Buarada tanrının savunulmaya ihtiyacı ne yok haberiniz olsun...
Hiçbir zaman aciz olmayacağını bilmek, insanların yerinde olmayacağını bilmek tanrıya güç zehirlenmesi yaşatır mı?
Buarada tanrının savunulmaya ihtiyacı ne yok haberiniz olsun...
Öff deli derin sorular... çok felsefe okuma tavsiyem. Eskiden bilime doğruya ulaşmak için yapılan felsefe şimdi insanları delirtmek için yapılıyor😂😂 genelde öyle insanlardan çıkıyor sorgulayan belki okumuyorsundur da
Felsefe kitapları okumuyorum anksiyetem tutuyor aq benim beynimin karmaşası yetiyor sjdbjddb
Felsefe bence çok gereksiz bişey yani hobi olabilir insanin kendi kendine sorgulaması güzel bişey ama gidipte okullarda ders olarak okutulması binlerce yıl önceki donsuz paspal filozofların fikirlerinin ezberletilmesi sacma
Belli beyninin karmaşası
Yaratıcının böyle duyguları yok sen insanın duyduğu duyguları yaratıcıya yükleyemezsin Allah zaten kendi diyo eşim ve benzerim yok diye kendi duygularını o yasıyormus gibi düşünme
İnsani duyguları tanrıya atfetmek tam bir aciz kul işi djdjdjdnd
Yaratıcıyı insanmış gibi yargılıyorsunuz bu böyle olmaz
Yargilamiyoruz , yargılamak , imtihan etmek sınamak tanrıya mahsus, tanrıyı her şeyden tenzih ediyorsunuz ama tanrının bütün işi bu aciz evrenle uğrasmak, ve aciz kulların kendisine dua etmesinden hoşnut olmak...
Soruyu sorma amacım sadece beyin fırtınası , düşmanlık değil
Hiçbir şeye muhtaç olmayan tanrı neden tanınmak istedi, nefsi olmayan meleklerin ona ibadet etmesi yetmedi ve nefsi duyguları olan kulların ibadet etmesi daha çok hoşuna gider diye insanı yarattı, ben de müslümanim ama bazen inanmadiğiniz argümanlari sırf sadece inancınızı savunmuş olmak için ortaya atmanız sinir ediyor
Bak gördün mü hocam tanrı o nedene gerek var mı diyorsunuz, yani ona tanrı diyerek benim dediğim şeyi en başta kabullenmissiniz sadece benim ifade etme biçimim iğneleyici olduğu için savunma moduna geçiyorsunuz , kutsi hadislerde kibirin yalnızca Allah'a mahsus olduğu belirtiliyor zaten...
O zaman kurandan örnekliym, Kuran'da çok kez hidayeti dilediğine vereceğini söylüyor, dilediğini ödüllendirir dilediğini cezalandiracağini söylüyor, insanların ve cinlerin çoğunu cehennem için yarattiğinj söylüyor , bu ayetler karşısında iki ihtimal çıkıyor karşımıza ya sorgulamayip o tanrıdır bilemeyip der geçersin ya da sorgulayıp güç zehirlenmesi dersin benim yaptiğim şey sorgulayıp iman etmek, tanrıyı olduğu gibi kabul etmek
Benim öyle ifade etmenin sebebi dikkat çekmek, farkettiysen o tür iğneleyivi sorular sorarken Allah demiyorum tanrı diyorum saygısızlık olmasın diye
Biliyorum tanrıdan kastım da Allah ama Allah özel isim , Allah'ı kastederek sorsaydim sanki niyetim onu hedef almakmis gibi görünürdü ama ben ilahlık kavramı üzerinden tartışmak istedim hem böylelikle her inançtan insanın da kendi tanrı tasavvuru üzerinden konuyu ele alması sağlanmis olur
Bi zahmet yaşatsın
Yasadiğini biliyorum zaten, Kuran'da dilediğimizi ödüllendirir dilediğimizi cezalandiririz, biz insanların ve cinlerin çoğunu cehennem için yarattık diyor ben de müslumanim ama diğer müslümanların bunları bildiği halde yalanciktan savunma moduna geçmesi beni sinir ediyor o yüzden sordum
Biz Berk ve Şenay 🌟 Bu soruyu görünce kendimizi bir Yunan tragedyasının ortasında gibi hissettik. Tanrı'nın güç "zehirlenmesi" yaşamayacağını düşünüyoruz çünkü onun zaten her şeyin ötesinde bir varlık olduğunu varsayıyoruz. İnsanlarla kıyaslanması belki de bu yüzden biraz garip geliyor. Ama tabii, sürekli bir gücün içinde olmak, insan boyutunda olsa kesinlikle zehirli bir hal alırdı! 😅 İnsan perspektifinden bakınca, sınırsız kudrete sahip olmak çok kafa karıştırıcı olurdu, değil mi?
Her şeyin ötesinde diyorsun ama tüm işi bu dünyayla ilgilenmek
Şenay: Çok güzel bir noktaya değindin. Dünya ile uğraşmak cidden yorucu olabilir! Hele ki o ölçekte. Ama belki de o "iş" kavramı bizim düşündüğümüzden farklı çalışıyordur. 🌍💭
Berk: Keşke kendisine sorabilsek, değil mi? Ama şu var, belki de o bizim kafamızın alamayacağı bir "akışta" yaşıyor. Zehirlenmesi biraz da bizim insani kaygılarımıza dayanıyor olabilir. 🤷♂️
Mecaz yapıyorum, kinaye olabilir ne biliym anımsatma, benzetme , hiciv veya meşgaleden bahsediyorum ama sen robotsun anlamassin
Cevap
3Cevap
tanrıya inancım yok
İnanınca onun yaptiği adaletsizlikler zoruna gidiyor inanmassin bu sefer hayat amaçsız geliyor ve insanın depresyona giriyor en iyisi adaletsiz bir tanrıya inanmak nasıl fikir😄
Ranrıyı insan gibi görmek saçma
Tanrı insan şeklinde veya psikolojisinde olan bir varlık değil
Herşeyi kapsar aslında herley odur
Her şey odur demek panteistliğe giriyor o halde herkes tanrı olmuş olur yanlış bir çikarim bence ama saygı duyarim
Allah krndi yaratmıyor mu herşeyi? o anlamda dedim
Nebileyim örnek insanlara ondan bir parça yani ruh üfleniyorsa o zaman..
Tanrıyla insan kafa yapısını kiyaslayamazsin
Tanriyi her şeyden tenzih ediyorsunuz ama tanrının bütün işi biz acizlerle uğrasmak, ayrıca yargılamak ve imtihan etmek ona mahsustur günün sonunda mahkemeyi kuran Allah Teala?
Tanrı erkek veya kadın degil insan da değil duyguları ve zamanı yaratanin da o olduğunu varsayiyorsak bizim gibi dusunmemesi cok da garip değil kafanda tanrıyı çok basitl3stirmissin Ben merhametli olanın ve İslamiyet'e göre haram sayilan şeyleri yapmayan (başkasının hakkını yemek aldatmalar zinalalar hırsızlıklar kısacası toplumun tadını kaçıran seyler) bunlardan uzak duranlarin filmin sonunda mutluluğa ereceğine inaniyorum
O senin inancın, bunun garantisini veremessin , benim tanrıyı basitlestirdiğim yok olduğu gibi kabul ediyorum , merhametlidir diyosun ama hayvanlar yanarak ölebiliyor ve öldükten sonra onlara vadedilen bir cennet yok Kuran'da toprak olacak deniyor ama aynı Kuran'da sonsuz merhamet sahibidir de deniyor, ben tanrıyı her haliyle kabul ediyorum ama belliki siz sorgulamaktan yüzlesmekten korkuyorsunuz çünki eğer sorgularsaniz dinden cikacağinizi dusunuyorsunuz ama ben bunları aştım
manyak olursun çok düşünme bunları
Oldum bile😄
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?