Ne kdr üstünü örtsem de 4 eş, cariyelik-kölelik, evlatlık kavramının olmayışı... çok tuhaf geliyor.
AI Persona’ya Sor
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
7Cevap
-Allah 4 es alin demiyor sizin icin hayirli olan tek estir diyor ama ruhsatta veriyor ve bazi sartlari var oyle akli basinda bir erkek kolay kolay kalkmaz bu ise zaten.
-kolelik hic bir zaman kalkmadi hala devam ediyor ve edecek. Şu an asgari ucretle calisan birisi eski donemde yasayan bir koleye gore daha beter durumda. islamda kolenin yeme barinma vs ihtiyaci hastalanirsa saglik hizmetini karsimala tarzi bir cok sey sahibi tarafindan gideriliyordu.
-birini evlatlik alabilirsin yedirip icirip okutabilirsin ama mirascin olamaz ve mahremiyetine dikkat etmek zorundasin. ben sana karimsin desem sen de bana kocamsin desen biz evlenmis olmuyoruz. ayni o sekil evlatlik biri gercek evlat olmuyor.
Kölenin islediği günahtan sorumlu bile tutulmadigini biliyor muydun?
kaynak goster hangi ayet veya hadiste geciyor.
Çünkü arap zihniyetinin kültürü de ondan, dediklerinin islamla alakası yok, islamdan önceki dinlerde öyle bir şey yok.
Kuran ne o zmn: insan yazması mı?
Sen söyle.
Bilmiyorum ya cidden bilmiyorum
Bir çok yerinde çelişkiler var.
Mesela?
Kadını insan yerine koymuyor.
Ademin yaratılışı ile ilgili konular, bir topraktan yarattık diyor bir biz insanı bir damla kandan yarattık diyor. Çoğul bir dil kullanımı var.
Yeminle akıl tutulması:)
Tarih bilmeyince. 14 asır önce arap yarım adasında kız bebekler diri diri gömülürken. O tarihte avrupada kadınlar diri diri yakılırken batılı tarihçiler Muhammedi devrimci olarak nitelerken kadına değer vermiyor ne ola ki. :)
O da değilde tarih bilmiyorsun arapça da bilmiyorsun. Arap dilinde tekil birinci şahıs diye bişey yok. Biz yarattık derken kastettiği şeye bakıcaksın.
Kadınları insan yerine koyması
Köleliği yasaklaması
Eğitimi bilimi dinin en başına koyması
Irkçılığı yasaklaması
Adam kayırma ve rüşveti, yalanı riyayı kibiri zulumü hırsızlığı en büyük günahların başında göstermesi
Bunlar ile din bile olmasa bugünün tüm batılı tarihçileri tarafından peygamber olmasa dahi devrimciydi diye nitelerken
La he he diyesim geldi.
Kuran insan yazması evet fakat biz insanı çamurdan yarattık der ve ordaki derin anlamı zaten öncesine sonrasına ve yazıldığı tarihe bakarak yorumlayacaksın. O çamurun içine ruhumuzdab üfledik can verdik der.
İnsanların çamurdan yaptıkları putlara taptıkları dönemde ey insan sen zaten yaratanın bi parçasısın kendi yaptığın çamura tapma der.
Tabi anlayana
@zaferrsancak bunlar kur-an da yazmıyor.
@zaferrsancak bilmeden yorum yapmam, islamı iyice araştırıyorum. Çelişkilerin olduğunu hocalar da söylüyor. Birinin dediğine öbürü yanlış diyor.
Çoook fazla. Bu yüzden mantıklı bir açıklama bulamayıp da müslğmanlığı bırakıp deist oldum
Acar misin mesela o fazlaliklari
Mesela Islam dini sonuçta bundan önce gelen dinleri kabul etmememizi söylüyor değil mi. E yaratıcı Allah. Yani o dinleri de o yarattı mantıken. Neden kendi yarattığı bir dini kabul etmemiz halinde kafir olup cehenneme gidiyoruz o vakit. O dinlerin bozulduğunu ama İslamiyet'in korunduğunu söylerler. Peki o zaman neden Allah onları da korumadı. Ya da İslamiyete cennet ve cehennem olgularının oldugunu biliyoruz. İslamiyetin diğer dinlerden sonra geldiğini de. Ama cennet ve cehennem olgusu diğer dinlerde de var. Bunu nasıl bilebiliyorlar? Böyle olunca İslamiyet dininin diğer dinlere benzetilmeye çalışıldığını düşündüm. Ya da bazı ayetlerde geçen iyilik allahtan, kötülük insandan ibaresi var. İkisinin de allahtan ya da ikisinin de insandan olması gerekmez miydi? Ya da günümüze bakalım. Şeriatı kabul eden istisnasız her devlet geri kalmış devlet. Bu durum şeriatın yanlış oldugunu düşündürüyor bana. Kadın haklarından bahsetmiyorum zaten. 9 yaşındaki bir kıza evlenebilir gözüyle bakan dinden, bir eşin 4 kadın alabildiği, görevini yapmadığı sürece ona fiske olsa bile vurabildiği geçiyor. Onun dışında başka çelişkiler de çok fazla. Mesela bir ayette allahtan başkasına tapanlara sövmeyin derken diğer ayette onlara maymun, pislik, domuz diye hitap ediliyor. Aynı şekilde dinde zorlama yoktur diyip dine inanmayanları cehennem azabıyla tehdit ediyor. Ayrıca kafir birinin bile müziğini dinlemenin saçma oldugunu duydum geçen. Veya bilimsel bazı çalışmalar insanın aslında otçul oldugunu ortaya koyarken bunu bilip vegan olan birisi günaha giriyor. Dinde kendine bir yiyecek yasaklamak günahmış. Çok saçma bence. Onun dışında yine bilimsel çalışmaların ortaya koyduğu lgbt bireyleri var. Doğuştan yani yaratıştan bu var ve değişemez. Ama bu hissi kullanıp birisiyle sevgili olmak vs günah ve cehennemlik. Neden insan kendi seçemediği bir şey yüzünden günaha girer ki? Bu burnun büyük oldugu için cehennemde yanmak gibi bir şey xkejnx
Harikasin ya. Valla sen yaz ben okim.
Xkwjdjr
Teşekürler 🤗
Yazmak istedigin biseyler var mi daha
Yani şimdi aklıma gelenler bunlar sadece
Mesela bilimsel celikiler falan diyolar, Mekke de ve Medine de inen ayetler arasi nüans farki da. Ķölelik-cariyelik, peygamberin cinsel hayati falan . Onlara ne diceksin?
O da ayrı bir saçmalık ya. Padişahlarda da o vardı. Isterse 40 50 kadınla cinsel hayat yaşayabiliyorlardı. Padişahın malı gibi. Padişah da olsa istemeden ilişkiye giren cariye kesin vardır bende. Bildiğin tecavüz bana göre. Padişah onu özgür kılmadan da hareket edemezlermiş. Kadınlara değer verildiğini söyleyenler, peygamberin kız çocugun omzunda taşıdığını söyleyenler onlara o kadar cariye helal kılınırken neredeler acaba. Afedersin ama bildiğin m a l gibi kullanmışlar kadınlatı
Ya kuran gerçekten çok ataerkil yazılmış bir kitap. Yumuşatmaya çalışılmış ama olmamış bence. Gönderilmediğini ve bir ataerkil düşünceye sahip birinin yazdıgını düşünüyorum ben. Zaten çok iyi bir din olsaydı müslğmanlığı biraz bilen biri bile Müslüman olurdu. Bu sayede mutlak din olurdu. Hatta belki insanların %90 dan fazlası bu dine inanırdı. Ama değil. Araştıran da görüyor çelişkiler oldugunu. Alelade Müslüman da çok artık zaten.
Şimdiki erkeklere 14 eş yetmiyor... Evlatlık kavramı olmasın zaten miras hukuku evlilik gibi pek çok problem çıkıyor ortaya
Birsuru sahipsiz yetim oksüz cocuklarin ailesi olmasin mi yani
Yetimhaneler ne güne duruyor. Çocuğa baktın diye onun anası babası olmuyorsun
Niye boyle düsunuyosun ya? Islami savunmak icin bahane
Bahane değil gerçekler bunlar. Senin neye inanıp inanmadığın beni ilgilendirmiyor senin annen baban evlatlık edindi diyelim mirasa ortak mı olacak seninle?
Şunu da sorayım anan baban bir erkeği evlat edindi seninle evlenebilir mi evlenemez mi
Fizyolojik olarak evlenebilir ama ahlaken hiç uygun olmaz. Ki bu arada hz. peygamberin evlatliginin esini aldigini biliyorsundur umarim buna ne diceksin
Ahlaken neden uygun değil?
İslami, kuranı bir kenara koy
Birde şu an ki sistemi.
Vicdanını da ortaya koy. Vizdanin hangisine daha yakınsa en doğru sistem o sistemdir. Küçük detaylara takılma için daha çok derine inmen gerek
Islam oyle ya da böyle insana bi yasam anlamı sunuyo. Ama Şu an bosluktayim ve hayatimin anlamini bulamiyorum.
Hayatın anlamı ne biliyor musun? İnsanlarıin yüzünde mutluluğu görebilmek.
Bu bir yetim çocuktada olabilir bir dilencide de Cook zengin ama mutsuz birinin yüzünde de. O anı yaşamak hayata anlam katıyor bence
Sence öldugumzde hersey biticek mi
Bunu düşünmek için hayat çok kısa.
Onu ölünce göreceğiz.
Ölene kadar yaşamaya devam
Doğumumuzdan öncesini yok da ölümümüzden sonrasi mi olucak yani?
baş örtüsü, namaz, oruç
Baska seyler yok mu mesela?
senin yazdıklarına ek olarak yazdım. şu an aklıma başka gelmiyor
En hassas konudan vurmuşsun başörtüsu falan
Kafa yormuyorum hiçbir şey hissetmiyorum içimde
Nereye kdr kafa yormamak peki?
Hissedene kadar
Ben erken hissettim desene o zmn
Çok eş konusu kuranda var
her şeyi saçma ve tuhaf.
Var. Ateistim zaten
Anlatir misin peki
Neyi
Sana tuhaf gelen seyler illaki vardir
Bilimle çelişmesi
Zahmet olmassa yazar misin? O bilimle celisen seylerin
Çok fazla şey var ya üşendim şimdi. Araştırabilirsin. Evrimagaci yaz google'a
Ona bakarsan o hata dedigin seyler mucize diye de kac defa önümüze sunuldu.
Ne konuda
Kadin-Erkek konulari özellikle
Sorun nedir
Yukarda yaziyo. Okumadin mi
Hangi soruya takıldın
Ya ne bilim. Kadınların çok geri planda birakildigini düsunemye basladim. Yok 4 es yok sınırsiz cariye. Yok iki kadınin şahitligi bir erkege bedel falan .
Yok yaa öyle dusunme sen ne yaşamak istiyorsan onu yaşarsın kimse seni zorlayamaz
Ailemiz oyle yapmiyo ama. Hangi ailede dunyaya geldiysen hayatin ona gore oluyo
Peki sn nasil yaşamak isterdin açık ve dürüst ol lutfn ozldn yazabilirsn