İnsanlığın başlangıcından itibaren bütün dinlerde ve toplumlarda kadının yeri, görevleri, hakları, yaratılışındaki olumlu ve olumsuz özellikler tartışma konusu olmuştur. Güncelliği ve evrenselliği ile seçkinliği dünyaca kabul edilen Mevlâna'nın kadına bakış tarzı, bu tartışmalara yön vermesi bakımından önemlidir. Tartışmalı konulara her asırda geçerliliğini koruyan çözümlerle yaklaşan Mevlâna'nın bu konudaki görüşleri gündeme geldiği zaman; konu özellikle Mesnevî'den hareketle incelenmiş, bugüne kadar hep Mevlâna'nın kadını yücelten, kadına değer veren bazı beyitleri ön plana çıkarılmıştır.
Kadın, Hak nurudur, sevgili değil... Sanki yaratıcıdır, yaratılmış değildir! (I/2437) beytinden yola çıkılarak yapılan bu tespitler bir gönül eri olan Mevlâna'nın kadına bakışı için öne sürülen en meşhur söylemidir. Diğer taraftan Mesnevî bir bütün hâlinde okunduğu zaman kadınlar için yer yer hakarete varan, alçaltıcı ifadelerin bulunduğu görülmekte, bu çelişki zihinlerde soru işareti oluşturmaktadır. Oysa tarafsız bir inceleme ile Mevlâna'nın kadın veya erkek ayrımı yapmadığı; rehber bir eser mahiyetindeki Mesnevî'de cinsiyet ayrımına yer vermeden örnek insan olmanın tarifini verdiği görülür. Öncelikle; Canım bedenimde oldukça Kuran'ın kuluyum, seçilmiş Muhammed'in yolunun toprağıyım sözleriyle hayat düsturunu özetleyen Mevlâna'nın, kadının; yaratılış, hak ve görev, Allah yanındaki değeri bakımından tamamen Kuran-ı Kerim'de belirtilen esaslara bağlı olması düşünülmelidir.00 Yorumla
En İyi Cevaplar
Diğer konusunda 7,4b cevap paylaştı. Çünkü bunu biraz da kadın sağlıyor malesef
Toplumda ataerkil bir yapı var malesef bunun yanısıra herkes oğlunu aman oglum harika aman oglum en iyisini hak eder diye büyütüyor ve sanki erkek kadının sahibiymis gibi bir algı operasyonu yapılıyor ataerkil toplum erkeğe sınırsız güç veriyor ve sanki kadının sahibi sanıyor erkekler kendilerini kimse kimsenin sahibi değil olamaz
Bir de erkek o kadar yüzsüzce evlilik sonrası ev işlerinde eşime yardım ediyorum diyor (bazı durumlarda eşler iş bölümü yapmış olabilir yani kadın ya da erkek ev işlerini yaparken diğeri para kazanabilir) ama bu bazı durumlar haricinde kadın ve erkek çalışırken adamın öyle bir cümle kurma lüksü yok olmamalı yani sanki beyefendi lütfediyor da ev işi yapıyor ulan hayvan kendine yemek yapamayan temizlik bilmeyen bir hayvan mısın sen hem ev işi evin işi ikinizin yapacağı iş sanki lütfediyor da yardım etmişmis ya nasıl yüzsüzsün be adam sanki kadının işi o
Bir de kadın boyutu var kadınımiz da evet çok iyidir bana yardım eder diyor ya azıcık hakkını koru be insaf ev işi senin görevin değil ki ikinizin görevi20 Yorumla
Bu konuya tamamıyla katılmıyorum genelleme yapmayalım, bundan yakınan bayan ortalaması gittikçe düşüyor, ağırlığı eskide kalmış bir klişe. mutfağa girmeye bayılan, sofra toplayan hatta cam silen nice erkek görüyorum, cam silerken hatunu tutan adam da iyidir yani. akşam çay demleyen, anne az daha uyusun diye çocukla sessizce ilgilenen, yerleri viledalayan, ütü yapan,... böyle çok adam var. benden bir örnek 3 erkek kardeşim mutfakta ve temizlikte gayet iyidir. abartmayalım.
00 Yorumla
Evet yaa arkandayım. herşey ortak olmalı
92 Yorumla
Soran+1 yılDoğanın kanunuymuş da yok elverişliymişiz de...
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
49Cevap
evlenilecek kız özelliklerine bile yerleştirdiler kız yemek yapacak birde hamarat şekilde temizlikte yapacak çocukta bakacak
hadi yemek yaparsın ailece karın doysun diye hamarat bir şekilde ne ya herkes güzel yemek yapamaz bunun yemeği çok yapmakla alakasıda yok nasıl ki herkes resim yapabiliyor ama güzel yapan azsa yemekte öyle temizlikte herkes az çok yapar iyidir temizlik ama direk kadının görevi değil bu erkek evden gelip tv karşısında yemek hazırla diye emir veremez ya da iyi temizle şu evi diyemez madem bir yer kirlenmiş eline mi yapışır temizlesin bir dk alır zaten çocuk bakmak zordur bazı işleri eksik yaptı diye azarlayamaz eksik varsa yardımcı olsun zorluk yaşatılırsa evlilikte evlilik biter tabi biraz hoş görülü olmalı eşler10 YorumlaHaklısın bak belki öyle ama Türk toplumu tuhaf çok tuhaf erkeklere bir yüce lik kadınlara ise bir amele muamelesi yapıyorlar aslında 250 gramdan başka fark yok erkeğin yaptığı işleri kadın yapabilir..
bunun yanı sıra erkekler de pekala kadının yaptığı işleri yapabilir ben herşeyi yapıyorum benim iilişkim de de b öyle olacak çünkü kiz arkadasim bilmiyor bunu sorun etmiyorum. nEyse bu erkeklerin aslında tembellestigi için ve o evdeki otorite durumunu gücünü kullanip ezmisler bunu oğlu görüp karısına yapmis o ona derken bu güne gelmiş yani aslında bu erkeğimn tembel olması sebebiyle böyle.10 YorumlaDiğer konusunda 8,9b cevap paylaştı. Anneleri aşılıyor oğullarına bunu. Halbuki kimse yapmak zorunda değil. Beraber bir yaşam paylaşırken zorunlu olarak kadına yıkıyorlar. mız mız bu erkekler
21 Yorumla
Soran+1 yılMaalesef.
Tabiki kadin bunu yapmakla yükümlüdur canim sen bakma simdiki neslin kadinlari bu kadar rahatlik saglamalarina aslinda yapilmasi gerekn budur olmasi gerekende tabiki erkeginde yemek yapmayi ya da kadinin yapaltigi butun isleri bilmesi gerekir cunku kadinlar onlara emanettir hizmetci yerinede sokulmayacak yani..
20 YorumlaDiğer konusunda 371 cevap paylaştı. Erkek calisir eve para getirir karisina teslim eder. karisida evin ihtiyaclarini karsilar. ne yani erkek aksama kadar it gibi calismis. aksam gelsin bide yemek yapsin bunumu istiyorsunuz. nasil bir gençlik yetişiyor. dilleri pabuç gibi yemin ederim. evlenecek kiz kalmadi. iste sizin gibi zihniyete sahip insanlar yüzünden boşanma günümüzde tavan yapmis durumda
01 Yorumla- +1 yıl
Peki ya ikiside çalışıyosa bide böyle düşün
Oda insan sonucta yorulur oturmak ister yani mecbur degil Hayat musterek eşler bir birine yardim etmeli ki edende vardir yok degil ama bence yardim edilmeli bu konuda bence yine kadinlar suclu cunku erkek cocuklarina aman sen yapma aman etme dedikleri icin boyle oluyor yoksa bu gorevler verilse her erkek bu gorevleri yapar ama insanin icinde olursa annesinin demesinede gerek kalmaz
00 Yorumla
+1 yılBir evde bulup getirmek, çalışıp kazanmak erkeğin görevi, hazırlamakta kadının görevi, peygamber efendimiz kadını erkeğe, erkeği de kadına köle olduğunu söylemiştir, Hz. Ali yi kızı Hz. Fatıma ya, Hz. Fatıma yı da Hz. Ali ye birbirlerinin kölesi olduklarını ve ev de görev paylaştırması yaptığı günden bu yana böyledir
00 Yorumla
+1 yılaslinda artik yeni yetisen nesil bu konuda biraz daha duyarli
sahsen ben anneme yardim ediyorum
ileride esim olursa onada ayni konuda gücüm yettiginde yardim ederim
hayat musterek30 YorumlaÇünkü erkekler böyle istiyor. Hadi, erkekler berbat çocuk bakıcıları, onlara çocuk emanet edilmez de ev işleri kesinlikle paylaşılmalı.
Ben böyle bir soru sormuştum, erkeklerden çok kızlar üzerime geldi. Kadının görevi diye. Hiçte kadının görevi falan değil. Kadınlar bunu kabullendikçe erkekler daha çok yüklenecekler. Bu böyle sürüp gidecek.22 Yorumla- +1 yıl
aynen sanki evde tek biz yaşıyoruz biz temizlicez evi oldu canım herkes pislettiği yeri temizlesin
Gizli Üye(30-35)+1 yılAta erkil toplum olmanın zararı hep kadın bunlarin hiçbirini yapmak zorunda degil ancak toplumumuzda bu kadina verilmis bir gorev olarak düşünülüyor erkek calisir eve ekmek getirir yuvasina sahip cikar korur kollar kafin çocuklar ile ilgilenir evin temizliginden yemekten sorumludur. Ancak simdi kadinlarda calistigina gore erkeklerin de ev islerinde yardimci olmalari gerekiyor nasil kadin eve ekmek getiriyorsa erkekde evin işlerine yardimci olmasi gerekli
30 YorumlaYemek yaparim. Hemde zevk alarak ve lezzetli (begenirsin). Temizlik yaparim ama begenmezsin. Ustune 1 ton laf yerim.
Ama tüp veya damacana su bitmis degince degistirmek erkegin gorevidir. Musluk bozuldugunda erkek tamir eder. Lamba patladi erkek bakar. v. s. v. s.
Hayat ortaktir. bizde sizlerden bunlari yapmanizi bekliyoruz.01 Yorumla- +1 yıl
Kadınlar da öğrenmeli evet hayat müşterek
+1 yıldoğanın kanunu, dinin emri filan değildir.
"Müslüman kadının ev işi yapması bir ihsandır, çok sevaptır. Zorla yaptırılamaz."
kendileri işlerine geldiği gibi yorumladıklarından doğanın da doğalığı kalmadı.10 Yorumla
+1 yılİster kabul et ister kabul etme, kadın çoluk çocukla ve evle ilgilenip, erkek yiyecek bulmakla görevlidir..
Kadından iş hayatına girip para kazanması beklenmez. Yani para kazandığı için asıl görevini aksatma lüksüne sahip değil. Kağıt üzerinde yazılı olmasa da asıl işi ev'dir..
Mesela senin eşin "ben çalışmıycam evde çocuk bakıp temizlik yapmak istiyorum" dese buna karşı çıkardın muhtemelen..
Neden?10 Yorumla
+1 yılDoğan'ın kanunu. Onu geçtim siz bu işlerden anlayansınız.
Biz 2 temizlik yapsak hemen bırakıyoruz ya da düzgün yapmıyoruz yarım yamalak yapıyoruz. Ama siz öyle mi ince ayrıntıya kadar yapıyorsunuz. bu işin ustası sizsiniz. Hadi yemek eyvallah ona o yapılır. Ama temizlik erkeklerin işi değil siz kadınların işi.54 Yorumla- +1 yıl
temizlik yapan var nasıl olsa diye düşünüp evi temiz tutmayan olabildiğince pisletmenin lüzumuda yok.
- +1 yıl
Cok komiksin ama karsilik vermeden gecemicem. Sahsen benim babam gayette anliyor bu islerden temizlikten falan ama yapmiyor. Cunku sizin doğanizda olan sey tembellikten baska bir sey degil. Ama eminim bu saçma durum duzelicek.
Bir kanun olusmus boyle :
Kadin otursun cocuklara baksin yemek yapsin erkek calisip para kazanip aileni gecindirsin.
Aslinda kadin da calisabilir. Sartlar esit olmali bence.
Esim bana hep yardim ediyor evde olunca. Bu konuda sansliyim :)20 Yorumla
+1 yılkadın hep ezılen bir karakter olduğu için Resmen hizmetçi görevini görüyor.
40 Yorumla
+1 yılHepside yapmak zorunda demiş köleyiz sanki ev işleri eşit yapılmalı eşi iş yapıyorken kocada bir köşede yatmasın yardım etsin bir zahmet
30 Yorumla
+1 yılKöle alıyorlar kendilerine sanki.. ortak sekilde yapılmalı isler
30 Yorumla
+1 yılYardim ederim sahsen kòle almiyoz sonucta hayat arkadasina hep destek tam destek
50 YorumlaGenel yaşam tarzı ülkemizde böyle olduğu için , kadınların güçsüzlükten dolayı korkarak buna itiraz etmemesi de destekleyen faktör , hayat eşitlik ve ortak paylaşımlar üzerine kurulurmuştur oysa
02 Yorumla
Soran+1 yılVe kadınlar susup bunlara boyun egmeyi seçiyor.
Benden de sana bir soru alakasız bir örnek ama amaç aynı sadece ayrıntı farklı. Neden üniversite mezunu bir erkek ile ilkokul mezunu bir kız evlenebiliyor da ilkokul mezunu bir erkek ile üniversite mezunu bir kız evlenemiyor?
00 Yorumla
+1 yılKatiliyorum 👍 erkekler kendilerine hizmetci aliyorlar iste , o zaman cok calisin da hizmetci tutun bir tane karinizi rahat ettirin.
30 YorumlaKadın çalışmıyorsa ev hanımı ise ev işini yapmalı. erkek günde 10 saat calisiyo bide eve gelince ev isiylemi ugrasicak.
01 Yorumla- +1 yıl
Herhalde uğraşacak uğraşmayan evlenmesin yalnız yaşasın ya da biricik onu şımartan annesinin evinde kalsın
Ben daha bende daha iyi yemek, temizlik ve ütü yapan birini tanımadım. Bulursam zaten uzatmadan bizimkileri gönderirim :)
00 YorumlaYemek yapmiycaksin, temizlik yapmiycaksin, çocuğa bakmiycaksin, eşini eve gelince güzel güzel karsilamiycaksinda napicaksin maç mi izliyceksin ya da hali sahaya maç yapmaya mi gideceksin arkadaslarinla. Kadın kadın gibi olmalı erkekte erkek gibi.
01 Yorumla- +1 yıl
Maça gitmeyecek işe gidecek onca yorgunluktan sonra erkek televizyon izleyecek ben bütün evin işini tek başına yapıcam bu adalet mi?
+1 yılAtaerkiliz adı altında kadın köleleştiriliyor.
Hayat müşterekse erkekte yardım etmeli, net!51 Yorumla
Soran+1 yılBudur.
+1 yılYabancı erkekler yapıyor onları karlarıyla ortak yapıyorlar yabancıyla evlenceksin kafan rahat olur :)
00 YorumlaErkek daha rahat aldatsın diye. Aksama kadar çalışıyorlar ya bir de bahaneleri bu.
00 Yorumla
+1 yılOnlar yıkmıyor yani en azından benim hayatımdakiler yıkmıyor. Ben beğenmiyorum hatun. :)
00 YorumlaDağda, bayırda çalışıp ekmek getirmekte erkeğe yıkılmış. İstediğimiz için yapmıyoruz biz de. Her işin zorluğu vardır.
00 Yorumla
+1 yılValla ben çocuğa bakarım çocukları çok severim çocuğa ben bakarım gerise karışmam :D
00 Yorumla
+1 yılBen de savunuyorum. Ve hayır bunu yaparken kız olduğumdan ve bir iş bilmediğimden değil. İnsan olduğumuzdan, eşit olduğumuzdan ve özgür olduğumuzdan yapıyorum. Hani herkes üstüne düşeni yapsa falan.
00 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılEvet haklısın ama toplumun erkeklerdende beklentisi yok mu sanki? Çalışmalı arabası olmalı evi olmalı hesabı bana ödetmemeli gibi saçma sapan beklentiler içindeyken onlarında bizden beklentisi olması normal değilmi?
10 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılo zaman evi ben temizliyim yemekleri ben yapıyım sen çalış?
( hehehe gittiğinde eve sefgilimi de getiririm eheheh :)
sajdfhlskjdhasldkjass06 Yorumla
Soran+1 yılEsin de sana aynı şeyi yapsın :/
Cevap sahibi+1 yılyok ben yapıcam asdasd
Soran+1 yılEvde oturmana izin verecek bi' andaval bulursan ne alâ
Cevap sahibi+1 yılevlenelim mi soran? <3 <3
Soran+1 yılOlur. Kimliğini kap gel
Cevap sahibi+1 yılolmaz :D:D
sefgilim var ben bunu öylesine yazdım ihanet edecek birisi değilim :D
sadece dediğin olsa erkekler bunu % 99 yaparlar :D:D
Şahsen ben kadın olsam evimin ve cocugumun gelecegını bır erkege teslım etmem:) zamanında denenmiştir erkekler yapamamıstır o yuzden kadına yıkılmıstır dogru mu tartısılır ama soyle dusunelım siz evınıze erkek bı hızmetçi çagırırmısınız?
00 Yorumla
+1 yılHem çalışmayacak hem evde duracak birde eve gelınce erkek yemek yapıp çamaşır mı asacak bunu mu istiyorsun
01 Yorumla- +1 yıl
İkiside çalışırsa peki
+1 yılkadınların fıtratında var bence bu sorumlulk ilk yaradılıstan berı kadınlar buunu yapmıstır
12 Yorumla
Soran+1 yılFıtratınızı...
- +1 yıl
benım yorumum bu saygı duy
kadın anadır, ana candır, yardır.. ama senin gibi danalara bu kutsal görev zor gelir.
01 Yorumla
Soran+1 yılBahsedilen annelik değil.
Git şimdi.
+1 yılEv işleri, çocuk bakımı kadının görevi değil, kocasına bir ikramıdır.
10 YorumlaDiğer konusunda 554 cevap paylaştı. Anne Olduğu Veya Olacağı İçin Anne Anlamı Çok Ağır bir Kelime... Belki de O Yüzden.
02 Yorumla
Soran+1 yılSanmıyorum.
+1 yılErkeğin görevlerine gelince, kadınlar pozitif ayrımcılığa uğrayınca ''ama ben kadınım yea. s. s'' demeyi biliyorsunuz.
00 YorumlaDiğer konusunda 730 cevap paylaştı. Ne alakası var böyle diyonuz ben cıldırıyom nerden biliyon erkeklerin bişey yapmadığını senin çevrendekiler yapmıyo diye her erkek bir mi olcak aynımı olacak siz kızlar hepiniz aynımısınız!!!
10 YorumlaYemek yapan erkek başka çekici diyorlar. ben severim mutfakta yardımlaşmayı veya zor ev islerinde yardim etmeyi. Anam sağolsun alisin der hep :D
00 Yorumla- Diğer konusunda 11,4b cevap paylaştı.
+1 yıleğer kadın çalışmıyorsa yapmalı yok eğer ikiside çalışıyorsa ortaklaşa olmalı
00 Yorumla
+1 yılGörevli olduğun şeyler :
Çocuk doğurup büyütmek.
Eşinin ihtiyaçlarını gidermek.
Ne için varsın bunları yapmayacaksan?01 Yorumla- +1 yıl
Kadınlar erkekler için varolmadılar sadece Allah’a kulluk ederiz erkeklere değil
Hesabi erkek öder
Erkek kavga eder
Agir işleri erkek yapar
Askerliği erkek yapar01 Yorumla- +1 yıl
Ortak ödemeli
Tamir işlerini kadınlar da öğrenebilir
Ortak olacak ams erkek yapiyo diyede erkegi kullanmayacak bayan
00 Yorumla
+1 yılYemek de yaparım Temizlikde çocuğa sen baksan olmaz mı? Sanada ben bakarım :)
00 Yorumla- Diğer konusunda 1,5b cevap paylaştı.
+1 yılAnne - Baba hatırlıyomusun bunları? ne ifade ediyor senin için?
00 Yorumla Bn kadinimi seviyorum onun icin biseyler kazaniyorum oda benim icin cennetden yer ariyor diyebilirim size :)
00 Yorumla
+1 yılyetistirilme sartlarindan dolayi cunku oyle ogretilmis
10 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılEvlilik stresten baska bisey degil hele bu zamanda.
00 Yorumlasen kocana de tam tersini yapalım olsn bitsin
00 YorumlaKadın yemek yapmayı bilmeyince ne oluyormuş ki?
20 YorumlaYapmayın.
Değişim önce bizde başlamalı..00 YorumlaEvin erkeği çalışıyor diye olmasın
01 Yorumla
Soran+1 yılKadın da çalışıyor.
+1 yılerkekler sorumluluktan korkark
11 Yorumla
+1 yılKadin daha merhametli çünkü
00 YorumlaBakacaksınız uleyn :)
07 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılerkeğin yapması saçma olmaz mı
01 Yorumla- +1 yıl
Hayır