Sana diyecegim tek şey var. Youtube da izleyip gaza geldiğin o çakma videolarda iddia edilen mucizeler nelerse. 100 sene önceki tefsir ve meallerde yazdığını göster bana senden özür dileyecem.
Gaza gelmek falan değil anne karnındaki çocuğun 3 evrede oluşumu demirin gökten indiği ay kelimesinin 12 defa gün kelimesinin 365 defa geçtiği gibi nice deliller varken ki bunları 1400 yıl önce cahiliye dönemi olan bir toplumda olması bunun bir insan sözü olmadığının açıkça delilidir
Anne karnındaki çocuk 3 evrede oluşmaz embriyo gelişimi kesintisiz bir süreçtir bunlar net kısımlara ayrılamaz Demirin gökten tanrılar tarafından indirildiği muhammeden 3000 sene eski antik sümer tabletlerinde ve antik mısır hiyerogliflerinde zaten yazılıdır. Insanlık yaklaşık 10 bin yıldır bir yılın 365 gün olduğunu bilmektedir antik sümer maya olmec asur mısır yunan çin kayıtlarında bunun belgelerini bulabilirsin hatta 12 bin yıl önceki göbekli tepede ayları temsil eden 12 durun olduğunu da goreceksin. Başka sorun var mı?
Hayır Namaz 3 vakittir Kuran'da 3 ismi ile ve zamanları ile geçer Kuran'daki namaza göre anlamadığın sözcüklerle namaz kılamazsın, namazda ne denildiği bilinmesi gerekir. Namazda bazı bedensel hareketler olsa da namazın özü maneviyattan ve Allah'ı hatırlamaktan geçer. Ama gelenek namazı sadece bedensel bir ibadet olarak algılamıştır. Günümüz namazıyla yüzde 60 aynı diyebiliriz.
@Luckheart Dua zaten Arapçada kelime olarak var bizzat. Salat'ın farklı bir şey olması gerekmez mi? Ayrıca ikame derken günümüzde yaptığımız ritüel olan namazın hareketlerini (Ayakta dur, eğil sonra yere kapan şeklinde) nerden bilicez?
Belki de namaz derken yere sırt üstü uzanmak, kollarını yukarı kaldırmak sonra geri indirmek gerekiyor? Hangi bedensel hareketleri yapmamız gerekiyor?
@Luckheart Bu kelimelerin bu anlama geldiğini nerden biliyoruz? Yani secde kelimesinin kelime anlamı örneğin onaylamak manasında olsun. Bir insan başını aşağı yukarı salladığında da onaylamış olabilir. ya da onayladım dese de onaylamış olabilir. İlla yere kapaklanma hareketini yapması gerekmez. Mesela bu ayette anlam bozukluğu oluyor eğer secdeyi yere kapanmak olarak kullanırsak
"De ki: "Kur'an'a ister inanın, ister inanmayın; şu bir gerçek ki, bundan önce kendilerine ilim verilenlere okunduğunda, derhal yüz üstü secdeye kapanırlar." ( İsra - 107 )
Ayrıca Kur'an'da nu kavramlar çok az birlikte kullanılmış. Namazı ortaya çıkarmak için ordan bir ayet burdan bir ayet ala ala bir şey oluşturulmuş. Abdest ayetlerinde olduğu gibi bir paragrafta anlatılmamış hiç.
Salatın ikamesinin belli vakitlerde olması söylenir ayetlerde. Bununda belli zamanlarda çağrı yapılarak bir destek ağı oluşturulması olarak yorumluyorum ben. Bugün ki ezan mantığıyla bir çağrı yapılacak insanlar toplanacak ve yardımlaşacak gibi gibi
Bence sen biraz düşün. Yere kapanmak ayeti uyuyor De ki: "Kur'an'a ister inanın, ister inanmayın; şu bir gerçek ki, bundan önce kendilerine ilim verilenlere okunduğunda, derhal çenelerinin üstü yere kapanırlar
"Onlar, ağlayarak çeneleri üzerine kapanırlar. Bu onların huşularını artırır." ( İsra - 109 )
Bu ayetin Arapçasında secde kelimesi yok. Ve bildiğin günümüzdeki secde yapma hareketini anlatıyor. Demek ki secde dediğimiz şey farklı bişi.
Ayrıca önceki cümledeki anlam bozukluğunu (Yani gereksiz kelime kullanımını) şu örnekle açıklayayım.
Koşmak kelimesi " Adım atışlarını artırarak ileri doğru hızla gitmek " manasında. Sana şöyle bir cümle kursam:
"Onu her sabah parkta ayaklarını hızlı adımlarla koştuğunu görüyorum" burada bir fazlalık olduğunu görürsün. Ordaki hızlı adımlarla zaten koşmanın tanımı içinde yer aldığı için fazlalık yaratıyor. Eğer secde de yere kapaklanmak manasında ise ayette sadece secde ettiler demesi yeterliydi.
Hadi bu hazf denilen söz sanatı olsun peki bu ayete ne diyorsun?
"Sizin veliniz; ancak Allah, O'nun Resulü ve "namaz kılıp, ruku halinde zekat yapan" mü'minlerdir." ( Maide - 55 )
burada rüku eğer bizim bildiğimiz manada rüku etmek olsa absürt olurdu. Kimse eğilerek zekat vermez. Ayrıca eğer rüku etmek namazın bir parçası olsaydı burada namaz kıldıktan sonra ayrıca rüku edin diye söylenmesi garip olmaz mı?
Rakiune burada sıfata dönüşmüş. Yani alçakgönüllükle (eğilerek) zekatı vermek Namaz gerçeği bence çok açık. Cevap vermen gereken onca sorun var? Mesela neden salat işi günün belli saatlerinde ve adetlerinde yapılıyor? (11/114 , 17/78) , (2/238), (4/103) Neden salat konusunda hep ayakta durma eğilme ve yere kapanma diye 3 kelime kullanılıyor ve üçü de bedensel birer hareket değil mi? Mecaz olsa birisi yeterli olmaz mıydı? Savaş esnasında dahi neden salatı zorunlu kılıyor ve ancak kısaltma şartıyla yapabilirsiniz diyor? Bu savaş esnasında neden iki gruptan sadece biri salat yaparken diğerleri yapmıyor da salat yapanları koruyor? Kuranın Es-Salat dediği yani herkesce bilinen salat demek, Allah yahudilere de namaz emrettiğini söylüyor peki neden Yahudiler de Kuranın emrettiği gibi 3 vakit ve Kuranın da söylediği belli vakitlerinde salat yapıyorlar da Kuran neden eleştirmiyor beni yanlış anladınız diye? Neden Tevratta da Daniyel peygamber günde üç kez eğilerek yönünü kudüse dönerek salat yapıyor? Sence bu delilleri görüp Tanrıya ters gitmek ortak koşmak değil mi?
@Luckheart Salat'ın tanımı çok geniş. Dilimizde onu tam anlamıyla anlatacak bir kelime yok. O yüzden ben destektir dediğim zaman bunun fiziksel yöntemi olduğunu da unutma. Salat yere düşen adama yardım etmektir. Salat birine bir bilgi öğretmektir. Salat evde Allah'a dua etmektir. Benim Salat tanımım "Barışa ve uyuma giden yolda yapılan her türlü şeydir" tam kapsayıcı değil ama aklıma bu geliyor. Ayrıca namazda bir salat olabilir. Evinde bu ritüeli yapıp huzur bulan adama karşı bir yanım yok. Sadece bu Kur'an da geçiyor ve herkes bunu yapmak zorundadır diyenlere karşıyım ben. Ben meditasyonla huzur buluyorum mesela bunu da robot gibi değilde içimden geldiği zaman yapmak istiyorum. İhlas yani samimiyet isteyen bir yaratıcı asla zorlama yapmaz.
Demek istediğim de bu mesela Rüku kelimesini orada sözlük anlamıyla alıyoruz neden her yerde alçakgönüllükle boyun eğmek demiyoruz? İlla bir harekete mi indirgememiz lazım Rükuyu? Bence bu sırf zorlayarak namazı çıkarmak için yapılan bir yorumdan ibaret.
Salatın ikamesinin belli zaman dilimlerine atfedilmesinin nedeni dediğim gibi Salat'tan faydalanmak için toplanma saatleri gibi bir şey. Tıpkı bugün ki camiler gibi yardım merkezleri oluşturulur. Salat yapılır ve dağılır insanlar. İnsanlar toplanıp biz yemek dağıtacağız da diyebilir, biz insanları eğlendirmek istiyoruz dans edicez de diyebilir.
Ayrıca attığın ayetlerin sadece birinde, dediğin hareketlerden (Rüku, secde, kıyam) sadece kıyam var. Eğer dediğin gibi olsaydı her salat ayetinin yanında bu üçlü olurdu ama benim bildiğim kadarıyla üçünün beraber geçtiği tek bir ayet bile yok.
Salatı zorunlu kılmasının sebebinin ikimizin argümanıyla bir alakası olduğunu düşünmüyorum. Salat yani Peygamberin müslümanlara dini anlatması savaş anında mümkün değil. Mecburen bir gruba anlatırken, onları bilgilendirirken diğerleri onları koruyor.
Allah onlara salat emrettiğini söylüyor zaten onu da yapmadıklarını biliyoruz Yahudilerin. Tevrat'ı bilmiyorum ama dediğim gibi Salat namazı da kapsayabilir namazın içinde şirk unsurları yoksa ve samimiyet barındıyorsa.
@Luckheart Dostum benzetmeyle anlatıcam. Şimdi benim bu siteye girmek için bir teknolojik alete ihtiyacım var diyorum ve sen gidip atıyorum telefon veriyorsun bana. Eyvallah birkaç yerde işe yarıyor ama atıyorum uzak bir yere gidersem telefon çekmeme başlıyor. Ben diyorum ki tekrar bu siteye girecek teknolojik alet istiyorum diye. Sen inatla bana telefon getiriyorsun. Olmuyor işte çekmiyor dedikçe sen telefon kastettin işte diyorsun.
Olmuyor işte dediğin belki bazı ayetlere uyuyor ama o genel anlamı kaybediyoruz. Teknolojik alet diyelim illa telefon demeye gerek yok. Kapsayıcı olan anlamı kullanalım. İlla namazı çıkarıcaz diye anlam kayboluyor. Nasıl ki abdest art arda 4-5 cümlede tarif edildiyse namaz dediğiniz şeyde tarif edilebilirdi aynı şekilde ama yok işte. Çok mu zor ben yazıyım hatta.
"De ki "Salat'ı ikame ederken kıyama kalksınlar, sonra belini eğip 2 kere rükuya gitsinler, sonra da 2 defa yere kapanıp secdeye varsınlar" Bu kadar kolaydı işte ama yok.
Sen namazı sünnilerin kıldığı namazla karıştırıyorsun hala bana iki kez eğil diyorsun selam nerde de bari... Neyse bu konuda konuşmak bu kadar yeter. En basitinden abdesti nasıl anyalacaksın sosyal dayanışma ise neden vucudunun bazı yerlerini yıkıyorsun gibi. Neyse konuşarak vakit harcıyorum.
Cinsel ilişkiden sonra ya da masttan sonra neden bütün bedeni yıkamak zorundayız? Kabeyi ve çevresindeki yerleri ziyaret etmenin mantığını hâlâ çözemedim
Gusül cima yapıldığı için farzdır suyla temizlik aslında yaptığımız günahlardan arınmak için bir temizlik yöntemidir çünkü cinsellikte tüm beden kendini o işe yönlendirir hac işine gelirsek hac aslında bir toplanma yeridir birlik anlamındada kullanılır bir merkez olmak zorunda kurallar iş bölümleri toplanma yerleri vsnin asıl amacı düzeni sağlamak ve toplanmak bi yanlışım varsa doğrusu ile düzeltin
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
4Cevap
Ben senelerdir arastiriyorum ortada net bir gerçek var kuran tanrı sözü olamaz .
Kur'an'ı Kerim de bir insanın o dönemlerde bilemeyeceği ve hatta yeni yeni keşfedilen bir çok delil var
Sana diyecegim tek şey var. Youtube da izleyip gaza geldiğin o çakma videolarda iddia edilen mucizeler nelerse. 100 sene önceki tefsir ve meallerde yazdığını göster bana senden özür dileyecem.
Gaza gelmek falan değil anne karnındaki çocuğun 3 evrede oluşumu demirin gökten indiği ay kelimesinin 12 defa gün kelimesinin 365 defa geçtiği gibi nice deliller varken ki bunları 1400 yıl önce cahiliye dönemi olan bir toplumda olması bunun bir insan sözü olmadığının açıkça delilidir
Anne karnındaki çocuk 3 evrede oluşmaz embriyo gelişimi kesintisiz bir süreçtir bunlar net kısımlara ayrılamaz
Demirin gökten tanrılar tarafından indirildiği muhammeden 3000 sene eski antik sümer tabletlerinde ve antik mısır hiyerogliflerinde zaten yazılıdır.
Insanlık yaklaşık 10 bin yıldır bir yılın 365 gün olduğunu bilmektedir antik sümer maya olmec asur mısır yunan çin kayıtlarında bunun belgelerini bulabilirsin hatta 12 bin yıl önceki göbekli tepede ayları temsil eden 12 durun olduğunu da goreceksin.
Başka sorun var mı?
Hadisler, hac, oruç, namaz, şehadet, ezan vs.. Bir sürü sorum var
Herhangi birinden detaylı bir örnek verebilirmisin
Mesela namaz. Neden Kur'an da nasıl kılındığı yazmıyor?
@Dance_with_Devotion
Kuran detyalı bir kitaptır. Kuranda nasıl namaz kılınır anlatılıyor. İstersen link atabilirim. Halk Kuran'dan bilinçsiz.
@Luckheart Günümüzde kılınan namazın birebir aynısını anlatıyor mu?
Hayır
Namaz 3 vakittir Kuran'da 3 ismi ile ve zamanları ile geçer
Kuran'daki namaza göre anlamadığın sözcüklerle namaz kılamazsın, namazda ne denildiği bilinmesi gerekir.
Namazda bazı bedensel hareketler olsa da namazın özü maneviyattan ve Allah'ı hatırlamaktan geçer. Ama gelenek namazı sadece bedensel bir ibadet olarak algılamıştır.
Günümüz namazıyla yüzde 60 aynı diyebiliriz.
@Dance_with_Devotion
@Luckheart Peki ya hiç namaz geçmiyorsa? Namaz yerine salat yani destek anlamı olamaz mı?
Hayır. Salat dua demektir ikame etmek fiili ile bildiğimiz bedensel namazdır. İkame fiili kullanılmıyorsa destek, yönelme gibi anlamlara gelebilir.
@Luckheart Dua zaten Arapçada kelime olarak var bizzat. Salat'ın farklı bir şey olması gerekmez mi? Ayrıca ikame derken günümüzde yaptığımız ritüel olan namazın hareketlerini (Ayakta dur, eğil sonra yere kapan şeklinde) nerden bilicez?
Belki de namaz derken yere sırt üstü uzanmak, kollarını yukarı kaldırmak sonra geri indirmek gerekiyor? Hangi bedensel hareketleri yapmamız gerekiyor?
Ayakta durma, eğime ve yere kapanma
(Kıyam) , (ruku) (secde)
Bu kelimeleri ne yapacaksın?
Veya salatın belli vakitlerde yapılması zorunlu olması?
@Luckheart Bu kelimelerin bu anlama geldiğini nerden biliyoruz? Yani secde kelimesinin kelime anlamı örneğin onaylamak manasında olsun. Bir insan başını aşağı yukarı salladığında da onaylamış olabilir. ya da onayladım dese de onaylamış olabilir. İlla yere kapaklanma hareketini yapması gerekmez. Mesela bu ayette anlam bozukluğu oluyor eğer secdeyi yere kapanmak olarak kullanırsak
"De ki: "Kur'an'a ister inanın, ister inanmayın; şu bir gerçek ki, bundan önce kendilerine ilim verilenlere okunduğunda, derhal yüz üstü secdeye kapanırlar." ( İsra - 107 )
Ayrıca Kur'an'da nu kavramlar çok az birlikte kullanılmış. Namazı ortaya çıkarmak için ordan bir ayet burdan bir ayet ala ala bir şey oluşturulmuş. Abdest ayetlerinde olduğu gibi bir paragrafta anlatılmamış hiç.
Salatın ikamesinin belli vakitlerde olması söylenir ayetlerde. Bununda belli zamanlarda çağrı yapılarak bir destek ağı oluşturulması olarak yorumluyorum ben. Bugün ki ezan mantığıyla bir çağrı yapılacak insanlar toplanacak ve yardımlaşacak gibi gibi
Bence sen biraz düşün. Yere kapanmak ayeti uyuyor
De ki: "Kur'an'a ister inanın, ister inanmayın; şu bir gerçek ki, bundan önce kendilerine ilim verilenlere okunduğunda, derhal çenelerinin üstü yere kapanırlar
@Luckheart Sadece 2 ayet sonra:
"Onlar, ağlayarak çeneleri üzerine kapanırlar. Bu onların huşularını artırır." ( İsra - 109 )
Bu ayetin Arapçasında secde kelimesi yok. Ve bildiğin günümüzdeki secde yapma hareketini anlatıyor. Demek ki secde dediğimiz şey farklı bişi.
Ayrıca önceki cümledeki anlam bozukluğunu (Yani gereksiz kelime kullanımını) şu örnekle açıklayayım.
Koşmak kelimesi " Adım atışlarını artırarak ileri doğru hızla gitmek " manasında. Sana şöyle bir cümle kursam:
"Onu her sabah parkta ayaklarını hızlı adımlarla koştuğunu görüyorum" burada bir fazlalık olduğunu görürsün. Ordaki hızlı adımlarla zaten koşmanın tanımı içinde yer aldığı için fazlalık yaratıyor. Eğer secde de yere kapaklanmak manasında ise ayette sadece secde ettiler demesi yeterliydi.
Hrr kelimesi secdeden önce gelir genelde bazı ayetlerde secde kelimesi yutulur. Örnek:İsra 107
Buna havz deniyor.
@Luckheart Dediğin şeyi ilk defa duyuyorum araştırdım ama konuya dair bilgi bulamadım
Pardon hazf olucaktı havz değil
Hadi bu hazf denilen söz sanatı olsun peki bu ayete ne diyorsun?
"Sizin veliniz; ancak Allah, O'nun Resulü ve "namaz kılıp, ruku halinde zekat yapan" mü'minlerdir." ( Maide - 55 )
burada rüku eğer bizim bildiğimiz manada rüku etmek olsa absürt olurdu. Kimse eğilerek zekat vermez.
Ayrıca eğer rüku etmek namazın bir parçası olsaydı burada namaz kıldıktan sonra ayrıca rüku edin diye söylenmesi garip olmaz mı?
Rakiune burada sıfata dönüşmüş. Yani alçakgönüllükle (eğilerek) zekatı vermek
Namaz gerçeği bence çok açık. Cevap vermen gereken onca sorun var?
Mesela neden salat işi günün belli saatlerinde ve adetlerinde yapılıyor?
(11/114 , 17/78) , (2/238), (4/103)
Neden salat konusunda hep ayakta durma eğilme ve yere kapanma diye 3 kelime kullanılıyor ve üçü de bedensel birer hareket değil mi? Mecaz olsa birisi yeterli olmaz mıydı?
Savaş esnasında dahi neden salatı zorunlu kılıyor ve ancak kısaltma şartıyla yapabilirsiniz diyor?
Bu savaş esnasında neden iki gruptan sadece biri salat yaparken diğerleri yapmıyor da salat yapanları koruyor?
Kuranın Es-Salat dediği yani herkesce bilinen salat demek, Allah yahudilere de namaz emrettiğini söylüyor peki neden Yahudiler de Kuranın emrettiği gibi 3 vakit ve Kuranın da söylediği belli vakitlerinde salat yapıyorlar da Kuran neden eleştirmiyor beni yanlış anladınız diye?
Neden Tevratta da Daniyel peygamber günde üç kez eğilerek yönünü kudüse dönerek salat yapıyor?
Sence bu delilleri görüp Tanrıya ters gitmek ortak koşmak değil mi?
@Luckheart Salat'ın tanımı çok geniş. Dilimizde onu tam anlamıyla anlatacak bir kelime yok. O yüzden ben destektir dediğim zaman bunun fiziksel yöntemi olduğunu da unutma. Salat yere düşen adama yardım etmektir. Salat birine bir bilgi öğretmektir. Salat evde Allah'a dua etmektir. Benim Salat tanımım "Barışa ve uyuma giden yolda yapılan her türlü şeydir" tam kapsayıcı değil ama aklıma bu geliyor. Ayrıca namazda bir salat olabilir. Evinde bu ritüeli yapıp huzur bulan adama karşı bir yanım yok. Sadece bu Kur'an da geçiyor ve herkes bunu yapmak zorundadır diyenlere karşıyım ben. Ben meditasyonla huzur buluyorum mesela bunu da robot gibi değilde içimden geldiği zaman yapmak istiyorum. İhlas yani samimiyet isteyen bir yaratıcı asla zorlama yapmaz.
Demek istediğim de bu mesela Rüku kelimesini orada sözlük anlamıyla alıyoruz neden her yerde alçakgönüllükle boyun eğmek demiyoruz? İlla bir harekete mi indirgememiz lazım Rükuyu? Bence bu sırf zorlayarak namazı çıkarmak için yapılan bir yorumdan ibaret.
Salatın ikamesinin belli zaman dilimlerine atfedilmesinin nedeni dediğim gibi Salat'tan faydalanmak için toplanma saatleri gibi bir şey. Tıpkı bugün ki camiler gibi yardım merkezleri oluşturulur. Salat yapılır ve dağılır insanlar. İnsanlar toplanıp biz yemek dağıtacağız da diyebilir, biz insanları eğlendirmek istiyoruz dans edicez de diyebilir.
Ayrıca attığın ayetlerin sadece birinde, dediğin hareketlerden (Rüku, secde, kıyam) sadece kıyam var. Eğer dediğin gibi olsaydı her salat ayetinin yanında bu üçlü olurdu ama benim bildiğim kadarıyla üçünün beraber geçtiği tek bir ayet bile yok.
Salatı zorunlu kılmasının sebebinin ikimizin argümanıyla bir alakası olduğunu düşünmüyorum. Salat yani Peygamberin müslümanlara dini anlatması savaş anında mümkün değil. Mecburen bir gruba anlatırken, onları bilgilendirirken diğerleri onları koruyor.
Allah onlara salat emrettiğini söylüyor zaten onu da yapmadıklarını biliyoruz Yahudilerin. Tevrat'ı bilmiyorum ama dediğim gibi Salat namazı da kapsayabilir namazın içinde şirk unsurları yoksa ve samimiyet barındıyorsa.
Mecaz anlama yormak için bir etken olmalı.
@Luckheart Mecaz derken? Ben kelime anlamını kullanalım diyorum her yerde
@Dance_with_Devotion Yere kapanmak, ayakta durmak ve eğilmek gayette kelime anlamı. Ama sen çarpıtarak başka bir anlam yüklüyorsun.
@Luckheart Dostum benzetmeyle anlatıcam. Şimdi benim bu siteye girmek için bir teknolojik alete ihtiyacım var diyorum ve sen gidip atıyorum telefon veriyorsun bana. Eyvallah birkaç yerde işe yarıyor ama atıyorum uzak bir yere gidersem telefon çekmeme başlıyor. Ben diyorum ki tekrar bu siteye girecek teknolojik alet istiyorum diye. Sen inatla bana telefon getiriyorsun. Olmuyor işte çekmiyor dedikçe sen telefon kastettin işte diyorsun.
Olmuyor işte dediğin belki bazı ayetlere uyuyor ama o genel anlamı kaybediyoruz. Teknolojik alet diyelim illa telefon demeye gerek yok. Kapsayıcı olan anlamı kullanalım. İlla namazı çıkarıcaz diye anlam kayboluyor. Nasıl ki abdest art arda 4-5 cümlede tarif edildiyse namaz dediğiniz şeyde tarif edilebilirdi aynı şekilde ama yok işte. Çok mu zor ben yazıyım hatta.
"De ki "Salat'ı ikame ederken kıyama kalksınlar, sonra belini eğip 2 kere rükuya gitsinler, sonra da 2 defa yere kapanıp secdeye varsınlar" Bu kadar kolaydı işte ama yok.
Sen namazı sünnilerin kıldığı namazla karıştırıyorsun hala bana iki kez eğil diyorsun selam nerde de bari...
Neyse bu konuda konuşmak bu kadar yeter. En basitinden abdesti nasıl anyalacaksın sosyal dayanışma ise neden vucudunun bazı yerlerini yıkıyorsun gibi. Neyse konuşarak vakit harcıyorum.
@Luckheart Dostum senin namaz tanımın ne o halde?
@Dance_with_Devotion Sen Kurancı mısın?
Evet
Özele gelsene kanka
İslam dininin çoğu şeyi mantıksız
Öyle bir şey yok.
Sizin kafanızı karıştıran bir şeyler yok mu
Hac ve gusül
Hangi tarafları mantıksız geliyor örnek verebilirmisin
Cinsel ilişkiden sonra ya da masttan sonra neden bütün bedeni yıkamak zorundayız? Kabeyi ve çevresindeki yerleri ziyaret etmenin mantığını hâlâ çözemedim
Gusül cima yapıldığı için farzdır suyla temizlik aslında yaptığımız günahlardan arınmak için bir temizlik yöntemidir çünkü cinsellikte tüm beden kendini o işe yönlendirir hac işine gelirsek hac aslında bir toplanma yeridir birlik anlamındada kullanılır bir merkez olmak zorunda kurallar iş bölümleri toplanma yerleri vsnin asıl amacı düzeni sağlamak ve toplanmak bi yanlışım varsa doğrusu ile düzeltin
Oldu
Ne peki