AI Persona’ya Sor
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Cinsel Yaşam
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
YKS2026
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
12Cevap
Onyargim kesinlikle yoktur dini bilgim fena sayılmaz hoca falan dinlemekten ziyade ayetleri Türkçe okurum arastiririm
Dini konuda yeteri bilgim var ancak yerine göre on yargılı olurum çünkü şu anda bağnazlık ve üfürükçü lük çok.
Mesele îman hakikatleri ise, bildiğin en muğlak ve en uç soruları sorabilirsin. Fakat anlaşılır biçimde sormanızı tavsiye ederim.
Allah adaletli mi
Elbette ve kesinlikle o adalet-i mahzadır yâni o mutlak ve tam adalet sahibidir. İsm--i âdil ile bütün mahlukat üstünde, dünya ve ebedî yaşamda da onun adaleti tecelli edecektir.
Eğer dersen ki, dünyada zenginler, fakirler, zâlimler, güzeller ve çirkinler, mazlumlar, hastalıklar, sakatlıklar, belalar ve musîbetler vardır bu nasıl adalet olur ve bu vaziyet onun ism-i rahîm ve ism-i âdil sıfatına nasıl uygun düşer?
Birinci mesele şudur ki, adalet kelimesinin mânâ-yı hakîkisi hak sahibine hakkını vermektir.
Hem insanı en güzel surette ve en güzel sanatla yaratan odur, ve o seni mutlak yokluktan ve sonsuz mahlukat olarak seni insan olarak yaratmayı seçti, ve seni bir insan olarak yaratmayı murâd etti. Ve yine Hâlık-ı Zülcemâl sinekleri, örümcekleri, yılanları, mikropları ve fareleri ve eşek gibi mahlukatı da yaratan yine odur. Belki sen ahırlara bağlanan bir eşek olarak da yaratabilirdi veya bir hamam böceği de olabilirdin fakat senin hiçbir hakkın olmadığı halde o seni insan olarak yaratmayı irâde etti.
Buna istinaden insan ve diğer bütün mahlukat ondan hiçbir hak dâvâ edemez ve etmeyede hakkı yoktur.
İkinci Mesele ise. Sonsuz ışığın içine sonsuz karanlık giremediği gibi, sonsuz şefkat içine sonsuz zâlimlik giremez.
Üçüncü mesele, o bütün herşeyi hikmetle yarattığı gibi, hayrı ve şerri, iyiliği ve kötülüğü de yine yaratan odur bununla beraber insana da irâdeyi veren odur.
Meselâ sen birine karşı iyilik yapmak istedin, sonra gittin ve o iyiliği yaptın. Veya gidip birisine kötülük yapmak istedin gidip kötülüğü yapıyorsun.
Çünkü o insana kader cihetiyle der. Ey kulum sen hangi yoldan yürümek istersen ben seni o yolda yürüyeceğim fakat mesuliyet sana aittir der ve sana bununla ihbar ve ihtarda bulunur.
Eğer o insanların iyiliğine ve kötülüğüne müdahale etse irâdeyi elinden almış olur, bu defada elmas ile kömür aynı vitrinde, Ebû bekirler ile Ebû cehiller de aynı makamda beraber bulunurlar.
O Sultan-ı Ezelî'nin öyle hikmetli işleri, ve öyle planlı adaletleri vardır ki, bazen beşer fehminin idrâk edemeyeceği tarzda hikmeti ve adaleti vardır.
Bazen oluyor ki, insan zulmediyor, o ise hikmet dairesinde kaderin eliyle adalet ediyor.
Ve bazen de, Zâlim izzetinde, mazlum zilletinde kalıp bu dünyadan göçüp gidiyorlar, demek bir mahkeme-i kübrâya bırakılıyor.
Biliyorum ki bunları anlamakta zorlanacaksın.
Fakat şu hastalıklı ve fırtınalı asırda dinsizlik akımından gelen bu gibi mugalatalı sualler insanları dehşetli bir vesveseye düşürüyor, belki bu sebebetendir ki insanların büyük ekseriyeti ahiretini kaybediyorlar.
Bu meseleler hakkında daha faza bilgi bilgi edinmek ve vesvesenin dağılmasını istersen şuraya müracaat edebilirsin. Dînin ve bilimin ortak çalıştığı şu kanaldan istifade edebilirsin.
https://youtu.be/a7pECeXXK0E?si=2La32JodhRGRxcOk
Sakin ol kuranı oku
Hadislere bak.
Sevgilim
Eger hala ihtiyaç varsa yardımcı olabilirim
Sanırım çok sorguluyorsun detayları
Bildiğim bir şeyse yardımcı olurum.
Sormak istedigin sey nedir
Buyur
Selam ne sorucaksiniz?
Kaybetmezsin
Sor bakalım