KArabasan nedir? Bir insana sürekli karabasan uğraması normal midir? Karabasan bilimsel birşey midir yoksa Dini bir mevzu mudur?
Korunmak için ne yapmalı?
Cevabın nedir?
Çok Süper Cevap
Karabasan Nedir?
Karabasan uyku felci demektir. Ancak halk dilinde karabasan denmektedir. Uyku felci, bir kişinin kısa bir süre hareket edememesi veya konuşamaması durumudur. Uykuya dalarken veya uyanırken ortaya çıkabilir. Uyku felcine halüsinasyonlar ve nefes alamama hissi eşlik edebilir. Uyku felci sinir sistemini etkileyen bir durumdur. Beyin ve vücut senkronize olmadığında ortaya çıkar. Vücut felç durumundadır, ancak beyin hala uyanıktır. Bu, uykuya dalarken veya uyanırken olabilir.
Uyku felci korkutucu bir deneyim olabilir. Hareket edemediğinizi veya konuşamadığınızı hissedebilirsiniz. Ayrıca halüsinasyonlar da olabilir. Bunlar, gerçekte orada olmayan şeyleri görmeyi, duymayı veya hissetmeyi içerebilir. Nefes alamıyormuş gibi hissedebilirsiniz. Uyku felci genellikle ciddi bir durum değildir. Genellikle stres veya uyku yoksunluğundan kaynaklanır. Bazı ilaçların yan etkisi de olabilir. Uyku felciniz varsa, altta yatan tıbbi durumları ekarte etmek için doktorunuzu görmelisiniz.
Karabasan Neden Gelir?
Karabasan, bir kişinin kısa bir süre hareket edememesi veya konuşamaması durumudur. Genellikle zararsız bir durumdur, ancak çok korkutucu olabilir.
Aşağıdakiler de dahil olmak üzere karabasanı tetikleyebilecek birkaç şey vardır:
- Stres
- Uyku eksikliği
- Bazı ilaçlar
- Uyku programında değişiklik
Karabasanın uyku döngüsündeki bir bozulmadan kaynaklandığı düşünülmektedir. Uykusuz veya stresli olduğunuzda, vücudunuzun REM uykusu durumuna girme olasılığı daha yüksektir, bu da rüyaların gerçekleştiği zamandır. REM uykusu sırasında vücudunuz felç olur ve rüyalarınızı gerçekleştiremezsiniz. Bazen hala uyanıkken REM uykusuna girebilirsiniz, bu da uyku felcine neden olabilir. Bu, uyku bozukluğu veya gece vardiyaları gibi uyku programında bir değişiklik tarafından tetiklenebilir. Antidepresanlar gibi bazı ilaçlardan da kaynaklanabilir.
Karabasanın (Uyku Felci) Bilimsel Açıklaması Nedir?
Uyku felcinin bilimsel açıklaması, kişinin kısa bir süre hareket edememesi veya konuşamaması durumudur. Genellikle nefes alamama hissi eşlik eder. Uyku felci uykuya dalarken veya uyanırken ortaya çıkabilir. Bununla birlikte, beyin ve vücut arasındaki bir bağlantının kesilmesinden kaynaklandığına inanılmaktadır. REM uykusu sırasında beyin, kasları felç etmesi için sinyaller gönderir. Bu, insanların hayallerini gerçekleştirmelerini engellemek içindir. Uyku felci olan kişiler için bu sinyallerin uyandıklarında doğru şekilde kapanmadığı düşünülmektedir. Bu, kişinin hareket edememesine veya konuşamamasına neden olabilir.
İki tür uyku felci vardır:
1. İzole uyku felci: Bu tür uyku felci kendiliğinden oluşur ve başka herhangi bir tıbbi durumla ilişkili değildir.
2. Tekrarlayan izole uyku felci: Bu tür uyku felci birden fazla kez meydana gelir ve başka herhangi bir tıbbi durumla ilişkili değildir.İzole uyku felcinin nedeni bilinmemektedir. Bununla birlikte, normal uyku döngüsündeki bir bozulma nedeniyle olabilir. Uyku felci, narkolepsi gibi uyku bozuklukları olan kişilerde daha sık görülür. Ayrıca ailesinde uyku felci öyküsü olan kişilerde de görülmektedir.
Karabasan Belirtileri Nelerdir?
Karabasan nispeten yaygındır ve insanların %40'ına kadarı yaşamları boyunca en az bir kez bunu yaşar. Uyku felcinin en yaygın belirtisi, uykuya dalarken veya uyanırken hareket edememe hissidir. Bu his birkaç saniye ile birkaç dakika arasında sürebilir. Uyku felcine korku ya da korku hissi de eşlik edebilir. Diğer semptomlar şunları içerir:
- Halüsinasyonlar
- Nefes darlığı
- Göğüs ağrısı
- Kalp çarpıntısı
- Odada sabit bir nesneye odaklanmak
- Parmaklarınızı veya ayak parmaklarınızı hareket ettirmeye çalışmak
- Aşırı terleme
Düzenli olarak uyku felci yaşıyorsanız, bir doktora görünmeniz önemlidir. Uyku felci, gündüz aşırı uyku hali ve diğer ciddi sağlık sorunlarına neden olabilen bir uyku bozukluğu olan narkolepsi belirtisi olabilir.
Karabasan Tehlikeli midir?
Uyku felci tehlikeli değildir ve genellikle kendi kendine geçer. Ancak narkolepsi gibi daha ciddi bir uyku bozukluğunun işareti olabilir. Uyku felci yaşıyorsanız, daha ciddi bir durumu dışlamak için doktorunuzla konuşun.
Karabasan Tedavi Edilebilir mi?
Karabasan için özel bir tedavi yoktur, ancak durumu yönetmeye yardımcı olmak için yapılabilecek bazı şeyler vardır. Yeterli uyku almak ve iyi uyku hijyeni uygulamak önemlidir. Narkolepsi gibi altta yatan herhangi bir uyku bozukluğunu belirlemek ve yönetmek de yardımcı olabilir. Bazı durumlarda, duruma katkıda bulunabilecek herhangi bir endişe veya stresin giderilmesine yardımcı olmak için terapi önerilebilir.
10 Yorumla
En İyi Cevaplar
Geceleri insanların üzerine çöken kötücül varlıklardır. Kabuslara neden olurlar. sözcük, genel anlamda ise insanların kötü şeyler görmesi demektir. Korkulu rüyalardır. Bazı yörelerde Karakura veya Kamos adlı bir varlığın neden olduğu düşünülür. Ağırbasma ifadesi de kullanılır. Karabasanlara kötü ruhların veya cinlerin neden olduğuna inanılır. Bu ruhlar bazen ölümcül olabilmektedir. Bazen uykuda ölen insaların bu varlıkların öfkeleri dolayısıyla öldükleri düşünülür. Karabasmak fiili ile kullanıldığında kabus görmek veya bu nedenle hastalanmak manası verir. Moğolca Harah/Karah sözcüğü bakmak ve Harağah ise lanet anlamına gelir.
Karabasanların günümüzde bilimsel olarak Uyku Felci diye tabir edilen durumla örtüştüğü görülmektedir. Buna göre uykunun bazı evrelerinde uyanılması halinde uyuma doğal döngüsünü sürdürmekte ve bilinç tam olarak açık olsa bile beden kımıldayamamaktadır. Bu durumda çeşitli sanrılarda görülebilmektedir.
bence tamamen psikolojiktir04 Yorumla- +1 yıl
kabusla ilgisi yok arkdasım ayıksın herseyin farkındasınn ama sanki üstünde tonlarca agırlık bir anda üzerine konuyo bi kac snlik bir olay sonra gecio herseye bilimel bişi bulucam diye yırtınmayın bir gelince anlarsın bu kadar adam kaba yerinden uydurmuyo herhalde
Genel olarak sırt üstü yatan insanları tercih eder kulaklarda cınlama ile başlar bir ugultu gibi insanın kafasında yükselen bir sese dönüşür ve kişi kendinı kuvetlice hareket ettirmeye çalışırsa dahada olay agırlaşır sadece sakince bir tarafa dönün küçük bir hareket onu durdurucaktır.Besmele ve dua ile yatmak ve yatarken mümkün mertebe sağ veya sol omuz cok gerekmedikce yüz üstü yatılması makbuldür kadınların acık ve cıplak yatmalarında daha fazla görülür kadınlara tavsiyem üzerlerine birşey giymeleridir gecelik gibi saygılarımla.
01 Yorumla
+1 yılBanada bir kac defa oldu,cok korkunc birsey :( ama dua okudum gitti.. Bence yatmadan önce Ayetel Kürsü duasini oku! Ben bilimsel olduguna inanmiyorum,cok gercekci...
ben cok insan taniyorum karabasandan da daha öte seyler yasamislar vs. Bence dini birsey! Insan düsünmeden edemiyor,bugün ben naptim,ya da kötü birseymi yaptim diye!
Zaten Allah'a inancsiz insanlara gelmiyor, daha cok dinine bagli olan insanlara geliyor bence..
yok karabasan uyku felci diyen insanlar zaten karabasani yasamamislardir mal mal konusuyorlar!06 Yorumla- +1 yıl
yok bencede uyku felci değil zaten de ben sadece karabasan değil daha enteresan durumlar yaşıyorum ama neyse. Karabasan sıklıkla uğradığı için bu durumda olan var mı veya varsa çözümü var mı diye merak ediyorum. Dua okumayı herkes tavsiye ediyor, bende denedim ama maalsef etkili olmuyor
- +1 yıl
senin ne demek istedigini biliyorum.. karabasandanda öte birsey yasiyorsun.. peki sey oluyormu sende,mesela rüya ile gercegi ayirt edebiliyormusun,yani rüya gördügün halde gercek oldugunu mu saniyorsun, cünkü benm tanidigimin basinda öyle bir sorun vardi...
- +1 yıl
anliyorum,anliyorum.. rüyayi gercekmis gibi yasiyorsun.. Vallaha sana bisey diyeyimmi,o tanidigim bi sürü psikologa falan gitti,hepsi agzi acik dinlemisler,kesinlikle psikolojik bisey degil.. artik Allaha güveneceksin! O tanidigim yastiginin altina Kurani Kerim'i koyuyor,kücük boyda olan! O zaman rahat uyuyabiliyormus. Sende koy :)
- +1 yıl
ben oglen uymustum biraz uyduktan sonra uyanir gibi oldum gozlerimi actim ozaman basima geldi arkadan kapinin acildigini hissettim ilk once sonra arkami dondum tekrar uyumak icin arkadan bana biseyin fisildadigini hissetmin sonra ne olduysa oldu yan yatiyordum kulaklarim oyle bir cinlamaya basladi ki sanki kulagim olmayan sesler duyuyordu beynim patlicak sandim hareket edemedim sesim cikmadi 15-20 saniye sonra duzeldi ama normalde boyle seyler oldugunda boyle garip sesler duyulmaz saniyordum ben
+1 yılNe tür bir karabasan bu? Hem bilimsel hem dini olanı var. Dini olanı iman zayıflığından kaynaklanıyor, bilimsel olan ise bedenin beyinden geç uyanması ve bu tür için malesef yapılacak birşey yok eğer bir tür uyku sorunu yaşamıyorsan. Alışıyorsun zamanla, korkma, sadece bitmesini bekle ve dua oku.
02 Yorumla- +1 yıl
Bana da oluyor alışıyorsun artık zamanla. Önceden çok korkardım ölüyorum sanardım artık bitmesini bekliyorum anlıyorum karabasan olduğunu. İman zayıflığı derken olay anında ya da uyumadan önce okunan dualardan bahsetmiyorum namaza falan başlayabilirsin mesela.
AI Persona’ya Sor
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
9
Cevap
10Cevap
karabasan beynin uyanıp bedenin uykuda kalmasıdır.günlük yaşantına dikkat ederek düzeltebilirsin.o anda panik yapmaman ve zor da olsa vücudunda bi yeri hareket ettirmeye çalışmalısın.en kolayı ses çıkarmaktır çünkü kendi sesine uyanma şansın var.ama dediğim gibi o anda panik ve korku olmamalı.gayet normal bi durumdur ve tamamen psikolojiktir
02 Yorumla- Sağlık konusunda 998 cevap paylaştı.
+1 yılUyku felci ve hipnopompik sanrı ikilisi. Şimdi her şey madem kesin neden dua okuyunca gitmiyor? Demek ki in cin varlık falan olayı değil. En azından sürekli bu durumdan şikayetçi olanlarda bu tespit edildi. Sizinki hala ''kafir cinlere'' bağlı bir durumsa dua okuyun belki geçer.
04 Yorumla- +1 yıl
Zıt kutuplar neden bir birini iter? Kar taneleri neden bir birinden farklıdır? Bıdı bıdı çoğaltılabilir. Hepsinin ''muhakkak'' dini açıklaması var mıdır? Olmalı mıdır? Zorlanan şeyler çok zaman bozulur ve bozulmuştur.
- +1 yıl
Zıt kutuplar neden bir birini çeker olacak alttaki.
vardır ve dini dir
çaresine gelince : temiz yatacaksın çünkü yatınca gelir temizlik çok önemli yatmadan önce Allahümme bismike emütü ve ahya dersen faydası olur ayetel kürsü oku çok faydalı olur kesin gelemez ama dediğim gibi temiz olman gerekli cünüp vs olma yani11 YorumlaHiç görmedim diyordum her zaman herkes görüyormuş bir şeyler anlatıp dururdu 3 - 4 ay önce arkadaşımda yemek yedikten sonra uzanayım azcık dedim ve gördüm. Hayatım da bu kadar etkili bir tıtreme ve endişeyi yaşamamıştım zor bir durum. görüntü hafızamdan silinmiyor.
11 YorumlaBen çok sık yasıyorum bugun 4 kere uyandırdı beni en son sağıma yattım ve bir daha gelde göreyim falan dedim cümlemi bitirdim geldi. Şu an uyumamak icin kendimi tutuyorum. Keşke kurtulmanın yolunu bilseydim. bir ara gozumu açtım çok az da olsa yorgan dalgalanıyordu tabi bu rüya miydi gerçek mi bilmiyorum
00 YorumlaSağlık konusunda 366 cevap paylaştı. bazıları bilimsel der bazıları dini o inanca göre değişir. bilimsel yaklaşan zihnini rahatlatmalı, dini yaklaşan da ayetel kürsü,nas ve felak okuyup yatmalı
02 Yorumla
+1 yılmerhabalar öncelikle karabasanın basma nedenleri çok yatakda sigara külü ekmek kırıntısı veya da başka nimetlerin bulunması, odanın içinde sigara içiliyorsa veya da sigara izmaritinin bulunması, kokusuna bayılırlar, severler bunun gibi birçok nedeni var, veya da elleri et kokmuş birinin ellerini yalamak içinde gelirler yani ağzı ve eli kokan insanlara gelirler. ama temiz ve abdestli yatarsan ve de üstüne Ayetel Kürsi okursan yatmadan önce Allahın izniye hiçbişey olmaz.
selametle kalın:)10 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılkarabasan insanin üzerine sirt üstü yatinca cöker ve korkutur bogazina yapisir ama sklinca ve korkmazsan gider geri bsii olmaz ama sirt üstü yatmayin iyi degil kötü rüyalarda görünüyo böyle durumlarda en iyisi yan yatmak basilmak istemiyorsaniz :D
010 Yorumla
Cevap sahibi+1 yılyüz üstü yatinca ismdiye kadar hic duymadim geldigini cünkü üstüne cikdigi icin merak etidm simdi nasil oldu sirtindanmi üstünde cikip basina basti yoksa
Cevap sahibi+1 yılcok ilginc annemdede olyuor daiylarimdada olmsududa hep ters yatinca olyuor diye bilyirodum hissetdiginde hemen aklksan dhaa iyi olmazmi
Cevap sahibi+1 yılspreklimi olyuor haftada bi ekre mesela ?
Cevap sahibi+1 yılbesmele cek yatarken seninki vahim bi durum allah sbair verisn ne diyim abna simdiye kadar his gelmedi iyiki
- +1 yıl
evet.. Nedense insan sirt üstü yatinca,tek karabasan degil,genellikle kabuslarda görüyor insan! Öldügün zamanda mezarda öyle yatiyorsun ya,ondanmis.. Öyle duydum yani...
+1 yılkarabasan geceleyin sana dadanan kafir cinlerdir... Ayete'l Kürsi, Nas ve Felak surelerini okumak ve cünup yatmamak gerekir.
12 YorumlaYattığın yerde ekmek kırıntısı falan varsa olur diye biliyorum,geçmiş olsun çok korkutuyor insanı.
05 YorumlaSağlık konusunda 622 cevap paylaştı. Dini her şeyin bilimsel bir açıklaması vardır. Yani bunu da dini ve ya bilimsel olarak ayırmamız yanlış olur
01 Yorumlakarabasan vucudunun yorgunluktan hareket edememesi uyuyup kalman ama bilincinin acık kalmasıdır beynin nedekar hareket ettirmee calışsada vucudun bu komutu uygulayamaz. yapmayaa calıstıgın seyleri ruyamıs gibi görürsün.
01 YorumlaBanada şu sıralar oluyordu kayınvalidem böğle konularda bilgilidir ve gece yatarken çok dua okuma dedi sadece kevser suresini oku dedi çok dua okuyunca ağırlık yaparmış ne kadar doğru bilmiyorum yaşlı tecrübeli bir insan
01 YorumlaAra sıra banada geliyorlar benim istediğim zaman değil ne zaman kendileri isterse geliyorlar ama alıştım kısmen de olsa sonuç aynı kımıldayamaz halde olursun
00 Yorumla- Sağlık konusunda 8,7b cevap paylaştı.
+1 yılbana çok gelıyor o illet.
02 Yorumla Sağlık konusunda 535 cevap paylaştı. bazen banada gelio ama hemn uyanıyorum.
21 Yorumlavar mı ki öyle birşey
01 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılOff bi kez kac bana geldi :( cok kotu oluyo ya
03 Yorumla
Cevap sahibi+1 yılAnlamicak kadar salak misin? "Bir kac kez"
Ok?
Sağlık konusunda 3,4b cevap paylaştı. çok zor çok :((
00 Yorumla
Devamını Gör(4)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı