
Bu islam coğrafyasında 1400 yıllık bir savaştır doğru ile yanlış arasında...
Savaş başlamadan yanlış hep bir adım öne geçti o coğrafyada ve işte bitmeyen Ortadoğu kanı.. Neyse işte dallandıkça budaklanır.
Bu kadar dolma :) insanlara istedgn kadar anlatsan da bos dedigim dedik insan cok
Bak seni sandığım kişi bu... Hesabı açtığımdan beri konuşuyoruz ama bana bugün ateist olduğumu iddia bu gün bu soruda..
@ÖyleÇocuğumki
Nasıl dolmayayım?
Şimdi nasıl zoruma gitmesin?
Demek ki seni yeteri kadar tanimiyo.. ayrica insanlar ne dusunduklernde ozgurler
Elbette öyle sonuna kadar hemde... Me derse desin ama burayı okuyup bu arada ateist olduğunu bilmiyordum demek? Bu özgürlük değil ki..
Kendisinden özür bekliyorum...
Sen dilemiş miydin :)
Canim ben niye dileycm ki :) kiz oyle sanmis ama bn gordgumu senin yazdgni dile gtrdm sadece
O yorumu bulurum ben :)
Bul :)
Tamam :)
Buldugunda buraya yapistrrsan iyi olur o anki cevabini merk edyrm :))
Sanırım hatırlıyorum eğer o ise tabi...
Nedir
Bir "dinci" ye karşı ateist bir ateiste karşı dindar.. Olabilirim tarzında birşeydi...
Acikcasi htrlamyrm... yorumu kopyalarsin sandm
Onuda yaparım bulduğum zaman..
Beklerim..
Kuran kac yildir var? Turkce kac yildir var? ilk bunlari sor kendine.
Türkçe Kur'an dan eskidir... Arapça Kur'an'dan oncede vardı.. Sana gönderilen dil değil, dindir...
Dil olmadan dinimi nasil yasayacagim
:) bak işte dinden haberin dahi yok..
Dinler bir şeyleri ritüel olarak okumak veya şekillere girmek değildir...
Dini yaşamak hayat içinde ki davranışların ile alakalıdır...
Camiden çıkınca ibadet alanından çıkmış olmazasın asıl ibadet sokakta insan insana tavırda başlar...
Bütün bir yer yüzü ibadet alanıdır... Asıl ibadet hayatı etkilediğin andır.. Kendi kendine yaptığın senin ile Allah ile arandadır..
Daha çok Arapça ezber dua okumak daha fazla Müslüman olmak değildir. Davranışlar ibadet dilidir... Sen ağzının içşndekini boşver..
algiyi baska yere cekme dinimizde kuran arapca okunur. Turkce degil. meal var okumak isteyene.
Tamam sen öyle yap ama şekilizme sığınma ve bunu millete dayatma.. Hakkın yok...
Dogrusu budur. Arapcada turkce telaffuz edilmicek harfler var. duz okursan anlamini degistirir. Bil istedim.
Ne anlamlar değişti hemde Arapça olarak boşversene... Arapça okuyanların Ortadoğu'da ki durumu ortada..
Teşekkür ederim..
Dini bütün incelemek gerek o zamanda , gelen kurallar yaşantılar bir toplumda gelişir sonra o toplumdan yayılır.
Din bir anlayıştır... Anlamak ile hareket etmek arasında fark vardır... Hareketlerine göre dine kılıf bulanlara karşı yazıyorum yazdığımı ve tarihsel olarak bir altyapısı vardır...
Etkileşim karşılıklıdır ancak tek taraflı olursa kültürün yağmalanıyor demektir..
Şimdi saldırırlar sana, kaç kurtar kendini
Dünden beri saldırıyorlar ama ne demek istediğimi bazı sırrlara erenler , kavrayanlar bilir. Yorumlara bakarsan zaten ne halde olduklarını görürsün..
Şu sorulardan gına geldi yav.
Soruya ve detayına adam akıllı bakarsan gına getirecek kadar sık sorulan bir soru olduğunu sanmıyorum... Gına getiren tek şey..
Gaza gelen mallar...
Onun dışında faydalı bir soru..
Arapça Kuran'ın orijinal dili, o kadar
Evet ama bu bir marka değildir orjinal olması nedir? Sadece kendini has bir anlatımı vardır ancak ben Türkçe hissediyorsam eğer.. Kendi öz dilimde?
Bende ulaşmak için bir dile ihtiyaç duyup hissiyatsıca ezberleyen ve okuyanlara..
Acizleştirmeyelim veya tabulaştırmayalım..
dinsizden ne beklersinki
Şimdi sordum, biliyorum dedi
Bencede biliyor zaten sormana gerek yok..
Katılıyorum
Teşekkürler
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar