bence her şeyin var olduğu gibi, onunda var oluşsal bir cismi olduğu bir yer maddesi olmalı, çünkü bir şey var olmadan nasıl var olabilir?

bence her şeyin var olduğu gibi, onunda var oluşsal bir cismi olduğu bir yer maddesi olmalı, çünkü bir şey var olmadan nasıl var olabilir?

Ekrana bakınca sadece 3 ana renkmi görüyorsun hayır milyonlarca renk var beyaz renk beyaz değil aslında kırmızı yeşil mavi aynı anda açık olunca beyaz oluyor siyah olan yerlerde hiç ışık yok piksel tam sönüyor ekranlardaki görüntü aslında piksellerin dansıdır o görüntü aslında yok ama var gibi görüyoruz piksel sayesinde yaratıcıda böyledir var ama göremiyoruz var olduğunu dağlardan denizlerden anlıyoruz dünyadaki ve evrendeki her şey doğar yaşar ölür
Ben inanmadığım için olmadığını düşünüyorum ama varsa bile tanrı öyle istediği için insanlar göremiyor olabilir. ya da o zaman sınanmak yani testin anlamı kalmayacğı için de olabilir bence. ama yine de mantıksız geliyor bana tabi ki sorguluyorum
Allah'ı görmek isteyen her yerde görür. Doğada, insan yaratılışında, tüm canlılarda, kuşların uyumla ucuşunda, hiç bir çizik bile bulunmayan gökyüzünde, kısacası aklın yeteceği herşeyde Allah'ı görmek mümkün, yeterki gören gözler kör olmasın.
Bence Allah soyut bir varlık olduğu için.. yani tıpkı oksijen gibi her yerdedir onu hissedebiliriz duyguları hissettiğimiz gibi ama dokunamayınca yani somut gerceklik olarak
Hmm mantıklı güzel bir cevap.
peki başka bir şey, eğer o bir oksijen veya duygular ile hissedilen birisi ise, hani diyorlar ya Allah her yerdedir diye, bu nasıl olabiliyor? Allah bence kendisi madde olarak var olsa bile her yerde olamaz, kendinden tınılar hisler duygular bırakabilir bir insana onu hissetmesini sağlayan, yanlış mıyım?
O bence bizim sahip olduğumuz bilinçle algıyamadığımız derece de ileri boyutta bir şey.. ben çocukken bunu Allahın’ın hepimizi aynı anda bir sürü televizyon ekranından izlemesi gibi hayal etmistim tıpkı Matrix’de ki mimar gibi😅 ama bunu ruh ile bagdastırabiliriz yani beden aynı anda her yerde bulunamaz, duyamaz, göremez ama ruh belki de bunların hepsini aynı anda yapabilir sonuçta bizi yaratan bir varlığın da ruhunun olmadıgını söylemek doğru olmaz. Bunu bilimle tıpla açıklamak çok zordur bence bazı seyler vardır sözlerle bile açıklayamazsın eğer açıklanabilseydi ve her sey bu kadar net şeffaf olsaydı ölümden sonra ki varoluşu da biliyor olurduk
şahsen ben halen öyle düşünüyorum, bir ekrandan bizi izliyor. d ama tabi herkesin düşüncesi farklı, ama benim bahsettiğim bir ekrandan izleme şeysi öyle basit bir şey değil, senin dediğin gibi ileri boyutlarda olan bir şey, sondaki söylediğine katılıyorum bazı şeyler sözler ile bile açıklaması zor, ama imkansız değil.
Aynen öyle evet bu konuyu ben bir ara çok derinlemesine düsünmüstüm ama sonradan farkettim sanki biraz haddimi aşmış gibi hissetmistim.. çünkü mesela o ekrandan izleme düşüncesini insan hayal ettiğin de yalnızlık ve sıkıcılık görüyorum yani belki yaratıcı izlemek yerine kurduğu dünyanın içinde olmayı seçmiştir gibi bir düşünce geliyor aklıma bu da belki Allah her yerdedir sözünü somut olarak açıklıyordur..:’)
Cevap
11Cevap
Göremiyoruz çünkü O öyle istiyor. Bildiğim kadarıyla Hz. Musa Allah ı çok görmek istiyor. Allah kabul de etmiş ancak Hz. Musa başını kaldıramadan bayılıyor ve Allah ın silüetinin manevi perdelerin ardından yansıyan görüntüsünün deydiği dağ toz oluyor. Yani bırak insanı gezegen böylesi bir manevi güce dayanamıyor. Ancak Sıfat-ı Tecelli diye bir kavram var. Kavram kısaca var olan her şeyde Allahın bir yansıması olduğu fikrine dayanıyor. Yani bizler Onu gösteren birer aynayız. Bu akımın en ünlü şairiyse Nesimidir. Bakan gözler doğrudan olmasada dolaylı yollardan Allaha ulaşabilir. Doğrudan görmek sadece ahirete (cennette) kaldı. Nesimi "O size ruhundan üflmiştir" ayetini baz alarak "Enel Hak" demiştir, çevirisi Ben Allahım demektir. Bunu bazı şiirlerinde şöyle işlemiştir;
Bende sığar iki cihan ben bu cihana sığmazam
Cevher-ü lamekan benem kevnü mekana sığmazam
Zerre menem güneş menem çar ile penc ü şeş menem
Sureti gör beyan ile bilki beyana sığmazam
Kevnü mekandır ayetim zata gider bidayetim
Sen bu nişan ile beni bil ki nişane sığmazam
Başka bir şiirinde;
Gah çıkarım gökyüzüne seyrederim alemi
Gah inerim yer yüzüne seyreder alem beni
Demiştir.
El Kuds. El Celil.. inanmak icin. cok ustun ozellikleri olmali.. birisi derse ben gunes tanrisina inaniyorum.. Onu. senin gunesini. benim Tanrim yaratti. senin gunesin bir yerde benim Tanrim heryerdedir.. senin Gunes Tanrin sadece Gunes is veriyor. Benim Tanrim. Tum evreni Ol diyerek yaratmistir.. deyip Gunes Tapani Tovbe ettirip Sahadet ettirmek. lazimdir.. Cunku o gormustur ki Onu tanrisinin. Gucu yok. Sadece dunyayi. isitip aydinlatiyor.. Ama bizim Tanrim Yoktan var olup Tum evreni yaratmistir.. O Gunes inananan dusunur ben bu Kadar az gucu olan tanriya neden. Tapiyorum? Dogruyu gormustur.. Onu taptigi Putlari kirmak yok. etmek mubahtir.. bkz. hz. Muhammed, in Mescidi Haramda. Putlari yok etmesi..
Nasıl ki bugün bilgisayara baktığımızda mucidini
Google Facebook'a KS ye bakınca ustasıni bı manada görüyorsak Allah'ı da yarattığı şeylerde görmemiz mümkün. lakin biz bizi yaratanı nasıl görüyoruz oda ayrı bir dünya
Ayrıca rivayetlerde cennette cismende görülebileceği sahih hadislerle sabit.
Ruyetullah olarak geçer kelamda Allahı görüp görmeme meselesi. Hanifiler der ki Allah'ı dünya da göremeyiz ama ahirette görebiliriz. Mutezile der ki ne dünya da ne de ahirette Allah'ı görebiliriz. Çünkü Allah"ı görürsek onu cisimleştirmiş oluruz ve sıradanlaşır bu sayede diye düşünürler. 🙂
Ben müslüman değilim lakin şöyle bir açıklama yapayım. İslama göre;
Madde ve Zamana bağlı olmayan bir varlıktan bahsediyorsunuz. Yani aynı anda her yerde olabilme gücüne sahip, maddesel bir şey değil zaten, istesende göremezsin.
bence hiç bir şey maddesel olmasa bile, illaki bir yerlerde varlığı olmak zorundadır, o zaman burada olmayan bir şeyden bahsediyoruz, aynı anda her yerde olabilme gücüne sahip değildir, aynı anda kendi his ve tınılarını insanlara hissettirebilir yani orada varmış gibi.
Mantık hatası var biraz. Zaman ve Mekan önceden yoktu, evrenin başlangıcı ile oluştu. Dolayısıyla zamana bağlı olmayan ve mekan ile işi olmayan bir varlık mantıken hem her yerdedir hemde aynı zamandadır
Biraz kafa karıştırıcı farkındayım lakin kafa yorunca anlıyorsunuz ufaktan, sonra da he diyip geçiyoruz işte lkajhdsada
Allah'ın istediği görmeden inanılıp tabi olunmasıdır burası sadece sınanmak için var herkes gördüğüne inanır sana karışılmadan kurallarına uyacakmısın yoksa asilik mi yapacaksın bu sınavı vermek için burdayız
Bence sınav olayı çok saçma, insanlar kendi kendilerini sınıyorlar kendi sınavlarını veriyorlar.
Bu konuda herkes özgürdür ve hesap günü her şey en ince detsyına kadar sorulacaktır
Çünkü O'nu algılayacak göze sahip değiliz. Gözümüzde perde var ve Allah'ı anlamak için kalbimizle bakmalıyız olaya. Zihnimizle, mantığımızla bakarsak pek bir sonuç alamayız. Çünkü inanmak, kalple olur zihinle değil
Bu konuda aklına gelebilecek herseyi çöpe at, sadece şuna cvp ver insan bedenini yaratabilecek veya oluşturabilecek Bi güç söyle bana, Allah inanmak vazgeçicem😎
Bir kere temiz bir dayak yedim tam dediğin oldu😄
Varolmak ne demek Ceren
sen şu an varsın, bu demek :)
Varoluştan varlıkmı doğar hiçlikte varlıktan sayılır mı? Ya da hiçlik sonsuz olan mıdır
Allah diyorsun çünkü, onu cisimleştiren biziz
Aklın ve beynini kullanan herkes Allahı görür,
Korkarız diye
Görüp ne yapacan
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?