Çinli filozof Zhuangzi bir gece rüyasında kendisini kelebek olarak görür ve uyanınca şunu sorar: “Acaba ben rüyasında kelebek olan bir insan mıyım, yoksa şimdi rüya görüp kendisini insan sanan bir kelebek miyim?” Deneyimlediğimiz fiziksel dünyanın gerçekliğine dair şüpheler ve beraberinde gelen sorgulamalar yüzlerce yıldır filozofların ilgisini çekse de özellikle son zamanlarda fizikçiler yaşadığımız evrenin gerçekliğinin çok farklı olduğunu ve aslında bir simülasyon içerisinde yaşıyor olabileceğimizi dile getirmeye başladı. Gerçekten tüm evren, madde ve varlığımız birer simülasyon olabilir mi ve bu düşünce nereden geliyor bir bakalım.
Yaşadığımız dünyanın bir yalan olduğu fikri çok eski çağlara dayanır. Platon idealar kuramı ile düalist bir yaklaşım sergiler. Algıladığımız ve deneyimlediğimiz her şeyin kusursuz hallerini barındıran idealar dünyası vardır ve fiziksel dünya bu ideaların sadece kusurlu ve eksik yansımalarıdır. Kendisinin meşhur mağara alegorisindeki duvara yansıyan iki boyutlu gölgelerin mağarada tutsak kalmış insanlar tarafından mutlak gerçeklik olarak algılanması, ama asıl gerçekliğin çok daha farklı olması gibidir bu. Benzer şekilde günümüzde yaygın olarak kabul edilen dinler de bu dünyanın sahteliğinden söz edip, durur. Aslında tüm dinler verdikleri mesaj bakımında aynı manzaraya bakan farklı pencereler gibidir. Modern felsefenin babası olarak kabul edilen Descartes’te gördüğümüz her şeyin kötü niyetli bir şeytanının bize gösterdiği yanılsamalar olabileceğini belirterek, bu fiziksel dünyanın gerçekliğinden asla emin olamayacağımızı söyler. Emin olabileceğimiz tek şey bunları sorgulayan zihnimizin varlığıdır. Bu sanki bir kavanozdaki beyin gibidir. Beyin içinde yaratılan tüm tatlar, kokular, hazlar ve görüntüler gerçek değilken, kavanozdaki zihin gerçektir. Bu tıpkı Matrix’in sanallığında hapsolmuş zihinler gibidir. İrlandalı filozof Berkeley ise gerçekliği zihnimizde yarattığımızı söyler. Zihinden ve algıdan bağımsız maddenin varlığını reddeder
Yaşadığımız dünyanın bir yalan olduğu fikri çok eski çağlara dayanır. Platon idealar kuramı ile düalist bir yaklaşım sergiler. Algıladığımız ve deneyimlediğimiz her şeyin kusursuz hallerini barındıran idealar dünyası vardır ve fiziksel dünya bu ideaların sadece kusurlu ve eksik yansımalarıdır. Kendisinin meşhur mağara alegorisindeki duvara yansıyan iki boyutlu gölgelerin mağarada tutsak kalmış insanlar tarafından mutlak gerçeklik olarak algılanması, ama asıl gerçekliğin çok daha farklı olması gibidir bu. Benzer şekilde günümüzde yaygın olarak kabul edilen dinler de bu dünyanın sahteliğinden söz edip, durur. Aslında tüm dinler verdikleri mesaj bakımında aynı manzaraya bakan farklı pencereler gibidir. Modern felsefenin babası olarak kabul edilen Descartes’te gördüğümüz her şeyin kötü niyetli bir şeytanının bize gösterdiği yanılsamalar olabileceğini belirterek, bu fiziksel dünyanın gerçekliğinden asla emin olamayacağımızı söyler. Emin olabileceğimiz tek şey bunları sorgulayan zihnimizin varlığıdır. Bu sanki bir kavanozdaki beyin gibidir. Beyin içinde yaratılan tüm tatlar, kokular, hazlar ve görüntüler gerçek değilken, kavanozdaki zihin gerçektir. Bu tıpkı Matrix’in sanallığında hapsolmuş zihinler gibidir. İrlandalı filozof Berkeley ise gerçekliği zihnimizde yarattığımızı söyler. Zihinden ve algıdan bağımsız maddenin varlığını reddeder
Güncellemeler
+1 yıl
Prof. Dr. Sertaç ÖZTÜRK yazısı
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
2Cevap
Hayır benim değil,
Bu iyi bir cevapti
Bu gün The Truman Show filmini tekrar izledim. Geçen 2 gün önce The Matrix 1 filmini. Açıkcası bir şey veya biri, birileri bizi gerçeklikten koparıyor ve potansiyellerimizi kısıtlıyor sanki sömürüyorlar gibi. Bir tür karanlık bir güç olarak aklımda canlanıyor. Karanlık güçler dedim çünkü ben meleklere şeytan cin ve bizden başka olan canlıların varlığına inan biriyim. Bu karmaşık bir durum ama beni deli sana bilirsiniz ki evet ölümlere ve saçma olaylardan kısa bir akut psikoz geçirmiş de biriyim. Ancak size bir deneyimimi aktarmak istiyorum. 2022 Aralık yılbaşı ayı ölmek için çok dua ettim ki hala yaşama isteğim var diyemem. Gerçek hayatta uyuduğunuz odadasınız ama bu sefer rüyada. Yatağın yanında kirişe 3 defa bir uzun odun benzeri bir şeyle kendiliğinde vuruluyor. Kirişle beraber oda sallanıyor ve sizde sarsılıyorsunuz. Bulanık bulantılı bir girdap gibi bir şey açılıyor. Tanrı çok kızgın sizlere yapay bir tanrıya taptıracaklar ama o sizden beslenecek. Çok kan akacak ve Tanrı çok kızgın görevlilerini yollayacak. Büyük olaylar yaşanacak ama kim onlara inanırsa tek bir kazanç bile edinsinler beraberinde gidecekler büyük yıkımlar kan akacak dendi. Yapay tanrının Herkesi kendine bağlayacak öyle şeyler ile cezbedecek ki ondan şüphe duymayacaklar şekilde açıklama yapıldı. Uzun bir süreç olduğu insanların akıllarına sahip çıkmasında benim bu konuda uyarmam gerektiğini söylemişti. Sürekli doğuda yıldızlar görüyordum aileme evden çıkın dediğimi hatırlıyorum başka bir rüyamda. Evler güvenli diyordu ailem ama ben çıkın diyordum bir gün sonra 6 Şubat depremi oldu. öncesi Kasım ayından itibaren tuhaf bir kulak tırmalayan ses yüzünden uyuyamadım uzun bir süre. O kiriş, 2022 nin Kasım ayından beri uyku problemim hala düzelmedi. Deli gibi insanlık kendinize gelin aklınızla oynuyorlar şaşırtıyorlar bu hikayeyi millete size desem kim inana bilir siz ya da başkaları tabi ki kimse inanmaz. Daha bir çok şey bu gün gördüklerim ama anlamlandıramıyorum. Onun dışın da farklı iki rüyada yanılmamam beni korkuttu bu yüzden bu konulardan hep korktum çekindim ama nedense içimdekilerimi dökmek istedim buraya. Beni bir kenara koyarsak şunu diye bilirim bu Dünya alemi asla basit değil. Dikkatli olmamız gerek.
Bazı şeyler sizin için değildir , aracı olursunuz tabiki size inanıyorum. hayır deli değilsiniz. Beyinlerin gercekliği kavrama yönü farklı ve tabiki insanları sömürenler var ve farklı varlıklarda var , korkulardan beslenen daha doğru açıklamak gerekirse (sizin korku enerjinizden beslenen) bu mutlulukta olabilir, bunun için neredeyse tüm duygu biçimlerinin tükendiğine inanırım , korkular neydi ya da mutluluk temelde ilk izlenimimizi kaydedip bununla kıyaslama değilmiydi?,
Aslında yazmaya devam edecektim ama kendimi olabildiğince durdurmaya caliştım yorum için çok teşekkürler.
Size yanılmadığım o tek rüyadan bahsedeceğim sonra korku ya da artık yorumlaması size kalmış. bir tren vagonu üstü açık denizden geçiyor bir çok yer görüyorum bir çok kişiyi alıyor tren. Rüya sonuna doğru trenin başında ki adam tanıdığım bir ismin bizimle geleceğini söylüyor ama beni indiriyor sonra deniliyor. Yarın sabahına o ismi anannemin yakınından bahsediyorum aileme ananemde bizde kalıyordu öğleden sonra o kişinin öldüğünü öğrendik. Bahsettiğim vefat eden kişi sürekli ananneme beni soruyordu küçüklüğümü bilen biri bana çok sarılmak istiyordu sonunda uzun yıllar sonra ziyaret ettim bu sene oldu bu da. Bu deneyim sonrası Tanrı gibi düşünemeyeceğimiz ve sınırlı aklım ile Tanrıya isyan etmemem gerektiğini kendime izah etmeye çalışıyorum. Similasyon veya ne ise asla bildiğimiz kavramlar ve insanın anlamlandırması ile açıklanamayacak çok şey olduğuna eminim. Rica ederim.
Anlıyorum aslında buna benzer bir rüyam var
Bu tür rüyalar gerçeklik ile daha çok bağdaşıyor aslında gercekleşmesini istemediğim için söylemeye korkuyorum.
Aslında rüyalardan bahsetmemek gerekir ama bana sürekli sıkca uyarılıp uyarmam gerektigini söyledikleri için açıklamak istedim yani istediklerini bir nebze yapmış gibi çok azda olsa o yükü atmış gibiyim sizinde böyle bir deneyiminiz olduğunuzu yazmışsınız emin olun hepsi bir isaret. Ben çok isyan ettim nefret dolu biriydim hala içimde bir nebze nefret öfke barındıran biriyim çokta iyi bir insan olduğum söylenemez. Bilgili biri olduğunuzu düşünüyorum. Çok değişik bir yazı biciminiz var. Beni iyi karşıladığınız için ben de teşekkür ederim.
Kendinize karşı bu kadar acımasız olmayın lütfen neye ve kime göre iyiyiz ya da kötüyüz. herkes hata yapabilir, nefret mi? her adımım nefretle idi bastığım her adım. ne oldu biliyor musunuz bir müddet sonra insanları kırıp dökmeye başladım ve yalnızlaştım, herşeyde bir hata ve kusur görmeye başladım takı etrafımda insan kalmayana kadar ama bana karşi hata yapanların çoğuna hakkımı helal ettim. Bunu kişisel rahatliğim için yaptım çünkü bunları taşıyamayacak kadar ağırlaşmıştı kalbim. bilge biri mi hayır hayır karşilaştıklarının en cahiliyimdir muhtemelen kendimi öyle görürüm
Çok değişik bir yazı biçimi mi bunu anlamadım açıklayabilirmisin ve önemli değil. ben teşekkür ederim
Açıklamak gerekirse. Yazı biçiminizde ki kelimeler yani sizi tanımıyorum ama kısmen de olsa bilgilere, kendinizi sınırlaya bilecek bir iradeye de sahip olduğunuzu, bu tarz konularda kendinizi cahil olarak görseniz de bilinçli ya da bilinçsiz bu konulara yakınında olduğunuzu ve konun en başında olmadığınızı düşündüğüm için yani çok rastladığım bir durum olmadığı için değişik.
Anlıyorum , yazı biçimimdeki kelimeler, sanırım bu farklı bir dilden kaynaklı, ister istemez bunu etkiliyor, irade bu çok zor bir şeydir. 'irade kazanmak zor'. Aslında rüya az görürüm , yani tabiki fiziksel durumum çok iyi değil beyin bunlarla ilgilenmekten vakit bulamıyor olabilir rüya görmeye.
Dilin farklı olduğuna odaklanmamıştım, aklınızda bir çok şeyin uçuştuğuna takılmıştım ama bu önemli değil. Önemli olan konuya olan ilginiz ve anlayışınızdı. Çok sık rüya görmek özellikle karmaşık kabusa dönenlerini görmek insanı zorluyor. Esasında çok sık görmek de iyi değil yaşadığım zorluklar yüzünde öyle düşünüyorum. Fiziksel olarak durumunuz umarım daha iyi olur , bilinç ve bilinç altınızın daha hafifleyip rahat bir şekilde güzel bol rüyalar gördüğünüz günler size tez zamanda nasip olsun inşallah. Kendinize çok iyi bakın, Allah'a emanet olun. 🙏
, evet anladım. ehehe çok düşünüyorum bazen. Çok çok Teşekkürler , rüyalar garip ya, umarım sizde istediğiniz ve Allah'ın sizin için hayırlı kıldığı şeylere kavuşursunuz.
11 boyutlu sicim teorisine kadar gider bu iş
:) gideri var mı